5-6:ans myser med filmstund på klassens dag

Vecka 15 2013

Förskolan/Förskoleklassen Fjärilen

Ännu en vecka har nått sitt slut på Fjärilen veckorna går så fort när man har roligt. Denna vecka har vi tränat mycket inför vår fredagssamling både med Mårten och för oss själva. Barnen har tillsammans valt vilka sånger som de ville uppträda med.

Vi har pratat om bokstaven M och gjort en hylla med saker som börjar på denna bokstav. Barnen kom på många förnamn som började på M. Vi jobbade i alfabetsboken med att klistra och klippa. De äldre barnen på Fjärilen har haft matematik, då tittade vi lite närmare på de olika siffrorna och gjorde ett eget memory spel med siffror och antal. Några började också skriva i sina sifferböcker som vi arbetar vidare med nästa vecka.

I torsdags var vi på stranden och lekte en bonde i vår by, under hökens vingar och följa John. Barnen hade önskat att vi skulle springa fort så då gjorde vi olika stafetter också. det var uppskattat. Det gick ju bra att springa denna dag eftersom det var lite mulet och inte riktigt så varmt. Efter en god fruktstund så skapade vi i sanden för barnen tyckte det var så kul förra gången när vi gjorde djur. Idag gjorde vi olika hus i grupper det blev både restauranger med pool, slott, moskéer och vanliga hus.

Vi har haft Thailändska med Sharon då har vi fått sjunga några sånger och lärt oss vad olika frukter heter. Veckans fredagsavslutning gick galant och alla barn sjöng verkligen så att taket i salan nästan lyfte! Det är härligt att se en sådan sångglädje.

Nu tar vi helg och så ses vi på tisdag igen.

Vill ni se bilder från hur en vecka kan se ut hos oss på förskolan Fjärilen så klicka här>>>

Maritha, Alida och Jennifer

 

1-2:an Snäckan

Påsken med några lediga, lata och mysiga dagar är över och vecka 15 har varit en helt vanlig arbetsvecka. Dagarna har rusat i väg och nu är det dags för helg igen. Det sägs att tiden går fort när man har kul och visst är det sant.

Två elever i klassen var på plats igen efter sin ledighet och underhöll oss med uppläsning av sina spännande dagboksanteckningar. Vi har kämpat vidare med vårt läsprojekt och har nu nått över 7000 – strecket. Tänk vilka flitiga elever vi har i Snäckan. Dags för glass hos Mon igen.

Vi har skrivit dagbok och tränat på att skriva ”riktiga” meningar. Ettorna har börjat arbeta i en ny svenskbok som heter Språkskrinet-Trollet. Boken kändes spännande att arbeta i nu när vi kan skriva alla bokstäver i alfabetet. Den behandlar olika intressanta områden. T.ex alfabetet, skiljetecken (. ? !) och träning i att skriva olika slags texter med”riktiga” meningar. Tvåorna fortsätter med sina bokrecensioner och jobbar vidare i sina sv-böcker.

I onsdags gav sig två elever i väg på en guidad tur till Green- Farm och Mangroveträsket. De elever som redan varit där jobbade på som vanligt i skolan.

På idrotten blev det Volleyboll och Vattenpolo i havet.

Bilden ägnade vi åt hårda och mjuka vokaler. De hårda tillverkade vi av snäckor och de mjuka valde vi att göra med mjukt, skönt fibermaterial.

På mattelektionerna arbetade de i sina matteböcker. Vi tränade också vidare på positionssystemet. (ental, tiotal och 100-tal)

Under vecka 15 och 16 har vi valt att arbeta med temat Lennart Hellsing. Vi har läst ramsor, sökt rimord och sjungit många roliga sånger som han har skrivit. Tvåorna har börjat arbeta med rymden och tycker att det är hur spännande som helst.

Eftersom det Thailändska nyåret – Songkran firas den 13/4 så har vi pratat om hur man firar nyår i Thailand och passat på att jämföra med firandet i Sverige. Vi konstaterade att skillnaden är ganska stor.

Den här veckan packar Engla sin väska och lämnar Koh Lanta och skolan efter att ha varit här sedan i oktober 2012. Vi kommer att sakna dej men vi önskar dej lycka till i skolan i Sverige. Ha en trevlig hemresa!

”Sawadee pi mai kah” önskar

Berit

 

3-4:an Hajen

Två av treorna i klassen håller på med sina nationella prov i svenska och matematik. Det är nog både roligt och lite pirrigt!

Eleverna har jobbat på med sina planeringar men vi har också haft en del gemensamt arbete. Vi har påbörjat ett tema i samhällskunskap, ”Massmedia”. Denna vecka har vi pratat om vad massmedia är, information som når massor av människor samtidigt. Vi har diskuterat om allt vi hör och ser i massmedia är sant. Det var också intressant att jämföra hur det var förr och nu. Eleverna förvånades över att när jag var barn hade vi en TV med en kanal och svart-vita program!

En lektion fick eleverna göra charader. De var indelade i två lag. Det ena laget skulle visa en idrottsgren och det andra laget skulle gissa vilken gren det var. Curling och triathlon var lite svårt att gissa! Sedan gjorde vi på samma sätt men med olika yrken.

