Vecka 15 2007

Ja ha nu har det alltså gått över fem månader sedan jag och familjen kom till Koh Lanta och det är dags för oss att åka till Sverige i nästa vecka (redan). Detta blir mitt sista veckobrev på ett tag och jag lämnar nu över uppdraget i trygga händer till Elisabeth och Frida som kommer att vara kvar på skolan till terminsslut.

Vi kommer att sakna er jättemycket allihop men många utav er får vi ju träffa snart igen som tur är.

Tack alla för att ni hjälper till och gör skolan till vad den är!!!

 

1-6:an OCH FÖRSKOLEKLASS

Från och med denna vecka och fram till och med terminsslut kommer Lilla Svenska Skolan att bestå av två klasser; förskoleklassen och 1-6;an. Ansvariga för denna nätta men underbara skara barn är Elisabeth och Frida

 

SONGKRAN

I fredagsförmiddag firade vi Songkran på vårt vis på stranden med olika vattenlekar, ”vattenkrig” och glass. – Vi hade verkligen jättekul- allihop!!!!

För dig som vill veta:

Det thailändska nyåret firas 13-15 april. Ordet Songkran kommer från sanskrit och betyder ”början på ett nytt solår”. Enligt Thailands tideräkning är det år 2550 som ska firas in nu i helgen. Deras referens är Buddhas födelseår, 543 före vår årsräkning. Men även om Songkran är en viktig högtid i hela Thailand startar numera året officiellt den 1 januari, för att man skall ligga i fas med övriga världen (tidigare bytte den thailändska kalendern år den 13 april).

Songkran är en högtid med en mängd olika ceremonier.  Man tänker sig bl a att man rensar upp från det föregående året. Utnötta kläder bränns, husen städas grundligt och löften osv. men det som vi kommer i kontakt med är framförallt att man kastar vatten på varandra.

Enligt gammal tro framkallade de mystiska ormarna Nagas regn genom att spruta vatten från himlen. Ju mera de sprutade desto mera regn blev det. Så seden att kasta vatten under Songkran kan tolkas som ett försök att framkalla regn.

På eftermiddagen den 13:e badas alla Buddhabilder. Yngre familjemedlemmar häller välsignat vatten i händerna på de äldre och på sina föräldrar som ett bevis på respekt för att bli välsignade av dem.

 

FREDAGSAVSLUTNING

Under fredags samlingen fick vi gissa vilka barnsånger de äldre barnen gjort illustrationer till och så sjöng vi några utav dem. Vi avtackade fyra elever bland annat våra sista högstadieelever.

 

Den här veckan har dagiset, som fortsatte två veckor till utöver utsatt datum, avslutats för den här terminen. ETT STORT TACK GUNNAR ANDERSSON & LISA MÅNSSON FÖR ATT NI HAR VARIT RIKTIGA TOPPEN ”FRÖKNAR”.

 

Nästa vecka:

 

*     Vi får en ny elev i åk 1 – Max.

*     Under onsdagen får vi en uppvisning i två typer av thailändsk dans        och en chans att själva pröva detta.

 

Hoppas att ni alla får en riktigt blöt och trevlig Songkran.

 

Helena