Vecka 17 2009

Förskolan Fjärilen

I tisdags gräddade vi våfflor, mums!! När föräldrarna kom och hämtade barnen, då gjorde barnen i ordning en nygräddad våffla, med sylt o grädde till dem. Det var uppskattat och smaskigt.

5-åringarna från Fjärilen, förskoleklassen ,1-2 och 3-4:an, träffades på onsdagsmorgonen vid Lanta Diver. Där lyssna vi på en föreläsning om hajar.
Vi fick se några bilder och filmsnuttar också. Det visade sig att hajar inte är så farliga som de flesta av oss trott, tro det eller ej. Av alla 350 arter så är det ca 5-6 arter som kan vara farliga. Vi tyckte också att det var intressant att se hur det såg ut om hajen tappar någon tand. Då har den några i reserv som bara rullas fram som på ett rullband, bra va!!

Två Fjärilsbarn flyttar över till Mangon v.19. Vi har några gånger varit och hälsat på och lekt inne hos Mangobarnen under veckan.

I fredags åkte vi hem till Linus och badade i deras pool, härligt. Barnen är jätteduktiga på att simma och dyka i vattnet. Solen lyste och vi smaskade sedan på härliga frukter.

Vi sa hejdå till Linus som slutar hos oss. Nu ska han packar ner sina saker för att resa hem till Sverige. Lycka till och ha det bra!

Vi önskar alla en trevlig helg

Lisbeth Johansson, förskolelärare Caisa Lind, barnskötare

 

Förskoleklassen Mangon

Den här veckan har vi fått känna på riktigt starka havsvindar och vågorna har varit skyhöga.
Värmen håller i alla fall i sig och regnet har vi inte märkt av på flera dagar.

På måndagen talade vi om en mycket vanlig maträtt här i Thailand och det är riset, vi pratade om hur det växer och hur viktigt riset är, det är lätt att odla och kan mätta många människor.

Vi skrev och ritade i tankeboken på tisdagen om en uppfinning som vi gärna skulle vilja ha, det var allt ifrån glassmaskiner, frukostmaskiner, vingar och robotar som kan göra allt. Fantasin flödade fritt.

Lanta Diver bjöd in oss och de föräldrar som ville, på en film och föreläsningsstund på onsdagen. Vi fick lära oss att man håller på att utrota hajarna genom att bl.a. ta deras fenor för att göra den eftertraktade hajfensoppan. Många ser också hajen som en fiende och skräckinjagande fisk tack vare filmer och media. Utav 350 olika hajarter är det endast ett par som är farliga.

På torsdagen kom Pass till oss, han lärde de som vill göra Pojs, det var inte det lättaste men alla gjorde klart sina Pojs och fick sedan prova på att använda dem. Jag tror säkert att någon av barnen kommer att stå på stranden i framtiden och ha en egen fireshow med sina Pojs.

Fredagen strandutflykt blev ändrad till poolbad på Slow down, vi hade jättekul, jag har aldrig sett maken till vattenvana barn, alla dyker och simmar som fiskar, mer över än under vattnet.
Tack Agneta och Hasse att vi fick komma till er.

Denna vecka var det dags för Bodil och Alva att åka hem, det har varit jättekul att lära känna er, lycka till hemma i era svenska skolor.

Barnen berättar:

Det var jättekul att dyka i poolen, sa ZEB.
Det var kul att göra egna Pojs, sa JOHANNES.
Det var kul när vi fick lära oss om hajar, sa ALVA.
Det var kul att simma i poolen, sa MOA.
Det var kul att göra egna Pojs och att få träna med dem, sa ANNIKA

Trevlig helg önskar

Annica och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

En ”hel” vecka har som vanligt gått mycket fort. Barnen börjar nu vilja stanna inne på rasterna eftersom det är så varmt. Jag förstår dem till fullo. Termometern ligger stadigt runt 35 grader och luftfuktigheten är 70%.

Vår lärarkandidat Li började måndagen med en saga om vinden och därefter tillverkade barnen vindsnurror. Det var inte helt lätt att få fast ett häftstift i en thai matpinne. Vi spikade och tryckte så mycket vi orkade. På eftermiddagen talade vi om riset och hur det odlades i Asien. Bladen sattes in i våra Thaipärmar.

På tisdag så var det dags för vattensagan och därefter gick vi ut till slöjdbänken. Där hjälptes barnen åt att bygga upp en vattenledning med hjälp av bambupinnar. Väldigt spännande att se hur vattnet rann och var förbättringar måste göras. På matrasten fortsatte sedan barnen med ytterligare ledningar och de klurade verkligen ut bra lösningar.

På onsdag var vi inbjudna till Lanta Diver där Brendan informerade och visade videosnuttar om hajarnas utsatta liv. En mycket intressant föreläsning och barnen var jätteduktiga som klarade att sitta stilla i över en timme. Väl tillbaka i skolan så ritade vi och skrev om vad vi nu visste om hajar. På eftermiddagen ritade vi drakar på bildlektionen.

