Vecka 16 2011

Förskolan Fjärilen

Denna vecka gick ovanligt fort eftersom vi bara hade fyra dagar i förskolan.

På måndagen hade vi lite skapande blandat med språklek, då barnen klippte och klistrade collage. Först hittade de bokstäverna till sina namn i veckotidningar som de klistrade på ett papper, sedan klippte de ur bilder på sådant de tycker om.

Tisdagen började med idrott på gården. Först var det som vanligt uppvärmning, sedan lekte vi olika lekar innan vi avslutade med avslappning inne. Som saga kom eleverna från Snäckan och läste sina egna sagor för barnen. Vi fick även en ”lektion” i thai, barnen lär sig fort och är intresserade.

Påsken närmar sig och vi fick besök av Per och Gennet från Svenska kyrkan. De berättade om varför vi firar påsk på ett intressant sätt, som en saga som barnen fick medverka i. Theo var vår bokkung och presenterade sin bok Tre sagor. Han valde kapitlet Morfar är sjökapten. På slutet av dagen hade vi sångsamling tillsammans med barnen på Snäckan.

På Skärtorsdagen hade alla klasser påskpyssel tillsammans. Fyra olika stationer fanns och det skapades tuppar, påskkärringar, servettringar, påskkort, påskristavlor och påsktuppstavlor.

Mitt i pysslandet knackade det på dörren och tre livs levande påskkärringar dök upp med godis till alla. (De såg misstänkt maskulina och bekanta ut?)
Som saga fick vi se dockteater som eleverna från Snäckan spelade för oss.
Sist på veckan hade vi avslutning i Salan. Bananerna stod för underhållningen.

Nu återstår det bara att önska er alla en Glad Påsk!
Christina och Majsan

1-2:an Snäckan

Måndagen började återigen med en liten samling på golvet. Vi pratade om helgen som varit och vad som kommer att hända under veckan.

I dag hade vi drama med Christina, vi övade våra små sagor som vi skall spela upp för förskolebarnen på Torsdag. På eftermiddagen började vi helt plötsligt prata om fritids hemma i Sverige. Alla barn fick berätta om sin skola och sitt fritids. Det blev en spontanmålning där alla barnen ville måla sina skolor eller fritids hemma.

På tisdagen arbetade vi vidare med påsken. Varför vi firar påsk och om man firar påsk i Thailand! Efter fruktrasten gick vi in till förskolan och läste våra sagor som vi gjort själva. Det var mycket populärt, det gör vi gärna om.

Onsdagen startade med idrott på stranden, det blev fotboll eller spökboll och så klart ett dopp i havet. På eftermiddagen var Svenska Kyrkan här och pratade med oss om påsken. Varför vi firar påsk och om vad de olika dagarna på påsk betyder. Dagen avslutades med ”hela skolan sjunger”. Nu är vi inte lika många barn kvar som sjunger, men kul att vi fortfarande kan sjunga ihop. Idag blev det lite påsksånger och rörelsesånger.

Torsdagen är den sista skoldagen för denna veckan. Det är ju lov i morgon. Idag har vi haft samarbetsdag med påskpyssel. Vi var uppdelade i tvärgrupper, med barn i från alla åldrar i de olika grupperna. Det blev servettringar, påskkort, påskträd, påskkärringar och påsktupp. Jättekul. Och helt plötsligt kommer det 3 påskkärrningar in som har kommit på villovägar. De skulle visst till Blåkulla, och vad vi vet, ligger det närmare Öland. Så vi skickade dem vidare, men vi fick i alla fall påskgodis av dem som tack. De var riktigt söta, påskkärringarna.

På eftermiddagen spelade vi upp våra små fingerdockspjäser för förskolebarnen. Det var nervöst och kul. Och jätteduktiga var vi med.
Vi avslutade veckan med samling på golvet med en jättegod glass som Linus bjöd på. Det var hans sista dag hos oss för denna termin.

Tack så jättemycket 7-9:an Bananen för en kul avslutning med charader på temat påsk och jul och som tur var så blev det lika mellan lagen. Tack så mycket Natalie, Viktoria, Zebastian, och Zähta.

Ha en jätteskön helg
Marita

3-4:an Hajen

Som sagt går tiden väldigt fort när man har roligt och denna vecka här hos Hajarna har bara sprungit iväg. Sen är det ju bara en 4 dagars vecka denna vecka.

Vi har blivit riktigt duktiga på thai, vi gick igenom läxan som vi fick förra veckan. Magistern skrev en mening och sen skulle vi måla det han skrev t.ex. måla en mangosten som ligger bredvid en pumpa. Jag tycker att eleverna har lärt sig massor av användbara ord.

På bilden skulle vi måla en svensk sommardag med blommande träd och getingar som surrar. Det blev fint.

”Så ska det låta” hade vi på musiken det är verkligen roligt. Denna gången hade vi ord som vi skulle sjunga om.

I matematiken jobbar vi stenhårt tillsammans med multiplikation. Några andra områden är bråkräkning och temperatur, även om det känns konstigt att räkna med minus grader när man är här nere i värmen.

I svenska är det berättelser i alla former som gäller just nu är det väldigt spännande i våra deckare och snart är dom färdiga, undra om fröken kan lista ut vem det är som är boven eller om eleverna har lagt ut så bra falska ledtrådar att hon gissar fel, fortsättning följer.

På idrotten började vi med att leka kull som uppvärmning. Sen fick man välja vilken bollsport man ville göra spökboll eller fotboll. Alla gick med liv och lust in för det hela. Sen avslutade vi med ett dopp i havet i dom härliga vågorna.

