Vecka 16 2010

Förskolan Fjärilen

Ännu en vecka har gått och när vi nu summerar vad som hänt under vecka sexton, så inser vi att vi gjort en hel del. Veckan inleddes med att barnen redovisade sitt helguppdrag, vilket bestod i att ta reda på varför de heter det de heter. Barnens föräldrar var som vanligt väldigt hjälpsamma och skrev ned vilka tankar de haft i samband med att deras barn skulle få sitt namn. De barn som ville, berättade själva varför de fått sitt namn och Karin läste även upp det som föräldrarna skrivit. Dagen efter fick barnen leta efter de bokstäver som ingick i deras namn och det fixade alla jättebra. Nästan alla barn i gruppen känner igen sina namn och vet hur deras första bokstav ser ut. Vi har också använt namnlappar och lösa bokstavslappar och spelat bingo, vilket var något som barnen tyckte var jättekul.

Tisdagens hemliga snäcka öppnades av vår fixare Sixten. I snäckan låg en pappersfjäril med en inbjudan till en dockteater i den stora salan. Barnen begav sig dit och Karin spelade en dockteater som handlade om en mullvad, en björn och två barn. Mullvaden hade gått vilse i skogen och träffat en björn som han blev kompis med. Barnen letade reda på mullvaden i skogen och de åt frukt tillsammans. Mullvaden bjöd med björnen till sitt hus och sedan var teatersagan snipp, snapp, slut.

På onsdagen hade vi gymnastik som vanligt. De yngre barnen hade innegympa och rörde sig på olika sätt till musik. De föreställde olika karaktärer som en pigg flicka, en gammal farbror, en snabb tant osv. Naturligtvis rörde vi oss till hoppasången också, som är en av barnens favoritsånger. De äldsta barnen deltog i Mangobarnens gymnastik tillsammans med Danne. De lekte flera lekar och klättrade, ålade, hoppade mm i en hinderbana.

Fredag förmiddag ägnade vi åt ett härligt strandbesök med en hel del lek i sanden. Som vanligt hade vi med oss spadar, hinkar, bilar och andra leksaker som inspirerar till lek. Vi gjorde berg, vägar och en stor tårta tillsammans. Tårtan dekorerade vi med snäckor innan barnen ”åt upp” den. På em bjöd Fred, Svante och Alice på väldigt gott fika. Vi åt goda choklad- och bananmuffins och drack god juice. Vi hade med andra ord en riktig avskedsfest. Nu vill vi tacka dem alla tre för det de bjöd oss på. Dessutom vill vi önska Fred, Svante och Alice en trevlig resa tillbaka till Sverige. Det har varit så roligt att vi fått lära känna er. Vi hoppas att ni har tyckt att det varit kul och lärorikt hos oss på Fjärilens förskola.

Vi hoppas att alla som läser detta får en härlig helg!

Karin, Majsan och alla fjärilsbarn

Förskoleklassen Mangon

Veckan började med att Maritha åkte på magsjuka, så Danne fick rycka in redan på måndagen. En hel vecka med Mangon, vilken fest tyckte Danne. På morgonsamlingen på måndagen blev mangobarnen varnade att detta skulle bli den tuffaste veckan någonsin för dem. Så var inte fallet, det blev en väldigt lugn och harmonisk vecka.

Väl inne på Mangon så startade veckan med en diskussion om vulkaner som väckte stort intresse bland barnen. Detta medförde att vi ritade lite teckningar på förmiddagen, med vulkanmotiv så klart. På eftermiddagen pratade vi lite om varför det blev vulkanutbrott och varifrån den varma lavan kom. Vi tittade även på några filmer om vulkaner och de mötes av en kör som sa ”oooohhh” och ”woooow!”. Intresset för vulkaner höll i sig hela veckan och det självklara valet av tema för vår fredagsredovisning på storsamlingen på fredagen var så klart vulkaner.

Under veckan har vi även jobbat med att forma vårt namn med hjälp av lera. Vi hade ett kort besök på onsdagen av tiokompisarna som hälsade på när vi hade matematik. Det blev även lite minnesträning när vi lekte Kims lek, vi lyckades att klura ut vilka fyra saker som försvann av de 12 sakerna som låg framför oss på golvet. Tror att mangobarnen börjar bli bättre än Kim själv, kanske borde byta namn till Mangobarnens lek.

Vill passa på att gratulera Nils ännu en gång som i tisdags fyllde sju år och vill även passa på att önska Engla lycka till i framtiden som tyvärr slutade hos oss denna vecka!

Till sist vill jag även ge tummen upp åt alla barn på Mangon som i fredags eftermiddag bjöd på en kanonbra redovisning på storsamlingen. Ni borde vara stolta över er själva!

Tack för denna veckan!
Danne och Maritha

1-2:an Snäckan

Varje dag serveras det ris till lunch här i Thailand. I Sverige var det förr vanligast med potatis. Vi har jobbat med potatisen den här veckan och avslutade vårt arbete med att göra fina potatistryck.

Vi har också tittat på och målat av våra sädesslag, havre, råg, vete och korn. Genom att titta på gamla bilder har vi sett hur bonden sår och skördar. Vi gjorde en liten serie om arbetet på åkern.

