Vecka 17 2011

Förskolan Fjärilen

Veckan började med annandag påsk och ledighet, så tisdagen startades med en kort samling i Salan.

Denna vecka är vi lite färre barn och en fröken som har det mysigt tillsammans. Leken både inne och ute blir annorlunda när barngruppen förändras, alla har lekt nya lekar. Ute har de lekt Ban café, med vatten och sand. Inne har några lekt med nya bilar som vi fått och några har lekt mamma, pappa och barn i dockvrån.

På tisdagen pratade vi om tid och gjorde varsin klocka av papp. Barnen fick träna både på att klippa och skriva siffror. Vi hade lektion på thai då vi repeterade sådant vi lärt oss tidigare.

Onsdagen startade vi med idrott. Vi hade uppvärmning med musikstopp i rockringar, bollövningar och leken Vem är rädd för trollet? Vi hade ett födelsedagsbarn denna dag, Lucas fyllde 6 år. Vi ritade teckningar till honom och Lucas bjöd oss på smaskig glass.

En sångsamling tillsammans med 1-2:an Snäckan hade vi också, det var många barn som ville önska sånger. Filip ville vara bokkung och han presenterade sin bok om Kalle som ville vara Lucia.

På torsdag f.m. spelade vi dockteater för varandra, de spelade tillsammans två och två. Senare på dagen spelade elever från Snäckan och Hajen sina eget påhittade dockteatrar för oss. Då ville också Fjärilsbarnen spela för de äldre eleverna. Så modiga de är!

Vi blev också bjudna på glass, för det var Alfreds sista dag hos oss. Han fick kramar av alla och en efterlängtad medalj.

Så kom fredagen och sista dagen för fyra av ”mina” barn. Därför bestämde vi att vi skulle ha en riktig mysdag. Vi tittade på filmen Nils Karlsson Pyssling, åt popcorn och drack läsk. Så valde barnen att leka inne före maten. Som efterrätt år vi varsin stor glasstrut.

Malin var vår bokdrottning och presenterade sin bok om en flicka som börjar på ridskola.

Så var det avslutning i Salan, 1-2:an Snäckan stod för underhållningen. Publiken fick vara med i spännande musiktävlingar och sedan sjöng de en svängig sång som heter ”Det är så varmt”.

Vi sjöng och hurrade för två födelsedagsbarn innan det var dags att ge medaljer och kramar till dem som slutar. Så klart är det lite tråkigt att säga hejdå till kompisarna det är tur att vi hunnit med så mycket skoj att minnas.

Hoppas ni alla får en riktigt skön helg!

1-2:an Snäckan

Tisdagssamlingen handlade mycket om vad vi gjort under långhelgen. Det tog en lång stund för oss att gå igenom det. Vi bestämde oss också för vad vi vill visa upp på vår avslutning på fredag. Sedan gällde det att öva för fullt.

Efter fruktrasten fick vi en överraskning det var Herman bjöd hela klassen på glass. Vi fick gå upp till Seven-Eleven och välja vilken glass vi ville. Tack så jättemycket, Herman. Det var väldigt gott att få lite glass i värmen.

Thailändskan fortsatte som vanligt på tisdagen denna gången övade vi på kroppsdelar heter.

Idrotten i onsdags var väldigt kul. Vi gjorde olika slags stafetter. Det var kramstafett, klädstafett, mjölstafett och grävstafett. Vilken tur, vi fick godis på flera av stafetterna! Och så klart, badade vi som avslutning.

Vi fortsatte att öva på vårt framträdande till fredagsavslutningen och så gjorde vi lite rekvisita till vår föreställning.

I torsdags blev det Torsdagsmys. Olivia slutade hos då så vi tittade på film och åt jättegoda muffins och chokladbollar. Tack så mycket, Olivia och välkommen tillbaks till hösten.

I fredags tillverkade vi häftiga pappersflygplan och så tävlade vi med den. Vilket som flög längst och vilket som kunde vara i luften längst tid. Efter flygplansracet fick vi återigen en överraskning. Gottfrid bjöd på bärpaj med vaniljvisp, mmmm, ljuvligt gott. Tackar så jättemycket.

Hanna, Matilda och Gottfrid slutar idag, så det blev lite lekar och allmänt mys. Sedan plockades det ihop böcker och papper. Efter lunch fick vi återigen en överraskning. Nu var det Hanna som bjöd oss alla på glass. Tackar så jättemycket Hanna.

Då var det dags för vår avslutning. Vi gjorde en musiktävling. Det var textremsor och ”intro” tävling. Sedan avslutade vi med en sång om kossor som tycker det är för varmt. Snäckan barnen var jätteduktiga.

Tackar så jättemycket allihop. Vi säger också hej då och tack så mycket till
Gottfrid, Hanna, Olivia, Herman och Matilda som slutar denna vecka. Ha det så jättebra i Sverige.

Ha en jätteskön helg
Marita

3-4:an Hajen

Denna vecka startade vi med att välkomna Rasmus, till, oss det är roligt med en ny kompis.

UnderThai lektionen, vi hade denna vecka fick vi lära oss massor av kroppsdelar som vi fick öva på, med en docka.

Här har ni några exempel:
Huu öra
Taa öga
Ca nuuk näsa
Paak mun

I idrott har vi haft olika stafetter bland annat klädstafett där man skulle leta efter en godisbit, tunnelkull alltså att rulla boll under benen. Vi grävde i en fyrkant där någon hade gömt godisar och vi letade i mjöl för att hitta godis. Vi avslutade i vanlig ordning med ett dopp i det blå för att få bort sanden mellan tårna.

