Vecka 16 2009

Förskolan Fjärilen

Härlig start efter Påsk och Song Kran. Hela skolan  träffades på stranden och hade olika vattenaktiviteter, vi avlutade med ett härligt vattenkrig.

Vi har haft två födelsedagsbarn som vi grattat denna vecka. I tisdags så har sjungit och grattat för Isabella som blivit en 6-åring och hon fick vara drottning för en dag. Sen var det dags för Klara att vara drottning för en dag. Hon fyllde 3 år på fredagen. Grattis!! Grattis!!

Sen har vi provat att rita med stearin. Barnen tyckte inte att det var lätt, eftersom de inte såg vad de rita, först när vi strödde på lite kakao blev det synligt. Intressant!

Gymnastiken denna vecka, vi repeterade en del aktiviteter som barnen tyckte var kul från förra gången. Vi provade också på att gå med en boll mellan varandra och tunnelboll. Sen avslutade vi med ”trygghetscirkeln”, men det är inte alltid så lätt att slappna av.

Vi har gjort varsitt instrument till vår avslutningen, som vi hade tillsammans med förskoleklassen  i Salan. På fredagsavslutningen så gjorde vi bra ifrån oss och fick mycket applåder.

Sen var det dags att säga hejdå till Aline som åker tillbaka hem till Sverige.
Vi önskar Aline en trevlig  resa hem och lycka till hemma i Sverige!

Vi önskar er alla en trevlig helg.

Lisbeth Johansson, förskolelärare Caisa Lind, barnskötare

 

Förskoleklassen Mangon

Denna vecka har gått mera i solens tecken förutom på Songkran men då kom vattnet mera kastandes från pistoler, hinkar skopor, slangar, ja jag vet inte allt. Alla verkade ha riktigt roligt i alla fall.

Skolan hade sitt eget Songkran nere på stranden, vi lekte olika lekar bl.a. gällde det att fylla sina hinkar så snabbt som möjligt, en riktig samarbetsövning. Vi avslutade med ett rejält vattenkrig, jättekul!!!!!

Vi hade idrott på onsdagen med olika stafettövningar både med bollar och spring.

På mattepratet på torsdagen koncentrerade vi oss på siffran fem, var kan vi hitta siffran fem? Vi kom på många saker tillsammans, handens fingrar, klockan fem, sjöstjärnan har fem flikar, tärningens fem-mönster, många var fem i familjen osv.osv.

Vi har också tillverkat olika maracas som vi använde på avslutningen till våra sånger. Barnen har samlat sand och stenar, så har vi lyssnat efter bra ljud.

På fredagen hade vi livskunskap, barnen fick tänka till vad för slags uppfinning de skulle vilja ha, det blev,- robotar som kan göra allt, matmaskiner, glassmaskiner, vingar så man kan flyga m.m. Barnen fick sedan arbeta i grupper om tre och tre och göra en ritning dels på, -den mest fantastiska bilen och dels -det fulländade badkaret. Det blev fantastiska skapelser och barnen kan verkligen använda sin fantasi.

Som vanligt var barnen otroligt duktiga på att framföra sina sånger i salan, det blev en bejublad föreställning.

Vi hälsar en ny elev välkommen till klassen, hon heter Annika Nordenström och har en syster Sara i 1-2:an.

Barnen berättar:

Det var kul när vi hade skolans Songkran på stranden, sa ALVA.
Det var kul när vi arbetade med siffran fem, sa ANNIKA.
Det var kul när vi fick hitta på uppfinningar, sa MALVA.

Övrigt:

Nästa vecka på onsdag den 22/4 kommer vi att få vara med om en föreläsning om hajar. Samling kl. 9.00 på Lanta Diver. Vi blir sedan körda till skolan av Lanta Diver (C:a kl. 10.00). Föräldrar är också välkomna att vara med.

Trevlig helg önskar

Annica Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

En kort och varm vecka! Tyvärr så missade ju jag tisdagens vattenkrig på stranden men barnen var nöjda med de olika aktiviteterna.

Under idrottslektionen kämpade vi på med en cirkelträning. Sit-ups, balansövningar, armhävningar m.m blev några av våra stationer under 1 minut. Efter 2 vändor så orkade vi inte mer i värmen utan det fick bli ett längre dopp i havet.

På torsdagen skrev vi om en saga som Li hade läst för barnen. Originalsagan handlade om 4 duktiga bröder som skulle rädda en prinsessa. Nu fick det bli det omvända. 4 duktiga systrar som ska rädda en prins. Barnen skrev och skrev och flera av barnen hade aldrig skrivit så långa berättelser förut. Härligt att få uppleva skrivglädje.