Gottfrid, Hanna och Albin var i tisdags på Baan cafe och bakade smaskiga kärleksmums. Det är kul att vi får chans att baka och träna oss på att måtta med decilitermått och knäcka några ägg.

I torsdags på idrotten hade vi styrketräning och sedan spelade vi Kidsvolleyboll. Då gäller det att vara snabb i fötterna och duktig på att fånga bollen. Kul att kunna spela ett sådant svårt spel med enklare regler som är anpassade för barn.

Vilka mattebarn det går i den här klassen. Vi har konstaterat att en halv är lika mycket som 2 fjärdedelar och 4 åttondelar. De ni! Det kommer nog bli några ingenjörer av dessa herrar och damer. Varenda rast bygger de rullbanor och andra fantastiska byggnader av kaplastavar.  Några barn jobbar också vid datorn och spelar Flygande mattan.

Idag har vi sagt hej då till Lukas som nu ska fara hem till Sverige igen.

Mangon hade hand om fredagssamlingen denna vecka. De har pratat om Islands vulkan och visade oss vulkanbilder de har målat. De hade också byggt upp en vulkan och skrivit en saga om vulkanen som Danne läste upp och barnen gjorde rörelser till. Uppträdandet avslutades med ett riktigt vulkanexperiment. Häftigt!

Trevlig helg!

Sussi

3-4:an Hajen

Nu är det riktigt varmt och fuktigt. Kläderna klibbar och det känns som om man ofta går med våta kläder. Det räcker att sitta en stund på en plaststol för att kläderna ska bli genomblöta. Helst stannar vi inne i klassrummet och med A-C:n på.

I klassrummet har vi denna vecka jobbat med många berättelser ur Gamla Testamentet: Skapelsen, Eva och Adam i Paradiset, Noas ark, Babels torn, Abraham och Sara får en son och Jacob och Esau.
Eleverna har skrivit ner berättelser ur minnet eller målat färgstarka, fantasirika bilder.  Det blev härliga alster som alla hade olika motiv och de blev väldigt personliga.

Vi har nu avslutat de nationella proven för treorna. Många var lätta, tyckte barnen, men några var kluriga. Det sista provet, som var ett mattespel, tyckte alla var lätt och roligt.

På engelskan lekte vi ormen med det alfabetet. Några bokstäver är extra svåra på engelska och några låter som ett riktigt ord t.ex. U, Y och I. Några är extra svåra att hålla reda på uttalet: H, G, J och R. Då gäller det att hålla reda på sina kort när någon säger: – I have P, who has Q? Vi har också fortsatt med tungvrickarramsor: Six sick soldiers saw seven sinking ships.
Sheep shouldn’t sleep in a schack. Sheep should sleep in a shed.

Idrotten på stranden startade med uppvärmning.  Därefter var det styrketräning i stationer. Det var ansträngande i värmen men alla kämpade på. Vi avslutade med att spela beachvolley.

På EQ-lektionen gjorde vi övningen ”Det här uppskattar jag hos dig!” Att fundera över vad man uppskattar hos andra borde många göra oftare.

Vi tackar Simon och Adam, som slutar idag, för den tiden de varit i klassen och bidragit till den goda stämningen och önskar dem fortsättningsvis lycka till.

Varma hälsningar
Elisabeth

5-7:an Kokosnöten

Den här veckan har vi arbetat vidare med vårt no-tema, ANT, d.v.s. alkohol, narkotika och tobak. Klassen har letat fakta på internet och i biologiböcker och har ritat egna bilder och sedan gjort planscher som nu hänger på väggen i vårt klassrum. Viktoria och Maja har arbetat med alkohol och Kevin och Emil med tobak. På fredagen var det dags att redovisa sina planscher för den andra gruppen och för Peo och Sandra. Båda grupperna har gjort ett bra arbete och de har lärt sig mycket.

Fredrik har gjort nationella prov i matte och är nu klar med de nationella proven för år 9 i svenska, engelska och matte.

På idrotten fick de prova på jiujitsu, d.v.s. självförsvar. De fick lära sig att försvara sig mot olika sorters struptag, kniv, pistol och om de ligger på marken och någon försöker strypa dem. Detta var en lektion med både allvar och skratt. Efter lektionen fick de springa ut i havet och tvätta bort all sand.

Vi har, som varje vecka, haft nutidsfrågor och klassens har i läxa varje vecka att ta reda på vad som hänt i Sverige och i världen under veckan som gått. Den här veckan lärde vi oss att Sveriges finansminister heter Anders Borg och att i Somalia har den muslimska milisen bestämt att ingen musik får spelas i radio. Vi har under veckan också titta ofta på nätet och pratat om vad som hänt på Island och vilka konsekvenser det fått för flygtrafiken i Europa. Vi har även pratat om vad som hände i Pompeji 79 e.kr och tittat på bilder därifrån.

Sist på fredagen var det dags för mig, Sophie, och Peo att ta farväl av klassen. Vi bjöd alla på glass och Viktoria, Maja, Kevin, Emil och Fredrik fick sina diplom och fick höra alla postiva saker som klasskompisarna skrivit om dem.

Tack alla som gått i klassen för ett fantastiskt läsår! Vi hoppas att vi kommer att ses igen!

Trevlig helg önskar 5-7:an och Sophie