Vecka 18 2010

Förskolan Fjärilen

Nu har vi kommit ända in i maj månad och ännu en vecka har gått. Som vanligt så har det hänt en hel del och jag väljer här att berätta om tre speciella händelser som vi varit med om under veckan. Förutom detta vill jag berätta om Brors sexårsdag som vi firade med kanelbullar och festis. Vi sjöng och hurrade högt för honom och hade ett mysigt kalas.

På tisdagen var det dags för den hemliga snäckan och Mattias som var veckans fixare tittade efter vad som fanns däri. Mangobarnen var också med och alla blev så nyfikna på ett litet paket som visade sig innehålla ett brev från Larven Valdemar. Både Moa och Maja hjälpte till att läsa brevet och där stod att barnen skulle få träffa Larven Valdemar en liten stund. Han skrev att han var så hård och stel och hade problem med sin röst. Larven Valdemar önskade att få träffa katten Nix för att be honom om förlåtelse för allt dumt som han gjort mot honom. Äventyret började med att barnen fick leta reda på en grön tråd ute på gården som de sedan följde fram till den stora salan. Med Mattias i täten kom alla barn fram till salan och alla blev förvånade över att Larven Valdemar var så stor. Det fanns ett brev utanför det tält som larven befann sig i och där stod att en fjäril lovat att hjälpa honom att bli frisk igen. Barnen pratade lite med Larven Valdemar och det hördes små ljud från honom då han försökte att säga någonting. Barnen la in katten Nix och kusinen Sessan i tältet och sedan lämnade vi dem ensamma en stund. Några dagar senare kom ett brev till från Larven Valdemar, där han berättade att han blivit en fjäril och att han fått många nya fjärilskompisar.

Onsdag eftermiddag gick både förskolebarnen och Mangobarnen till Mr Guitar Bar. Där var det tre musiker som spelade en hel del låtar för oss. De sjöng både på engelska och thailändska och vi tyckte att det lät jättebra. Barnen både dansade och spelade på maracas till musiken och det var riktigt trevligt. När alla barn sedan fick beställa varsin fruktshake var lyckan stor, dessutom hade vi med oss goda mariekex från Sverige som vi smaskade på. Både Moa och Nils önskade varsin låt som musikerna spelade för oss. Det fanns också två små kattungar som barnen kunde klappa och pyssla om, vilket också var mysigt och kul.

På fredag morgon träffades vi på Slow Down för att bada i poolen där Linus bor. Det var härligt i vattnet och barnen hade som vanligt väldigt roligt. Vi lekte flera lekar i vattnet och barnen hoppade ifrån kanten så att vattnet stänkte på oss andra. Barnen har verkligen blivit vattenvana under sin vistelse här på Koh Lanta. Sedan bjöd Linus oss alla på glass och det smakade så gott. Vi skickar här ett tack till Linus och hans familj för allt som de ordnat åt oss.

Den här veckan är vi tre stycken som slutar på Fjärilens förskola. Det är barnen Lucas och Sixten som jag nu vill önska lycka till i Sverige. Jag hoppas att ni båda har tyckt att det varit roligt, trivsamt och lärorikt på vår förskola.

Det är också dags för mig själv att avsluta arbetet på förskolan denna fredag. Jag har haft en underbar tid här och fått lära känna så många trevliga och fina barn samt deras familjer, dessutom alla mina fantastiska kollegor på skolan. Jag har trivts jättebra och känner mig verkligen glad över allt som jag och barnen har fått uppleva och upptäcka tillsammans i denna härliga exotiska miljö. Det blir verkligen ett fint minne för mig att ta med hem till Sverige. Jag vill passa på att tacka för alla roliga och spännande händelser som jag fått vara delaktig i tillsammans med alla barn i förskolan. Ni ska veta att jag har lärt mig jättemånga saker av er och jag är säker på att jag har haft minst lika roligt som ni har haft det. Jag hoppas att vi ses fler gånger, kanske på Koh Lanta men annars går det ju lika bra där hemma i Sverige.

Många kramar från Karin och fjärilsbarnen.

Förskoleklassen Mangon

Tänk vad tiden går fort, nu är vi redan inne i maj månad och vi börjar bli en mindre skara i våra grupper. Den här veckan har förskolebarnen varit en hel del inne hos oss för att få en smidig övergång då barnen nästa vecka skall vara tillsammans med förskoleklassen.

Mangobarnen har denna vecka arbetat med bokstaven Zz och det var en svår bokstav att hitta ord på men barnen lyckades ändå. Plus och minus har matten innehållit, minustal har intresserat barnen och vi har använt tärningar i samlingen för att räkna ut talen. Vi har ritat och skrivit i våra böcker och Nils och Linus har skrivit färdigt sina fisksagor. Pojkarna har läst sagorna för oss i samlingen.

Det har varit mycket musik denna vecka. Förskolan och förskoleklassen har varit till Mr gitarr och lyssnat, sjungit, spelat och dansat till Thailändsk musik. Barnen tog med sig några egentillverkade instrument och vi promenerade gatan ner två kvarter. När vi kom fram hälsades vi välkomna av fin musik. Barnen spelade på sina instrument tillsammans med två gitarrer och en trumma. Maja och Moa dansade med varandra och efter en stund började även Sixten dansa. Barnen fick önska en sång och det blev så klart Job to Do med do do do….. Alla barnen klappade och några sjöng med. Sedan var det gott med varsin fruktshake och mariekex.

