Vecka 15 2018

Den här veckan firar vi Songkran. Songkran är det thailändska nyåret och det inleder regnperioden i södra delen av Thailand. Man firar alltid nyåret den 13-15 april och enligt traditionen slänger man stora mängder vatten på varandra. Man målar även varandra med vit färg. Att bli målad vit betyder lycka och att få vatten på sig betyder att man blir ren till det nya året. Alltså är bådadera en vänlig gest.

Under nyårsfirandet är det många som också enligt traditionen besöker tempel för att be och ge mat åt munkar.

För oss på skolan innebär Songkran att fredagen är en ledig dag men vi träffas i alla fall för att delta i de enorma vattenkrig som pågår i hela Thailand. Songkran innebär också att vi nu går över i lågsäsong på allvar. Skolan blir mindre, många elever återvänder till Sverige och några av skolans lärare avslutar sin tid på vår skola.

 

Jag vill passa på att summera den här säsongen och tacka alla som har gjort Lilla Svenska Skolan till den fantastiska skola och arbetsplats som den är. Jag är så tacksam och glad för att jag har förmånen att jobba på en skola där man möter så många fina människor. Jag skulle vilja säga att Lilla Svenska Skolan är en unik skola på många sätt. Som rektor märks det inte minst på alla relationer man får med föräldrar, elever och pedagoger. Ni är så många som har berikat min tid här på Koh Lanta, många som har blivit nära vänner.

 

Tack alla för en fantastisk högsäsong nu ser vi fram emot de sista 6 veckorna innan det är dags för skolavslutning.

Henric Malmvall
Rektor

 

Förskolan Fjärilen

Måndag vi hälsar en ny kompis välkommen till oss på fjärilen. Vi fortsätter med rollekar och att utforska siffror.

Tisdagen hade vi besök av Mangobarnen, vi räknade upp till 100 tillsammans, byggde torn med kaplastavar.

Onsdagen var vi på stranden och byggde och skapade i sanden. Vi hade kapplöpning och skapade ett skohotell.

På torsdagen fortsatte vi med att matematik och gått igenom, hel, halv och fjärdedel.

Veckan bok har varit Laga mig sa Pulvret. Vi har pratat om hur det är att vara sjuk och hamna på sjukhus.

Mycket matematik denna vecka, vi går igenom talen 1-10, subtraktion och addition, division. Men även kommit på 100-tal.

Vi har lekt ute trots värmen och barnen leker i vår båt, i restaurangen och de leker olika jaga/kullekar.

Tack för en härlig vecka
Sara och Sharon

 

Förskoleklass Mangon

Imorgon firas det thailändska nyåret “Songkran” som inleder regnperioden här i Thailand. Man slänger stora mängder vatten på varandra för att möta det nya året ren och lycklig. Många besöker också kloster/tempel för att be och ge mat åt munkarna. Vi har lärt oss fakta om Songkran och avslutade dagen med vattenballonglekar!

Vi har fortsatt att öva tre- och fyraljudsord och de är riktigt duktiga på det här med bokstäver och ljud som blir ord. Nu har de börjat läsa småböcker själva och de läser samma bok flera gånger tills de kan den. Vi har spelat lärspel som “rimmemory” och “Fem myror är fler än fyra elefanter”. I matematiken har vi övat klockan med heltimme, tränat mönster och pusslat många pussel. Vi har även pratat om geckoödlan och ritat ödlor som vi satt upp på vår gren.

Nu börjar det närma sig slutet på mitt äventyr och jag känner lite blandade känslor. Det ska bli kul att träffa familj och vänner igen, men samtidigt har vi haft det så bra och det känns sorgligt att allt är över. Jag har verkligen stormtrivts på skolan och mangon med alla goa barn och får tänka på alla fina minnen som jag har kvar! Nästa vecka kommer alla barn att gå tillsammans med fjärilen.

Ha det så bra och sköt om er allihopa!