På matematiken denna vecka är det i vanlig ordning många saker som vi har jobbat med, men vi har fokuserat på hur division och multiplikation hänger ihop.

I svenska har vi jobbat med stavning och frågetecken. I historia spänner vi över en lång period faktiskt ändå från istiden till medeltiden.

På No:n arbetade vi med frågan faller alla föremål neråt lika fort? Vi testade med olika saker och konstaterade att det gör dom.

I torsdags bjöds det på en överraskning, hembakta kolakakor med glass och chokladsås, det var gott det. Ett stort tack till Astrid och Hanna som hade bakat.

Idag var det dags för Crazy Friday igen denna gången fick man klä ut sig till vad man ville det fanns fotbollsspelare, rockstjärna, pirat, chipsgubbe, katt, punkare, skatare, golfare och två elever hade bytt identitet med varandra.

Vi såg på film Austin Powers och myste, vilken annorlunda fredag vi har haft. Vi åt glass två gånge, Sohelia bjöd för hon har fyllt år och Markus bjöd för han slutade idag.

Vi avslutade veckan med att säga hej då till fyra stycken av våra klasskamrater Astrid, Hanna, Markus och Zimone vi önskar dom lycka till och hoppas att dom mailar oss ibland ,så vi får veta hur dom har det där dom är.

Vi vill också tacka 1-2:an Snäckan för samlingen i Salan, den var rolig.

Ha nu en riktigt trevlig helg önskar Maria

5-6:an Kokosnöten

Veckan började på en tisdag eftersom vi haft påsklov. Marita hälsade oss ändå välkomna till en arbetsvecka på Lilla Svenska Skolan. Hannes slutade på tisdagen men innan han slutade bjöd han alla i gruppen på en glass i solen!

På thailektionen med magister Rich fick vi lära oss kroppsdelar. Han hade med sig en dock som vi fick peka på och träna på att säga kroppsdelar.

Många i klassen finslipar sina arbeten nu; Deniz jobbar med en tidningsartikel hem till sin klass, Maja jobbar med tsunamin och Felix arbetar med favoritlaget Arsenal. Filip och Ulrica som inte slutar på fredag utan ska gå kvar här i skolan sista månaden får en planering nu så att de vet vad de ska jobba med när resten av kokonsötterna och läraren Linda åker hem.
På onsdagen var det valfri bild. Alla lät kreativiteten flöda och det blev solnedgångar, elefanter och båtar.

Deniz och Felix har arbetat med sina föredrag och nu var det dags att redovisa. Vi fick av Deniz höra om olika familjer, giftermål och död/begravning. Hon visade fina bilder till detta. Felix berättade om sitt favoritlag i fotboll; Arsenal.

På torsdagen hade Deniz, Maja och Felix bakat kladdkaka som de bjöd klassen på. Till detta fick vi grädde och svensk BOB-saft! Mums!

På fredagen var det dags att avsluta klassen Kokosnöten för i år. Vi gick tillsammans med 7-9:an Bananen till en pool och hade ”poolparty” med glass och fruktshakes. Alla bytte mailadresser och hade roligt i solen. Vi tog många roliga kort när vi hoppade i poolen. Vi lekte lekar också. Att göra den värsta ”bomben” var populärt och domaren Erik gav ut höga poäng till deltagarna.

Nu går de kvarvarande elever i klassen över till 7-9:an Bananen men vi andra åker hem. Felix bjöd på glass och även lärarna bjöd eleverna på godsaker.

I Salan fick vi våra medaljer och kramar. Det kändes vemodigt men nu är det dax att åka vidare mot nya äventyr. Detta har varit en fantastisk tid! Vilken erfarenhet, att få ha jobbat i en liten klass där alla fått ”komma fram” på sitt sätt. Vi har fått mycket gjort och lärt oss mycket vi har alla vuxit på det sociala planet.

Tack för mig och från hela klassen Kokosnöten!
Linda

7-9:an Bananen

Så var det dags att avsluta ännu en vecka här på Lilla Svenska Skolan. Det har varit en underbart fin vecka såsom alla andra med flitiga och härliga elever.

Denna veckan var också Zebastians sista skolvecka hos oss och vi tog adjö på fredagen då Zebastian avtackades med diplom, kramar och medalj. Tack för denna tid Zebastian och jag är övertygad om att det kommer gå hur bra som helst för dig i framtiden. Denna vecka var det också flera andra elever som slutade på skolan vilket gör att kommande veckor kommer 7-9:an Bananen vara en 5-9:a då några elever från Kokosnöten kommer att bli Bananer.

I veckan har eleverna arbetat med många olika saker. Natalie har påbörjat ett nytt kapitel i matematik som Bråk och procent. Hon har även hunnit med att läsa ut en bok i svenska samt ha prov i kemi. Viktoria har skickat in en massa arbetsuppgifter till sofia distans såsom voicemail och insädningsuppgifter. Zebastian har bland annat färdigställt ett författararbete till samt skrivit i engelska om sin tid här i Thailand.

På fredagen bestämde vi oss för att gå och bada tillsammans på Southern Lanta i deras pool. Det var väldigt skönt!

Avslutningen i Salan stod 1-2:an för som bjöd på en rolig musiktävling!

Ha nu en riktigt trevlig helg allihopa!
önskar Erik och elever i Bananen!