Vecka 15 2009

Förskolan Fjärilen

Denna vecka har gått i Påskens tecken.

Vi har pratat om påsken, gjort påskbilder, målat och gjort tummetryck. På torsdagförmiddag så tittade en förirrad påskkärring in till oss. Hon hade navigerat lite fel för hon var ju på väg till Blåkulla och inte till Koh Lanta. Vi försökte tala om för henne vilken väg hon skulle ta och som tack så lämnade hon chokladbollar till oss. Mums!! De försvann snabbt ner i våra magar.

Efter frukstunden så kom det ytterligare några små påskgummor och sjöng för oss och delade ut påskbilder. Efter lunchen så var det då dags för ”fjärilsbarnen” att klä ut sig. Sen de gick sedan runt till de andra klasserna och önskade dem en Glad Påsk och delade ut påskkort.

Vi har också hunnit ha gymnastik under veckan. Vi hade tävlingar i olika grenar, pargång, prickboll , maraton bl.a. Barnen är ivriga och hejar på sina kamrater.

Sedan har vi testat några olika osynligskrifter. Vi provade på att skriva med mjölk, värmde sedan arket för att texten skulle komma fram. Ingen synbar förändring. Sen provade vi att skriva med lime. Värmde upp, resultat lite synligare än med mjölken. Sedan använde vi ett ljus att skriva med strödde sedan på lite kakao, hällde bort det överflödiga pudret. Det fungerade bäst tyckte vi. Det ska vi prova igen.

Vi har sagt hejdå till Tilly som slutat här hos oss på Fjärilen och vi önskar henne lycka till och en trevlig resa hem till Sverige.

Påsk hos oss hemma i Sverige, här firar Thailändarna Songkran (det nya året) Detta firar de med ett ordentligt vattenkrig, på måndag startar det. Så det är till att rusta sig för detta.

Ska ut och införskaffa vattenpistol, vattenhinkar, regnställ, paraply m.m…… hej vi måste kila iväg innan allt tar slut……

Vi önskar er alla en riktigt Glad Påsk

Lisbeth Johansson, förskolelärare Caisa Lind, barnskötare

 

Förskoleklassen Mangon

Den här veckan har vi bara haft tre skoldagar, men vi har hunnit med en hel del.

På tisdagen när vi hade thailandstema, lärde vi oss om eremitkräftan. Den lever alltid i ett snäckskal för att skydda sin känsliga bakdel. Vi tog en promenad ner till stranden och letade efter några kräftor, vi hade tur och hittade tre stycken. Nu har vi dem som våra husdjur och matar dem med banan, de kan även äta rå fisk och rått kött.

När vi hade idrott repeterade vi förra veckans bollek, vi hade också olika stafettlekar bla. skulle man gå två och två med hopbundna ben.  På eftermiddagen påskpysslade vi och gjorde påskkort med tumkycklingar.

På torsdagen (skärtorsdagen) blev det mycket påskkärringar. Först kom en som var mycket lik Peo och delade ut chokladbollar, mums! Efter ett tag var alla flickor i Mangon förvandlade till påskkärringar som skulle till Blåkulla.

Barnen berättar:

Det var kul på gympan när vi lekte en bollek, små bollar på en stor, sa BODIL.
Det var kul att göra påskkort, sa MOA.
Det var kul när vi gick ner på stranden och hämtade eremitkräftor, som vi har till husdjur nu, sa ZEB.

Glad Påsk och trevlig Songkran önskar

Annica och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

Miniveckan före påsk inleddes med ett långt samtal på morgonen. Vi hälsade vår lärarkandidat Li välkommen och sedan berättade vi lite om våra upplevelser under långhelgen.

Flera av barnen arbetade sedan med Kulvagnen och några arbetade med sina planeringar. Efter rasten räknade vi en stund och en del gjorde färdigt den sista sidan i vår Väderbok. Tänk att vi har följt vädret från början av oktober fram tills nu. Eftermiddagen ägnade vi oss Thailandtemat eller Djurboken.

Vår idrottslektion på onsdag inleddes med uppvärmning som våra 4:or var ledare för. Bra jobbat Linnea, Rasmus och Jakob! Sedan fortsatte vi med spökboll. Nu märker vi att en del har åkt hem! Så 2 lag var ganska lätt att sätta ihop. Det avslutande doppet blev en liten träning inför Sonkrang! Resten av dagen blev ett pyssel med att marmorera papper, sy böcker och att klistra.

