Vecka 15 2016

Förskolan Fjärilen

Vi välkomnade två nya kompisar till förskolan Fjärilen. Vi startade upp hela gänget med olika lekutmaningar. Vi lekte affär och gjorde egna thailändska bath som vi laminerade. I affären kunde man köpa allt från Porschebilar till wienerbröd.

På idrotten hade vi thaidans tillsammans med förskoleklassen. Vi gjorde en skördedans tillsammans. Sedan avslutade vi med yogalekar.

På Songkran hade vi ”vattenkrig” tillsammans utanför restaurangen nära skolan, vi firade det thailändska nyåret.

Vi har haft två studenter från Göteborgs universitet som har observerat barnens lek. Det har sprudlat med olika lekar på Fjärilen, de hade mycket att ta med sig tillbaka till skolan. Båda studenterna utbildar sig till förskollärare.

Vi avslutade veckan med Thai. Sharon utmanade barnen med nya fraser och vi sjöng på thai. Vi lekte även en lek med thailändska kommandon.

Ha en jättetrevlig helg!

Lill och Sharon

Förskoleklassen Mangon

Då var tiden kommen då skolans självständiga förskoleklass grupp – Mangon, avslutas för det här läsåret! Från och med nästa vecka kommer Mangon och Fjärilen vara en integrerad grupp och heta Mangofjärilen.

Fast att det är avslutningsvecka, så har vi jobbat på med samma iver och glädje som vi brukar, men det har varit lite överraskningar som hänt under veckan.

Vi fick besök av ”pannkaks-tanten” som kom inkörande med sin pannkaks tuk-tuk på skolgården och bjöd alla på pannkaka. Väldigt uppskattat hos både barn och personal.

Denna vecka firades det Thailändskt nyår och att regnperioden startar – Songkran. Skolan var stängd i onsdags, men många var här i alla fall då de ville vara med att spruta vatten på varandra och på alla lärare. Oj vilket vattenkrig det blev!

Vi har arbetat en hel del med klockan, dels har vi tillverkat egna klockor och så har vi övat oss på hur mycket klockan är. Nu har vi också provat på att göra ett solur ute på skolgården. Vi hamrade ned en bambupinne och så hittade vi tolv stenar som vi skrev siffror på. Sen var det bara att lägga dem där pinnen skuggade varje heltimme.

Denna vecka var det min tur att bli avtackad i Salan på fredagsavslutningen. Lite vemodigt att säga hej då till alla och till denna fantastiska skola som jag har trivts så bra på. Jag är så tacksam över att fått chansen att jobba här!

Susanne

1-2:an Snäckan

En fyradagarsvecka igen. Onsdagen var ledig p.g.a. Songkran och ett hysteriskt vattenkrig bröt ut över hela Koh Lanta.  Ingen som vågade sig ut kunde hålla sig torr! Vi i personalgruppen träffades utanför vår matsal beväpnade med diverse vattenvapen och eleverna var inbjudna. Gissa om det blev krig!!

Förutom denna minst sagt blöta dag har veckan innehållit diverse trevligheter, som ”Grej of the week” t.ex. där ledtråden skulle leda fram till Mumintrollen. Lite klurigt, men någon hade med hjälp av föräldrar listat ut vad lektionen skulle handla om. Förutom det vanliga bildspelet där barnen lär sig saker som de sedan skriver och ritar om, har vi har tittat på ett par kortare filmer som handlar om Tove Janssons sagofigurer. Det är svårt att inte tycka synd om Knyttet som är så ensam, men som tur är så hittar hon ju sitt SkruttJ

På torsdagen blev det fest. Då dök nämligen en pannkaks-vagn upp på skolgården. MUMS!!  Mycket uppskattat av både elever och personal!

Thaitemat har inneburit blandade uppgifter beroende av vad varje elev gjort tidigare och på NO-lektionen har det sorterats svenska djur och växter.

Nya mattestrategier har det också blivit och tänk att när man kan räkna 4+4 kan man också räkna 40+40 och 4000+4000, härligt! Barnen har också löst baklängesproblem vilket innebär att man har ett svar och får konstruera problemet utifrån svaret.

På idrotten var barnen så få att Amelia bestämde att det skulle bli bad i poolen. Ingen var ledsen för det!

Förberedelserna till nästa veckas uppträdande har startat. Aktiviteten blir denna gång av det lite lugnare slaget.

Lena

3-4:an Hajen

Hej!

Det här har varit en fantastisk vecka. Vi har firat det thailändska nyåret och slutet på torrperioden. Detta firar hela Thailand med ett alldeles galet vattenkrig. Hela Thailand kastar, skjuter, slänger och spolar vatten på varandra. Det är en tradition som sträcker sig hundratals år tillbaks och högtiden heter Songkran. På olika platser firar man olika många dagar men det är helgdagar i hela landet. Här på Lanta har vi inget grundvatten utan måste forsla hit allt vatten så vi nöjer oss med att fira en dag, men då gör vi det rejält!

Vi har även en annan tradition här på skolan. Det är vår pannkakstant som kommer med sin vagn varje år. Som en liten överraskning åt barnen står hon plötsligt på skolgården och lagar thaipannkakor åt oss allihop. För er som inte ätit thaipannkaka förut kan vi varmt rekommendera det – om man gillar sötsaker. Man får själv välja fyllning och det finns allt möjligt såsom banan, Nutella, honung, jordnötssmör, choklad eller olika kombinationer. Galet gott!

Ha en strålande helg!

Linda

5-9:an Kokosbananen

Denna vecka behövde vi inte säga hejdå till någon. Skönt! Samma sju elever fortsätter även nästa vecka.

I onsdags var vi lediga för att fira det Thailändska nyåret Songkran. Istället hade vi en frivillig samling vid skolan där elever, föräldrar och skolpersonal samlades och hade vattenkrig. Laguppdelningen var ”alla mot alla” och ingen person som deltog klarade sig torr. När väl slaget var över passade vi på att spruta vatten på förbipasserande fordon. Det var en väldigt rolig dag.

Eleverna arbeta på med sina planeringar. Några sexor har genomfört nationella prov i matematik. Alla elever är mycket ambitiösa och det är en väldigt bra studiero i klassen.

I övrigt har veckan präglats i ganska hög grad av att vi har varit ansvariga för salansamlingen. Det är som vanligt väldigt roligt och spännande att vara med och se när eleverna kommer på och skapar tillsammans. Denna gång bestämde sig klassen för att framföra en tolkning av Snövit. Manusförfattarna bestämde sig även för att vi, dvs Magnus och Ullis, skulle ha roller i detta drama. Tillsammans har vi övat och skrattat tillsammans och det blev till slut en väldigt bra föreställning i salan. Denna typ av aktiviteter är väldigt roliga då de skapar en större gemenskap i klassen.

I samband med vårt succéartade Snövitframträdande fick vi tacka av Susanne som gjorde sin sista dag på skolan. Mangon kommer från och med nu kommer att slås ihop med Fjärilen. Avslutningsvis sjöng vi i vanlig ordning nationalsången och halade flaggan.

Ha en trevlig helg!

Magnus och Ullis