Vecka 16 2015

Förskolan Mangofjärilen

I måndags var det Songkran och det firade vi tillsamman utanför Mons restaurang. Det var väldigt roligt och alla blev plaskvåta. Mangofjärilarna startade skolveckan med att vara i Salan och utmanades med thaidans. Vi rörde oss till traditionell thaimusik.

På onsdagens morgon åkte vi på studiebesök till Green Farm. Vi fick se och upptäcka olika frukter och smaker. Vi smakade också på en lokal ekologisk saft som är bra för magen. På eftermiddagen hade vi hela skolan sjunger tillsammans med Lill och Sharon. Vi kompade på Ukulele och alla sjöng sången om äppelpaj och låtar från barnkonventionen.

I slutet av veckan reflekterade vi över studiebesöket och pratade om frukterna som vi fick se på Green Farm. Efter det målade vi ett bildkollage tillsammans i smågrupper. Sista dagen i veckan hade vi thai men Sharon och fick besök av elefanten Chang och lärde oss vad olika djur heter på thailändska.

Tack för en trevlig vecka och vi önskar en trevlig helg!

Lill

 

1-4:an Hajen

Hej!

Den här veckan startade med dunder och brak då vi firade Songkran. I måndags firade vi nämligen det thailändska nyåret och starten på regnperioden. Detta gör man i hela Thailand. Man firar olika många dagar i olika provinser och festen pågår i allt från en vecka till en dag. Här på Lanta får vi hushålla med vattnet så här kör vi all in under en dag. Songkran är en helt magisk familjefest med vattenkrig och lyckönskningar. Vi träffades utanför Mons restaurang och hade vilt krig i timmar! Vansinnigt roligt!

Men vi har faktiskt arbetat också. Vi har avslutat de nationella proven som har varit både roliga och lite jobbiga. Den här veckan har vi ansvarat för Salansamlingarna. Eftersom vi har arbetat mycket med att skriva dikter i alla dess former bestämde vi oss för att läsa upp några av våra finaste alster. Många valde att läsa upp en rolig variant som vi kallar Elvingar – eftersom de bara är elva ord. De börjar alltid med en färg och avslutas med ett adjektiv. Formen är så här:

Solen
Är gul
Ljus och stark
Solen ger oss värme
Stor

Den här härliga dikten har Axel som går i 1:an skrivit.

Vi har även arbetat med våra sinnen och skrivit dikter utifrån dem.

Skogen

Jag hör fåglarnas kvitter.
Jag känner gräset med mina händer.
Det luktar gräs och blommor.
Jag ser höga träd som vinglar i höstvinden.

Den här poetiska dikten har Filippa som går i 2:an skrivit.

Ha nu en strålande helg

Linda 

 

5-7:an Kokosnöten

Songkran utanför Mon’s blev som sig bör en blöt tillställning. Under nästan 2 timmar tömdes tunna efter tunna på vatten och ingen i omgivningen var torr. Det fanns de som tyckte att det var synd att vi på Lanta inte firar detta thailändska nyår mer än en dag.

Vårt arbete om lag och rätt har avslutats med en berättelse där eleverna skrivit om ett brott och följt detta till en dom i tingsrätten. På tisdag och onsdag bakade eleverna hallongrottor tillsammans med Sofia på Slow Down.

Idrotten genomfördes på onsdagen och tillsammans med Hajen fortsatte vi med en massa roliga stafettlekar, bl a en stafett där det gällde att komma ikapp det andra laget och då vända håll. Den leken kunde hålla på i en evighet.

Vi besökte Green Farm på öns östsida och fick där möta en ekologiskt uppbyggd odling av bl a papaya, mango, banan och olika kryddor. Vi åkte skolbussen dit och tillbaka och bjöds innan hemfärd på friterade bananer, sötpotatis och te.

På fredagen tog vi avsked av Melvin och Laura, som lämnar oss efter drygt 3 månader.

Tack för denna vecka!

Olof