Vecka 15 2010

Förskolan Fjärilen

Denna vecka har vi valt att spinna vidare på det nyårsfirande (Song Kran) som firas i Thailand. Firandet består av en hel del sprutande med vatten på varandra och detta vattentema har vi utvecklat ännu mera i förskolan. Vi har ägnat oss åt vattenlekar, sjungit en eget komponerad vattensång och varit på stranden och sprutat med vatten på varandra.

På gymnastiken delade vi in barnen i två grupper. Svante, Alice och Fred hade ett kort gymnastikpass innan de hade ”vattengympa” i våra stora baljor. De plaskade och hade det både skönt och roligt samtidigt. Lucas, Bror och Mattias deltog i gymnastiken tillsammans med Mangobarnen och även där fanns det kopplingar till vatten genom olika stafetter som genomfördes. På den första stafetten fyllde barnen flaskor med vatten som de sedan hällde på sig själva. Till den andra övningen användes vattenballonger som barnen skickade till varandra. Några ballonger sprack och då blev det förstås extra kul. Det är så härligt här i Thailand med värmen som verkligen underlättar för oss då vi använder vatten i vår verksamhet. Barnen vill väldigt gärna använda vatten i sandlådan och till den restaurang som de ofta leker i. Vattenbanan med båtarna i är också det en plats som barnen vill leka på. Det gör inget om kläderna blir blöta för de torkar snabbt igen.

Vi har sjungit och lekt en ny sång där varje barn uppmärksammas extra mycket då de befinner sig i en balja. Melodin är samma som till gubben i lådan, men vi har ändrat texten och sjunger barnets namn och att barnet är i baljan. Barnen tycker att sången är rolig och vill gärna vara i badbaljan med en handduk över sig. Vi har sjungit och lekt denna sång många gånger under veckan, eftersom det var vår tur att framträda i salan.

Strandbesöket på fredagen tillsammans med Mangobarnen var en härlig upplevelse där både barn och vuxna sprutade vatten på varandra. Några barn valde att gräva i sanden och en elefant skapades där. Fred passade på att rida på elefanten innan den tyvärr förvandlades till en stor sandhög igen. Många barn ville ta ett dopp i havet så efter en stund blev det bad i vågorna. Där var det verkligen varmt och skönt. Så med tanke på vår koppling till vatten denna vecka så avslutades veckan på ett passande sätt med vatten i stora mängder.

Vårt framträdande i salan möttes av stora applåder. Vi inledde med sången var bor du lilla råtta, för att sedan fortsätta med vår egen sång om barnen i baljan. Det blev många skratt för det var inte lätt, speciellt inte för oss vuxna att hålla reda på vem som var i den täckta baljan. Avslutningsvis placerade sig Majsan i baljan och då sången var slut sprutade hon vatten på publiken till allas förskräckelse.

Nu vill vi önska er alla en riktigt trevlig helg.
Karin, Majsan och alla fjärilsbarn.

Förskoleklassen Mangon

Den här veckan har gått i vattnets tecken. Här på Koh lanta firades det Thailändska nyåret Song Kran och vi var alla lediga för att kasta och spruta vatten på varandra hela dagen. Barnen berättade många roliga minnen om vad som hänt under tisdagen och de ritade sedan något som de varit med om under dagen.

Onsdagen fortsatte med några vattenlekar på idrotten bl.a. Vattenballongtunneln. Idrotten innehöll även uppvärmning med olika rörelser följt av andra lekar som att fånga ormens svans och är pippi hemma. Slutligen blev det vila, avslappning på varsin kudde i salan.

Under veckan har barnen fortsatt skriva på sina fisksagor och Alva har läst sin saga för oss. Den heter sagan om flygfisken. Det är en spännande historia om olika möten på havets botten. Alva har ritat och målat vackra bilder till sagan.

Barnen har letat ord på bokstaven V och tränat att skriva med små bokstäver. Vårt matteuppdrag var att räkna hur många tår och fingrar barnen har tillsammans. Det blev många olika lösningar och svar innan alla kom överens om antalet. Det andra uppdraget var att ställa sig på rad, mörkast hårfärg- ljusast hårfärg. Det tredje och sista uppdraget var att plocka två blad var och bilda en rektangel av dessa.

Den fria leken har denna vecka bestått av legobyggande . De mest fantastiska byggnader och farkoster har tillverkats. Dagligen har hela mangon lekt lekar med det de byggt och nya hem har byggs upp. Det är fantastiskt att se hur bra alla barnen leker tillsammans.

Fredagen blev också en vattendag, vi träffades nere på stranden och det blev ett litet vattenkrig.    Efter detta var det extra gott med lite frukt. Det blev en härlig dag på stranden. Senare på dagen fick Alva ett brev från Labolina där hon ritat en karta som ledde till glass och en liten skatt. Alva fick även många kramar och fina ord på sina hjärtan med sig hem. Lycka till Alva och tack för allt du tillfört vår grupp den här tiden. Med medalj blev Alva avtackad i salan och vi fick titta på förskolans avslutningsprogram som innehöll sången var bor du lilla råtta, där barnen visade upp skyltar på sångens alla händelser. Barnen var duktiga på att visa upp sina skyltarna i rätt tid när de sjöng orden.  Barnen sjöng frågan och de vuxna svarade. Sedan blev det en sång om vatten med melodin gubben i lådan. En i taget fick gömma sig i baljan, vilket också var en rolig lek. Barnen avslutade med den engelska sången goodbye, goodbye. Tack alla fjärilsbarn för en trevlig sångstund.

