Vecka 16 2017

Förskolan Fjärilen

Vi började veckan med att leka ihop efter påsklovet. Vi lekte rollekar och pysslade i våra thailandsböcker.

Mitt i veckan åkte vi på studiebesök till Svenska kyrkan på Koh Lanta och träffade prästen Erik. Han berättade om vad man gör i kyrkan och om hur man firar påsk. Vad kyrkan har för traditioner kring påsken.

På idrotten lekte vi organiserade lekar som kom alla mina fjärilar, lövet faller, Karlsson möter Persson, Vem är under filten?

Vi avslutade veckan med thai. Vi lekte en lek med olika thailändska kommandon.

I veckan har vi haft gäster från Snäckan som gästat oss. De har deltagit med i våra aktiviteter.

Ha en trevlig helg!

Lill o Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Påsken är över, men vi förlängde den lite genom att denna vecka åka upp till Svenska Kyrkan där prästen Erik berättade om varför vi firar påsk. Som alltid hade barnen en hel del saker som de funderade på och som de fick möjlighet att fråga Erik.

Värmen har riktigt kommit hit till oss i Thailand. Det är i och för sig alltid varmt här, men nu går temperaturen bara upp och upp för varje dag. Temperaturen ligger runt 35 grader och det märktes speciellt på vår idrottslektion. Vi var delvis ute på vollyboll planen och övade oss lite på vollyboll och badminton. Sedan var vi i Salan och hoppade långrep. Väldigt skönt med en svalkande dusch efteråt.

En hel del bokstavsarbete har det blivit denna vecka. Vi har bland annat bildat tre bokstävers ord på olika sätt, hittat ord som har flera betydningar, korsord och sammansatta ord. Alla är väldigt intresserade och tycker det är väldigt spännande hur det kan skapas ord – ljuda ihop och skriva. Vi har också gjort små tavlor av bokstavspussel.

Önskar alla en skön helg!

Susanne

 

1-2:an Snäckan

Hej!

Vi säger ju ofta att tiden går fort när man har roligt, och den här veckan har verkligen gått fort! Vi har planerat en del inför fredagssamlingen, och i den inledande planeringsfasen bjöd eleverna på många kreativa ideér. Något motvilligt fick jag som lärare ge med mig när eleverna röstat igenom ett förslag som jag själv inte trodde helt på, eftersom det var väldigt likt annat som visats på tidigare samlingar.  Men eleverna var enade, så efter några kompromisser kring handlingen var vi alla väldigt nöjda! Tillsammans gjorde vi sedan ett uppträdande som vi alla tyckte om, tack vare sprudlande energi och glädje från alla fantastiska Snäckor.  Bra gjort!

Våra mornar börjar fortfarande med en skön stund då vi har tyst läsning. Vi har även börjat med att eleverna arbetar med ett matematiskt program på lärplattan, som heter Vektor. Om ni vill ladda ner appen där hemma kan eleverna använda sina konton jag skapat åt dem, lösenorden finns i klassrummet.

I onsdags var vi i kyrkan och pratade med prästen. Eric berättade om påsken och de viktigaste dagarna i påskveckan. Vi ställde även frågor om påsken och fick veta att påskharen och påskkärringarna inte hade något med den kristna högtiden att göra egentligen. Inte kycklingarna eller påskäggen heller, vilket flera av eleverna tyckte var väldigt konstigt!

Idrottslektionen flyttades från stranden till Lanta Sport Resort där vi tränade på att simma, hämta upp saker från botten och flyta.  Vilka simmare vi har i Snäckan! Vi övade lite extra på bentagen då vi kunde se att de behövdes för de flesta. Nästa gång vi simmar (troligtvis om 2 veckor) kommer vi att träna mer på att simma ryggsim. Vi simmade tillsammans med Hajarna och fick även hjälp av några föräldrar. Tack för hjälpen, det var väldigt bra att ni var med idag!

Jag hoppas ni får en skön helg!

Stina

 

3-4:an Hajen

Även den här veckan var lite kortare, bara fyra dagar, det känns ju som man knappt hinner börja veckan förrän den är över.

I onsdags var alla grupperna på skolan på besök i Svenska kyrkan hos Erik och Anna. Den här gången pratade vi om påsken och de berättade för oss varför vi firar den. Några elever hade förberett lite frågor så Erik fick svara på allt möjligt som har med vårt påskfirande att göra, även sådant som kanske inte har med kristendomen att göra utan frågor om påskkärringar och varför vi äter så mycket ägg vid påsk mm.

Veckans idrottslektion flyttade vi från tisdag till fredag och från stranden till Lanta Sport Resorts fina 25-meterspool. Vi samlades på skolan och åkte sedan skolbussen upp till resorten. Eleverna i Hajen fick börja med att visa att de klarar av att simma 200 m varav 50 m på rygg. Sedan tränade vi på att dyka från kanten och att hämta saker från botten. Det blev även tid för ”fri lek” i poolen innan vi tog bussen tillbaka till skolan igen.

På fredagens Salansamling tackade vi av Ida och Abbe som slutar hos oss på Hajen i nästa vecka för att åka hem till Sverige igen.

Ha nu en riktigt skön helg!

Tina

 

5-6:an Kokosnöten

Denna vecka hade vi en fyradagarsvecka. Många elever och jag själv tyckte under fredagen att det inte riktigt kändes som fredag, däremot smakade glassen lika gott som alltid, och vetskapen om det är fredag uppenbarar sig som alltid när vi njuter av denna svalkande kalla tradition =). Jag tolkar i alla fall känslan av kortveckan som att det var en välbehövlig vila med långhelg och att vi nu har krafter att ge det sista de veckor som återstår av terminen.

I onsdags besökte vi Erik och Anna i kyrkan igen, det blev en snabbvisit men lärorik då eleverna fick lära sig mer om de kristliga traditionerna. Naturligtvis med fokus på påskhögtiden som precis passerat. Eleverna hade intressanta frågor kring hur godis, ägg, påskkärringar och påskharen har med påskhögtiden att göra och Erik gav som vanligt goda svar på även denna typ av frågor. Det var en trevlig stund i kyrkan och för elever som återkommer nästa år finns god möjligheter att få träffa Erik och Anna igen då det nu är klart att de återkommer även nästa år.

Klassrumssituationen har denna vecka varit lite på prov för eleverna då de gärna ville sitta kvar i sina tidigare klasser. Bananerna har suttit kvar i sitt klassrum och kokosnötterna i sitt. Båda grupperna har tagit ett stort ansvar i detta och det har fungerat bra att dela upp i två mindre grupper istället för att fylla ett klassrum. Vi fortsätter därför med detta även under nästa vecka eftersom att det fungerade så bra. Därefter decimeras gruppen betydligt och vi går verkligen in i lågsäsong på riktigt med endast sex elever i Kokosnöten och Bananen tillsammans.

Pelle