Vecka 18 2013

Förskolan/Förskoleklassen Fjärilen

April månad är redan slut och nu har vi maj här, det börjar dra ihop sig mot de sista veckorna på skolan för denna termin. Det är svårt att förstå vart alla dagar har tagit vägen.

Denna vecka har vi haft mycket skapande på Fjärilen, vi har bland annat målat en stor majblomma. Detta eftersom vi pratade om helgerna valborg och första maj. Vi har också målat sockermålningar och spegelmålningar det blev fina konstverk som barnen var stolta över. Ett av barnen sa när han droppade färgen över sockerlösningen att det var magiskt när färgen flöt ut till olika mönster. Apropå mönster så har vi också ritat mönster till våra t-shirtar som vi ska göra nästa vecka. Det blir spännande att få färglägga dem. På thailandstemat målade vi en skog med vattenfärg. Där ska det sedan flytta in djur och växter som finns här i Thailand.

I tisdags var alla barnen nere på stranden för att ha femkamp på gymnastiken. Barnen var indelade i olika grupper och alla lag hade sina speciella hejar ramsor. Det var härligt att se alla kämpa för lagets bästa och äran att vinna. Svettiga och nöjda gick vi sedan hem för att svalka oss i vattenslangen.

För övrigt så har vi haft drama tillsammans med de äldre eleverna vi provade att göra olika känslor och att spela charader. Vi har även haft matematik då har vi pratat om vad symmetri är för något och tittat på olika blad för att se om de verkligen är symmetriska. Sedan ritade vi färdigt tre olika mallar då fick man titta noga så att de verkligen blev lika på båda sidor.

Nu får ni ha en riktig skön helg så syns vi nästa vecka!
Maritha

 

1-2:an Snäckan

Plötsligt är det helg igen och dags att njuta av 30 gradigt havsvatten, en klarblå himmel och självklart en strålande sol. Tänk vad tiden går fort. Nu har vi precis passerat Valborgsmässoafton och 1:a maj.

Den här veckan arbetade vi mer med skiljetecken. Vi använde våra vanligaste frågeord och övade på att ställa både muntliga och skriftliga frågor till varandra. Vi har också arbetat i våra svenskböcker.

Vi pratade om hur Valborgsmässoafton firas i Sverige. Vi studerade bilder på internet och såg hur det ser ut på gator och torg runt om i världen när människor demonstrerar, på arbetarnas dag, den 1.a maj.

Vi skrev ett faktablad om månaden maj. Vi lärde oss att månaden heter ”Maius” på latin och att maj har fått sitt namn efter den romerske guden Jupiter som härskade över allt som finns på himlavalvet. Vi vet också att det är dags att fira söndagen den 26/5 för då är det ”Mors dag”.

Denna veckan har vi haft dram med Sharon där vi bland annat hade charader i Salan.

Den här veckan avslutade vi våra idrottslektioner på stranden med en spännande femkamp. Vecka 19 och 20 blir det dans i Salan på idrottslektionen.

På thai-lektionen samlades alla i Salan utom förskolebarnen och jobbade med namnen på olika kroppsdelar. Vi avslutade lektionen med att sjunga ”Huvud, axlar, knä och tår” på thailändska.

Bildlektionen inleddes med att vi studerade årets majblomma. Den är ljusblå och ljuslila med en gyllengul knopp i mitten. Blommans färger har röstats fram av en grupp barn. Vi använde internet för att få veta hur blomman sett ut under årens lopp. Vi lärde oss att majblomman började säljas för 106 år sedan i Göteborg och att det var en kvinna som kom på idén. Hon hette Beda Hallberg och föddes på en gård i Onsala för 144 år sedan. Blomman var ett kvitto på att man hade bidragit till att förbättra fattiga och sjuka barns levnadsvillkor. De första majblommorna såldes för 10 öre styck. Nu kostar en liten blomma 20 kronor. Vi avslutade lektionen med att klippa och måla egna majblommor i våra favoritfärger. De blev väldigt färgglada för alla blommor var målade i olika färgkombinationer.

2-orna arbetade vidare med solsystemet. Just nu arbetar de med att placera planeterna i rätt ordning från solen och ut i rymden samt att ta reda på fakta om de olika planeterna. 1-orna satsar på att lära sig hur året är indelat.

På fredagsrasten bjöd Thea på avskedsfest i matsalen. Hon bjöd på Mons berömda glass. Thea ska tyvärr flyga hem till Luleå. Vi kommer att sakna dig. Ha en härlig hemresa och lycka till i skolan i Sverige. Kramar från oss alla.