Trevlig helg på er alla önskar Mangobarn och Maritha

1-2:an Snäckan

Vi har jobbat vidare med våra husdjur. Barnen är jätteduktiga att ta ut stödord och sen skriva en text runt orden. Vi har sjungit flera sånger om livet runt bondgården. De har handlat om djur, fattig bonddräng och luffaren. Som avslutning på husdjuren körde vi frågesport i lag med ja eller nej svar.

På idrotten denna vecka lekte vi Snappa trasan, dansade telefondansen och hoppade hopprep. Det är härligt att se att barnen är så aktiva och tycker att allt är kul. Efter idrotten tog vi en dusch i slangen på skolan. Då smakade det också gott med mango, banan och melon.

I tisdags var vi lediga, då firades det Songkran här i Thailand. Den 13 april skulle det gamla året rensas ut och vatten skulle rena bort allt fult, smutsigt och dåligt. Då samlades alla barn och vuxna ute på gatorna och kastade eller sprutade vatten på varandra. Alla var sjöblöta och hade kul tillsammans. Tur att det var varmt så ingen behövde frysa.

På mattepassen har vi målat pizzor och delat pizzorna i halvor, fjärdedelar och åttondelar. Vi har också jobbat på i våra böcker och spelat Flygande mattan.

What time is it, Mr Wolf. It is two o clock. En skojig lek som vi har lekt på engelskan.

Trevlig varm helg!

Sussi

3-4:an Hajen

På tisdagen samlades människor längs vägarna med vattenslangar, hinkar fulla med vatten och vattenpistoler. Thailändarna firade Songkran, det thailändska nyåret. Då är det tillåtet att spruta vatten på varandra för att rena och tvätta bort allt gammalt. Eleverna var lediga från skolan för att kunna delta i det allmänna vattenkriget. Några barn satt på bilflak och sprutade vatten, andra stod vid skolan och kämpade tappert. Härligt att få vara med om något så kul och spännande.

Denna veckan och föregående vecka, har treorna gjort flera nationella prov.
– Det ska bli kul, sa Astrid när vi började med det första. Alla treorna gick in för uppgifterna med liv och lust. Koncentrationen var total.

På engelskan har vi bl.a. tränat tungvrickarramsor:
” I miss my Swiss miss and my Swiss miss misses me”
“Ten thin tin things are ten tin thin things”
Det är inte helt lätt att säga detta snabbt.

Vi har också repeterat stavning med dubbeltecknat. Många elever är nya och har inte tävlat med kungen och betjänterna. Det är svårt men roligt och resultaten lagen emellan var väldigt jämn.

På idrotten på stranden skrattade föräldrar och thailändarna ikapp, när barnen lekte snappa trasan. Det räckte inte med att vara snabb det gällde att tänka smart också. Därefter dansades telefondanser. Tre olika grupper dansade var sin dans och övriga barn skulle med hjälp av en kodlapp lista ut telefonnumret.

Vi fortsätter vårt arbete om den kristna religionen. Vi jämför bibelns skapelseberättelse med andra och upptäcker både likheter och skillnader.
Det är spännande att höra om bl.a. fornnordiska och aboriginska berättelser.

Nu när hela skolan sjunger är det vårvisor som gäller. Vi sjunger om blåsippor, vitsippor och tussilago. Även om vi inte ser dem här följer vi genom tv-rapporterna vårens framfart.

Många vårhälsningar

Elisabeth

5-7:an Kokosnöten

Den här veckan har både Maja och Fredrik kämpat på med nationella prov. Fredrik har gjort svenska för år 9 och Maja har gjort engelska för år 5. När de har gjort sina prov har de andra arbetat tyst med sina egna planeringar.

På svenskan har vi pratat om styckeindelning, varför man gör det och när. Vi tittade även i böcker för att se hur man gör där.

På onsdagen var det dags att ta farväl av Anthony, som går i sjuan. Han kommer nu att resa lite i Asien innan det är dags att åka hem till Stockholm igen. Vi önskar dig en trevlig resa!

På bilden har Maja och Viktoria gjort förstoringar med hjälp av rutmönster. Maja har förstorat Pluto och Viktoria familjen Simpson. Emil har ritat av en banan och Kevin har kalkerat Master Yoda.

På so:n har vi arbetat med kartkunskap. Klassen har bl.a. fått lära sig hur man hittar i en kartbok, hur tecknet för kanal ser ut, vilka hav som omger Norden och väderstrecken. Vi har också haft nutidsfrågor och av dem har vi bl.a. lärt oss att Storbritanniens premiärminister heter Gordon Brown och att det är i Landskrona som flera tusen invånare demonstrerade mot våldet.

På no:n har vi börjat att arbeta med ANT, d.v.s. alkohol, narkotika och tobak. Vi började med att klassen fick fundera över vad de har för tankar om alkohol och tobak och sedan fick de höra ett ”fall” en berättelse utan slut och deras uppgift var att komma på hur det trodde att det skulle sluta och hur de tyckte att det skulle sluta. Vi har också läst högt ur boken ”Anders och Joakim”, en bok som handlar om rökning, och pratat om den och haft en lång givande diskussion om klassen egna erfarenheter av rökning och alkohol.

Trevlig helg önskar 5-7:an och Sophie