Vecka 14 2015

Förskolan Fjärilen

Vi började veckan med att hälsa en ny vän i gruppen välkommen. Sedan startade vi veckan med att baka en ny play-doo deg tillsammans. Barnen utmanades med att räkna och måtta ingredienserna.

På idrotten värmde vi upp med röris och fortsatte med leken trädgårdsmästaren i morotslandet. En rolig lek som barnen uppskattade mycket. Vi avslutade med barnyoga.

Vi har under veckan planterat vattenmelonkärnor och undersökt våra chilifrukter. Vi har tillsammans reflekterat om hur en kärna i jorden kan bli en planta, blomma och sedan bära frukt.

Under thailektionen så kom barnen från Mangon in på Fjärilen. Då fick vi lära oss om olika frukter som finns i Thailand. Först pekade vi på frukterna och repeterade, efter det sjöng vi många olika fruktsånger.

På skärtorsdagen sjöng och ramsade vi om ägg och påskharen. Vi reflekterade tillsammans om påsken. Vi skapade en station där barnen blev målade till påskkärringar eller påskgubbar och en plats för påskpyssel. Sedan gjorde vi en egen blåkulla och precis då knackade överraskningen på dörren. In kom påskkärringarna Gärtrud och Olga som bjöd oss på påskgodis.

Ha en jättefin påsk!

Lill och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Så har stunden kommit, den som kändes så avlägsen då jag kom. Dags att säga Hej då. Det har varit fantastiskt roligt att arbeta med era sexåringar! Vi hälsade Vilja välkommen denna vecka.

På våra sista språksamlingar har vi fortsatt att arbeta med att sätta till ljud i ord för att bygga nya ord. Men vi har också tagit bort ett ljud i ord och lyssnat vad som blivit kvar. Bokstaven Nn har vi tränat på att skriva. Eftersom Jenny var ledig på måndagen hade barnen engelska med vår musiklärare, Stine. Det blev givetvis sånger på engelska. Gympan hade vi tillsammans med 1-3:an. Barnen gjorde evighets-stafett, byggde sandslott och avslutade med bad.

Denna veckan hade Sharon thai med barnen från Fjärilen och Mangon tillsammans. Då sjöng de olika fruktsånger, barnen är jätteduktiga på vad frukterna heter på thai nu. Lite påskpyssel har vi hunnit med. Idag torsdag kom det två påskkärringar, Olga och Gertrud, på besök. Väldigt snälla påskkärringar som bjöd alla på godis.

Nu önskar jag er en Glad Påsk allesammans och att ni ska fortsätta att ha det bra här på Koh Lanta.

Marion

 

1-2:an Snäckan

Nu är det min sista vecka här på Koh Lanta. Har just packat ihop mitt klassrum och sagt hej då till mina fina elever.

Den här veckan har vi haft en samanslagning av tre klasser, Kobran, Geckon och Snäckan. Det har varit åtta elever som mest i klassen. Vi har gjort vänskapsarmband, haft poängjakt i musikfrågor, evighetsjage på stranden, slutfört planeringar och mycket annat. Tre av eleverna fortsätter till klassen Hajen som blir nu en 1-4:a.

Det har varit sex roliga månader här på Lilla Svenska Skolan. Det bästa har varit alla fantastiska möten med elever, föräldrar och kolleger. Jag har haft min lärarkandidat, Bevylin i sju veckor och min praktikant, Johanna i tre veckor. Ett stort tack till er för all hjälp och alla skratt vi har haft tillsammans.

Mina kolleger är riktiga kunskapsproffs och bra på att få alla att må bra, jag kommer att sakna er.

Till sist alla mina underbara elever och dess föräldrar utan; er hade det varit tråkigt att vara lärare. Tur att jag kommer att arbeta på skolan redan nästa läsår.

Kramar till er alla

Lovisa

 

3-4:an Hajen

Den här veckan var snabb och kort, eftersom vi går på vårt lilla påsklov nu. Vi är lediga imorgon långfredag och även på måndag annandag påsk. På tisdag kör vi igång igen.

I Hajen har vi arbetat vidare med nationella prov och repeterar inför dem. Vi har därför arbetat med geometriska kroppar och begrepp. Vi har repeterat mätningar av de olika enheterna tid, vikt, längd och volym. Vi pratar mycket om de fyra räknesätten.

Flera i klassen arbetar med kroppen och fokuserar just nu på sinnena och blodomloppet. Andra arbetar vidare med Svealand och Norrland. Lite smått och gott inne hos Hajarna med andra ord.

Idag har vi varit tvungna att tacka av våra fina klasskompisar Thilde och Gustav. Det kommer att bli tomt och trist utan dem! Men vi hänger inte läpp för det utan firar in påsken med både pyssel och massage i Salan.

En underbar påsk och skön liten ledighet önskar jag er alla!

Linda

5-6:an Kokosnöten

Vårt arbete om lag och rätt har fortsatt. Vi har läst en fiktiv berättelse om en man som hamnar i bekymmer i samband med ett demonstrationståg. Eleverna fick fundera kring hur de skulle agerat i hans situation och vi diskuterade nödvärnsrätten.

Musikfröken Stine gjorde sin sista vecka på skolan för den här gången och avslutade med en poängjakt i Salan för eleverna i Snäckan, Hajen, Koksnöten och Bananen.

Veckans blåsning var när samtliga i klassen rusade ut ur klassrummet för att se den kobra som klassföreståndaren hojtade om. Synd det var 1 april bara…

På idrotten fortsatte fick eleverna ha ”önskegympa” och välja en av alla roliga tävlingar och lekar de gjort under året. Det blev att vi utmanade Bananen i brännboll.

På torsdagen tog vi avsked av Love, som lämnar oss efter 5 månader. Nästa vecka slås Kokosnöten ihop med Bananen och blir en 5-9:a bestående av 10 elever.

Glad påsk!

Olof

 

7-9:an Bananen

I måndags välkomnade vi en ny elev, Nai, på högstadiet. Detta vad kul då klassen blivit allt mindre på sistone ! Vi har spelat fotboll tillsammans på rasterna.

I tisdags var det musiklärarinnan Stines sista dag så vi hade en gemensam samling i Salan, då vi hade en rolig poängjakt. I åldersblandade grupper framfördes sång, text, häftiga namn och lite fjäsk.

I övrigt har mycket tid gått till förberedelser inför torsdagens Salansamling som vi beslutade skulle handla om påskens budskap. Eleverna skrev varsin text om händelserna under Skärtorsdagen, Långfredagen och Påskdagarna, ur Jesus synvinkel, som de läste upp. Melvin agerade Jesus på korset och ropade ut sin undring. Min Gud, varför har du övergett mig? Det var jättefint!

Innan Salansamlingen kom påskkärringarna och bjöd eleverna på godis, ett mycket uppskattat och glatt besök! På måndag Annandag påsk är de också lediga! Från och med på tisdag, så slås Bananen ihop med Kokosnöten, och kommer då jobba helt under ledning av Olof, Mr Coconut. De träffas kl 9 på tisdag morgon.

Nu tackar jag för mig och för en underbar tid här på Lilla svenska skolan!

Jag hoppas att vi ses igen!

Gabriella