Vecka 17 2008

Förskoleklassen

Den här veckan har hela skolan haft en jätte trevlig gemensam samarbetsdag. Vi skapade jättefina strutsar som kan gå i och med att de är kopplade till ett träkors med trådar från kroppen. Barnen kämpade på under en hel dag och var så nöjda och belåtna med sina resultat.

I Thailandsboken har vi ritat olika frukter, som de sedan skrivit ner namnet på vad de heter på Thailändska. De har också ritat och målat ett Bodhiträd. Det är det trädet som Buddha satt och mediterade under och blev upplyst.

På engelskan har vi jobbat med siffror och skrivit ner dem på ett blad. De har också övat på att presentera sig för varandra och tala om hur gamla de är.

Vi har tillverkat Maraccas under veckan som vi ska till vårat tema om våra sinnen. Då vi ska börja med hörseln och smaken under nästa vecka. Men givetvis blir det så att vi kommer att använda dem när vi sjunger våra sånger också.

Vi har läst klart våran kapitelbok om Gummi-Tarzan av Ole Lund Kirkegaard. Även denna bok har vi gjort en recension på där barnen har fått berätta vad boken handlade om och gjort en bedömning på vad de tyckte om den. Den har sedan satts in i vår pärm tillsammans med övriga recensioner.

Ha de gott.

Cathrine Ingebrigtsen, lärare förskoleklassen

1-2:an

Vi närmar oss terminens sista månad och leden tunnas ut. Vi har det i alla fall mysigt tillsammans, även om livet på skolan präglas av avsked. Denna veckan fick vi säga hejdå till Moa, Simon och Adam. Vi önskar dem lycka till i fortsättningen!

Höjdpunkten i veckan tyckte många var hantverksdagen med strutstillverkning. Vi lärare undrade om vi hade tagit oss vatten över huvet´, men allt avlöpte väl. Alla gjorde en struts, även om några fick göra klar den dagen efter. På utvärderingen sa alla, att det hade varit en rolig dag och många hade lärt sig både att göra tofsar och att fläta.

Vi fick oss många goda skratt för ingen struts var den andra lik. Barnen lärde sig också att hantera den snabbt och de var lika fascinerade som vi. Fantastiskt vad ett träkors med några fiskelinor kan få en struts att bli levande!

Annars har det varit en lugn vecka med mycket eget arbete. Just nu är det många, som har valt att skriva egna små böcker och berättelser. En del har blivit riktigt långa. De inspirerar varandra och det är det skolan är till för. Vi lär oss ständigt av varandra! Som lärare är det naturligtvis underbart att ständigt få uppleva det. En sak till, som är så bra, är att barnen så gärna vill läsa upp vad de skrivit. De är stolta och nöjda med vad de gjort.

Barnen har varit riktigt flitiga, men det har också varit lite oroligt. Jag tror de känner, att det närmar sig slutet.

Nu laddar vi över helgen för en ny vecka!

Elisabeth Lundmark, lärare åk 1-2

3-4:an

Vårterminen börjar gå mot sitt slut. Antalet elever i klasserna minskar varje vecka. Den här veckan har vi i 3–4:an sjungit Bye, bye låten för två elever, Linus som slutade i onsdags och Ottilia som slutade i fredags. Vi önskar dem ett bra slut på skolterminen hemma i Sverige.

I tisdags hade vi en Hantverksdag på skolan. Eleverna tillverkade strutsar av garn och bollar. Sådana här dagar, där alla får visa sin kreativitet, är alltid lika populära bland eleverna. Ja, egentligen inte enbart populära av eleverna utan av lärarna också.

Veckans slöjdlektion var terminens sista. ”Träslöjdseleverna” avslutade sitt målningsarbete och ”syjuntan” fortsatte med sitt fingervirkande.

Det blev mycket rytmikträning på musiklektionen den här veckan. Vi klappade bl a  rytmer till en engelsk ramsa. Som avslutning på musiklektionen sjöng vi Peter Lundbergs låt ”Ta mig till havet”.

Det är alltid lika roligt att spela teater och att få agera. Vi prövade på detta genom att spela rollspel under vårt samarbetspass. Eleverna fick agera olika personer som träffades på en parkbänk. Publiken fick gissa vad för personer det var som satt och samtalade med varandra på bänken.

Utöver detta har det arbetats på flitigt med de individuella arbetsuppgifterna. Många börjar bli klara med de uppgifter de fått med sig från skolan i Sverige.

Veckans ros den här veckan fick Deniz och Joel.

Ann-Sofi Ericsson, lärare åk 3-4

5-8:an

Denna vecka har gått så fort och nu börjar det närma sig slutet för många elever och lärare. I tisdags hade vi en hantverksdag. Vi tillverkade då strutsar av garn, bollar, träpinnar och fiskelina. Det blev så småningom en häftig struts med ben och hals som kunde gå och röra sig. Alla barnen var uppdelade i tre ålders blandade grupper och vi pysslade hela dagen. Vi startade kl nio på morgonen och avslutade kl 14. Det tog lite längre tid än vi trott från början men resultatet blev fantastiskt. Så nu är hela skolan fyllt med gående strutsar i massa glada färger.

Denna vecka har vi också jobbat på med demokrati, regering och riksdag. Vi har lärt oss om demokratins grunder och hur Sverige styrs. Många är väldigt intresserade och än en gång har Internet hjälpt oss på traven. Vi har även jobbat en hel del med geografi och kartkunskap. Några jobbar med Europa och andra med Asien. Ja som sagt så är det spridda skurar men oj vad mycket vi lär oss av varandra.

I torsdags så lämnade tyvärr Linnéa och Albin oss. De skall vidare ut i världen och vi kommer att sakna dem oerhört. Louise går nu bara en dag i veckan. Så nästa vecka är det inte så många elever, två pojkar och två flickor kvar och nästa fredag åker två till hem. Även jag lämnar Koh Lanta nästa fredag. Så nästa vecka inleds med skräck blandad förtjusning. Kommer verkligen att sakna skolan och Koh Lanta.

Veckan avslutades med att vi som vanligt hade roliga timmen och denna gången hade vi ”demokratiskt” röstat fram ett förslag.

Ha en toppen helg!

Julia Engström, klassföreståndare åk 5-8