Vecka 17 2012

Förskolan Fjärilen

Vi startade upp veckan genom att prata om hur vi ser ut. Vad finns i vårt ansikte och hur ser kroppen ut osv. Därefter tog vi fram en spegel och ritade våra självporträtt under fortsatt samtal. Nu pryder de vår vägg på avdelningen!

Repetitioner inför fredsavslutningen i salan har pågått lite varje dag och det märktes att barnen blev säkrare för varje gång i sina roller som Törnrosa och prins. Själv var jag den onda fen.

Röris 3 körde vi en förmiddag inne på avdelningen, i AC:n. Det var roligt och uppskattat även denna vecka. De kämpar på bra! Lite kul är det också att de ibland använder händer och fingrar som jag själv ibland i sina rörelser, så de blir stundtals lite stela, eftersom jag för tillfället är gipsad.

Förskolan upp till och med år 4 sjöng tillsammans under onsdags eftermiddagen. Sharon ledde 2 thaisånger och jag 3 sånger som är populära på förskolan. Det blev en trevlig stund tillsammans! Att sjunga är kul!!!

Torsdagsförmiddagen ägnades till större delen åt textilslöjd på hela skolan. Vi Fjärilar arbetade tillsammans med förskoleklassen Mangon och 1-2:an Snäckan. Barnen fick väva på små hemmagjorda vävar i hårdpapp. Vi visade upp ett förslag på ett barn med hår, ansikte, tröja, armar, kjol/kortbyxa, ben och stövlar som man kunde väva, sedan fick de arbeta utifrån egen uppfinningsrikedom och förmåga. Det var kul att jobba tillsammans runt tre sammanställda bord med material i mitten! Vi jobbade, småpratade och hjälpte varandra när behov av det fanns.

I övrigt har vi haft lite påhälsningar från andra klasser under veckan. Snäckans barn har kommit in och blåst flirtkulor med sugrör (på en hemmagjord spelplan) och haft väldigt kul med det, samt byggt med lego och tågbanan. De har även varit med på en vila, då de själva hade rast. ”Det var väldigt avslappnande” var en kommentar från en av eleverna! Förskoleklassen Mangon har varit hos oss 2 em i veckan den senaste tiden och de verkar gilla att komma hit! De leker och pysslar så det står härliga till och är avslutningsvis också med oss på vår avslutningssamling vid dessa tillfällen med olika aktiviteter, t ex språk- eller dramaaktiviteter.

Hur gick det nu med fredagsuppträdandet?, undrar ni kanske. Jodå, det gick bra. Vi sjöng och agerade med inlevelse och barnen var jättecharmiga i sina roller! Varma applåder fick vi också, som värmde skönt!

Trevlig helg!
önskar Kristina

 

Förskoleklassen Mangon

“Two little dicky-birds sat on a wall” så börjar vår ramsa som vi lärt oss. På fingrarna har vi två fåglar som flyger iväg och sedan läser vi ramsan på perfekt engelska!?

Vi har arbetat med 5- kamraterna. Våra kidneybönor kom väl till pass så att det blev lätt att se hur många det blev i varje hög. När vi arbetade med 10- kamraterna använde vi våra fingrar, det fungerade också bra! Till 8 räknade vi under cowboydansen som ju gick i åttondelstakt. Det var andra gången vi dansade den, det gick betydligt bättre denna gång!

Det är fantastiskt, flera av barnen har lärt sig läsa och tycker att det är så roligt så de läser saga för oss andra under lässtunden! Fler och fler vill låna hem böcker och träna! Ni skulle bara se hur stolta de ser ut när de sitter framför barnen och läser!

I veckan har Fjärilen, Snäckan och Mangon slöjdat ihop. Alla barn gör varsin liten väv. Några väver flickor och några väver pojkar. Det har verkligen varit en trevlig stund tillsammans! Det var det också när vi sjöng ihop i salan, vi sjöng bland annat en fin sång på thailändska.

