Vecka 17 2018

Veckans Tillsammans-tid ägnades åt Världsbokdagen. Eleverna gick en tipspromenad på skolgården med frågor om böcker, och karaktärer ur dem, för barn och unga. De yngre eleverna fick hjälp av Hajarna, som arrangerat uppgiften, med att läsa frågorna. En del frågor var lätta, men det fanns några riktigt kluriga!

Alla elever har även fått möjlighet att delta i ett läsbingo där de ska läsa böcker i olika situationer, på olika platser, enskilt och tillsammans med andra. För varje utförd läsaktivitet får de göra en markering på sin bingobricka och sen gäller det att få bingo! Och en fin läsupplevelse!

 

Förskolan/förskoleklass Fjärilen

Måndag och äntligen tillbaka till MangoFjärilen, vi fortsatte med matematik och idag använde vi tärningar för att räkna både subtraktion och addition.

Tisdagen handlade om hur många kycklingspett kommer vi äta idag. Barnen fick gissa och vi en massa övningar med hur vi adderar och dividerar.

Onsdagen var vi på stranden, vi hittade ett ben, kan det vara från en dinousarie. Vi fortsatte att gräva, djupare och djupare ihop om att det fanns ett helt skelett.

Torsdag heldagsutflykt till Causarina Park, vi började med frukt och hemlig sångpåse. Men det var lite sopor i parken så vi plockade upp en massa och pratade om miljön. Massa övningar med att hålla avstånd, stå på sin plats, följa en instruktion. Mycket frågor om skillnader mellan länder och vad som är stort och litet. Vi fortsätta vårt arbete med tid, avstånd och mängd.  Men det var väldigt mycket sopor i hela parken. Barnen började plocka ihop och var väldigt medvetna om att naturen inte mår bra av allt skräp som slängs. Samtalen fortsatte i hur vi kan sortera sopporna och hur vi ska vara rädda om vår natur.  Ett naturligt steg i vårt arbete med matematik, hur långtid tar det att städa? Hur mycket soppor fick vi ihop? Hur många flaskor, sugrör fick vi ihop. Samtalen om hur skillnaden är i Sverige fick oss att slå upp en Atlas och räkna hur långt det är mellan länderna, hur många människor som bor i varje land, varför är Thailand mindre men det bor mer människor i landet.  Även frågor om största och minsta landet i världen och att jorden faktiskt snurrar hela tiden utan att vi märker det.

Fredag jobbar vi vidare med tid, avstånd och antal. Sen är det så klart glassröstning.

Veckan böcker har varit Alfons Åberg

Mycket matematik denna vecka med vi pratar tid och avstånd.

Tack för en härlig vecka

Sara och Sharon

 

1-2:an Snäckan

Denna vecka har vi fokus legat på kartan och världen på olika sätt. Vi har gått igenom världskartan och var världsdelarna och världshaven ligger, vad kartans färger betyder och olika flaggor. Vi har även gått igenom kartor över mindre områden och att de är ritade uppifrån. Eleverna fick med hjälp av en beskrivning hitta vägen från punkt A till punkt B samt rita en karta uppifrån över sina rum. Här kom vi in på att allt inte finns med på en karta utan endast de viktigaste delarna. Detta var även en del av idrotten då eleverna fick orientera.

Vi har fortsatt arbeta i våra matematikböcker där fokus i ettan har legat på geometri och för tvåorna multiplikation och division.

Vi har tittat på Madicken för att prata om likheter och skillnader mellan då och nu och kom in på framförallt vänskapen mellan Madicken och Mia och varför Mia sa taskiga saker och hur vi tror att hon egentligen mår. Det blev en bra diskussion och eleverna tänkte tillbaka på filmerna vi sett tidigare om att vara vänner.

Det har varit en kanonvecka.

Nu tar vi helg och ser fram emot en ny vecka tillsammans.

Ha en fin helg.

Isabella

 

3-5:an Hajen

Hajarna har haft bild med Annika den här veckan och då tecknades det med blyerts. Annika lärde ut knep man kan använda sig av när man regnar ansikten, hur man skuggar och hur man förstärker högdagrar.

Eleverna i åk 4 och 5 har börjat titta på Programmera mera för att lära sig grunder till programmering och tillbakablickar på hur tekniken för programmering och datorer uppstod och utvecklades i början.

Årskurs 3 har börjat med nationella prov i matematik. Spännande!

I övrigt pågår bland annat arbeten om Vasatiden, Sveriges geografi, tj-ljudet och islam i klassrummet just nu.

Ha det bra!

Nettan

 

6-9:an Kokosbananen

Vi har fortsatt med och avslutat området orientering på idrotten. Vi hade ett extra idrottspass den här veckan för att hinna med allt.
I onsdags var vi på skolan och hade förhör på att passa kartan, sedan gjorde vi klart de 11 banor som fanns på skolgården. Alla elever visade att de på ett mycket bra sätt kan orientera med karta i känt område. I torsdags hade vi orientering med karta och kompass i delvis okänd miljö d.v.s. på och runt Klong Dao stranden. Kartan vi hade var tagen från google maps. Vi hade tillgång till två olika kartor en satellitversion och en kartversion.
Det var en bana med 8 kontroller som vi skulle ta oss igenom. Den var ganska lång ca 5 km, så det tog en stund. Vid varje kontroll skulle vi ta ut en kompassriktning och ta ett foto i den riktningen. Vi hade även ett skriftligt förhör på kartans färger och karttecken. Samtliga elever klarade alla moment, så nu är alla godkända i området orientering.
I övrigt har vi jobbat med våra egna planeringar. Det har varit väldigt varierande uppgifter, men de yngre eleverna i kokosnöten har jobbat mycket med matte under veckan, medan de äldre har haft inlämningsuppgifter i NO och SO att jobba med

Ha en fin helg!
Malin och Annika