Vecka 15 2011

Förskolan Fjärilen

Då är det åter dags att avsluta veckan med ett veckobrev. Från och med denna vecka har Fjärilen och Mangon bildat en grupp tillsammans.

Vår vecka avslutades med att barnen på Fjärilen och Mangon uppträdde i salan. Förberedelserna pågick under hela veckan. De hade tillsammans hittat på en saga som blev till en figurteater. Den handlade om djur som vi jobbat med under vårat tema om Thailands djur. De valde varsitt djur som de ville ha som sin figur. Skaparlusten var stor, det blev elefanter, fjärilar, hajar, en spindel och ormar.

Sedan krävdes förstås en hel del träning så att alla djuren kom fram på rätt ställen. Men som vanligt fixade ju barnen detta och de fick ta emot många applåder efter   sitt framträdande.

Vi har också haft två bokdrottningar denna vecka. Anna hade med sig en bok som heter Morfar är sjörövare. Izabell presenterade sin bok Jordgubbs-Lisa letar efter våren. Båda flickorna var fina i diadem och mantel och väldigt glada över sin uppgift.

Fredag f.m. var vi på stranden och lekte. Solen sken och vi hade det jättemysigt. Det märks att barnen haft tillfällen till många bad för de var som fiskar i vattnet.

På torsdagen fick vi se dockteater som spelades av Alice och Pauline i 3-4:an, den handlade om djur som lekte kurragömma.

Onsdagen var en ledig dag men många barn, föräldrar och personal träffades vid skolan för att fira in det thailändska nyåret, Son kran. Detta är så speciellt för då hade vi verkligen vattenkrig, både mot varandra och mot alla som passerade på vägen.  Vi använde vattenpistoler, kannor och till och med hinkar. Alla var genomblöta, men oj vad många skratt som hördes.

Vi har också sagt hejdå och trevlig resa tillbaka till Sverige till Anna idag. Som alltid är det tråkigt att skiljas men vi har många fina minnen tillsammans.

En trevlig helg önskar Christina

Förskoleklassen Mangon

Den här veckan har varit speciell i flera hänseenden. För det första, så var det återigen vår tur att stå för fredagsunderhållningen i Salan. Den här gången tillsammans med förskolan Fjärilen. Veckan har följaktligen till största del handlat om förberedelser inför fredagen. Eftersom flera barn nu har slutat, har Mangon och Fjärilen arbetat tillsammans i högre utsträckning än vanligt. I själva verket kan man nog säga att vi varit sammanslagna hela veckan.

Vi satte igång redan på måndag morgon med diskussioner kring vad vi skulle kunna göra. Vi kom fram till att, eftersom vi arbetat med djur under en lång period, att vi skulle hitta på något kring detta. Barns fantasi och kreativitet finner oftast inga gränser och när måndagen var klar hade även en berättelse tagit form. I den figurerade hajar, elefanter, fjärilar, ormar och en spindel.

Tisdagen och torsdagen gick åt till att finslipa berättelsen samt att tillverka figurer som sedan skulle kunna användas till en dramatisering av densamma. Det var flera olika tekniker som användes för att få till alla deltagnde figurer. Vi hann även med ett antal övningstillfällen under dom här dagarna. Två härliga dagar!

Onsdagen var det andra speciella den här veckan. Då firades nämligen det thailändska nyåret Songkran och skolan var, liksom det mesta i det thailändska samhället, stängd.

På fredagsmorgonen samlades vi nere på stranden. Vädret var perfekt för bad och förutom för en kort paus för frukt låg vi i vattnet ända tills det var dags att gå hem för lunch. Eftermiddagen ägnades sedan åt övning och barnen gjorde en bra föreställning. Även den här veckan var det ett antal barn som lämnade oss. Från Mangon slutade 2 barn, så nu återstår endast ytterligare 2 barn i klassen. Den tredje faktorn som gör den här veckan speciell för mig är att också jag slutar. Det har varit ett fantastiskt läsår som verkligen berikat mitt liv. Jag har fått uppleva privilegiet att arbeta tillsammans med fantastiska människor som varit såväl professionella arbetskamrater som oerhört nära vänner. Jag har fått träffa ett stort antal härliga barn med föräldrar och alla kommer att fylla en betydande plats i mitt hjärta.

