Vecka 14 2014

Förskolan Fjärilen

Den här veckan började fyra nya barn på förskolan Fjärilen. Vi har haft lära känna dagar då vi lekt tillsammans och lärt känna inne och utemiljön. Vi började med engelska då vi lärde oss olika fraser som kan jag få en bok? penna? papper? osv.

På idrotten hade vi redskapsbana med olika miljöer som djur lever i. Om barnen passerade havet skulle de förvandlas till ett havsdjur. Vi var olika djur som gjorde olika rörelser i olika fantasimiljöer. Vi förvandlades till isskulpturer som sedan smälte. Vi lekte fiskarna kommer och gjorde en samlingslek.

Vi har även målat självporträtt och gjort pärlhalsband. Hela veckan övade vi på sånger som vi sjöng när vi hade Salan på fredagen.

Mitt i veckan kom den stora överraskningen som nämndes i Salan på måndagen. Då rullade ”pannkakstanten” in sin tuk-tuk på skolgården och vi blev alla bjudna på jätte goda pannkakor. Det blev att fyrverkeri av jättegoda pannkakssmaker!

Vi avslutade veckan med Thai. Träffade Doeramon och vi sjöng om exotiska frukter. Sedan avslutade vi med sånger till ukulelespel i Salan. Tackade av Wille och Livia som slutade och önskade dem lycka till.

Ha en fin helg!

Lill och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Denna veckan började med att vi sa välkommen till Ville. Vi pratade också om hur annorlunda det var nu när så många barn slutat. En hel del tid har vi ägnat åt att göra klart uppgifter.

På tisdagens gympa hade barnen önskat fotbollsträning och att kasta boll. Tyvärr

blev det inget dopp, eftersom det gick så höga vågor. Mycket härligt spring på stranden blev det istället.

Stor överraskning på onsdagen! Pannkakstanten dök upp med sin tuc-tuc och gjorde pannkakor till alla. Mums!

Vi spelade bokstavsspel där vi tränade på de små bokstäverna. Barnen kände igen nästan alla.

Denna veckan har vi också pratat om tungt och lätt.

En del vattenexperiment blev det på fredag. Vad flyter, vad flyter inte?

Modellera, mynt, sked, flöt inte men penna, träbit och fruktbitar flöt. Fast den lilla melonkärnan sjönk!  Magiska pappersblommor som slog ut i vatten gjorde vi också.

Vi sa Hej Då till varandra. Molly och jag slutar idag. De sista barnen på Mangon

går in till Lill och Sharon på Fjärilen.

Ja, detta är sista veckobrevet jag skriver till Er. Det har varit så kul att få lära känna Era barn. Måste säga att jag känner mig privilegierad som får ha ett sådant arbete.

Ha det nu så bra alla. Trevlig Helg!

Stor kram från

Marion

 

1-2:an Snäckan

April, april din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill. De här orden fick mina elever höra av mig den 1 april. Då jag lurade dem att de skulle bli vaccinerade med världens största spruta mot dengufeber.( det går inte att vaccinera sig mot dengufeber).

Vi beslöt tillsammans att vi måste lura föräldrarna också. Så jag skrev en lapp som stod att eleverna i vår klass har blivit vaccinerade mot dengu idag. För att uppnå maximal effekt så måste alla elever äta minst två kulor glass samma eftermiddag. När skoldagen var över fick varje elev lämna lappen till sina föräldrar.

Vi har haft idrott tillsammans med eleverna som går i år 3-4. Johanna och Nelly från 3-4:an hade planerat en idrottslektion som innehöll, uppvärmning, lekar och till sist brännboll. De var jätteduktiga ledare och vi hade roligt tillsammans. Bada kunde vi inte efter idrotten för det gick för höga vågor.

I onsdags var det sista lektionen om barnkonventionen. Då pratade vi om att varje land har en barnombudsman som hjälper barn och ser till att varje land följer barnkonventionen. Nästan alla länder är med, det är bara USA och Somalia som inte är med.

Samma eftermiddag hade vi ordnat med en överraskning till alla elever, nämligen thailändska pannkakor. Så de blev glatt överraskade när pannkakstanten kom åkande på sin tuk-tuk och svängde in på skolgården.

Ja, då var det dags för Elliot med familj att åka hem till Sverige. Ha det så bra och så ses vi nästa år igen.