I engelska har vi tränat på att läsa så kallade ”nursery rhymes”, på svenska brukar vi säga barnkammarrim. Eleverna har haft i läxa att lära sig några verser utantill. Det märktes att alla hade tränat mycket på sina verser för alla var verkligen duktiga på att läsa dem för klassen! Vi har också övat på engelska frågeord som Who och How.

Klassen har haft idrott med Mårten. Denna vecka fick eleverna göra en stafett där man skulle springa till en kon, balansera den på huvudet och räkna till tio innan man fick fortsätta till ytterligare en kon och därefter växla över till en kamrat. Sedan blev det volleyboll på land och vattenpolo i vattnet.

På bilden fick eleverna måla med vattenfärger och de skulle bara tänka på färg och form. När pappret var fyllt fick de studera sina målningar och försöka ”hitta” figurer i dem. Figurerna fylldes sedan i med en penna. Det var roligt att höra eleverna diskutera med varandra allteftersom de hittade nya figurer.

Veckans musiklektion handlade om noter. Eleverna fick arbeta med bilder av helnot, halvnot, fjärdedelsnot och åttondelsnot. Bilderna fick de placera ut på olika sätt och sedan klappa rytmen som blev. Medan några elever gjorde muntligt nationellt prov i matematik med mig fick övriga elever träna på att spela gitarr.

På slöjden blev det lite olika arbetsuppgifter. Någon elev arbetade vidare på sin kudde, några gjorde vackra vänskapsarmband och några designade ett mönster för pärlor som sedan ska bli en tavla.

Tack för den här veckan och ha en rolig songkran(thailändskt nyår)!

Birgit

 

5-6:an Kokosnöten

Denna vecka har vi så smått påbörjat vårt nya tema på svenskan. Vi har tränat högläsning, vilket ska leda fram till att eleverna får läsa högt för de yngre barnen på förskolan. Vi har pratat om varför det är så viktigt att läsa med inlevelse, att öva många gånger på texten och varför tempot inte får vara för snabbt.

I onsdags hade vi redovisningar av världsreligionerna och sedan pratade vi om likheter och skillnader. Det blev en mycket givande och lång diskussion och jag tror att alla fick ut mycket av den. Vi pratade om bland annat lokaler, symboler, heliga böcker, viktiga personer och olika inriktningar.  Det var roligt att se hur mycket de hade lärt sig.

Några elever hann starta upp ett nytt tema på samhällskunskapen. Denna vecka handlade det bland annat om riksdag, regering, val och riksdagspartier.  De hann sätta igång med att söka information kring de olika riksdagspartiernas åsikter i olika frågor och detta ska sedan sammanställas och redovisas.

Idag, fredag, hade vi klassens dag! Vi spenderade morgonen på Somewhere Else på Long Beach där eleverna badade och hade roligt. Därefter åkte vi till skolan och åt specialbeställd lunch. Det blev hamburgare och pommes! Idag var det också dags att avtacka Bodil, som nu ska åka hem till Sverige igen. Vi önskar henne lycka till och passar på detta sätt på att säga att vi kommer att sakna henne. Vi avslutade dagen med film och mys i klassrummet innan det var dags för vanlig fredagsavslutning i Salan.

Trevlig helg!
Ulrika

 

7-9:an Bananen

Denna vecka har Mårten inte bara haft musik i 7-9 utan också bild. På bilden har eleverna fritt skapat ett gemensamt konstverk med vattenfärg. Konstverket målades på ett väldigt stort papper där eleverna sedan fick plocka ut och rama in utvalda motiv som de associerade till något i den gemensamma bilden. I musiken hade klassen både praktisk och teoretisk träning med olika notvärden som de fick trumma fram.

I de teoretiska ämnena arbetas det på i en rasande takt. Det är mycket som ska hinnas med innan det är dags att återvända till sina hemskolor. I NO arbetas det med klimatdebatt, optik, akustik, hjärnan och nervsystemet samt matspjälkningsapparaten. När det gäller SO så arbetar Simon med kartkunskap, detta genom kopierat material samt genom programmet Seterra på internet. Detta program har gjort att nästan alla elever sitter inne på rasterna och övar kartkunskap och knappt tar rast längre. De gör allt för att bli så snabba som möjligt och hamna överst i tabellen.  Annars arbetas det med islam, franska revolutionen och industriella revolutionen. I matten så tränas det för fullt med algebra, tabeller och diagram, statistik och sannolikhetslära samt inför de nationella proven.

Denna vecka var det inte så många elever med på idrottspasset. Detta eftersom 5-6 hade klassens dag. Detta gjorde att gruppen var lagom stor för att genomföra ett rejält beachvolleyboll pass på stranden. Detta var givetvis ett uppskattat inslag och Clas fick visa sina dolda talanger. Efter en het uppgörelse så avslutades passet med ett skönt och svalkande dopp i havet där vi också fick tillfälle att spela vattenruggby.

Nu ser vi fram emot helgen och att få fira det Buddistiska nyåret Songkran

Ha en trevlig och blöt helg.

Clas