Ett av barnen hade lånat hem en bok om reptiler och ville berätta lite för oss om bland annat tokaygeckon. Den har mycket stora ögon men inga ögonlock så den får slicka ögonen för att hålla dem rena! Det är inte ofta man får syn på den men just denna dag ligger en slö tokaygecko på vår skolgård. Den mår nog inte så bra utan ligger helt stilla trots att många samlas runt den. Vi kan studera den riktigt noga från alla håll och kanter, vilket sammanträffande! Ni kan nog gissa vad vi gick till klassrummet och arbetade med!

Två söta barn från Fjärilen spelade Törnrosa för oss och vi andra sjung med i sången. De var fantastiska!

Grattis till Lucas som fyller 7 år! Glassen smakade mycket gott!

Trevlig helg önskar Inger och Mangobarnen.

 

1-2:an Snäckan

Veckan inleddes med få elever i klassen då fler fortfarande var sjuka. Men vartefter dagarna gick blev vi fler, och på onsdagen var alla tillbaka.

Denna vecka har ”snäckanbarnen” gärna velat gå in till Fjärilen och leka. Det har i stort sett varit där en stund varje dag. Där har de byggt och lekt med de yngre barnen och haft kul. De/vi har även roat oss med ett spel som går ut på att blåsa bort motståndarlagets flirtkulor med ett sugrör. Det låter enkelt med är faktiskt jobbigare än man tror.

Nästa vecka är Moas tur att åka till Sverige och på fredagen hade vi en liten fest med glass hos Mon. Vi saknar dig redan!

Skolarbetet
I svenska arbetade vi med kapitel sju i vår kapitelberättelse. Uppdraget denna gång var att skriva och skicka ett brev med flaskpost.

I matematik arbetade var och en på i respektive matematikbok, vi har repeterat klockan analogt samt 3:ans multiplikationstabell.

I engelska började vi som vanligt lektionen med hälsningsfraser och sedan en liten väderleksrapport. Vi repeterade lägesorden som vi jobbade med förra veckan och har tränat på att tala, skriva och läsa orden can or can´t. Vi har också tränat på hur man säger är beroende på person, månaderna och årstider nosade vi lite på i slutet av veckan.

I SO- religion har vi tittat lite på likheter och olikheter inom religionern Protestantism, Judendom, Buddism och Islam vi fortsätter nästa vecka. Skolan fick på onsdagen besök av Imamen, tiden gick så fort i fredags förra veckan, att vi inte hann få alla frågor besvarade och då kom han till oss i stället så att vi kunde få svar på alla våra frågor.

I No arbetade en elev med rymden, de andra tre med djur på bondgården, denna vecka var det kor. Vi satte även solrosfrön som vi hoppas ska växa upp till stora plantor, bara de får ljus, vatten och kärlek, som ett av barnen uttryckte. Vi har dagligen observerat våra Tamarindplantor vi har skrivit om dem i en loggbok där vi nedtecknar förändringar som sker dag för dag.

Vi dansade squerdans på idrotten och denna gång gick det lite lättare sedan lekte vi ”kinesiska muren och avslutade med leken på allmän begäran” kom alla mina kycklingar”

Vi har jobbat lite med färglära och koncenterat oss på grundfärgerna och blandat dessa. Vi hade slöjd, ett halvdagspass tillsammans med Mangon och Fjärilen. Alla barn fick väva ett motiv som föreställer ett barn. En rolig uppgift som var väldigt uppskattad.

Det var ett axplock utav allt vi har hunnit med denna vecka.

Trevlig helg till er allesammans önskar Anne-Lie

 

3-4:an Hajen

Den här veckan var det dags för Maja att lämna oss. Hon bor i Övertorneå och där är både snö och kallt fortfarande så det blir nog lite annorlunda att komma hem! Vi kommer att sakna dig Maja och vi hoppas att du får en bra resa tillbaka till Sverige.

