Vecka 18 2009

Förskolan Fjärilen

Vi har varit tillsammans med Mangobarnen en hel del denna vecka, med tanke på att två av våra ”Fjärilsbarn” kommer att gå över och vara tillsammans med dem under maj månad.

I onsdags hade vi för avsikt att ha idrott som vanligt.
Eftersom det just denna dag var strömavbrott, så gjorde vi en utflykt till Slow Down där vi badade i poolen. Det kändes helt rätt att få ligga i blöt. Barnen visade dessutom upp stora kunskaper på simning och vattenvana, kanske blivande dykare? Vi hade också gymnastik och sånglekar i vattnet. Kul!!

Denna vecka har barnen haft en hel del spontana teaterföreställningar och de har visat upp olika rit-sagor för oss. Känns bra med barnens spontanitet och förmåga att synas och höras.

I fredags så var det då dags för oss att säga hejdå till Lova och Klara som lämnar oss för att resa hem till Sverige. Tack för den tid vi fått tillsammans och vi önskar er lycka till i Sverige. Vi önskade också Isabella och Malva en fortsatt trevlig tid här nere på Koh Lanta och på Lilla Svenska Skolan.

Sen hade vi vår sedvanliga veckoavslutning i Salan, med medaljutdelning till alla som sluta skolan och åker hem, sen avslutade vi med thailands nationalsång.

Vi på Fjärilen avrundar så denna vecka och läsår. Vi vill tacka alla barn och föräldrar vi fått möta under vår underbara tid här nere på Koh Lanta. Vi har haft ett rikt och gott utbyte av er allihop, vi önskar er all lycka där hemma i Sverige.

Vi tackar också alla trogna veckobrevsläsare för att ni tagit del i vår verksamhet under läsåret.

Många varma kramar

Lisbeth Johansson, förskolelärare Caisa Lind, barnskötare

 

Förskoleklassen Mangon

Har hört att värmen även kommit till Sverige och det är ju underbart med den första sommarkänslan. Här har regn och vind lugnat ner sig under veckan så nu har vi haft det riktigt varmt. Vi var även strömlösa en dag.

På måndagen fick barnen fundera på vad som varit bäst med Thailand och vad de mest kommer ihåg. Det var verkligen skiftande minnen.

Vi har haft olika rimövningar och vi tillverkade ett eget kortspel med rimbilder, som vi spelade.

På onsdagen var hela Koh Lanta strömlöst, men vi hade sådan tur att vi fick bada i poolen på Slow down igen, det kändes väldigt lyxigt och svalka oss där. Barnen njöt i fulla drag. Det var både Mangobarn och Fjärilsbarn som var där tillsammans.

När vi hade matteprat tittade vi extra mycket på siffran sex. Barnen och jag funderade tillsammans ut var man kan hitta den, klockan sex, äggkartong med sex ägg, snöstjärnan har sex uddar och mycket mer.

På livskunskapen hade vi först stensamling, där barnen fick berätta vad som gjorde dem glada. Det var många olika saker, fåglar som kvittar, när någon säger snälla saker m.m.

Under veckan har vi varit mycket tillsammans med Fjärilsbarnen tack vare att Malva och Isabella ska vara i vår grupp från och med måndag. Det ska bli jättekul att få två nya barn till gruppen. Lisbeth och Caisa arbetar sin sista dag idag.

Vi fick också säga hejdå till Johannes som nu ska åka hem till Sverige och träffa sina gamla kompisar. Lycka till Johannes!

Helena ska också åka hem till sin familj som säkert saknar henne, och vi som blir kvar kommer att sakna henne alldeles enormt.

Barnen berättar:

Det var kul när vi lekte inne på Fjärilen, sa JOHANNES.
Det var kul när vi simmade i poolen, sa ANNIKA.