Jag tackar för mig och önskar alla en god helg!

På återseende,Torben

1-2:an Snäckan

På vår morgonsamling efter helgen var det en liten nätt skara på åtta barn.
Några sjuka och några lediga. Det har varit en lugn helg för de flesta barn och även för fröken.

Under måndagen arbetade vi på med matte, sagor och engelska. Vi avslutade med högläsning om den guldhövdade fisken och målade var sin fisk.

På tisdagen pratade vi om termometern. Att den ser ut på olika sätt och att den används på många olika sätt. Vi fortsätter med forskning, några arbetar klart med sina rymdforskningar, några forskar om djur och några forskar om Thailand. Eftermiddagen ägnades åt thailektion, där vi repeterade lägesord och frukter. Vi avslutade dagen med slöjd. Nu måste vi göra klart våra bollar, dukar, vävar osv.

I onsdags var det lovdag, men det var allt full rulle på oss ändå. Både fröknar och barn var aktiva på firandet av Songkran. En rolig och blöt dag.

Torsdagen var en bra arbetsdag med både sagor, teater, dator och skrivningar.Vi avslutade med att dela upp oss i 2 grupper och spela teater för varandra.

På fredagen repeterade vi positionssystemet igen. Det gäller att veta var hundratal, tiotal och ental skall stå. Vi gjorde också en levande klocka, där några barn fick vara visare. Därefter gick vi in och spelade mattespel. En härlig stund med mycket aktiva barn.

Efter fruktrasten hade vi avslutning av vårt sagotema. Vi läste upp våra sagor vi gjort, vi kommer att läsa upp dem för förskolan nästa vecka också.  Av våra läxor som vi hade till i dag gjorde vi ett diagram. Det blev väldigt mycket sagor, 70 stycken olika som barnen kunde räkna upp. Så nog läser vi sagor alltid, både hemma och på skolan.

Vi tackar Fjärilen och Mangon för en trevlig fredagsavslutning.

Ha en jätteskön helg
Marita

3-4:an Hajen

Denna vecka har vi bara gått i skolan 4 dagar. Vi var lediga på onsdagen för att fira Thailändskt nyår, Songkran det var en roligt och blöt dag. Det verkar som om det i oss alla bor en som inte vill annat än att skvätta vatten på alla som kommer i närheten. Så blöt har jag nog aldrig varit. Flera av oss tänker ta med denna tradition hem till Sverige men fira den en varm sommardag istället för mitt i vintern.

Vi har läst ut vår högläsningsbok denna vecka, den var fantastiskt, för den skildrade en helt annan verklighet än den som någon av oss lever i. Det var första delen av Tyko Bloms äventyr.

Thai lektionen denna vecka handlade om olika frukter: som si deng som är apelsin, Sapparot som är ananas, kvai faktom som är pumpa, vi blev riktigt sugna på fruktsallad. Vi började lektionen med att repetera djur, Maah = hund och Miaj= katt från förra veckan.

Bakningen har startat igen efter ombyggnad av bageriet och denna vecka var det Hajarnas tur att baka, vi skickade iväg Hanna, Markus och Zimone. Dom bjöd sen alla barn och oss personal på skol på chokladmuffins efter att vi hade ätit lunch. Det var smaskens det.

Extra engelskan spelade också upp sin teater: ”Englishspeaking corner” för
år 5-9 det var lite pirrigt innan, men det gick jättebra.

På dramat denna vecka jobbade vi klart med våra pjäser, för dockteater som vi började skriva på förra veckan. En av grupperna hann spela upp för förskolan och förskoleklassen och det var mycket uppskattat. De andra grupperna kommer att spela upp sina pjäser nästa vecka.

Vi har haft musik med Torben en sista gång honom kommer vi verkligen att sakna, då hade vi ”Så ska det låta”. Det var jättekul. Vi fick 6 bilder som vi fick associera fritt kring, ju fler bilder man fick med i en sång desto fler poäng fick man. Det var väldigt jämt men det blev oavgjort till slut.

Idag har vi sagt hej då till Pauline, vi kommer att sakna henne men hon har lovat att höra av sig.

Vi tackar förskolan och förskoleklassen för den fina dockteatern som de uppvisade på samlingen i Salan idag.