När vi var i moskén i fredags fick eleverna ställa frågor till imamen. Eftersom vi inte hann med alla frågor kom han på besök till skolan på onsdagen och då blev det tid för fler frågor. Eleverna fick bland annat veta att en muslim ska be fem gånger om dagen och fasta vid ramadan.

Vi har pratat dubbelteckning, detta som är så svårt för många elever. Eleverna har också fått träna självständigt med olika övningar. Eleverna börjar bli riktigt uppmärksamma på sin stavning och frågar gärna hur ord stavas om de är osäkra. Mycket bra tycker jag!

I arbetet med kroppen har vi nu fortsatt med hjärtat. Denna muskel som arbetar dygnet runt. Eleverna fick ta pulsen i vila och sedan hoppa runt i klassrummet en stund. Sedan fick de mäta pulsen igen och jämföra resultatet. Vi pratade också om hur lungorna fungerar och tittade på bilder av både hjärtat och lungorna i genomskärning.

Sharons thailektion handlade om att skriva på thai. Eleverna fick lära sig skriva den första bokstaven i det thailändska alfabetet. Den heter Gåå gai och den fick eleverna använda sig av för att skriva ordet groda på thai. På slutet ville eleverna skriva elefant och det blev lite svårare!

Musiken handlade om hur instrument är uppdelade i olika grupper t ex stränginstrument, slagverksinstrument och bleckblåsinstrument. Vi tittade på bilder av de olika instrumenten och funderade över vilka instrument eleverna kände igen.

På slöjden arbetade flickorna tillsammans vidare med det stora labyrintspelet. Pojkarna tillverkade ett bollplank. På slutet av lektionen var det dags att prova labyrintspelet fast det inte var riktigt färdigt.

Onsdag morgon hade vi som vanligt idrott på stranden. Efter uppvärmningen blev det beachvolleyboll. Eleverna börjar bli riktigt bra på att passa varandra och placera sig bra på planen.

På torsdagen hade 3-4:an och 5-7:an ett projekt tillsammans. Eleverna skulle tillverka strutsar med hjälp av garn, en plastboll, ätpinnar, plastskedar och fiskelina. När de färggranna strutsarna var klara kunde de faktiskt ”gå”!

Det blir kul att ses på måndag igen men först ska vi ha en härlig helg!
Birgit

 

5-7:an Bananen

Ett stort arbete under veckan har varit Islam. Vi avslutade förra veckan med ett studiebesök på moskén. Vi fick träffa Imamen och se alla som var på väg till fredagsbönen. Vi fick se den muslimska begravningsplatsen och inledningen på fredagsbönen. Denna vecka har imamen varit på skolan och vi har fått fortsätta ställa frågor. De flesta av eleverna i klassen har haft ett läxförhör på Islam som de har klarat mycket bra.

I torsdags hade vi slöjddag och alla gjorde en kasperdocksstruts. Det var många glada skratt både under arbetet och när strutsarna var klara. Bilder på strutsarna finns på skolans hemsida.

På idrotten har vi spelat volleyboll och lekt spökboll. Vi tränar på fingerslag och bagger samt spelar kidsvolley.

I svenskan har arbetet med sagorna tagit fart. Alla börjar bli klara med sina tankekartor och de flesta har börjat skriva på sin saga. Alla ska skriva en berättelse och några kommer också göra en bildsaga. Felix kommer redovisa sin bildsaga för förskolan på onsdag i nästa vecka.

I engelska har läst om Oscar Pistorius en sydafrikansk idrottsman som är benamputerad och saknar båda underbenen. I OS i Beijing 2008 tävlade han mot andra med handicap och vann han guld både på 100, 200 och 400 meter. Nu försöker han kvala in till OS i London och då för att tävla mot de som saknar handicap.

I bild jobbar vi med bildspel om Thailand och några gör en bildsaga.

Veckan har avslutats med matteprov för de flesta. Det är bråkräkning för årskurs 7, räkning med decimaltal samt vinklar för de som går i femman.

Mycket bra jobb av alla under veckan, ska bli kul att ses nästa vecka.

Anders, Inger och Kattis