Vecka 18 2011

Förskolan/Förskoleklassen Fjärilen

Vi började veckans tema med popcornmannen Poppe som vi och två elever i ettan ska jobba med. Det är en berättelse som vi läser något kapitel ur varje dag och så är det små uppgifter att göra eller något att diskutera. Idag fick barnen rita hur popcorndalen ser ut. Vi diskuterade också om när man gjort något som man ångrar och hur man då känner sig.

Efter första rasten hade vi matte och spelade bingo, de fick själva göra sina bingobrickor och skriva i siffrorna 1-25. På rasterna spelade vi pingis med de stora eleverna.

På tisdagen fortsatte vi med Poppe, den här gången handlade det om att Poppe blir kär. Vi diskuterade om att tycka om någon väldigt mycket, människor eller djur. De klippte sedan röda hjärtan till en bild och skrev namnet på någon de tycker om. På matteleken började vi göra en meters mätband av pärlor. Vi pysslade och spelade spel inne och spelade mera pingis ute.

Onsdagen inleddes med idrott på stranden tillsammans alla elever från f-4. Vi hade powerwalk som uppvärmning, lekte sista paret ut och spökboll. Några ville bada efteråt, det var stora vågor i havet.

Efter lunchrasten läste vi böcker och kapitel tre om Poppe. Denna gången dog gammelcorn och det blev diskussioner om döden. De fick i uppgift att måla en popcornängel.

På leken har flickorna från flera klasser varit inne hos oss och lekt med dockor och klätt ut sig, så skoj de har. Vi hade också en sångsamling tillsammans med Snäckan.

I boken om Poppe handlade dagens kapitel om tandfen, godis och tandvärk, intressanta diskussioner idag med. Dagens uppgift var att måla sitt eget godisträd.

När vi skulle gå ut upptäckte vi att pannkaksvagnen stod på skolgården. Vilken överraskning! Vi fick beställa den sort vi själva ville ha, det smakade så gott.

Sedan lekte vi ute och spelade pingis innan lunch. På rasten fortsatte samma flickor med dockleken från igår. Efter sagan jobbade vi med ett arbetsblad om stavelser. Lite lek inne hann vi också med, vi spelade spel.

På fredagen samlades vi och Snäckan på stranden. Först fick barnen en bilduppgift, att måla av stranden och havet och det blev precis som Alda sa ”Nu är vi riktiga konstnärer”. Sedan lekte de på stranden och badade en lång stund.

Efter sagan jobbade vi med Poppe, idag var han rädd för spöken. Vi berättade om vad vi är rädda för. Sedan målade de spöken som de limmade på ett svart papper.

På avslutningen i Salan berättade eleverna på Hajen om elefanter på många olika sätt.
Sedan var det dags att säga hejdå till Lucas och hans familj eftersom detta var hans sista dag på Fjärilen. Han fick sin välförtjänta medalj och kramar förstås.

En trevlig helg önskar Christina

1-2:an Snäckan

Vi hade det jättemysigt på måndagssamlingen i klassrummet. Vi pratade om vad vi gjort i helgen, alla barn fick mycket tid att prata om sin helg. Vi gick också igenom vad som skulle hända under dagen.

1:orna gick över till Christina och förskolan/förskoleklassen och arbetade med svenska och matte. Vi som var kvar i Snäckan, spelade mattespel (multiplikation) och arbetade på datorn med engelska. På engelskan idag klippte vi ut ord och saker som vi kunde översätta från svenska till engelska. Vi klistrade upp detta på ett stort papper.

Eter lunchen forskade vi om våra bondgårdsdjur. Vi skrev och målade. Detta kommer vi att fortsätta med några gånger till.

Tisdagen började med tyst läsning. Efter det gick 1:orna återigen till Christina, detta kommer det att göra hela veckan. De har svenska och mattelek.

Idag arbetade vi vidare med våra thailandsforskningar och andra forskningar som inte är klara. Vi övade också på thaiord, som färger och frukter. Vi avslutade dagen med praktisk matte, vi räknade ut vad våra namn kostade i pengar, hur man använder multiplikation och division.

På idrotten i onsdags värmde vi upp med powerwalk, sedan gjorde vi ”sista paret ut” och ”spökboll”.

På engelskan arbetade vi med olika engelskta memory, det var med frukter, klassrumssaker och djur. Alla spelade med alla.

På eftermiddagen hade vi en lång härlig lässtund, vi läser ” Alva får ett syskon”.  Dagen avslutade med sångstund inne på Fjärilen. Vi sjöng om klockor, pottor, kompisar och om när vi är glada.

I torsdags, fick 2:orna gå runt och leta efter sammansatta ord, både ute och inne. Det blev över 50 stycken ord.

Men när vi sitter där och skriver så kommer det helt plötsligt en tuk-tuk inkörandes på gården. Det var en pannkakstuk-tuk. Alla barn, fröknar och övrig personal fick varsin pannkaka. Det var riktigt gott, tyckte vi alla.

