Vecka 18 2008

Förskoleklassen

För varje vecka som går minskar nu elevantalet på skolan och den här veckan kommer vi säga hej då till 6 elever.

Vi har jobbat med sinnena och den här veckan har vi jobbat med hörsel, smak och lukt. Vi har gjort olika hörsellekar, smakat och luktat på olika saker. Vi har också färglagt en tunga och målat dit var de olika smakerna sitter.

På engelskan har vi pratat om olika husdjur och djur som bor på bondgarden. Barnen är duktiga och är väldigt läraktiga på att lära sig engelska.

Veckan avslutades med att hela skolan åkte till Caussarina och hade en gemensam dag med barn och föraldrar. Alla hade med sig en fikakorg som avnjöts i den fina parken efter olika lekar och spel.

Cathrine Ingebrigtsen, lärare förskoleklassen

1-2:an

Denna veckan fick vi ett trevligt tillskott i vår klass. Emma, lärarkandidat från Göteborg, gör sin praktik hos oss i två veckor. Det känns kul och hon är så välkommen. Hon har bl.a. med sig en massa frågor från barnen i den klass, där hon brukar vara på praktik i Sverige. Det kommer våra  barn säkert  tycka om att svara på.

Emma hade också med sig blåbärssylt och hjortronsylt och det kom mycket väl till pass på torsdagen då vi fick pannkakor till lunch! De flesta av barnen åt med mycket god aptit! Tack Emma för det! Det var en fiffig present till en skola långt från Sverige.

På  bilden i måndags, gjorde vi målningar med vattenfärg. Motivet var vad man tänker på, när man tänker på Thailand. Jag tycker att målningar, som barn gör med vattenfärg alltid blir bra, eftersom de inte är så låsta som vi vuxna. Det blev lite nytt på väggen och det ser så fint ut.
När vi ändå hade vattenfärgerna inne i klassrummet passade vi på att göra en Valborgsmässomålning med eldar och fyrverkerier.

Vårt vanliga arbete flyter på utan några stora projekt så här i uppbrottets tider. Det märks på barnen, att de är mycket oroligare än normalt. Denna vecka får vi säga hejdå till Seth och Zimone och det känns jobbigt för alla. Ingen av dem åker direkt hem, utan får njuta lite till av den Thailändska värmen(!), innan de åker till Sverige. Vi säger lycka till!

På musiken hade vi en liten utveckling av förra veckans rytmik-och klappövning. Barnen är duktiga! Vi sjöng också ”Ta mig till havet” igen och även den nya generationen gillar den låten. Den är verkligen en klassiker.

Ha en skön helg!

Elisabeth Lundmark, lärare åk 1-2

3-4:an

Sista veckan i april månad med Valborgmässoafton och Första maj firande hemma i Sverige har passerat obemärkt här nere i Thailand. Vi pratade i klassen om vad det var för dag i onsdags. Det var inte många som tänkte på att det var Valborg. Några kände däremot till att det var den svenske kungens födelsedag och att han var betydligt yngre än den thailändske kungen!

Eftersom det inte är så många elever kvar på skolan har vi gemensam idrottslektion under tisdagarna. Den här tisdagen var det pingis, kubb, hopprep, twist och lingo.

Under ett av svenskpassen diskuterade vi skillnaden på de, dem och dom. Vi gjorde några gemensamma skriftliga övningar och jämförde med engelskans they och them. Vi har även gjort ett stavningsdiagnos. Resultatet hos samtliga elever var mer än godkänt.

Veckans multiplikationstest resulterade i att ännu en elev klarat multiplikationskörkortet. Denna gång var det Emanuel som haft alla rätt på testet tre gånger i rad. Vi säger ett stort GRATTIS till honom.
Det var Joels och Deniz sista vecka här vid Lilla Svenska Skolan och i Hajens klassrum. I torsdags bjöd de hela skolan på glass i Salan. Det var en passande dag att bjuda eftersom dagen var en av de varmaste den här veckan. Så lite svalka i strupen var välkommet.

Vi avslutade veckan med en utflykt till Casaurina på Long Beach. Elever med föräldrar och lärare spelade brännboll och kastade kubb om vartannat. Det blev även tid för en mysig fikastund i gröngräset.

Veckans ros fick Emanuel Block och Emelie. Emelie fick rosen för hon är sa hjälpsam, arbetar snabbt och är lugn. Emanuel fick rosen för han har varit snäll och juste.

Ann-Sofi Ericsson, lärare åk 3-4

5-8:an

Denna vecka är flera av elevernas sista vecka och även min. Det känns konstigt och lite ledsamt att lämna ön men för många av eleverna väntar flera äventyr. Några reser hem till Sverige medens några familjer reser vidare till andra länder, öar och städer. Denna vecka lämnar både Max och Zebastian Koh Lanta. Jacqueline och Domenique stannar en vecka till men flyttar då över till 3-4:an som då blir 3-6:an.

Just nu har vi bara fyra elever plus Louise, men hon går bara torsdagar. Det har varit mysigt med en så lite grupp och vi har fått gjort massor. Många av eleverna har gjort klart sitt material som de hade med ifrån Sverige. Matteböckerna har slagits igen för att inte öppnas mer! Så denna vecka har det räknats en hel del matte. Eleverna har peppat varandra och jobbat flitigt både hemma och i skolan. Vi har bland annat jobbat med djur i Sverige, blodomlopp och immunförsvar, riksdag och regering och ”the book about me”.

I tisdags hade vi bild och då lärde vi oss att teckna ett ansikte. Vi gick igenom olika regler och eleverna fick lite tips. Resultatet blev fantastiskt och jag blev imponerad av deras fina ansikten.

Under torsdagen blev det lite festligheter på skolan då två familjer bjöd på glass. Vi hade först ha en lite hej då-ceremoni i salan och sedan blev det glass och mys. Nu är vi så få elever på skolan att det känns väldigt familjärt. Alla umgås med alla och det är en trevlig stämning. Visserligen har det alltid känts väldigt trevlig på skolan men när det är en mindre skara är det lättare att umgås med alla.

I fredags så hade vi ännu mer festligheter. Först så åt vi mat tillsammans hos Mon. Efter det kom det minibussar och hämtade oss för att ta oss till Casuarina Park. Väl där möt  föräldrar och syskon upp. Tillsammans så avnjöt vi picknick och spelade brännboll. Det blev ett mysigt avslut för alla oss som lämnar skolan och Koh Lanta.

Tack för mig och fyra fantastiska månader!

Julia Engström, klassföreståndare åk 5-8