Vecka 15 2012

Förskolan Fjärilen

Ännu en kortvecka har gått till ända! Den här arbetsveckan började med den svenska helgdagen Annandag påsk och slutade med det thailändska nyåret; Song Kran, därför blev det endast 3 arbetsdagar för oss barn och vuxna denna vecka. Det ska bli spännande att se och uppleva det thailändska nyåret och i samband med detta allt vattenkastande, som traditionen kräver!

På förskolan Fjärilen har Melina börjat och det har varit roligt att möta ännu ett barn. Jag tror att Morris tyckt detsamma. Vi har också mer ”öppna dörrar” mellan oss och förskoleklassen nu när det är få barn på skolan, så att det ges möjligheter till fler mötespunkter mellan barnen och de vuxna.

Vi har lärt känna varandra genom lek och andra aktiviteter som t ex: namnlekar, ”Röris”, språkpass, drama, att måla och rita etc.

På tisdagen spelade vi ett språkspel, där vi tränade ljudet av olika sammansättningar av konsonanter, t ex kv-, tv-, sv- osv. Det upplevs lite roligare att träna ljuden under lekfulla former. När vi lite senare kom ut gick jag, Melina och Morris till kaninerna och hamstern. Barnen tyckte det var mysigt att få klappa dem och med viss hjälp även att hålla dem. Det uppskattas verkligen av barnen att vi har dessa djur på skolan!

Förskoleklassens barn var med oss en eftermiddag och då togs flanotavlan fram och  sagan ”Vem kommer ut ur ägget” berättades med hjälp av bilder. Barnen tyckte om den och ville höra fler flanosagor, så sagan om ”Klunsen”, som först inte var nöjd med sitt eget utseende blev den som valdes fram – en tänkvärd historia.

På onsdagen målade vi till olika sorters musik och tempo. Det var roligt att se hur barnen uppskattade aktiviteten och hur inlevelsefullt de tog sig an uppgiften! Processen var det viktiga, men vi fick också härliga och klatschiga bilder att sätta upp!

Vi planterade också tamarindplantor tillsammans med Snäckan och Mangon, åt lunch tillsammans med dem, därefter följde några flickor från Snäckan med till Fjärilen på sin rast och läste sagor och de tyckte det var mysigt! När vilan var slut stannade de kvar och lekte med det som finns på Fjärilen och de njöööt verkligen!

Senare gick vi in till Mangon och ritade av en tamarindkärna, samt tamarindfrukten. Plantorna vi planterade på förmiddagen ska nu få olika vård och vi får längre fram se vilken av plantorna som trivts och utvecklats bäst. En ska få stå mörkt, en ljust med vatten, en ljust utan vatten och en ljust som ska få mycket vatten.

Torsdagen blev en speciell dag. Eftersom det var varning för tsunami på onsdag eftermiddag hade alla elever och föräldrar varit med om att evakueras upp i bergen. De barn som kom till skolan i morse var trötta och en del lite oroliga. Vi hade en samling i Salan där alla fick möjlighet att prata om det som hänt och berätta vad de varit med om. Efter lunch överraskade Helena med att bjuda alla på glass och då fortsatte vi att prata om vad som hänt.

I morgon är det Songkran = thailändskt nyår och då är det helgdag i hela thailand och skolan är stängd och alla är lediga. Hoppas att ni får en positiv upplevelse av det thailändska nyårsfirandet i helgen. Det ska bli spännande att dela denna tradition! Vi ses här igen i nästa vecka!

Trevlig helg!
önskar Kristina och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Oj, vilken kort vecka! Tre dagar! Veckan började med att vi löste korsord med ord på ca.3 bokstäver. Barnen behövde inte mycket hjälp för att lösa dem, det var roligt att se. Vi fortsatte med bokstavsarbete och letade borttappade bokstäver.

På idrotten var vi kvar på vår gård, tillsammans med Snäckan, och hade ett hårt pass med rörelse till musik, vi var ordentligt trötta och törstiga efteråt. När vi hämtat andan och druckit oss otörstiga fortsatte vi med två lekar. Vi lekte Plåsterkull och Loket. Loket är en samarbetsövning där man springer utan att släppa taget om varandra, det gäller att springa lagom fort så alla hinner med!

