Vecka 15 2017

Förskolan Fjärilen

Vi hälsade vår nya fjärilskompis Felix välkommen till Förskolan. Vi startade upp med olika aktivitetsstationer där eget val sätts i centrum. Att mötas i leken och lära känna varandra i gruppen är viktigt när vi det börjar nya vänner.

Vi har påskpysslat och barnen har skapat hönor och tuppar. Borden har varit dukade med färger, palletter, dekorögon och toarullar. Barnen har skrivit påskhälsningar på påskkort som de dekorerat.

Mitt i veckan fick vi besök av påskkärringen Helga som kom och överraskade oss med påskgodis.

Vi avslutade veckan med en lång samling där vi tackade av barn som slutar med sång och diplomläsning.

Lill o Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Nog för att alla veckor går snabbt, men denna tog rekordet. Den var ju också bara tre dagar lång, då vi firar Song Kran (thailändskt nyår) på torsdagen och så är det långfredagen denna vecka.

Vi har gjort en hel del ”påskiga” saker bl.a. har vi påsk pysslat – vi tog fram massor av material som hör påsken till och så fick alla skapa fritt. Det blev allt från påsk kycklingar till påsk granar, det blev väldigt mycket kreativitet och fantasi! Vi har också varit ute på ägg jakt – vi hittade en karta där det var sex olika kryss i olika färger utprickade. Vid dessa kryss fanns det bokstavs ägg gömda och efter att vi hittat alla äggen kunde vi, efter lite klurande, bilda sex olika ord med påsk tema.

Vi fick ett oväntat besök av påsk kärringen Helga, som hade flugit hela vägen till Thailand från Blåkulla för att bjuda alla barnen på skolan på påskgodis och önska alla en riktigt Glad påsk. Alla blev väldigt överraskade och glada.

En hel del mattekluringar har vi också arbetat med och även bokstaven Q, q som vi hoppade över när vi gick igenom hela alfabetet.

Hoppas alla får en härlig helg och påsk!

Susanne

 

1-2:an Snäckan

Veckan som gick var så kort att jag inte ens hann skriva veckobrev;), nåväl nu har jag kommit ikapp så här kommer det…

Vi inledde veckan med att läsa och arbeta med de individuella planeringarna. Efter det hade vi engelska. Vi tittar fortfarande på ”The game” och lär oss ord och fraser när tre barn ”åker in” i ett spel. Apropå spel så har vi spelat ”Spelet” två gånger. Flera av er föräldrar var med under en fredagssamling när Bananerna hade ansvar för samlingen. Då spelade vi ”Spelet”. Hos oss i Snäckan hade vi flera kategorier så som geografi, synonymer, ordspråk, matematik och rymden. Varje kategori innehöll frågor i 5 nivåer. Rätt svar gav en poäng, fel svar ett minuspoäng. Vi har spelat i olika gruppkonstellationer och det verkar som om eleverna gillar det! Kommande vecka byter jag ut några kategorier men har de några av de gamla kvar, så att vi tränar på dem en gång till.

Första idrottslektionen tillsammans med Hajarna för i år hade vi i tisdags. Vi lekte Piratleken och stafett. Det var roligt! I övrigt har vi haft både thai, klassråd och elevråd i veckan.

Onsdagen bjöd på berättelsen om den kristna påsken. Dessutom dök det upp en påskkärring i skolan, hon skulle promt till Blåkulla och ville att vi skulle hjälpa henne att hitta rätt väg. Vi gjorde vad vi kunde och fick då smaka hennes godis. Det passade perfekt till filmen om påsk! Vi funderade kring varför vi inte fick veta något om påskkärringar när vi såg filmen om den kristna påsken. Vi måste nog ta reda på mer om de där påskkärringarna… på onsdag får vi chansen att fråga prästen Eric om han vet något om detta. Då åker vi nämligen till Svenska Kyrkan och pratar om påsken.

På torsdagen var vi lediga, men många av oss samlades utanför skolan och firade Song Kran genom att kasta vatten på varandra. Det var verkligen uppskattat av stora som små!
Stina

 

3-4:an Hajen

Den här veckan var väldigt kort, bara tre dagar, och jag som tycker veckorna går snabbt i vanliga fall!

I morgon torsdag är vi lediga för att då firas Songkran, det thailändska nyåret, som inleder regnperioden. Enligt traditionen slänger, häller och sprutar man vatten på varandra för att man ska möta det nya året ren och lycklig. Ingen kommer undan detta vattensprutande utan alla blir fullkomligt dyngsura.

Sedan firar vi påsk fredag till måndag, men redan idag fick vi besök på skolan av en vilsekommen Helga. Hon hade flugit fullkomligt vilse på sin kvast, men eleverna var hjälpsamma och försökte förklara vägen för henne och som tack fick de smaka lite godis ur hennes påskägg.

Från och med den här veckan har Hajen och Snäckan idrott tillsammans på tisdagar. Under tisdagens lektion lekte vi viruskull, körde piratleken och avslutade med tågstafetten. Svettigt, varmt, roligt och full fart som vanligt.

Den här veckan var det Hajens tur att ha fredagssamlingen i Salan så vi avslutade denna korta vecka med att spela upp en liten teater – ”En morgon i Tarzans liv”.

Ha nu en riktigt skön helg!

Tina

 

5-6:an Kokosnöten

Det blev en kort vecka den här veckan med avslutning redan på onsdagen.

Eleverna har under veckan jobbat bra och fokuserat, vi har spelat kunskapsspel i slutet av dagarna när eleverna blivit för trötta, en uppskattad punkt som introducerades på allvar när Niklas kom till gruppen i Januari. Det kan inte alltid vara roligt att lära, men det skadar definitivt inte att ha kul ibland =)

Hajarna avslutade i Salan med ett trevligt skådespel om Tarzan och Jane.

Niklas tackades av denna vecka och tackade även själv av sina Bananer innan han gav sig iväg. Vi tackar Niklas för den tid han varit här och han kommer att vara saknad av såväl mig som eleverna. Hans intresse för att lära barnen med olika kunskapsspel kommer dock att leva kvar i klassen, länge =)

Pelle

 

7-9:an Bananen

 

Niklas