Varma kramar från Maria

 

1-2:an Snäckan

Denna vecka var en kort vecka. Vi har bland annat arbetat på enligt våra planeringar i svenska och matte. För de elever som inte arbetat med kroppen startade vårt tema kring detta denna vecka. De elever som redan haft tema kroppen, arbetade dels med symmetri tillsammans med Lovisa samt sina individuella planeringar.

Vi har även fortsatt vårt arbete med religion och denna veckan har vi pratat om berättelsen om Jesus från Nya testamentet samt om kyrkan.

Höjdpunkten denna vecka var tisdagen då vi åkte till Lanta Sport Resort och badade tillsammans med Geckon. Tusen tack Camilla och Christian för att vi fick komma.

Vi har även pratat om Songkran och varför vi firar det nu.

Vi har haft en rolig vecka tillsammans och vi önskar er en trevlig Songkran.

Ha en fin helg.
Isabella

 

1-2:an Geckon

I tisdags var vi och badade med eleverna i Snäckan. Det var väldigt roligt. Tänk att få njuta av sol, bad och kompisar på skoltid, och dessutom träna vattenvana och socialt samspel samtidigt. Det gillar vi! Bäst var när vi gjorde bomben allihop samtidigt vilket verkligen satte vattnet i gungning. Efter badet fick vi vila oss och äta frukt och dricka vatten i skuggan.

I klassrummet har vi mest jobbat klart med olika arbeten, plockat ihop våra saker och tagit ner bilder från väggarna. Vi har sorterat pennor, vässat dem och ställt i ordning i klassrummet. Det är tur att det är så många Geckosar som älskar att vässa pennor, jag tror till och med att alla pennor i bildförrådet är vässade nu!

Givetvis avslutade vi det allra sista passet i Geckon med att hänga gubbe och intervjua varandra, som vi alltid gör när någon slutar i vår grupp.
Nu stänger Geckon igen sin verksamhet för i år. Jag vill tacka alla elever som gått i Geckon under läsåret för en härlig tid! TACK!

Stina

3-4:an Hajen

4-5:an Palmen

Då har vi kommit fram till Palmens sista vecka för denna gång!

Vi i Palmen har denna vecka försökt att samla ihop oss och göra det som varit lite typiskt för oss som t ex drama. Eleverna har även avslutat endel av sina uppgifter för att kunna påbörja de nya uppgifterna i Hajen nästa vecka då grupperna slås ihop.

Det har varit fantastiskt roligt att arbeta tillsammans med eleverna i Palmen!

Idag ska vi förbereda oss lite inför Songkran som firas imorgon!

Nu återstår bara för mig att önska er alla en riktigt trevlig helg!
Mvh Jessica

 

6:an Kokosnöten

I kokosnöten hr vi under veckan mest jobbat med egna planeringar. Vi är ganska många som har mycket planering från våra hemskolor som vi måste hinna klart med. Det har varit allt ifrån att måla parafraser till att förstå vad evolution är och göra beräkningar med tid.

Vi Sofia distanselever har den här veckan avslutat vårt arbetsområde sång och spel i musiken. Vi har spelat in en raplåt, spelat ukulele, samt sjunga in varsin låt. Raplåten blev superbra!

Nu ser vi fram emot songkran och en långledig helg!

Pop kan mai!

Malin

 

7-9:an Bananen

Nu går veckorna verkligen fort och det är intensivt arbete för Bananerna då mycket ska bli klart. Det arbetas med allt från Berlinmurens fall, nationella prov, stekning av kotletter, till Rembrandt.

Under veckan som gick var Bananerna på en väldigt uppskattad och härlig snorkeltur till Koh Bida. Vi simmade bland Muränor, ormar och hajar!! Dagen bjöd på strålande sol och klarblå himmel hela dagen och vattnet var kristallklart. På båten serverades frukost, lunch och pannkakor vilket var en dröm för en hungrig tonåring :)

Nu är det dags för långhelg igen, hoppas vi ses utanför skolans restaurang imorgon och kan fira Loy Songkran tillsammans!
Hälsningar

Annika och Fredrik