På torsdag morgon färdigställde vi böckerna. Tänk, att plötsligt dyker en härlig påskkäring upp och bjuder på chokladbollar!
Mycket uppskattat av alla. Resten av dagen tog Li hand om och började sitt tema arbete. Fröken Agneta rymde inte till Blåkulla men väl till Similian Islands. 3 dagars dyk blir spännande.

Jag önskar er alla en GLAD PÅSK

Agneta Ask, lärare åk 1-2

3-4:an Hajen

Hoppsan vad fort den här veckan gick! Ja, tre skoldagar blev det bara och nu är det dags för ett litet påsklov! Vi har i veckan gjort några påskkort men kanske inte pysslat lika mycket som eleverna är vana vid att göra där hemma. Vi laddar istället för det thailändska nyåret Songkran som firas på måndag. Här skålar man inte i champagne och skjuter raketer, utan hela landet förvandlas till ett enda stort vattenkrig! Därför kommer vi också att ha lite vattenlekar med eleverna på tisdag förmiddag. Det ser vi fram emot!

Vet ni förresten vilket år vi firar in här i Thailand? Den thailändska kalendern utgår från Buddhas födelseår. Eftersom Buddha föddes 543 år före Jesus, adderar man vårt västerländska årtal med 543 och då blir det år 2552. Ordet Songkran betyder ”början på ett nytt solår”. Så vi får väl se om solen tittar fram igen på tisdag, eftersom den sedan några dagar tillbaka har gömt sig bakom tunga mörka åskmoln!

Kan ni tänka er att en påskkärring hade förirrat sig hit på sin väg till Blåkulla! Hon hade med sig härliga chokladbollar som hon bjöd på. Vi tog tacksamt emot dem och önskade henne lycka till på sin fortsatta resa. Det sägs att hon tog sikte på Similan öarna utanför Khao Lak. Kanske är det där Blåkulla ligger!

Glad Påsk på er alla!

Lotta Olsson, lärare åk 3-4

 

5-6:an Kokosnöten och 7-9:an

Den här veckan var en kort vecka, då vi bara ha gått i skolan tisdag till torsdag; på måndagen var det thailändsk helgdag och på fredagen var det ju svensk helgdag och Lilla Svenska Skolans Påsklov.

På idrotten i tisdags fortsatte vi med att träna styrka och kondition. Som uppvärmning delades klassen upp i två lag, som skulle bygga det högsta sandtornet på 5 min, men de var tvungna att springa och hämta sanden från ett ställe längre bort. Det var härligt att se hur de kämpade och högsta tornet blev 43 cm högt! Efter det gjorde vi lite armhävningar och magövningar. Som avslutning hoppade vi längdhopp och det var härligt se alla satsade stenhårt.

Efter idrotten hade vi no. På no:n denna vecka fortsatte vi prata om hur man skiljer sand, socker, järn och sea-lyte åt. Många trevliga och bra förslag blev det. Vi kom också in på magnetism och vad det var. Sista halvtimmen började vi med den nya kursen; vi ska nämligen läsa om cellen. Vi ritade upp både en djurcell och växtcell och satte ut de viktigaste delarna.

På sista lektionen på onsdagen hade vi musik. Då redovisade Douglas om Magnus Uggla och Jesper om Ebba Grön.

Klassen har jobbat på bra med sina veckoplaneringar även denna vecka och blivit klara i god tid. Utöver sina planeringar har de valt egna texter på svenska och engelska som de läst upp för klassen.

Vi har även förberett oss inför flytten nästa vecka till Geckons klassrum och plockat ner från väggarna, bl.a. alla planeter som klassen gjort på no:n.

På torsdagen sa vi hejdå till Jesper, som nu åker hem. Det har varit trevligt att ha dig i klassen!

På torsdagen var det vår tur att hålla i samlingen. Klassen hade förberett tio olika frågor som handlade om oss! Vi delade in skolans elever i två olika lag och de fick sedan gissa vilket alternativ som var rätt om oss.

Glad Påsk önskar
Sophie Grimmenstedt, klassföreståndare 5-6:an

Per-Olof Pehrson, lärare 7-9