Svenska kyrkan har varit här och berättat om olika påsktraditioner, först fick vi se ett traditionellt svenska påskbord där fanns till och med godis, behöver jag säga mer? Sedan fick vi se och smaka på ett Judiskt traditionellt påskbord och höra berättelsen om den judiska påsken som Jesus firade.

Vi fick berättat för oss om den kristna påsken, med hjälp av påskägg med olika saker i. Sen fick vi se hur det ser ut när man tar nattvard i kyrkan till påminnelse om påsken. Ett stort tack till Per och Gennet som var här och visade och berättade för oss på ett fantastiskt sätt.

Idag har vi haft samarbetsdag, innehållet idag bestod av påskpyssel för hela skolan vilken härlig förmiddag vi har haft. Vi fick finbesök av tre extremt snygga påskärringar som bjöd på godis, mm det var gott det.

Vi tackar 7-9:an för en trevlig samling som vi hade som avslutning på denna skärtorsdag.

Glad Påsk på er allihop önskar Mia och Maria

5-6:an Kokosnöten

Med något färre elever i klassen startade vi upp denna vecka, v 16, med att planera på måndagen. Vi pratade mycket om varför veckan är så kort (vi firar påsk) och vi kommer att prata mer om detta med prästen när han kommer på onsdag.

Tisdagen inleddes som vanligt med thai. Vi fick ett litet test; läraren Rich skrev meningar på tavlan som vi skulle rita! Nu fick vi verkligen minnas alla lektioner vi har haft; räkneord, färger, frukter etc.

2 elever i gruppen var under denna tid på ett café och bakade. Det var Filips och Ulrikas tur. Svettigt var det men resultatet blev en smarrig kladdkaka som de bjöd klassen på. Till kladdkakan serverades thailändska frukter.

När vi jobbade med bild på onsdagen knackade det på dörren. Det var Per och Gennet från Svenska kyrkan! De ville visa oss några olika scener ur påskens historia. Eleverna ur 7-9an anslöt till oss. Vi fick se ett judiskt påskbord, ett traditionellt påskbord samt svenska kyrkans påskbord. Vi fick smaka godis och bröd. Vi hjälpte hela tiden till att fylla i när de berättade om Jesus och hans liv. Det visade sig att 5-9an kunde mycket om kristendomen!

Bilden ja, vad gjorde vi när vi blev ”avbrutna”…? Jo vi gjorde ett collage som vi kallar ”Hemlängtan”. Vi börjar längta hem efter så många olika saker så alla fick klippa och klistra vad de längtar efter. Det vattnades i munnen på oss och många glada diskussioner uppstod. På bilderna kan man beskåda bland annat: cyklar, köttbullar, fotbollsträning, jordgubbar, kanelbullar, the Simpsons, Marabou mm…

Denna vecka var det Ulricas tur att hålla föredrag . Vi fick höra om den spännande religionen Hinduismen som finns i Indien!

På skärtordagen pysslade hela skolan i indelade grupper. I klassrummet Kokosnöten tillverkades påskträd och tuppar! Det var kul att se så många stora och små arbeta glatt tillsammans. Mitt i alltihopa knackade det på dörren och 3 påsk-kärringar dundrade in. De bjöd på svenskt smågodis!

Nu har vi ett litet påsklov här fredag till måndag så vi samlades i Salan för att säga hej då. Vi avtackade där några barn och en personal som ska sluta. 7-9an bjöd på charader där vi i publiken fick vara med och gissa. Det handlade om olika svenska traditioner så vi fick se påsktuppar, tomtar och lucior bland annat.

Nu är det påsk i stora delar av världen, och även vi här säger Glad Påsk till er alla!

Linda och Kokosnötterna

7-9:an Bananen

Så har vi avslutat vecka 16 här på Lilla Svenska skolan. Denna vecka har varit en kort vecka på grund av att påsken snart är här. Kort vecka innebar 4 skoldagar för oss och vi har alla kämpat på ordentligt tillsammans.

Under måndagen planerade vi bland annat veckans skoljobb tillsammans och arbetade sedan utefter denna planering. Zätha arbtetade att skriva om en förvandling i samhällskunskap. Viktoria fortsatte att sammanställa sitt arbete om kamerans historia i teknik. Natalie skrev ett matte-prov om vinklar och geometri och Zebastian påbörjade sitt författararbete om Skattkammaröns författare Robert Louis Stevenson.

På tisdagen kom vår käre thai-lärare Rich till oss. Denna gång handlade det om att lära sig att presentera varandra för andra personer och lite kort berätta om någon annans intressen.

Under onsdagen arbetade alla elever vidare utefter sina planeringar. Vi fick också under dagen en föreläsning om påskens traditioner och budskap då svenska kyrkan var här hos oss.

På torsdagen påsk-pysslade alla elever tillsammans i åldersintegrerade grupper med elever från förskolan till år 8. Mitt under påskpysslet fick skolan besök av tre förvirrade påskgummor som var på väg till Blåkulla. Dom stannade till och bjöd alla på lite godis innan dom flög iväg på sina kvastar igen.

Avslutningen i Salan stod vi i 7-9:an Bananen för och vi bjöd på en liten tävling mellan eleverna. Eleverna från 7-9:an spelade upp olika charader och publiken fick gissa. Vi fick se prov på ett lysande skådespel. Därefter tackade vi varandra för ännu en bra arbetsvecka tillsammans och önskade alla en trevlig helg och en Glad Påsk!

Trevlig helg och GLAD PÅSK!
Erik och eleverna i 7-9:an Bananen