Vecka 16 2008

Förskolan

I måndags hade vi studiedag för att ta igen oss efter en blöt och rolig dag, Thailand firar nyår nu och i söndags var vi alla ute och firade Song kran. Song kran är en slags vattenfestival där alla går ut och har ett stort vattenkrig med varandra. Några av oss lärare gav oss ut med stora vattenpistoler i folkstimmet och letade upp så många skolbarn vi kunde för att attackerad dem! Vi fick dock snart erkänna oss besegrade, skicka inte en vuxen att göra ett barns jobb!

Förskolan har denna vecka bestått av mig och Linus, vårt allra sista förskolebarn för i år. Som tur var så fick vi vara med förskoleklassen de flesta dagarna.

Det har varit mycket lek och stoj på gården, med både flygplan och vattenpistoler. När förskolebarnen ägnade sig åt skolarbete passade jag och Linus på att göra hans favorit syssla, spela spel! Lotto, Memory, Lusen, UNO, Yatzy ja allt vi kunde hitta!

Barnen har varit mycket kreativa, Agnes och Julia klippte och klistrade ihop en liten stad och killarna har gjort finesser på sina flygplan så det står härliga till!

Detta var alltså sista veckan för Linus och vi önskar honom en fin sommar hemma i Sverige. Vi ses till hösten!

Jennie Enenge, förskollärare

Förskoleklassen

Barnen hade mycket att berätta från helgen som var i och med att de firades det Thailändska nyåret som kallas Songkran. De som glade barnen mest var att hela söndagen bestod av ett jättestort vattenkrig där både barn och vuxna deltog med att hälla vatten och skjuta med vattenpistoler på varandra. Så alla var blöta från topp till tå hela dagen.

För övrigt har vi jobbat vidare i vår thaibok, där barnen den här veckan har målat, skrivit och lärt sig om Lotusblomman och sångfågeln: Red Whispered bulbul.

På engelskan har vi fortsatt inlärning om olika djur och spelat memoryspel. De har också fått färglägga en clown för att repetera färgerna. Det har också jobbats flitigt med sina bokstäver och bokstavsböcker.

Även denna vecka har vi haft röris inne, det har blivit lite för varmt att vara ute i värmen och röra på sig så mycket som vi gör, något som vi alla tycker är lite tråkigt i och med att det har varit härligt att vara i Salan.

Cathrine Ingebrigtsen, lärare förskoleklassen

1-2:an

Efter ett välbehövligt lov på måndagen efter Song Kram (många var nog helt slut efter allt vattenkastande, både vuxna och barn, misstänker jag), tog vi oss an veckan. Plötsligt var vi nästan halvvägs redan första dagen och sen gick det av bara farten.

Tisdagen inleddes med idrott. Det blev ett gympapass på skolgården. Alla hängde med jättebra, men den som var tröttast var nog jag. Jag ska väl inte skylla på, att jag tränat två gånger tidigare på morgonen för att vara säker på rörelserna. Jag fick en riktig genomkörare med träningsvärk som följd. Vissa barn tyckte, att det var en jättekul grej, medan andra tyckte sisådär. Så är det ju alltid. Huvudsaken var, att alla rörde på sig och det gjorde de verkligen!

Resten av veckan har vi verkligen jobbat hårt. För många är det de sista veckorna nu och slutspurten har satt in. Ja, jag tror inte barnen tänker så, utan de jobbar på som vanligt.

Vi har fortsatt med våra faktatexter och det blir fler och fler blad, som handlar om Thailand. Det är roligt att se, att även de som bott här länge, har fått en liten skjuts att skriva om allt vad de upplever här. Det, som de tycker är ”vardagsmat”, kanske är lite exotiskt ändå.

Vi har också tränat på addition och subtraktion med tärningar. Vi spelade två och två om vem som kom först till 100 eller tvärtom ner till 0. Tränar man med tärningar blir det lite roligare och man tänker inte på att det är matte. Det blir en intensiv aktivitet med huvudräkning.

Det här med substantiv, verb och adjektiv är inte lätt. Vi har fortsatt att träna lite gemensamt och satt ihop meningar där alla ordklasser är med. De börjar bli riktigt snitsiga på att göra meningar långa och målande. Ex: En liten, söt, busig kattunge hoppade högt och slog en volt i sängen.

