Vecka 18 2015

Förskolan Mangofjärilen

Denna vecka var det Mangofjärilen som hälsade alla välkomna i Salan.

Vi har fokuserat på matematik då vi mätt varandra och sedan byggt ett stapeldiagram. Under veckans gång har vi också varit på bokstavsjakt och letat efter ord med bokstaven Ö. På idrotten hade barnen önskat ett zumbapass. Dansen och rörelseglädjen var stor i Salan.

På hela skolan sjunger började vi sjunga och träna avslutningssånger till skolavslutningen.

Barnen har lekt avancerade rollekar tillsammans i hemvrån. Familjelek med hundar som fortsatt dag efter dag.

Vi avslutade veckan med att spela ukulele och sjunga för alla i Salan. Tack för en trevlig vecka och ha en härlig helg!

Lill och Sharon

1-4:an Hajen

I tisdags åkte vi med vår fina skolbuss tillsammans med Kokosnöten till Lanta gym Muai thai. Där har de en 25 meters simbassäng där vi genomförde simprov med elever från årskurs 1 till 8. Det finns bara kunskapskrav i årskurs 6 och 9 men man skall ju kunna simma långt innan dess. Därför är det viktigt att se till att man har en effektiv teknik med riktiga arm- och bentag. Sträckorna eleverna simmade var naturligtvis olika beroende av vilken årskurs man går i.

Innan vi hoppade i bassängen hade vi lite teori och diskuterade varför man måste lära sig ryggsim, för och nackdelar med olika simtekniker och hur man gör när man genomför livräddning. Detta kommer vi att fortsätta med i klassrummen.

Vi tittade på teknik, uthållighet och kondition eftersom allt detta påverkar när man simmar långt. Samtliga våra elever är mycket vattenvana men det betyder inte nödvändigtvis att man har en effektiv teknik och många upptäckte att de blev väldigt trötta efter några varv. Att kunna simma långt, på djupt vatten och i öppet hav kan innebära skillnaden mellan liv och död. Från och med årskurs 6 skall man kunna simma 200 meter, varav minst 50 meter på rygg. Man skall dessutom behärska livräddning ha bad- och is-vett samt kunna hantera en nödsituation. Därför är det viktigt att man börjar träna tidigt.

Vi hade även tid för lite bad och lek efter genomförda simprov.

Tiden flyger för oss och i onsdags på Hela skolan sjunger började vi träna på sångerna inför skolavslutningen.

Den här veckan har vi fått två nya klasskamrater, Julia och Carl som är varmt välkomna till Lilla Svenska skolan.

Ha en härlig helg!

Linda 

5-9:an Kokosnöten

Kokosnöten har under veckan bestått av 6 elever, men sedan vi tagit avsked av Ida och Nathalie kommer vi att möta nästa vecka med 4 elever.

På tisdagen hade vi idrott på Lanta Sport Complex, där vi genomförde simtester. Eleverna simmade 150 m bröst- och 50 meter ryggsim på ett bra sätt. Bra jobbat!

Vi har i huvudsak arbetat med våra individuella planeringar, men en del gemensamt har vi gjort. I nyhetsbevakningen kom naturligtvis fokus att ligga på katastrofen i Nepal. Grej of the Day var kung Carl XVI Gustavs födelsedag. Ledtråden ”16 blir 69” lyckades en elev lösa efter lite hjälp.

Grattis CG önskar Kokosnöten.

Tack för denna vecka!

Olof