På torsdag kom så Pas till skolan och 13 elever tillverkade sina egna pojs. Att kleta ut kontaktlim med ett finger var knepigt men alla hjälptes åt och resultatet blev mycket snyggt. Nu gäller det bara att lära sig hantera dessa leksaker. Det är inte helt lätt! Torsdagen blev en strömlös dag. För varje timme så höjdes värmen i klassrummet och sista timmen var jobbig. Man orkar knappt tänka….

Avslutningen i på Salan fredagen höll vår klass i och vi hade tränat in 3 engelska sånger som vi framförde. Barnen älskar verkligen att sjunga och de är jätteduktiga på att lära sig alla texter. Klara fick också sin medalj och hon åker nu tillbaka till Sverige.

Ha en skön helg båda barn och föräldrar

Agneta Ask, lärare åk 1-2

3-4:an Hajen

Den här veckan har vi gjort många intressanta saker. Vi började i måndags på NO-lektionen med att verkligen försöka förstå det här med månens faser. Till vår hjälp tog vi en boll som jorden, en boll som månen och en ficklampa som solens strålar. Några elever fick ta plats och vara ”ögon” från människorna på jorden. När himlakropparna rörde sig i förhållande till varandra och solens strålar reflekterades av månen kunde eleverna berätta hur de såg månens faser. Det här är riktigt snurrigt, men några elever fick en aha-upplevelse!

Hur många som läser det här veckobrevet har hajskräck!? Kanske någon har sett en film där hajar framställs som väldigt farliga. Vi har nu varit på Lanta Diver på en föreläsning om hajar för att få en annan bild av detta fascinerande djur. Här utanför Koh Lanta har vi ju världens chans att få se en livs levande! En del av föreläsningen handlade också om hur vi människor håller på att utrota hajarna. Hajfenssoppa är en dyr maträtt som bidrar till att hajarna är på väg att försvinna från vår planet. Detta gjorde barnen mycket upprörda och de hade många förslag på hur vi kan få stopp på detta!

Alla som är eller har varit i på Koh Lanta har säkert sett någon uppträda med pojs; med eller utan eld. I torsdags hade vi besök av Pas, som visade en del av eleverna hur man tillverkar pojs. Efteråt tränade hela gänget på att snurra med sina pojs. Och det såg väldigt bra ut!

Ewa, vår egen praktikant, har haft en lektion i SO, svenska hus. Hur kommer det sig egentligen att vi har så många trähus där hemma? Och varför är det så många som är röda? Nästa vecka är det dags att måla vårt eget lilla hus som klassen gjort i träslöjden. Sen kommer Ewa jobba vidare med thailändska hus med klassen.

Veckan avslutades som vanligt i salan. Den här gången bjöds det på vacker sång från Snäckbarnen. Vi fick också ta farväl till några elever och lärarna i 5-6:an och 7-9:an, P-O och Sophie. Alltid lika ledsamt att säga hej då, men vi är glada för den tid vi haft tillsammans!

Lotta Olsson, lärare åk 3-4

 

5-6:an Kokosnöten

Den här veckan på bilden lärde vi oss något nytt – rangoli. Det är en konstart som kommer från Indien. Rangoli innebär att man ritar (eller som i Indien där  man strör ut färgpuder) olika mönster. Alla i klassen fick ett papper med 37 punkter och ett papper med förslag på mönster och sedan fick de dra streck mellan punkterna för att skapa mönster och sedan fick de färglägga. Det blev mycket snyggt och flera olika fina mönster gjordes!

På svenskan läste vi bl.a. en bit ur ”Askongen”, eller jag menar ”Askungen”. Texten som klassen fick läsa innehåll mycket fel, både stavfel och glömda skiljetecken och glömda stora bokstäver. Det var inte helt lätt att hitta alla fel men alla hittade de flesta felen.

Tisdagens idrott hade vi denna gång på skolgården. Det blev badminton och pingis.

På onsdagsmorgonen hade vi en stund musik och då redovisade Linnea om Avril Lavigne. Vi fick även lyssna på låten ”Sk8er boi”.

På eftermiddagen på onsdagen blev vi hämtade av Lanta Diver och åkte till deras lokaler i Saladan. Där höll Brendon från Sydafrika ett spännande föredrag om hajar på engelska. Vi fick lära oss mycket nytt, bl.a. att hajar inte är farliga och att de har mycket god hörsel.

På fredagen, vår sista dag tillsammans,  hade vi ”mys” – vi såg filmen ”Skruva den som Beckham”, en mycket bra film, vars handling det finns mycket att prata om, och åt och drack gott.

Den här veckan var det dags att ta farväl av systrarna Tove och Moa! Hoppas att ni får det bra hemma i Ockelbo och att vi ses nästa läsår!

Detta var det sista veckobrevet från Kokosnöten. Jag, Sophie, slutar och Amanda, Viktoria, Linnea och Douglas fortsätter terminen ut hos Lotta och Hajen.

Tack för alla trevliga stunder med alla som gått i klassen! Jag hoppas att jag får träffa så många som möjligt igen nästa läsår! Vi ses!

Sophie Grimmenstedt, klassföreståndare 5-6:an

Per-Olof Pehrson, lärare