Under bildlektionen målade vi av en papegojblomma och i våra sagoböcker målade vi en älsklingssagofigur.

Vi fick besök i klassen av några Thailändska lärare och de fick en lektion av barnen hur man räknar på svenska. Som avslutning sjöng vi en sång för våra gäster.

På fredagen gick vi hem till min lägenhet och tillverkade små figurer i trolldeg. Dessa figurer ska få bo i vårt Sagosamhälle som vi ska försöka bygga upp nästa vecka.

Vår lärarkandidat Li har ett projekt som vi arbetar med och det ska bli spännande och se hur det utfaller.

Under avslutningen i Salan tog vi adjö av Alexandra och Elin. Vi önskade dem lycka till med skolan hemma i Sverige.

Ha en skön helg båda barn och föräldrar

Agneta Ask, lärare åk 1-2

3-4:an Hajen

Vilket härligt vattenkrig vi fick vara med om i tisdags förmiddag på stranden! Det var vårt sätt att fira Songkran med eleverna. Vi gjorde också en del samarbetsövningar som även dem blötte ner oss. Detta var första lektionen för vår praktikant Ewa som ska vara med klassen i 5 veckor. Hon fick ett roligt välkomnande!

I matten har klassen fått prova på att jobba med pentamino. Det är ett laborativt material som används för att få förståelse för omkrets och area. Eleverna tyckte det var roligt; aldrig fel att förena nytta med nöje!

På idrotten var det dags igen för lite cirkelträning. Men nu börjar det bli riktigt varmt och fuktigt här nere, så vi fick nöja oss med två varv och sedan slänga oss i ett avsvalkande hav.

Just nu jobbar vi med att skriva berättelser på svensklektionerna. Arbetet är uppdelat i olika moment. Vi började med att göra en beskrivning av huvudpersonen, vilket också kunde vara en inledning. Sedan tränade vi på att formulera ett problem av något slag, som kunde uppstå i berättelsen. För att komma igång med skrivandet använder eleverna tankekartor. Det är ett riktigt bra sätt att få ner en berättelse på pappret.

Heta stolen är en rolig återkommande värderingsövning i undervisningen och det är alltid lika kul för mig som lärare att göra den med just den här gruppen. Jag märker dessutom att de själva tycker om att ta ställning till ett påstående och berätta hur de tänker; underbart!

Idag fredag hade vi som vanligt avslutning i salan med fint uppträdande av de yngre barnen. Det var också dags att säga hejdå till flera elever som åker hem, däribland vår egen haj Engla. Alltid lika tråkigt att ta farväl, men vi är glada för att vi har fått lära känna Engla och vi önskar henne nu lycka till med studierna hemma i Sverige!

Lotta Olsson, lärare åk 3-4

 

5-6:an Kokosnöten

Denna vecka började hela skolan på stranden för att fira Song Kran, det thailändska nyåret. Skolans elever var uppdelade i två lag för att delta i tre olika vattenlekar. Första leken gick ut på att kasta vatten med sin mugg i en hink så att en pingisboll föll över kanten. Det laget som först fick bollen över kanten vann.

I lek två så skulle lagen ha tvättsvampar som några barn skulle doppa i vatten och sedan kasta till dem som stod närmst hinken och de skulle krama ur svampen i hinken. Det lag som först fick vatten över kanten vann.

Lek nr tre tror jag var den lek som alla uppskattade mest – vattenkrig! Alla fick kasta på alla och undertecknad var mycket utsatt av 5-6:an, till klassens stora glädje.

Efter vattenkriget så hade vi lektion i vårt nygamla klassrum – vi har flyttat tillbaka i klassrummet som Geckon har haft sedan december. Vi började med att ställa bord på plats så alla sex fick så bra platser som möjligt och sedan flyttade vi hyllor och lådor. Det blev riktigt bra till slut och alla var nöjda.

Den här veckan hade vi kombinerad bild och slöjd. De som valde slöjd stickade mumintroll och de som valde bild fick rita av ett valfritt föremål så detaljrikt som möjligt; det blev både bilder på växter och på flip flops.

På no:n denna vecka har Peo och klassen ägnat sig åt att lära sig mer om den minsta levande byggstenen – cellen. Klassen har fått lära sig om växtcellens och djurcellens delar och skillnaden mellan dessa. Som avslutning på detta fick de bygga sina egna modeller av växtceller och djurceller med hjälp av det material de kunde hitta i klassrummet och på skolgården.

Sophie Grimmenstedt, klassföreståndare 5-6:an

Per-Olof Pehrson, lärare