Vecka 18 2012

Förskolan Fjärilen

Denna vecka har vi Fjärilar varit mycket tillsammans med de från Mangon och det har passat bra, eftersom de ska var med oss från och med nästa vecka. Vi känner ju varandra ganska bra sedan tidigare, men nu har det varit mer naturligt med öppna dörrar mellan oss och det har känts bra.

Vi har vävt, lekt, haft och språkliga aktiviteter tillsammans. De har redan börjat bli en grupp som ger och får ifrån varandra! På språkpasset fick var och en dra ett kort med olika varför-frågor att svara på, eller instruktioner att följa i flera led. De ”med på tåget”, visade intresse och engagemang.

En eftermiddag innan hemgång, kom Helena, vår rektor, med en stor frukt (Durien) till skolan för att visa för eleverna, samt låta dem lukta och smaka på. Den luktade illa men smakade bättre. Hon berättade att thailändarna gillar den här frukten mycket och använder den i både bakning och matlagning. Många av eleverna och lärarna vågade smaka, dock inte alla.

Vi Fjärilar har också trummat och klappat rytmer på trumman; klappat våra namn, sjungit och spelat. Vi passade också på att dramatisera och använda trumman för att förstärka berättelsen och det var uppskattat!

Röris har vi jobbat till med inlevelse även denna vecka. Det är kul att se med vilken energi de tar sig an övningarna! Härligt!

Vi har pusslat, byggt med lego, lekt med dockor och haft mycket annat kul och lärorikt för oss. ”Hela skolan sjunger”, från förskolan upp till och med år 4, har sjungit tillsammans på både thailändska och svenska. Just då passade Helena, vår rektor, på att komma och ta adjö, eftersom hon denna dag skulle åka tillbaka till Sverige för några månader. Det passade bra att vi då fick sjunga för henne, så hon minns oss!

Torsdagsförmiddagen ägnades åt att måla, blåsa och/eller trycka textilfärg på T-shirts. Alla hade samma möjligheter, men det blev olika val och därmed även slutresultat, vilket var häftigt! De fick välja på att måla eget motiv med pensel, blåsa färg genom sugrör och/eller måla på snäckor och/eller på knutet garn (till rosetter/fjärilar) och sedan trycka på tröjan. Alla T-shirts blev personliga och jättefina och det var stolta barn som mötte sin föräldrar denna dag och jag tror nog att de var lika stolta över sina barn!

Felix, från 5-7:an Bananen, kom och läste upp sin saga för Fjärilsbarnen en dag. Han hade skrivit sagan själv och fixat med passande bilder på datorn, som ett bildspel. Sagan handlade om hans gosedjur; ”Näbbe på dykäventyr”. Han genomförde berättandet med glans; lugn, tydlig, hade stor närvaro och bemötte barnen och deras frågor på ett bra sätt. Det är roligt och uppskattat när de äldre eleverna på skolan kommer för att hälsa på i olika sammanhang!

På fredagen var vi ute på gården och lekte i sandlådan. Det grävdes i sanden och bars dit vatten för att få till en sjö för bilar (!) och båtar. Leken gick alltmer över till vattenlek och de fyllde vatten i delar av en rockring som de sedan vevade i luften med, så det stänkte vatten runtom. Härliga kommentarer att minnas: Morris sa: ”Det är jag som är regnet!” Rebecka pekade senare på svamparna som växer på träbänkens ben på vår altan: ”Titta fröken! Det växer snäckor där!”

Nu tar vi helg och nästa vecka ses vi här igen, då med en blandad barngrupp av både Fjärilar och Mangos, 4 – 7 år! Det ser vi fram emot!

Trevlig helg!
önskar Kristina

 

Förskoleklassen Mangon

Vi har fortsatt att väva på våra vävdockor, de har nu både byxor och skor och en del har fått halsband och flätor. Det har varit trevliga stunder tillsammans då vi vävt och småpratat.

Barnen har haft en ”önskedag” då de fått välja hur dagen skulle se ut. Det blev mer vävning, roligt kortspel, lek inne på Fjärilen och sovstund. På sovstunden var det ingen som somnade men alla kopplade av och lyssnade på en saga. Att spela kort var så roligt så det fortsatte vi med även nästa dag.

Vilken rolig idrottslektion det blev! Vi rörde oss efter musik så vi blev riktigt svettiga och efter att vi druckit vatten så lekte vi ”kinesiska muren” och mattekull. Det blev mycket rörelse, hela kroppen har fått varit med. Tänka till fick man lov att göra för att bli befriad, när vi lekte kull, man blev nämligen det genom att räkna rätt på ett inte allt för svårt mattetal.

