Vecka 17 2013

Förskolan/Förskoleklassen Fjärilen

Nu har snart Gosis vår lilla apa varit och hälsat på hos alla fjärilsbarn. Det har varit fantastiskt kul att få höra barnen berätta om allt som Gosis varit med om. Denna vecka var det Ville som kom tillbaka med Gosis. Han berättade för oss på samlingen om allt som de gjort i veckan och visade oss vad han hade ritat i boken. Nästa vecka ser vi framemot att få lyssna på vad Gosis har hittat på hos Leo.

I tisdags var hela skolan i Casaurina park på Long beach. Där samlades vi i fyra olika grupper med elever från förskolan till 7-9an. Alla grupper hade gemensamt enats om ett lockrop som man fick ropa när man hittat den rätta siffran i parken. När gruppen hittat rätt kontroll så fick man lösa en uppgift tillsammans. Det var härligt att höra alla rop som skallade i parken och se hur alla gick in för sin uppgift och tog så bra hand om sina lagmedlemmar.

Även denna vecka har vi arbetat med matematik på ett lekfullt sätt. Vi har byggt med materialet centikuber. Barnen fick en mall med tre figurer som man skulle bygga efter. När man sedan hade gjort det så skulle man rita sin figur i ett rutmönster, det var lite klurigt men roligt. Hela veckan har barnen fortsatt att bygga andra fantasifulla saker med detta material.

Vi har fått olika besök på Fjärilen denna vecka. Först kom Berta inflygandes och ville berätta om ljud. Hon började med att fråga om barnen visste varför det låter om vingarna när hon flyger, barnen hade många intressanta förslag till henne, någon talade bl.a. om att det blir ljud när luften rör sig. Berta hade med sig saker som hon visade samtidigt som hon berättade om ljud. Till sist visade hon en telefon som man kunde göra av två plastburkar och en tråd, det var roligt att få prata i den tyckte barnen. Det andra besöket fick vi från kokosnötens elever som kom och läste för oss. Barnen uppskattar verkligen dessa härliga stunder med de äldre eleverna. Det tredje besöket fick vi av Mårten som kom med en gammal kista. Han undrade om någon visste vad det kunde vara i den och om någon vågade titta i den? Visst vågade vi det! Skattkistan innehöll skolans sångskatt alla de sånger som vi har sjungit under terminen och det var många glada och roliga sånger.

Vi syns nästa vecka till dess får ni ha en skön helg!
Maritha, Alida och Jennifer

 

1-2:an Snäckan

Oj, vad tiden har rusat i väg den här veckan. Det känns konstigt att det redan är fredag. Det blev en kort vecka i klassrummet eftersom vi hade friluftsdag på tisdag förmiddag och ”Klassens dag” hela under onsdagen.

I måndags firade vi att vi hade hade läst 7500 sidor tillsammans. Vi gick till Mons restaurang och svalkade av oss med en iskall god glass. Nöjda och belåtna tog vi tag i svenskan och häftade ihop vår Lennart Hellsingbok. Vi läste både högt och tyst och arbetade en stund i våra svenskböcker.

Tvåorna fortsatte med rymden och ettorna började prata om årets indelning. Vi repeterade längdenheterna och fortsatte sedan att arbeta enligt matteplanen.

På musiken försökte Mårten lära oss att dansa vals och på bilden skissade vi motiv till våra batiktröjor som vi ska tillverka nästa vecka.

På tisdagen samlades hela skolan i Casaurina Park och lekte en jätterolig samarbetslek som gick ut på att utföra olika uppdrag för att få ihop 36 poäng eller mer. Vi delades in i fyra grupper och sedan gällde det att rusa runt i parken och leta efter lappar med uppdrag. Det var svettigt så vi tog en fika efter halva tiden. Stor som liten jobbade som bara den och visade verkligen att eleverna på Lilla Svenska skolan verkligen kan samarbeta. Vilken mysig dag det blev.

På onsdagen var det dags för ”Klassens dag” som vi valde att starta på Papillon Resort vid Long Beach. Förmiddagen tillbringade vi på stranden och självklart höll vi mest till i havet. Klockan 11.30 stod ett trevligt dukat lunchbord klart i restaurangen. Alla var jättehungriga och när våra favoriträtter – köttbullar med potatismos och lingonsylt, pizza och pannkakor med grädde och sylt serverades, vattnades det i munnen. Till efterrätt blev vi bjudna på blåbärsglass med strössel och en klick grädde. Mmm, vad gott det var! Ett stort tack till Caroline och Jens för den toppengoda maten och den perfekta  servicen. Mätta och belåtna åkte vi tillbaka till skolan och tittade på film.

På fredagen fick vi verkligen en kul överraskning. ”Mangotanten” dök upp och bjöd på stickyrice med Mango.

På fredagssamlingen var det dags att säga farväl till Hugo och Thea som åker hem nästa vecka för att gå i skolan i Sverige. Vi som är kvar kommer verkligen att sakna er. Lycka till!

Ha en härlig helg så ses vi på måndag!
Berit

 

3-4:an Hajen

På tisdag morgon samlades elever och personal i ”Casuarina park” för att ha en förmiddag med samarbetsövningar. Eleverna fick i åldersblandade grupper utföra olika uppdrag. Man fick slå en tärning och sedan leta efter uppdragslappen med det numret. När någon i gruppen hittade lappen ropade den gruppens speciella ljud så att övriga gruppmedlemmar snabbt kom dit. Själva uppdraget hjälptes man sedan åt med att utföra. Ett mycket välkommet avbrott var fikastunden!