Nej mina vänner nu tar vi helg och jag önskar er en trevlig sådan.
//Maria

5-6:an Kokosnöten

På måndagen hälsades vi välkomna till en solig skolvecka av Torben i Salan. Efter den sedvanliga nationalsången gick vi in och jobbade med att strukturera en veckas planering. Det är vår musiklärare Torbens sista vecka så vi fick ”rå om honom” ordentligt nu på vår sista musiklektion. Vi lekte en lek som liknade ”Så ska det låta”. Klassen delades in i ”Lag hitåt” och ”Lag ditåt”. Hela klassrummet fylldes av blandade sånger som ”Pepparkaksgubbarna” och ”En kväll i juni”.

Thaiundervisningen denna vecka bestod av att sätta samman allt vi lärt oss. Vi skulle till exempel säga ”Den gröna mangon ligger bakom bananen”. Vi fick rita och skriva i våra anteckningsböcker.

På engelskan hade vi turen att få se en teater om engelsktalande länder. 3-4an Hajen bjöd in oss till detta. Vi hade också läxförhör på engelskan som vanligt.

Songkran, thailändskt nyår, firade på onsdagen. Hela ön var lediga och de som ville från skolan kunde samlas vid matsalen för traditionellt vattenkrig. Man ”renas” från synder önskas lycka på det nya året. Vi ”krigade” mot varandra längs Koh Lantas huvudgata. Denna dag fyllde även Filip i klassen 13 år och Pontus fyllde 12 år på tordagen. Så vi firade de 2 på fredagen med fika som Pontus bjöd på.

På bilden denna vecka ritade vi och skrev om Songkran. Vi har bland annat lärt oss att säga ”Gott nytt år” på thailändska; ”Sawadee pee mai”!

Denna vecka var det dags för den sista syslöjden. Mia hjälpte oss att bli klara med alla armband, kuddar och annat som vi har tillverkat.

Som vanligt har vi jobbat med ”Ingen ko på isen” och annat arbete i klassrummet. Många har prov och redovisningar nu när det börjar närma sig slutet av terminen. Maja hade ett stort matteprov denna vecka.

På idrotten fick vi vara med om något jobbigt; vi hade vattengymnastik i en pool! Majsan hade ett tufft styrkepass med oss och vi blev rejält trötta. Efter några minuter fri lek fick vi duscha på Lanta Residence och sen var det solig promenad tillbaka till skolan där frukt och rast väntade på oss.

I Salan var det sorgligt att säga hej då till Pontus som gått längst tid av alla barn i Kokosnöten! Men vi har bestämt att höras snart och förhoppningsvis ses vi igen! Solen sken och vi grattade flera födelsedagsbarn och skrattade gott åt förskolebarnens fina uppvisning. De hade gjort en dockteater om djur i Thailand och vi fick träffa både hajar och ormar!

Tack för denna vecka önskar
Kokosnötterna och Linda!

7-9:an Bananen

Så kom fredagen till slut även denna vecka för bananens elever. Veckan började som alltid med planering av veckans arbete. Eftersom det går fyra elever just nu i bananen så går det fort för lärare och elever att planera veckans arbete. Desto mera tid för studier och hej vad mycket saker vi har fått gjort även denna vecka. Denna veckan var förövrigt en kort vecka med bara fyra skoldagar då vi var lediga på onsdagen för att fira det thailändska nyåret, Song Kran.

Under måndagen kämpades det med en hel del matematik för eleverna. Det skickades in inlämningsuppgifter och voicemails av de som är inskrivna på Sofia distans och de som inte är det följde sina hemplaneringar.

På tisdagen var det dags för thai-undervisning igen med vår lärare Rich. Denna gången fick vi lära oss namnen på de vanligaste frukterna. Eleverna börjar bli riktigt duktiga i thai nu!

Under onsdagen var det alltså ledigt från skolan då vi firade Song Kran tillsammans. Och oj vilket firande det blev, fina bilder finns att se på vår hemsida från detta!

Veckan avslutades med ett vattengympa-pass med Majsan på idrotten under fredagen. Under fredagen gjorde också Natalie ett matteprov i geometri.

Avslutningen i salan stod förskolan och förskoleklassen för. Sedan tackade vi varandra för en bra arbetsvecka och önskade alla en trevlig helg!

Trevlig helg!
Erik och eleverna i 7-9:an Bananen