I torsdags fick vi lära oss att göra batiktryck. Först skissade vi med blyerts på bomulls- tröjorna som vi använde, sedan fick vi fylla i texten med varm vax. Med pensel målade vi över vaxet med tygfärg. När färgen på tröjorna torkat tvättas vaxet bort och tröjorna är färdiga! Barnen valde att skriva sina namn och de såg väldigt fina ut när de låg ute i solen för att torka!

Vill ni smaka något annorlunda så köp en durienfrukt! Den är stor och taggig och man behöver en stor kniv för att dela den. Den har ett mjukt och krämigt fruktkött som smakar gott, men ack vad den luktar illa! Tar du med den till ett hotell så åker du ut!

Tack alla underbara föräldrar som såg till att avslutningen i Salan blev så trevlig! Det var en rolig syn att se alla gå på tigerjakt. ”Mina” fantastiska elev blir nu Fjärilsbarn då jag återvänder till Sverige. Vilken spännande, rolig och lärorik tid vi haft tillsammans!

Trevlig fortsatt tid i Lilla Svenska Skolan önskar Inger.

 

1-2:an Snäckan

Ny härlig arbetsvecka tillända, tiden verkar nu gå fortare och fortare, här på Koh Lanta!

Vi i klassen förbereder oss inför nästa vecka då det är vår tur att ta hand om fredagsavslutningen.

På rasterna spelas det gärna Uno eller så tas vävarna fram för att sluföra förra veckans slöjduppgift. Då är det skönt att dra sig undan i skuggan där de flesta nu väljer att vara . Sedan är det ju kaninerna som dagligen får sin beskärda del av kärlek. Speciellt den lilla söta ungen men de andra glöms heller inte bort.

Skolarbetet
I svenska skrev vi kapitel 8 och 9 och snart är böckerna klara, däremellan arbetade var och en som vanligt på med sina individuella planeringar.

I matematik arbetades det med 4:ans eller 7: ans tabeller samt med att spränga tal för tiotalsövergångar.

Vi arbetar nu dagligen med engelska på olika sätt bland annat genom hälsningsfraser, sedan tar vi upp vädret, läser av temperaturen, veckodagar och månaden. Det vi tränat extra har varit att skriva och, samtala om matvaror, drycker och vad som brukar finnas på en restaurangmeny. Alla fick prova på att ta upp frukost och lunch beställningar och sedan vara middagsgäster. Sedan har vi tränat på  I like –Who likes?

I SO arbetade vi med judendomen och i NO med planeter, eller bondgårdsdjuret – får.

Idrottspasset på onsdagen fick vi desvärre ställa in på grund av åskvädret. Vi hade i stället Röris i Salan sedan lekte vi kinesiska muren och mattekull.

På eftermiddagen fick vi smaka på Durienfrukter, det var en speciell smak och den var lite”smörig” i konsistensen. Roligt att få prova frukter som inte finns i Sverige.

På tordagen kom ”Batikmannen” från Saladan hit och lärde oss hur man arbetar med batik. Vi i klassen valde att skriva våra egna namn på T-shirts. Det var kul och lite pirrigt att prova på att rita med flytande vax innan färgen skulle läggas på. Våra fina nytvättade T-shirts fick vi på fredagsavslutningen. Många läkra mönster och färger, här har kreativiteten återigen flödat på skolan.

I bild har vi nu gått igenom grund, bland och komplementfärger. Nästa vecka skapar vi bilder med dessa färger.

På fredagen hade vi en liten avskedfest efter lunchen. Denna gång var det Alicias som bjöd oss på god glass . Hon lämnar oss nu för att åka hem till Sverige och sin skola. Det blir tomt utan dig!

Mangobarnen till sammans med deras föräldrar höll i fredagssamlingen de gav sig ut på tigerjakt och vi fick följa med till grottan där tigern- Fredrik satt . Det var verkligen roligt, alla små som stora var med och klappade, gjorde rörelser och roade sig. Tack för det!

Med detta så vill jag önska alla en riktigt trevlig helg.
Anne-Lie

 

3-4:an Hajen

I måndags var det dags för Gottfrid att lämna klassen och åka hem till skolan i Vara. Vi saknar dig Gottfrid! Hoppas att du får det bra i klassen hemma i Sverige innan det är dags för sommarlov!

Denna vecka har eleverna fått prova på att göra batik. Vi hade besök av en man som arbetar med detta och han visade eleverna hur de skulle göra. Varje elev fick skissa ett motiv med blyerts på en T-shirt. Sedan fyllde man i konturerna med vax och till slut målade man innanför vaxet. Det var roligt att se alla fantasifulla tröjor som eleverna hade gjort!