Eleverna har fått presentera en personlig sak som de tycker mycket om och inte skulle vilja vara utan. Utifrån den skulle de skriva en dikt som bland annat handlade om hur de fick tag i saken, vad man kan ha den till och varför de gillar den. Under veckan har vi sedan tränat på att läsa dikterna högt för att kunna presentera dem på fredagssamlingen.

Vårt tema ”Massmedia” handlade denna vecka om reklam. Vi diskuterade hur reklam är gjord och hur den påverkar oss. Det gäller att tänka kritiskt och inte låta sig luras! Det är också viktigt att känna till att foton kan vara manipulerade.

Men vi kan också ha nytta av reklam genom att vi kan få information om en vara.

Engelskan handlade för treorna om olika kroppsdelar. Fyrornas text handlade om vad olika länder heter på engelska och hur man säger vilken nationalitet man tillhör. Eleverna fick en lapp där det stod vilket land de kom ifrån och sedan fick de presentera sig för de andra i klassen.

På bilden fortsatte eleverna med sina affischer med reklam för vår skola. Det var roligt att läsa om varför man ska gå på denna skola t ex att det är lagom stora klasser och att man lär sig mycket. Affischerna ska sättas upp i närområdet och kanske någon familj får syn på dem och blir inspirerade!

Hela skolan sjunger blev en härlig stund när vi sjöng många sånger ur den sångskatt som eleverna fått detta läsår. Efter detta hade klassen musik med Mårten och spelade då olika instrument tillsammans.

Eleverna hade rolig uppgift på slöjden. De skulle trä plastpärlor på en metalltråd enligt ett mönster. Det gällde att följa mönstret noga så blev slutresultatet en riktigt fin ödla. Ganska passande eftersom man ju ganska ofta ser levande ödlor här!

Vilken överraskning vi fick efter lunch idag när ”mangotanten” kom till skolan! Alla barn ställde sig snabbt i kö och fick färsk mango med sticky rice. Gott!

Den avslutande samlingen inleddes med sång och hurrande för tre födelsedagsbarn. Innan det var dags för Hajens framträdande blev några elever och lärare avtackade. Det var lite spända elever som sedan skulle läsa upp sina dikter men det gick jättebra!

Ha en bra helg och njut av att vara på Koh Lanta!
Birgit

 

5-6:an Kokosnöten

Denna vecka har det varit hårt arbete för alla i gruppen. Nu har vi avslutat projektet med högläsning för de yngre barnen och det var mycket uppskattat. Det var så otroligt härligt att se hur fina mina elever var mot de yngre och hur bra de läste högt. De läste med inlevelse, i lagom tempo och var noga med att visa och berätta om bilderna.

I tisdags var det dags för samarbetsdag i Casuarina park. Alla elever på skolan var indelade i åldersheterogena grupper och hjälptes åt att lösa olika problem. Det fanns tid för en mysig fika tillsammans innan det var dags att åka tillbaka till skolan igen. Det var en mycket uppskattad och trevlig aktivitet. Jag vill passa på att tacka Mårten för hans fina planering och engagemang!

Under veckan blev de elever som arbetade med teknik klara med sina broar och hann till och med testa hållbarheten. Vi hann nästan avsluta området kring val och partier i samhällskunskap och eleverna skapade riktigt fina presentationer kring temat.

Denna vecka var min sista på skolan och det var även dags för mig att tacka av mina elever. Några går kvar en vecka till, medan det var dags för andra att bege sig hem till Sverige igen. Jag vill passa på att här önska alla en trevlig hemresa och lycka till.

Vi avslutade veckan med en trevlig samling i Salan då vi också, som vanligt, sjöng den thailändska nationalsången.

Trevlig helg!
Ulrika

 

7-9:an Bananen

Det har varit en mycket rolig och intensiv vecka. De elever som har haft brobygge i tekniken har byggt färdigt sina broar och fått testa hur mycket de tålde i tryck. Utgångsläget var att varje elev fick 50 sugrör som skulle sättas ihop med lim från limpistol. Bron skulle byggas så att den minst blev 50 cm lång eftersom det var avståndet mellan två bord. Eleverna skapade verkligen bra konstruktioner som höll för rejäla tryck.

Under tiden brobyggarna har varit igång så har Maja haft ett teknikprojekt inom området ”vrid och vänd”. Hon valde att göra en cykel med hjälp av olika blompinnar, tandpetare, kork mm. Det blev en fantastisk skapelse med kugghjul och drivrem. Cykeln gick sedan att driva framåt med hjälp av pedalerna.

Under veckan så var alla elever och lärare i Casaurina park på Long Beach. Eleverna delades där in i åldersblandade grupper som skulle lösa olika samarbetsövningar. Det blev mycket spring och många skratt i parken under den förmiddagen.

Denna vecka fyllde William år vilket innebar glass hos Mon. Att sedan Maja bjöd på glass sin sista skoldag här hos oss gjorde ju inte saken sämre.

7-9:ans elever har också hunnit med att träna vals och bugg. Det kan se lätt ut när man står vid sidan om och ser på, men det är inte alltid så lätt att få ben och armar synkroniserade.

Veckans stora överraskning var under fredagseftermiddagen. Då kom mangotanten på besök och stora som små fick möjlighet att smaka på mango med sticky rice. Det var givetvis en rolig avslutning på veckan.

Ha en skön och avkopplande helg så ses vi på måndag
Clas