Vi har spelat lite olika slags spel. Det var 4 i rad, Barnens Alfapet, Alfabetsspelet och Uno. Det var full aktivitet och riktigt lärorikt dessutom.

Nästa vecka kommer vi att ha en hantverksdag på tisdagen. Inga förberedelser gäller för barnen. De börjar och slutar som vanligt.

Ingen slutar som tur är denna veckan, utan vi är 11 stycken även nästa vecka. Det är bara att glädja sig.

Ha en skön helg!

Elisabeth Lundmark, lärare åk 1-2

3-4:an

Skolveckan började med studiedag eftersom man firade Songkran och hade helg här i Thailand. Helgens vattenlekar hade minimerat antalet elever skolveckans första dag. Det var en hel del frånvaro på grund av snuva och halsont. De elever som klarat vattenlekarna utan men berättade om sina upplevelser under Songkran. Alla var eniga om att det var en rolig högtid som man kommer att minnas länge.

Under veckans gympapass hade vi olika rörelseövningar till musik. Det var varmt och svettigt. Men som tur är så har vi tillgång till vattenslangen på skolan.

Vi har börjat arbeta med nya arbetsscheman den här veckan och nyfikenheten är, som vanligt, stor. Man vill gärna ha koll på vilka arbetsuppgifter man fått att arbeta med.

Vi har repeterat ordklasserna substantiv och adjektiv och lärt oss en ny ordklass, verb. Som jag tidigare nämnt i veckobreven så är eleverna i Hajens klassrum väldigt ”skrivsugna”. Den här veckan har man fått välja att skriva om ”Knasiga familjen” eller ”Den mystiska lådan”. Det har skrivits och jämförts och diskuterats. Det har varit en väldig aktivitet under svenskpassen.

Otillia blev veckans författare i klassen. Hon har arbetat enormt flitigt med sin berättelse. Ottilia har skrivit på sin berättelse under flera veckor och visat på en skrivarglädje.

Nu har vi läst ut vår högläsningsbok ”Djupt vatten”. Den mystiska miljöboven var inte alls den vi trodde.

Veckan avslutade vi i Salan med att leka musikleken ”Så ska det låta”. Det blev mycket skönsjungande underhållning. En rolig avslutning på en skolvecka i april månad.

Ann-Sofi Ericsson, lärare åk 3-4

5-8:an

På måndag var eleverna lediga och lärarna hade studiedag. Detta passade nog ganska bra för alla, då vi firat de thailändska nyåret på söndagen. Detta innebär att nästan alla befinner sig ute på gator och torg och kastar vatten på varandra. Så många av elevern och lärarna tog på sig badkläder och begav sig ut med vattenpistoler för att ”kriga”. Man var helt genomblöt när man lunkade hem på eftermiddagen. Men oj vad kul vi hade! Här på Koh Lanta firar vi bara med att kasta vatten på varandra i en dag. På flera andra ställen runt om i Thailand håller ”vattenkriget” på i en vecka eller ibland mer.

På tisdagen körde vi igång hårt då vi ”missat”en dag. Många av eleverna skall snart sluta på skolan och vill hinna med sin planering. Denna vecka har det blivit ganska mycket no-arbete. Vi har tittat på träd och blommor, arbetat med fotosyntesen och slutligen lite rörelse och konstruktion. Många av eleverna är otroligt sugna på experiment och forskning kring fysik och biologi.

På fredag skall vi ha en berättar-dag. Alla eleverna skall berätta lite om saker de har jobbat med under veckan. Vi skall bland annat få reda på lite om djur i vatten, hur hjärtat fungerar, hur en ö föds och hur örat uppfattar ljud. På roliga timmen imorgon skall vi gå och fika på Islanders. Alla barn skall ta med sig 100 baht och för de skall vi köpa godsaker. Eleverna verkar vara sugna på kanelbullar, chockladmunkar, syltmunkar, läsk och fruktshakes. Låter som vi skall få en underbar avslutning på ännu en fantastisk vecka! Denna vecka är Louise sista helvecka. Så från och med nästa vecka får vi tyvärr bara se henne på torsdagar.

Ha en toppen helg!

Julia Engström, klassföreståndare åk 5-8