En eftermiddag kom Helena med frukten durien. Det är en stor, grön frukt som många thailändare älskar. Den luktar ganska illa och smaken är väl enligt min mening inte så mycket bättre! Alla som ville fick smaka och det blev lite blandade reaktioner!

Vi har pratat om olika personbeskrivningar och hur man kan göra dem intressanta. Eleverna fick skriva en beskrivning av sig själva i tredje person. De skulle skriva om utseende, familj och intressen. I beskrivningen skulle också finnas tre lögner! Sedan läste jag upp beskrivningarna och eleverna fick gissa vilken kamrat det gällde och även försöka komma på vilka lögnerna var.

I engelskan har treorna jobbat med ett kapitel som handlar om olika kroppsdelar. Fyrornas text innehöll uttryck som I am going to. Dessutom har vi tränat på klockan hel och halv timme.

I vårt tema om kroppen har vi nu pratat om mat och matsmältningen. Vi diskuterade vilka olika näringsämnen kroppen behöver och i vilken mat de finns. Vi följde också en matbits resa genom kroppen med start i munnen och slut i ändtarmen.

Nu har eleverna lärt sig att skriva sitt namn på thailändska. De fick skriva det många gånger med olika färger för att komma ihåg hur det ser ut. Det var svårt men resultatet blev fint!

På musiken kombinerade vi musik och matematik. Vi sjöng en visa som innehåller en mängd olika tal och dessa tal skulle sedan eleverna i grupp göra olika uträkningar med. Vi har också haft ”hela skolan sjunger” och bland annat sjungit den populära thaisången ”chang chang chang” som handlar om elefanten.

Tisdag eftermiddag hade klassen slöjd. Eleverna gjorde först klart bollplanket och sedan var det dags att prova det stora labyrintspelet som 3-4:or och 5-7:or gjort tillsammans. Pojkarna och flickorna spelade mot varandra och enligt eleverna var det jättekul! Alla elever som varit med och tillverkat spelet fick skriva sin signatur på baksidan.

Ha en riktigt bra helg! Vi ses på måndag!
Birgit

 

5-7:an Bananen

Vecka 18 är slut och Felix och Astrid har slutat. Vi kommer att sakna er!

Veckan har varit bra, som vanligt. Eleverna har varit flitiga. Alla arbetar med ett Thailandsarbete. Detta gör de med hjälp av Power Point och är tänkt att visa klasskompisarna när man kommer hem. I arbetet ska eleverna berätta både om Thailand som land och om sin tid här. De får styra ganska mycket själva med innehållet.

Felix har gjort klart sin saga och redovisat den för både Fjärilen och Mangon. De små gillade den.

Femmorna fick prova på att göra batik i torsdags. Det kom batikkunnig man till skolan och eleverna fick komma i grupper om fyra. De fick göra sitt eget mönster på en vit T-shirt. Det blev namn, fiskar, peace-märken och allt möjligt som mönster. På fredagen kom tröjorna tillbaka efter en tvätt som behöver göras innan de kan användas.

På thailektionen fick alla lära sig skriva sitt namn. Inte helt lätt och det gäller att hålla tungan rätt i mun. Sharon är duktig att lära ut och eleverna gillar thailektionerna.

På måndagar har vi ringsamtal och planering. Under ringsamtalen diskuterar vi dilemman som kan inträffa i livet. Ex hur ska man bryta ett mönster att kompisar tjuvlånar mobiler och skickar taskiga meddelanden till någon i adresslistan? Det blir intressanta diskussioner.

På rasterna har det blivit väldigt mycket kortspel och just nu är det Rödskägg som gäller. Det gäller att inte glömma fråga om de andra ”ska med”.

När det gäller ämnena så arbetar eleverna med:
Svenska: Sagotemat fortsätter. Alla elever gör en saga om ett gosedjur. Man ska fotografera och skriva och sen få ihop sagan i Power Point. Felix har redovisat sin saga.

Bild: Bildspel i Power Point löper vidare.

Engelska: Vi läser texter, översätter och tränar glosor.

Språkval: Franskeleven repeterar sjuans kurs.

NO: Ellära och astronomi samt avslutning av luft, värme och tryck

Matematik: Procent, tabeller och diagram samt huvudräkning. Provräkning har det också varit.

SO: Många arbetar med religion och några med bildspel om Thailand. Just nu Buddism.

Idrott: Vädret var inte volleybollvänligt så det blev löpning 3 km istället.

Slöjd: Femmorna är klara med sitt labyrintspel. Det blev jättefint. Det har varit batik för femmorna.

Tack för ännu en bra vecka.

Kattis och Anders