Vecka 17 2017

Förskolan Fjärilen

Vi började veckan med sprudlande lek både inne och ute. Vi lekte roll lekar och i vår restaurang ute på gården. På eftermiddagen hade vi engelska och Owl utmanade oss med olika lekar.  Vi läste även en bok om olika exotiska djur.

På tisdag Kom pannkakstanten och överraskade oss och vi fick välja vår egen favorit pannkaka som hon tillagade. Alla barnen jublade av pannkakslycka och glädje.

Mitt i veckan åkte vi till Caussarina park och hade musik. Vi byggde upp en egen orkester med rytminstrument. En toppenmiljö att lära i med havet och naturen inpå. Vi avslutade med organiserade lekar.

Vi hade drama på idrotten då vi gjorde olika övningar. Mycket känslor var i luften då vi var både vulkaner och små morötter. Vi var olika djungeldjur. Vi avslutade med olika kontaktlekar.

Vi avslutade veckan med Thai. Dockan Doeramon kom och lärde oss mer färger. Vi röstade om glassen på Thai.

Ha en jättefin helg!

Lill o Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Vilken överraskning det blev när en pannkaks-tuk tuk rullande in på skolgården. Alla barnen fick beställa en pannkaka med valfritt innehåll. Vi provade beställa på thai och lite engelska och det gick jättebra, alla fick det de ville! Blev ett passande mellanmål på eftermiddagen.

Vi har varit på besök uppe på Lanta Animal Welfare och det har vi varit förut, men denna gången fick vi gå på en rundvisning. Det var väldigt roligt att få se alla hundarna och katterna och även se hur de blev omskötta.

Denna vecka har vi också tränat en del på uppträdandet vi stod för i Salan på fredagsavslutningen. Vi hade en frågesport där frågorna var kluriga gåtor. Alla barnen ställde tre gåtor var och så tävlade alla klassvis, föräldrarna var också med. Skolmästare i kluriga gåtor blev Hajen! Det gick väldigt bra och barnen var stolta över sin insats.

Denna vecka var Ellies sista, så hon blev avtackad och fick sin medalj i Salan. Det gällde även för Ester, men hon slutar först nästa torsdag.

Hoppas alla får en skön helg!

Susanne

 

1-2:an Snäckan

Hej!

Måndagen bjöd på massor av flitigt skolarbete i elevernas egna arbetsböcker. Vi gnuggade även likhetstecknets betydelse genom att lösa öppna utsagor tillsammans. Flera av eleverna tycker att det är klurigt när det är subtraktion i dessa uppgifter (exempelvis:   12=____-7). Vi löste uppgifterna på flera vis och eleverna berättade hur de tänkte. Mycket intressant och lärorikt. Därefter behövde vi röra på oss, så vi sprang och letade efter tiokamrater utomhus en stund.

Tisdagens idrott bestod av uppvärmning som två av Hajarna höll i, ”Spring-Bingo” och ”Draget”. Lekarna tränar kroppen och knoppen samtidigt, addition i ”Spring-Bingo” och strategi i ”Draget.” Alla övningar och lekar var uppskattade och eleverna gav verkligen järnet i värmen. På eftermiddagen kom en kvinna med tuk-tuk in på skolgården. Hon hade inte vilket tuk-tuk som helst, utan en pannkakstuk-tuk! Alla bjöds på thaipannkaka med tillbehör. Smaskens! Toppenbra thailektion tyckte alla Snäckor!

Vi har arbetat vidare med matematik och Vektor, samt spel på datorn två och två. På bildlektionen använde vi oss av gamla böcker när vi skapade nya bilder. Vi tog sidor med text på, ritade egna bilder på dem, färglade med vattenfärg och klippte ut. Sedan klistrade vi upp dessa på en blå bakgrund. Många moment att träna på blir det under ett bildtillfälle; finmotorik (när de ritar, klipper, limmar), planering av hur de ska göra sin bild, följa instruktioner, blanda nya färger och nyanser av grundfärgerna, städa sin plats… Ändå, eller kanske just därför, är bild det absolut mest uppskattade ämnet i skolan just nu!

Jag hoppas ni får en skön helg!

Stina

 

3-4:an Hajen

Det märks nu att lågsäsongen definitivt är här; den här veckan har vi sagt hej då till inte mindre än fem elever på Hajen. Men så är det ju bara fyra veckor kvar av terminen också. Ida och Abbe tackade vi ju av redan förra fredagen och den här fredagen var det Julia, Ellie och Doris tur att bli avtackade.

I tisdags eftermiddag fick vi en trevlig överraskning här på skolan. Vid 13-tiden rullade en pannkakstuctuc in på skolgården och parkerade på fotbollsplanen. Sedan fick klasserna, i tur och ordning, gå ut och köa upp för sina beställningar och det dröjde inte länge förrän pannkaksdoften spreds sig över hela skolan. Mums!

Den här veckan var vi tillbaka på stranden igen för idrottslektion. Numera kör ju Hajen idrott tillsammans med Snäckan. Tisdagens lektion innehöll bland annat bingostafett där vi fick in lite matematik också och så körde vi draget. Draget är en lek där man ska försöka dra över motståndare från andra laget till sin sida, en lek som kräver mycket samarbete för att lyckas.

Veckan avslutades som vanligt i Salan där Mangon denna vecka bjöd på tävling i att gissa gåtor. Och här visade Hajen verkligen vad skåpet ska stå, bra jobbat alla hajar!

Ha nu en riktigt skön helg!

Tina

 

5-6:an Kokosnöten

Skolgården börjar allt mer att återgå till det lugn som infann sig under lågsäsongen i höstas. Med lugnet dyker också härliga sociala fenomen upp. Det har åter blivit vanligare med att de äldre och yngre eleverna hänger med varandra på rasterna, något jag tror att vi alla tycker är ganska mysigt och familjärt.

Det har varit en händelserik vecka trots att det fortsatt tunnats ut på elevfronten. I tisdags kom pannkaksvagnen hit som en överraskning för eleverna. Alla fick en varsin pannkaka med valfritt innehåll och för kokosnötterna och bananerna tajmades tillfället in till sista rasten. Supergott mellanmål =P

I onsdags åkte bananerna och årskurs 6 till Koh Son i mangroveträsket i ett samhällsprojekt för ett renare Lanta. Detta är ett projekt med initiativ av Aruna, kvinnan som också driver ekofarmen i närheten av just Koh Son. Projektet var från början tänkt som ett litet projekt för de svenska skolorna men växte under sista veckan till sig ordentligt. Till slut var vi närmare hundra personer på ön i detta projekt med representanter från olika statliga instanser, många volontärer och Koh Lantas borgmästare på plats. Borgmästaren tyckte om att våra elever deltog i detta projekt och hyllade deras insats i ett tal. Kul, och inte annat än att man blir lite stolt. Som krydda på moset fick eleverna dessutom ta sig till och från ön med kajaker, bada och äta god matsäck, det var en härlig och uppskattad tur. En helt fantastisk skoldag på många sätt.

Pelle