Vecka 16 2013

Förskolan/Förskoleklassen Fjärilen

Även denna vecka har vi arbetat med vår sång och rimbok. Men denna vecka valde vi att sjunga en engelsk sång. Här valde vi att arbeta med sången ”hello whats your name” som Maria lärde oss tidigare i våras. Vi klipper, klistrar och ritar när vi sätter in veckans sång eller rim i boken. Barnen tycker om sina böcker och är alltid nyfikna på vad det blir för en sång eller ramsa i början av veckan.

Vi har också haft lite matematik på Fjärilen då har vi tittat på vårat fina siffermemory som vi gjorde förra veckan. Nu var det dags att få spela med det. Barnen är otroligt duktiga på att komma ihåg. Vi tittade på alla siffror och pratade om vad de egentligen står för och hur de ser ut.

På onsdagen hade vi röris och då fick vi röra på oss på många olika sätt sedan kom Mårten med sin gitarr och lärde oss några nya ringlekar bl.a. om en liten gyllengul fågel som satt och längtade ut från sin bur. Vi har även lyssnat på ”sagan om vanten” som handlar om flera olika slags djur. Det är verkligen fascinerande med sagor för det fångar liten som stor. Barnen är mycket intresserade och älskar att lyssna när någon berättar för dem. När man har läst en saga så finns det mycket att prata och diskutera kring. Efter sagan passade vi på att rimma till olika ord det är alltid lika kul att leka med språket på olika sätt.

Under torsdagen och fredagen så fick vi besök av elever från 5-6 kokosnöten. Eleverna har fått välja några böcker som de sedan har tränat på att läsa. Därefter så kom de in till oss och hade högläsning för fjärilsbarnen. Barnen tycker det är kul när de äldre kommer och de lyssnade intresserat.

På fredagen gick vi till moskén på studiebesök. Barnen hade många intressanta frågor som de ville ha svar på.

Ha en trevlig helg så syns vi på måndag igen.
Maritha, Alida och Jennifer

 

1-2:an Snäckan

Efter en härlig, solig lovdag var det dags att sätta i gång igen. Vi började med att skriva en gemensam text om allt roligt och häftigt som vi var med om under Songkran. ”Vattenkriget” utanför Mons restaurang kommer vi nog aldrig att glömma. Det var hur kul som helst.

Precis som vanligt har vi haft tystläsning i ”Lådboken” och högläsning ur Gummi-Tarzan. På klassrådet bestämde vi programmet för ”Klassens dag” som äger rum nästa onsdag.

Den här veckan har vi haft Lennart Hellsing som tema. Vi har sjungit hans visor, läst ramsor och lärt oss fakta om honom. Vi har också planerat vårt program till fredagssamlingen i Salan. Det ska självklart handla om Lennart Hellsing och hans roliga visor och ramsor.

Engelsklektionerna har vi ägnat åt veckans dagar samt orden today, tomorrow and yesterday. Vi har tränat på att kunna presentera oss för varandra med en kort berättelse på engelska.

På bilden målade vi stora paraplyer med vattenfärger. De blev väldigt färgstarka. Vi ritade också bilder till Songkrantexten.

På idrotten spelade vi fotboll och tränade på att passa till varandra. Vi tränade också på straffar.

2-orna har arbetat med rymden och allt spännande som finns där. Vi har också jobbat i våra matteböcker och svenskböcker.

Veckan avslutades med ett studiebesök i Moskéen. Vi fick lära oss att muslimerna ber 5 gånger om dagen och att de måste vända sig mot Mecca. Vi fick veta att en muslim måste begravas inom 24 timmar efter döden annars kommer själen inte till ro. Vi tittade in i rummet där de döda tvättades och gjordes i ordning innan begravningen. Den döde begravdes inte i en kista utan lindades in i tygremsor och grävdes ner i en grav som släktingarna hade hjälpts åt att gräva.

Vi fick också kika in på kyrkogården. Kvinnor och män hade olika form på sina gravstenar.

Det allra bästa var att vi gjorde en bra Lennart Hellsing show på fredagsavslutningen. Barnen gjorde ett strålande jobb och jag var stolt som bara den.

Ha en härlig helg så ses vi på måndag!
Berit

 

3-4:an Hajen

Denna vecka har varit lite kortare än vanligt eftersom vi var lediga på måndagen.

I lördags firades det thailändska nyåret, Songkran, med ett stort vattenkrig på Koh Lanta. Tänk att det kan vara så kul att kasta vatten på andra människor! Nåja, man blir ganska blöt själv också…

Vi har fortsatt vårt tema om massmedia. Denna vecka handlade det om hur det går till att göra TV-programmet ”Lilla aktuellt”. Eleverna fick fundera över vilka olika yrkesgrupper som arbetar på TV. Vi kom också in på varför man har reklam och hur den kan se ut. Detta följdes upp på bilden med att eleverna fick göra en affisch med reklam för Lilla svenska skolan. Först diskuterades vad som är bra med att gå på denna skola och det är mycket!

