Vecka 17 2010

Förskolan Fjärilen

Nu är det endast fyra barn kvar i förskolegruppen. Vi saknar naturligtvis alla de kompisar som åkt hem till Sverige och hoppas att de har det bra allihop. Tisdagens hemliga snäcka innehöll många bilder som kunde sättas på en flanotavla. Tillsammans tittade vi på färger, likheter och olikheter osv. Barnen var väldigt intresserade och hade svar på alla de frågor som ställdes till dem. Därefter lyssnade vi på en saga där samtliga bilder ingick.

Förra veckan längtade Lucas till sin födelsedag och denna tisdag var det äntligen dags. Lucas fyllde fem år och bjöd oss på glass. Vi både sjöng och hurrade för honom. En eftermiddag under veckan gick vi till poolen vid Southern Lanta tillsammans med ”Mango-barnen” och Maritha. Vi samlades vid poolen och alla barn njöt av att svalka sig i vattnet. Många av barnen kunde redan simma och klarade det jättebra. Vi lekte lekar i vattnet som till exempel att vi jagade varandra och att en farlig groda vaktade alla som blivit tillfångatagna i fängelset.

Mangobarnen var med oss på förskolan hela onsdagen. Denna gång hade vi gymnastiken tillsammans allesammans och det fungerade väldigt bra. Uppvärmningen gjorde vi inomhus innan vi fortsatte utomhus med en hinderbana på vår gräsplan. Linus och Moa som gått på skolan tidigare år, ville visa oss en ny sånglek om en buss som de lekt förut. Barnen höll i två stegar som förvandlades till bussar och så hämtade de nya resenärer vid olika hållplatser. Samtidigt sjöng vi hjulen på bussen de går runt, runt, runt. Barnen och vi vuxna tyckte att det var en rolig sånglek och alla uppskattade barnens initiativ till att lära oss den.

Reslusten som påbörjats med bussturen fortsatte då vi bestämde oss för nästa sånglek, nämligen vi reser till Amerika. Barnen klappade händerna utifrån ett speciellt rörelseschema och gjorde även andra rörelser till sången. Därefter ville barnen fortsätta med resandet en gång till och därför improviserade och dramatiserade vi en flygresa i den stora salan. Linus och Nils var piloterna och Maritha och jag fick den stora äran att vara flygvärdinnor. Övriga barn var passagerare och satt på flygplanet och blev servade.  Som avslutning på gymnastiken berättade Maritha en massagesaga medan barnen satt i en lång rad och gav varandra massage på ryggen.

Det hände något annat kul på onsdagen också. Det var ”glasskiosken/vagnen” som kom på besök till skolan. Både små och stora på skolan fick beställa varsin glass och det smakade toppenbra. Vi passar nu på att hälsa och tacka Fredrik och Helena så mycket för denna överraskning. Samtidigt vill vi också önska dem en trevlig resa till Sverige, eftersom de snart är på väg till sina hemtrakter. Jag vill personligen också passa på att tacka för allt positivt som de tillför skolan med sitt goda ledarskap. Bättre engagemang än deras finns nog inte, eller hur?

Tyvärr är det två personer som jobbat en hel del hos oss i förskolan som ska sluta denna fredag. Det är Majsan och Danne som är på resande fot inom kort. Vi vill nu tacka er båda för allt roligt som vi har fått göra tillsammans med er. Vi önskar både Majsan och Danne lycka till i framtiden. Förhoppningsvis ses vi någon gång, kanske på Lilla Svenska Skolan, vem vet?

Många varma hälsningar och en önskan om en trevlig helg.

Karin och barnen på Fjärilen

Förskoleklassen Mangon

Veckorna bara springer iväg, det sägs att tiden går fort när man har roligt. Så har det varit denna vecka, den har innehållit många roliga och innehållsrika aktiviteter. Barnen på Mangon har varit så kreativa de har tillverkat många armband och målat fina kort. Den fria leken har även denna vecka innehållit en hel del legobyggande.

Vi har arbetat med bokstaven Å och även tränat på att forma de små bokstäverna. Fisksagorna har några av barnen fortsatt skriva på. Matteuppdrag har utförts och vi har skrivit i boken om mej.

Tisdagen var strömlös och då var det extra skönt att gå till Southern Lanta Resort och bada i deras pool. Barnen simmade och vi lekte några lekar tillsammans med förskolebarnen. Under hela tiden vi badade var vi ensamma i poolen vilket gjorde att vi kunde plaska och leka helt fritt. Barnen, Karin och jag njöt av vattenlekarna och vi avslutade dagen med varsin god glass.