Vi ska utforska vad växter behöver för att må bra. Vi har planterat 5 tamarindskott som vi har grävt upp på skolgården. De kommer att få olika omvårdnad, bl.a. så kommer en planta att stå mörkt hela tiden. Vi iakttar och dokumenterar vad som händer.

Veckans sista skoldag, som var en torsdag, ägnade vi åt att prata om upplevelsen som alla var med om kvällen innan. På sena eftermiddagen gick larmet om att det var tsunamivarning! Barnen fick berätta vad de hade varit med om och vad de hade sökt sig till för platser för att vara trygga. Det var ingen som uttryckte någon oro, det verkade inte vara någon upprivande upplevelse. De gjorde även teckningar som vi ska skriva text till.

Det thailändska nyåret, som firas imorgon, hamnade lite i skymundan, det får vi prata om på måndag!

Trevlig helg önskar Inger och alla Mangobarn.

 

1-2:an Snäckan

Hej hoppas ni har njutit av påskledigheten, kanske åkt iväg och upptäckt
nya underbara platser här i Thailand. Det finns ju så många i detta Paradis.

Ny vecka men väldigt kort, då vi dels var lediga på annandag påsk och på fredagen då vi ska fira det buddistiska nyåret Songkran. Då kastar ju alla vatten på varandra för att rena sig. Kul att kunna få ta del i andras kultur. Det ska bli roligt men troligen väldigt blött.

Skolarbetet
Vi inledde tisdagen med läxförhör på veckans ord, som vanligt gick det bra för alla. Sedan hade vi ett pass engelska då vi hade en liten väderleksrapport och repeterade av veckodagarna. Sedan började vi lite smått med lägesord.

I svenska skrev vi kapitel 6 på våra berättelser och tittade lite på ordklassen adjektiv. Arbetet fortsätter nästa vecka.

I matematik gjorde vi en lite miniräknarövning som samtidigt tog upp matematik namnen på de fyra räknesätten.

På onsdagen idrottade vi på skolgården tillsammans med Mangobarnen. Vi inledde passet med Röris sedan lekte vi plåsterkull och avslutade med en samarbetsövning/tävling, loket och vagnarna. Sedan var det skönt med en avsvalkande dusch och gott med frukt.

Vi fortsatte att arbeta tillsammans och vi planerade Tamarindskott i fyra olika krukor. Den ena krukan blev mörklagd, den andra får ljus, den tredje får inte något vatten och den fjärde blir övervattnad. Undrar vad som kommer att ske? Vi ska dokumentera varje dag framöver.

På torsdagen var alla lite matta av förklarliga skäl och vi tog det väldigt lugnt, pratade mycket och bland annat skapade vi bilder på tamarindträdet kärnan och frukten. Efter en god lunch med pastasallad bjöd skolan elever och personal på glass på Baahra Coffé Corner. Det får inleda en lite längre än vanligt helg.

Så en riktigt blöt (så ni får mycket lycka) och rolig Songkran!
önskar Anne-Lie

 

3-4:an Hajen

Detta blir en kort vecka. På måndagen var det påsklov och imorgon, fredag, är vi lediga eftersom det är thailändskt nyår, Songkran. Då bryter tydligen det stora vattenkriget ut på Koh Lanta, något som jag tror alla elever ser fram emot!

Vi har startat ett nytt tema om människokroppen. Vi började med att prata om skelettet och eleverna fick träna på vad de olika benen i kroppen heter. Eleverna fick också fundera över vilka sorts leder som finns i kroppen och var de finns. Handleden är till exempel en gångjärnsled och höftleden en kulled. Som avslutning fick eleverna arbeta med ett häfte med text och frågor.

När vi har eget arbete på schemat är det många olika aktiviteter i klassrummet. Några elever arbetar med Sverige. Forntiden, vikingatiden och däggdjur är andra aktuella temaområden. Som lärare får man snabbt ställa om från det ena ämnet till det andra, något som är väldigt stimulerande.

På musiken presenterade Felix en av sina favoritlåtar på ett mycket trevligt sätt. Vi fick förstås lyssna på den och Felix berättade lite om låten, vilka instrument man hörde och varför han gillar just den.

På bildlektionen gjorde vi teckningar i blyerts. Eleverna skulle komma på så många olika mönster som möjligt t ex ränder, rutor, prickar och vågmönster. Dessa mönster skulle tecknas smått och noggrant till en fantasibild. Runt bilden skulle vara en mönstrad ram. Det är härligt att se hur noggranna eleverna är!