Ha en fin helg önskar

Lovisa 

 

3-4:an Hajen

Förra veckan slutade fem elever i Hajen. I måndags hälsade vi Emma och Theo välkomna till vår grupp. Det är de sista som börjar i Hajen för den här terminen.

Två av eleverna i åk. 4 har haft en extra utmaning denna vecka. De har helt själva planerat, organiserat och genomfört en idrottslektion. Dessutom slog vi ihop idrotten med Snäckan så det var ett tjugotal elever som de skulle leda. Lektionen som var mycket välplanerad gick alldeles utmärkt. Alla lyssnade på ledarna och gjorde precis det som var tänkt. Roligt tyckte de också att det var. En eloge till dessa flickor som lyckades så bra att genomföra detta.

I onsdags hade vi ordnat med en överraskning till hela skolan. Efter lunch kom pannkaks-Tuk Tuken till skolgården. Alla elever fick varsin jättegod och tunn pannkaka. Naturligtvis fick de välja fyllning och vilken sås de skulle ha på. Det var verkligen en lyckad överraskning!

Trevlig helg!

Elisabeth

 

5-6:an Kokosnöten

Den här veckan har kokosnöten fått en ny elev och vi säger hejdå till Filip som slutar hos oss. Nu är vi bara nio elever och det börjar märkas att högsäsongen är slut. Som vanligt har vi arbetat med våra planeringar och det har gått väldigt bra. De flesta elever känner att de har hunnit med mer skolarbete här än vad de gör hemma i Sverige.

Denna vecka har några elever varit inne i Saladan och bakat, det blev även denna vecka mumsiga kärleksmums. På musiklektionen fick eleverna i uppdrag att välja ut en låt som de tycker om och som de därefter illustrerade. Nästa vecka ska de redovisa sina illustrationer och spela upp sin låt.

I no:n har vi haft givande diskussioner kring hållbar utveckling. Eleverna hade många kloka reflektioner och förslag på vad vi vuxna och barn borde  tänka på för en bättra framtid. Vi har diskuterat frågor från ett tidigare utgivet nationellt prov i kemi, så som hur kan man konservera mat, rostar

en spik fortare i slatvatten än kranvatten och hur kan man lättast lösa upp socker i en lösning. I matematiken har några elever tränat till det nationella provet andra har arbetat med procent, de fyra räknesätten och olika vinklar.

I onsdags kom pannkakasvagnen på besök till skolan, gissa om det blev uppskattat. Fredagens idrott hade Hanna och Hanna planerat, vilket de hade gjort väldigt bra. Det var evighetsstafett, stretching, en kullek och flaggboll. Deras klasskamrater var trötta men mycket nöjda. Ett dopp i havet fick avsluta idrotten.

Fredagen avslutades med en sångstund av de söta barnen i fjärilen.

Ha en riktigt härlig helg!

Pia, Lena och Annelie

 

7-9:an Bananen

Hej och hopp min näst sista vecka och Lenas sista tid på Lilla svenska skolan. Det märks att elever och pedagoger slutar på skolan. Den här veckan har det varit väldigt lugnt inne på Bananen. Några slutade förra veckan och andra har tagit ledigt för att shoppa i Bangkok. På måndag får vi kanske höra om de gjort några fynd?

I torsdags var jag och några elever nere i Saladan och gjorde en liten städinsats. Vi hann även med att ta en fika, fruktshake. Bella har kämpat på med sina nationella prov i matematiken. Hon tycker säkert det är skönt att de nu är gjorda. Andrea har arbetat vidare med sin teknikuppgift och i matematiken att kunna beräkna en omkrets och area på cirklar. Astrid har skrivit matteprov och Emma fortsatt med att arbeta med funktioner och samband. Emma har även startat med att skriva en text som handlar om att Koh Lanta ska bli en omlastningsplats till ett kolkraftverk.  I spanskan har de tränat på klockan och regelbundna verb.

På idrotten var det elever från Kokosnöten som hade planerat en utmärkt idrotts lektion. Passet innehöll en tuff uppvärmning, stretching, en rolig bollek och vi avslutade med att få skratta då vi snurrade runt en pinne och skulle skjuta på ett mål, helt snurriga. Detta pass var även jag (Annelie) med och det tror jag eleverna tyckte var roligt.

Vi avslutade veckan med ett trevligt inslag i Salan av barnen från Fjärilen

Trevlig helg

Annelie, Pia och Lena