Vi har haft en tekniklektion. Eleverna fick en utmaning att parvis bygga ett så högt torn som möjligt med hjälp av ett A4-papper, sax och tejp. I början tyckte de att det var väldigt svårt, men så småningom resulterade det hela i kreativa lösningar!

På engelskan har vi fortsatt att träna på ”nursery rhymes”. Eleverna fick läsa för varandra med fint uttal och bra inlevelse. Vi har också gjort en ordkedja där det gällde att hitta rätt svar till olika frågor.

På idrotten var det fotboll som gällde. Först olika teknikövningar och sedan en liten turnering.

Tisdag eftermiddag var det slöjd med Helena. Just nu är det populärt att göra armband i makramé eller olika knyttekniker. Ett par elever blev färdiga med sina kuddar, då hade de både broderat på dem och målat med textilfärg.

Musiklektionen inleddes med fortsatt träning på olika notvärden. Mårten visade också hur man bygger ett ackord på gitarren och eleverna fick prova att spela ackordet på gitarr.

Idag, fredag promenerade eleverna på skolan till moskén på Klong Dao. Där berättade Helena om moskén och visade bland annat var man tvättar sig innan man går in, rummet där man gör i ordning sina döda (de döda ska begravas inom 24 timmar) och begravningsplatsen.

Som avslutning på skoldagen var det 1-2:an Snäckan som höll i samlingen. Vi fick höra många roliga visor av Lennart Hellsing och dessutom fick vi lära oss lite om honom. Föreställningen avslutades med att Lucas och Thea trixade med sina pojs till häftig musik. Tack alla ”Snäckor” för denna fina underhållning!

Ha en bra helg! Vi ses på måndag!
Birgit

 

5-6:an Kokosnöten

I måndags var vi lediga och därför har det varit en lite kortare vecka. Vi har dock förvaltat tiden väl och trots att det har inneburit extramycket arbete och hemarbete har eleverna fått otroligt mycket gjort.

Tre av eleverna i klassen har börjat med teknik nu. De fick börja med att diskutera vad som gör en bra bro och hur den kan konstrueras.

Högläsningen av barnböcker och sagor har fortsatt denna vecka. Eleverna har visat att de läser riktigt bra och de tar uppgiften på största allvar. I torsdags och fredags var två elever varje dag hos förskolan och läste. De läste högt och tydligt och var noga med att visa upp bilderna. Barnen satt fint och lyssnade och de ser redan fram emot nästa vecka då de sista fyra ska gå dit och läsa.

Denna vecka blev gruppen som arbetar med riksdagspartierna klara med sin sammanställning kring partiernas åsikter i olika frågor och hann till och med få ner vem som leder partierna och hur många mandat de fick i förra valet.  Nästa vecka kommer området att avslutas.

Idag var vi på besök i moskén. Helena visade oss runt och berättade om typiska drag. Det var mycket intressant och eleverna var nyfikna och ställde många frågor.

Vi avslutade veckan med en trevlig samling i salan då vi också sjöng den thailändska nationalsången.

Trevlig helg!
Ulrika

 

7-9:an Bananen

Denna vecka blev lite kortare än vanligt. Detta eftersom vi var lediga på måndagen för firandet av det buddistiska nyåret Songkran, även kallad vattenfestivalen. Att det var vattenfestival var det inget tvivel om, många lärare och elever hade samlats hos Mon för att delta. Mycket vatten gick det åt och många skratt och tjut blev det när det kom en skopa isvatten över kroppen.

Denna vecka har vi kört igång ett brotema i tekniken. William i 7-9 bananen har ett arbete med sig hemifrån om detta och det passade väl in i planeringen för några av eleverna i 5-6 kokosnöten. Vi har börjat med att se vilka olika brotyper det finns och hur de är uppbyggda. Vi har även resonerat kring olika material och dess hållbarhet om det utsätts för olika krafter. Eleverna har nu i uppgift att göra en skiss/ritning över hur deras bro ska se ut samt börja bygga en bro utifrån sin skiss.

På veckans idrottspass så stod det brännboll på blekingevis. Detta innebar att man inte räknar poäng, utelaget kommer in om de tar ett visst antal lyror eller en vänsterlyra. Om innelaget fick någon bränd så var en i laget tvungen att göra en homerun för att få tillbaka spelaren. Ett annorlunda men uppskattat sätt att spela.

På fredagen så begav hela skolan sig iväg till moskén som ligger på vägen mot longbeach. Här fick vi möjlighet att ställa frågor och få reda på olika saker om islam och moskén. Vi fick även se var de tvättade sina döda och begravningsplatsen.

Ha en skön och avkopplande helg så ses vi på måndag
Clas