Inger har hand om slöjden och denna vecka avslutade eleverna sina textilslöjdsarbeten. Från och med nästa vecka ska det bli träslöjd.

Thailektionen handlade om att beställa mat vilket är bra att kunna eftersom man oftast äter på restaurang här. ”Sang ahan” betyder beställa mat. ”Gai” är kyckling och det ingår i många maträtter.

Peo som vikarierat för Anders denna vecka tränade volleyboll med eleverna på idrotten. Först fick eleverna träna på olika slag och sedan blev det match.

Idag har det varit en alldeles speciell dag. Eftersom det var varning för tsunami på onsdag eftermiddag hade alla elever och föräldrar varit med om att evakuera upp i bergen. När eleverna kom till skolan i morse var det många som var trötta och lite oroliga. Vi hade en improviserad samling där alla fick möjlighet att berätta vad de varit med om. Det blev också fortsatta samtal i klassrummen. Efter lunch överraskade Helena med glass till alla. Mycket populärt!

Gott nytt thailändskt nyår och trevlig helg önskar
Birgit

 

5-7:an Bananen

Den här veckan var eleverna lediga på måndagen så första skoldagen hade vi i tisdags.

5-7:ans elever arbetar på flitigt för att nå både de kortsiktiga veckomålen och de mer långsiktiga målen som de har satt upp tillsammans med lärarna. Efter morgonsamlingen i Salan med den lilla, men mysiga,  skaran av elever som är kvar, var det dags att börja med skolarbetet.

Matematik stod på schemat. Två arbetade med att konstruera och mäta vinklar med hjälp av gradskiva,  en jobbade med att räkna ut tal med hjälp av uppställning och de två äldre eleverna fortsatte med  att räkna med bråk. Efter lunchen var det dags för eleverna att återberätta en saga som de hade valt tidigare. Detta skulle göras utan några stödord och alla hade bevisligen tränat ordentligt på det hemma för de var mycket duktiga på att återberätta.

Efter sagoberättandet var det dags för riktiga fakta, nämligen So. De arbetade med religioner, grekiska storhetstiden och lag och rätt. Det blev lärorika och trevliga diskussioner om både det ena och det andra.

Efter den sena rasten var det dags att dissikera bläckfisk och fisk. Först tittade vi på bilder på hur de såg ut inuti sen gick vi ut och tog reda på hur det egentligen ser ut när man öppnar upp. Eleverna gick in för det med liv och lust och var noga med att inte skära upp för mycket eller skada något innandöme. Så spännande det var att få se hur bläckfisken respektive fisken såg ut inuti!

Onsdagen började med idrott på stranden. De fick träna beachvolleyboll och avslutade sen med en match. De spelade så intensivt att de faktiskt glömde av att bada innan vi skulle gå tillbaka.

Väl tillbaka i klassrummet igen var det dags  att träna på läsa en saga med inlevelse. Vi pratade om hur man kan läsa med inlevelse och de fick välja en saga och sen träna själva på att läsa. Vi avslutade med att alla fick läsa upp sin saga för resten av klassen. Mycket inlevelse och bra läsning blev det.

På grund av jordbävningen i Ache (Indonesien) och den efterföljande tsunamivarningen som utfärdades på onsdagskvällen blev torsdagen inte helt som vanligt. Hela skolan samlades i Salan på morgonen för att de som ville prata och berätta  skulle kunna få göra det. Inne i klassrummet fortsatte vi prata lite om det som hände och eftersom alla var rätt trötta bestämde vi att vi skulle ta det lite som det kommer.

Efter ett tag var alla igång och arbetade med sina olika uppgifter och det var härligt att se hur alla verkligen skärpte sig och jobbade på trots rätt trötta kroppar och knoppar.

På slöjden gjorde 4-5:orna en tre-i-rad påse och det började på att bygga ihop ett labyrintspel som såg ut att bli större än normalt.  Ska bli spännande och se hur stort det blir.

Skolan bjöd på glass och det blev en riktigt bra avslutning på denna skolvecka. Imorgon är det thailändska nyåret och är alla på skolan lediga.

Trevlig helg önskar 5-7:orna och Peo