Trevlig helg önskar
Berit

 

3-4:an Hajen

På tisdagen var jag ledig och då hade Mårten hand om klassen.

Eftersom det är ny månad har eleverna skrivit en vers och gjort en bild till ett månadsblad. Vi pratade om hur det ser ut i Sverige nu jämfört med i Thailand. Här är ju monsuntid och då blir det en del regn och åska. Men det är också en hel del sol och väldigt varmt!

Vi har repeterat de tre stora ordklasserna, substantiv, adjektiv och verb. Eleverna fick spela ett spel där man fick flytta olika antal steg beroende på vilken ordklass ordet man hamnade på tillhör.

Vi har diskuterat vad en skoltidning kan innehålla. Eleverna ville gärna skriva om Lilla svenska skolan t ex om var skolan finns, om slöjd och idrott och om fredagssamlingarna. Utifrån alla förslag fördelades uppgifterna mellan eleverna. Sedan var det dags att börja skriva på de bärbara datorer som vi tagit in i klassrummet.

Treornas engelska handlade denna vecka om årstiderna och olika väderuttryck. Fyrorna text handlade om USA och de fick läsa om ungdomar från olika delstater.

Sharon hade en rolig lektion då eleverna fick göra charader. Det kunde vara ett ord, en mening eller en filmtitel som eleverna skulle visa och förhoppningsvis kunde de andra gissa vad de ville visa!

Den här veckan var det idrott på stranden för både stora och små elever. Mårten hade ordnat en femkamp med roliga grenar. Bland annat gällde det att först fylla en flaska med vatten med hjälp av en kapsyl. Tidskrävande men roligt!

Torsdag eftermiddag fick eleverna i Hajen träna sig på att läsa recept. De fick göra chokladbollar. Receptet skulle dubbleras och ingredienserna mätas upp noggrant. Tänk vad härligt att få stoppa ner (de noggrant rengjorda) händerna i den kladdiga smeten. Mest populärt var nog att få ett smakprov efteråt!

På fredagssamlingen blev det tävling mellan elever och föräldrar. Eleverna hade skrivit lappar med ord och meningar. Varje lagmedlem fick dra en lapp och sedan med charader försöka visa det som stod på lappen, alltmedan lagmedlemmarna gissade för fullt. Det blev många glada skratt! Sedan bjöd eleverna i Hajen på chokladbollarna som de bakat dagen innan. En god avslutning på skolveckan!

Nu önskar jag att alla får en fin helg!
Birgit

 

 5-7:an Bananen

Denna vecka slog vi ihop 5-6 Kokosnöten och 7-9 Bananen och alla fick flytta in i Bananens lokaler. Det var trevligt att få in lite nya elever i gruppen. Annars började veckan med att Clas var ledig på måndagen och Mårten fick rycka in som vikarie.

Det är inte alltid så lätt att planera och genomföra saker i Thailand. Det märkte vi under tisdagen, dagens planerade aktiviteter blev inställda med kort varsel och skolan var tvungen till att tänka om. Nu fick eleverna snabbt och lustigt nästa veckas dramapass istället. Eleverna fick en och en tänka ut någonting de ville gestalta utan att använda några ord. De övriga fick sedan fråga sig fram till rätt svar. Några av de elever som ska åka hem till Sverige denna vecka arbetade med textilfärg och målade var sin fin t-skirt.

Det har blivit en hel del problemlösning denna vecka. Vi har arbetat mycket med tid och hastighet i fysiken. I avsnittet tid har det diskuterats om hur man genom tiderna har mätt tid. Detta allt ifrån olika periodiska cykler i naturen som dygn, tidvatten och sol/skugga till olika konstruktioner för att mäta tid. Eleverna fick sedan tillverka egna solur för att försöka bestämma hur mycket klockan var. Detta fungerade inte så bra, jorden rör sig i en bana runt solen så att solen går upp i öster och ner i väster både i Sverige och i Thailand. Men solens bana i Sverige går söderifrån medan solens bana går norr om Thailand. Alltså gick skuggan på soluret motsols här nere i Thailand. När det gällde hastigheten så fick eleverna mäta upp en sträcka och sedan ta tiden på bilarna. Utifrån detta så fick de göra beräkningar på hur många meter per sekund fordonen körde och sedan omvandla det till km per timme.

Fredagsavslutningen denna vecka innebar att eleverna ställdes mot föräldrarna i en tävlan med charader, både barn och vuxna var väldigt kreativa. Vi avslutade sedan dagen med chokladbollar och Thailands nationalsång.

Många härligt varma hälsningar
Clas