Trevlig helg önskar

Annica och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

Den här veckan har vår lärarpraktikant Li varit i slutfasen av sitt projekt med Sagosamhället med inriktning på NO och SO . Vi började vårt byggprojekt på tisdag och hela samhället växte så sakta fram på vår slöjdbänk. Barnen var kreativa och hus av olika slag tillverkades. Våra vindkraftverk fick sina platser och sagofigurerna flyttade in. Efter avslutat bygge verkade alla vara mycket nöjda med sina insatser.

På onsdag var det återigen strömlöst på hela ön. Det blev olidligt hett som alla vet, så inbjudan från Jonathans föräldrar att komma hem och bada och äta glass togs tacksamt emot. Tack, tack!

På torsdag var det då dags för de återstående eleverna som inte hann baka på Baan Café. Samling i min lägenhet och vi bakade dubbla satser med kladdkaka. Vi vandrade tillbaka till skolan med kakor och baktillbehör och doften från nygrädde kakor kändes tydligt.På eftermiddagen blev det så fest och avtackning av Li. Vi mumsade glatt på våra kakor med vispgrädde på toppen! Väldigt gott!

På fredagen arbetade vi på med våra egna planeringar och på eftermiddagen tog vi adjö av Jesper som nu åker hem till Sverige igen. Lycka till önskade vi alla!

De stora barnen gjorde en bejublad föreställning som vanligt och de hemvändande barnen fick sina medaljer. Medaljer fick även Lisbeth och Cajsa, eftersom det också var deras sista dag. Rektor Helena fick till sist ta emot en special-medalj! Saknaden kommer att bli stor efter vår kära chef.

Hoppas att alla får en skön helg

Agneta Ask, lärare åk 1-2

3-6:an Hajen

Tänk att vi redan är framme i maj månad! Elevskaran minskar för varje vecka och därför har vi nu slagit ihop 3-4:an och 5-6:an. För att lära känna varandra började vi den här veckan med lite samarbetsövningar. Vi konstaterade också att det var vår tur att hålla i fredagsavslutningen; igen! Det blev en utmaning; en ”ny” klass som skulle enas om ett uppträdande bara fyra dagar bort. Men tack vare att barnen själva har en sådan fantastisk fantasi, kom de själva på att det skulle vara en blandning mellan skådespel och frågesport! Kul idé som blev väldigt bra!

Den här veckan har Ewa, vår praktikant, jobbat med den lilla röda stuga som barnen byggde med Lasse tidigare. Eleverna har fått skriva ner hur det kommer sig att vi bygger många hus i trä i Sverige, var den röda färgen kommer ifrån och hur man tillverkar tegel. De målade huset som nu lyser vackert rött med sina vita knutar! Nästa vecka kommer Ewa låta eleverna fortsätta att jobba med thailändska hus.

På bildlektionen fick klassen en riktig utmaning att bita i. Jag lånade Lisbeths cykel som jag körde in mitt i salan. Eleverna fick sedan gå runt den och välja en vinkel eller detalj på cykeln, som de skulle rita av. Färg eller svartvitt fick de välja själva. Det blev otroligt bra bilder ur olika perspektiv; från en pedal till hela cykeln framifrån. Och visst är det väl så i livet också att vi kan se på saker ur olika perspektiv; om det så är en cykel eller en händelse!

På idrottslektionen fick Linnea, Rasmus och Jakob prova på att planera och leda två lekar med de andra eleverna. Att förklara för andra barn hur en lek går till är inte det lättaste, med det fixade det här gänget galant! Det var dessutom uppskattade lekar.

Så har vi också fått ta farväl av Linnea idag. Det kändes konstigt för oss som varit med sedan september, att hon nu åker hem till Sverige. Självklart önskar vi henne lycka till med skolan där hemma i Norberg. Men visst kommer vi sakna henne! Dessutom fick vi säga ”hej då” till Lisbeth och Cajsa som jobbat i förskolan och sist men inte minst, Helena, vår rektor!

Lotta Olsson, lärare åk 3-6