Vi arbetar vidare med året och månaderna. Vi har också långa härliga högläsningsstunder. Mysiga stunder när vi sitter eller ligger på golvet och bara får lyssna på någon som läser.

Fredagens strandutflykt tillsammans med Lukas, Malin och Christina ifrån förskolan/förskoleklassen blev jättekul. Vi målade av stranden och havet, byggde sandslott, badade och åt frukt. Helst ville vi vara kvar, men det var dags att gå upp och äta lunch.

På eftermiddagen blev det sedan högläsning och läxläsning. Avslutningen i Salan stod 3-4:an för. Den handlade om elefanter. Tackar så mycket Hajen.

Ha en jätteskön helg
Marita

3-4:an Hajen

Nu är Hajarna en mindre klass och det är väldigt mysigt. Alla eleverna som går i år 3 har börjat göra dom nationella proven under denna vecka. Det har gått bra. Proven kollar av om eleverna når målen som finns uppsatta för år 3, eleverna tycker att det är riktigt spännande. Vi är nästan klara med proven i svenska.

I tisdags hade vi Elefantdag det har ni aldrig hört talas om va? Vet ni vad man gör på en sån?

Jo allt hela dan handlar om Elefanter man skriver, målar, räknar och slöjdar om elefanter. Vi började dagen med att jag läste en berättelse om ”Den lilla elefanten” sen såg vi på en naturfilm som såklart handlade om elefanter, sen började dagens arbete. Som grädde på moset åkte vi iväg för att titta på elefanter också, dom är verkligen stora djur men väldigt fina. Åh vet ni vad vi fick göra, vi fick till och med rida på elefanten. Alla barnen red på samma elefant, det var riktigt roligt. Vilken dag vi hade den var helt fantastiskt rolig.

Veckans idrott var med alla barn från förskolan upp till 4:an tillsammans på stranden.  Vi startade med lite gång som uppvärmning tätt följt av ”Sista paret ut”. Sen gjorde vi en av barnens favoriter, Spökboll. Vi avslutade som vi brukar  och tog ett dopp i havet.

Vi firade Sohelia som har fyllt år hon hade valt målning med musik till som aktivitet, det var kul.

I torsdags, lagom till första rasten, fick vi besök av pannkaks tuk-tuken, gissa om det var gott med pannkaka på rasten.

Vi har under veckan självklart arbetat med vårt vanliga skoljobb också inte bara elefant jobben. Vi har jobbat med matematik, svenska och so som vanligt. I matematiken har vi tränat vårt logiska tänkande, vi har byggt pussel kuber.

I dag på samlingen fick ni se redovisningen av elefanttemat.Barnen läste upp sina sagor, faktatexter, dikter, mattekluringar och det var vernissage av elefant alstren. Jag vet att jag är partisk i det här, men det blev jättebra.

Trevlig helg önskar Maria

6-9:an Bananen

Så tackar vi i Bananen för ytterligare en härlig skolvecka. Denna veckan började 2 elever från Kokosnöten hos oss, Ulrika och Filip. Ni är mycket välkommna till oss och vi hoppas att ni skall trivas. Så nu är Bananen hux flux en 6-9:a vilket är väldigt kul!

Denna vecka har varit som de tidigare det vill säga full av aktiviteter och roliga saker. Nedan kommer ett litet axplock över vad som hänt.

Ulrika och Filip har i tekniken börjat bygga varsitt känt monument i världen. Ulrika bygger lutande tornet i Pisa och Filip bygger Eiffeltornet i Paris. Så nu knåpas det och byggs för fullt här i Bananen. Fin-fina kort på detta kommer att läggas ut på vår hemsida inom kort.

Zätha har i matematiken färdigställt sin skolundersökning om vilken som är elever och lärares favorit maträtt. Det visade sig att tacos var det som var populärast tätt följt av chicken satay. Detta presenterade han i ett stiligt stapeldiagram som sedan scannades in och mailades till Sofia Distans. Jag behöver väl knappast nämna att Zätha fick ett mycket gott omdömme på denna uppgift.

Viktoria har bland annat i veckan laborerat i kemi. Hon har undersökt varför vissa saker rostar och andra inte. Hur kan man skydda sig mot rost och så vidare.

På torsdagen rullade ”Pannkakstuken” in på skolan till allas förvånning. Alla blev naturligtvis super-glada och överraskade. Elever, lärare och övrig personal bjöds sedan på 10-rasten på en mycket god pannkaka. Tack för detta!

På idrotten denna vecka var vi som vanligt på stranden. Där arbetade vi med lite styrka och kondition till en början för att avsluta med lite bollekar.

Ja som ni alla ser så händer det som sagt en massa saker här på skolan men nu är vi alla värda en skön och avkopplande helg!

Erik och eleverna i 6-9:an Bananen