Fredagen började med poolbad på Slow Down. Alla barnen simmade och lekte länge i poolen. Vill passa på att tacka Agneta och Hasse för att vi får njuta av Slow Downs pool där vi fick en rolig lekstund och tack för den goda glassen.

Denna fredag var det tyvärr dags för två av mangobarnen att snart åka hem till Sverige. Med medalj och många kramar tackar vi Linus och Nils för allt de tillfört vår grupp och önskar dem lycka till hemma.

Tyvärr måste vi också säga trevlig resa till Karin som arbetar sin sista dag på Fjärilen. Tack Karin för gott samarbete det har varit så roligt att få lära känna dej. Vi ses i Värmland.

Trevlig helg önskar alla barnen och Maritha.

1-2:an Snäckan

Den här veckan har vi satsat extra mycket på att måla. I måndags målade vi en djungelbild som vi ska ha som grund när vi skriver en djungelsaga. Först målade vi bara bakgrunden. Sedan fyllde vi  på bilden med djur. Vi gjorde en gemensam tankekarta för att beskriva hur det  ser ut i djungeln. Utifrån den skrev sedan barnen en härlig inledning på sin saga.

I tisdags började vi skolan redan klockan 7.30. Vi samlades nere på stranden med matsäck och målarögon. Första uppgiften var att studera bergen och att måla av dem.

Underbart att se alla barn sitta helt koncentrerade och skissa för att sedan ta fram vattenfärgerna och måla.

Andra uppgiften var att leta reda på en fin snäcka eller ett vackert musselskal. Med blyerts eller kol skulle de sedan måla av den.

Vi åt vår matsäck och vandrade en bit bort på stranden. Där studerade vi mönstrena i sanden. Uppgiften var sedan att måla av sandmönstret med vattenfärg. Trötta och nöjda vandrade vi sedan tillbaka till skolan för att äta lunch. Det var verkligen en härlig och rolig dag. Nästa fredag blir det vernissage.

Den här veckan har alla barn arbetat på i sina matteböcker. Flera av barnen är snart färdiga och de jobbar då vid datorn med Flygande mattan. Vi har också repeterat dl-l genom att först fundera på hur mycket olika kärl innehåller och sedan fylla dem med vatten med decilitermått.

Den här veckan lämnar Hanna oss och vi önskar henne lycka till när hon kommer hem till Sverige igen.

Trevlig helg!

Sussi

3-7:an Hajen

På tisdagen samlades vi tidigt på morgonen, på den norra delen av stranden.
Då inföll den Stora Målardagen! Hela dagen skulle vi måla och inspireras av naturens alla färger och skiftningar. Det var viktigt att vara uppe tidigt innan solen stod för högt. Vi började med att studera de blånande bergen i fjärran, när vi tittade söderut tvärsöver viken. Uppgiften var att måla en akvarell. Ivern var stor hos eleverna. Det var fantastiskt att se elever från 7 till 16 år arbeta så fokuserat och intensivt. Trots att motivet var detsamma blev bilderna väldigt personliga. Vilka konstnärer!

Nästa uppgift blev att leta efter något på stranden: en snäcka, ett krabbskal eller en träbit. Kolteckningarna växte fram, den ena efter den andra. Snäckmönster och schatteringar i krabbklor studerades noga.

Efter intensivt målande var det dags för fikapaus. Flera elever hade svårt att lämna målandet.

Sedan drog regnmolnen upp. Vi samlade ihop alla saker och drog vår kärra till en sala där vi kunde få skydd. Den tredje uppgiften skulle studeras. Vågor och vind skapar ett fantastiskt vacker mönster i sanden. Är det möjligt att fånga det på papper? Ja, det får de som kommer och beskådar vår utställning på fredag nästa vecka avgöra.

Berättelserna från Bibeln fascinerar barnen.  Denna vecka har vi hunnit läsa om Elia, Naaman, Jona i valfisken buk, Hiskia och Jeremia i brunnen. Det är historier, som man kan fundera mycket över.

Vi jobbar också som vanligt med våra planeringar med svenska, matte engelska.

På idrotten på stranden lekte vi som uppvärmning, alla bränner alla. Det var så roligt att vi fick lova att leka den igen i slutet av idrottspasset. Vi spelade därefter strandtennis, kastade frisbee och gjorde övningar med rockringar.

Maja slutar den här veckan. Vi kommer att sakna henne och vi önskar henne lycka till!

Det var vår klass som hade hand om fredagens avslutning. Vi började med tre stycken Tounge Twisters, bl.a. Six sick soldiers saw seven slowly sinking ships. Säg det snabbt! Det är inte helt lätt. Det gäller att öva.

Vi spelade också tre pjäser, skrivna under VT av barnen i Hajen. Tyvärr var de elever som skrivit pjäserna inte här nu, så vi vill skicka ett tack till Ellen, Filippa, Viola och Astrid för deras bidrag till fredagssamlingen. Våra skådespelare var som alltid mycket duktiga.

Varma hälsningar
Elisabeth