På Onsdagen var det dax för idrott och vi värmde upp med hoppasången och fortsatte med sången när vi gick på stan. Idrotten bestod av en bana med olika stationer som balansgång, bollkast, rockringshopp, kryp genom hinder och hopp i stege. Efter banan förvandlades stegarna till bussar. Två bussar åkte runt i hela staden. Vid hållplatserna steg passagerare på och snart var bussarna fulla. Vi reste sedan till Amerika och avslutade resan med en massagesaga. Efter lunch denna dag blev alla barnen överraskade av att en glassbil kom på besök. En lång kö bildades och alla fick välja varsin kulglass.

Vi har denna vecka gratulerat Maja som fyllt 7 år. Maja bjöd sina klasskompisar på glass och vi sjöng och hurrade för henne. Alla barn och vuxna sjöng även på fredagssamlingen för födelsedagsbarnet Maja.

Denna vecka måste vi tyvärr säga hej då till flera lärare, Majsan och Danne lämnar oss denna fredag. Helena och Fredrik åker också hem till Sverige. Tack så mycket för gott samarbete och hoppas vi ses någon gång i framtiden.

Trevlig helg önskar Maritha
Maritha

1-2:an Snäckan

Havet brusar skönt.
Vågorna mot stranden piskar.
Vattnet glittrar och är vått.
I sanden kryper krabban.
Havet brusar skönt.

Denna vecka har vi skrivit dikter om havet. Ett litet smakprov har ni nu fått.

I tisdags var det strömavbrott på ön så efter att ha arbetat hårt med multiplikationstabellerna for barnen, Danne och Majsan till Slow Down och badade i poolen. Härligt att se alla fiskar kasta sig i vattnet.

Danne har berättat för barnen om vulkaner och barnen har målat fina tavlor med pastellfärger. Vilken kreativitet det finns hos dessa små liv.

Vi har tränat till fredagssamlingen eftersom det är vi som står som värdar denna vecka. Vi framförde två sånger, Luffarvisan och Fattig bonddräng, som har passat in i vårt tema Bondgården. Flickorna framförde Fattig bonddräng och killarna gjorde en liten dans till som passade till texten. Killarna sjöng Luffarvisan och då dansade flickorna till.

Vi har hälsat Frida välkommen till Snäckan denna vecka samtidigt som vi säger hej då till Gottfrid och Evelina. Vi hoppas att Frida ska trivas hos oss och att barnen som åker hem ska få det bra i sina skolor i Sverige.

Trevlig helg!

Sussi

3-7:an Hajen

Denna vecka har vi fått nytt tillskott till klassen. Vi hälsar Emil, Maja, Kevin och Victoria välkomna till Hajen. Vi började som alltid med vår kluriga presentationslek. Vi fick den inte att gå jämt ut den här gången, så det är bara att försöka igen.

På tisdagen skulle vi baka och göra batik. Bakningen kunde genomföras som planerat och det blev smaskiga jordnötskakor. Men tyvärr blev batiken inställd på grund av sjukdom. Hur skulle detta lösas? Allt var ju planerat med tanke på att strömmen på Koh Lanta skulle vara avstängd hela dagen. Klockan var bara strax efter nio och det var redan över trettio grader. Som tur var, fanns det molnskyar som lindrade hettan. Det var bara att bita i det sura äpplet och ge sig tillbaka till skolan och klassrum utan A-C.

I klassrummet fortsatte vi med berättelser ur Gamla Testamentet. Slaget om Jeriko fascinerade eleverna. Och vi orkade arbeta fram till rasten.

Då kom kaplastavarna fram. Vi byggde höga torn, bl.a. Petronas Tower i Kuala Lumpur, vi byggde broar och till slut en hel stad. Det är fantastiskt att se elever i så olika åldrar vara så totalt uppslukade av en uppgift och det är väldigt spännande att studera hur samarbetet utvecklas. Vi har dokumenterat och bilderna kommer så småningom att ligga på skolans hemsida. Så sammanfattningsvis måste vi säga att vi klarade dagen utan ström förvånansvärt bra.

Under veckan har vi fortsatt att jobba med berättelser från GT. Gideon, Simson och Delila, Rut och Samuel för oss tillbaka flera tusen år i historien  Hhistorien om David och Goljat är ju en klassiker, som många hört talas om, men inte alltid känner till att den kommer från Bibeln.

På idrotten på stranden lekte vi Snappa trasan. Den kan vi nog leka hur många gånger som helst och det är lika roligt att titta på. Sedan var det övningar med boll som stod på programmet. Vi passade till varandra tre och tre och ibland var det någon som stod i mitten, för att försöka ta bollen. Vi övade också precision genom att kasta bollen i plastkorgar som stod utställda på olika avstånd. Kul, men svårt, tyckte barnen. Därefter spelade vi Kids volley.

Vi tackar också Astrid och Kevin, som slutar idag för den tiden de varit i klassen och önskar dem lycka till.

Varma hälsningar
Elisabeth