Vecka 14 2013

Förskolan/Förskoleklassen Fjärilen

Från och med denna veckan har förskolan Fjärilen och förskoleklassen Mangon blivit en grupp. Förra veckan tog vi avsked från tre elever och vi hoppas de fick en bra resa hem till kalla Sverige. Men det är inte bara elever som slutar utan vi har också fått en ny elev som heter Oliver, det känns jättekul att han börjar hos oss. För att lära känna varandra bättre i gruppen har vi lekt både samarbetslekar och namnlekar.

På onsdagen kom Mårten vår musiklärare på skolan in till oss han hade med sig sin gitarr och sitt glada humör. Tillsammans bestämde vi vilka sånger och vad vi skulle göra till nästa fredagssamling. Det kommer att bli roligt att få besök av Mårten varje onsdag framöver i april.

I torsdags var vi på stranden och hade lek och rörelse vi behövde inte röra på oss så mycket innan svetten rann för det var väldigt varmt! Vi lekte även här några lekar för att sedan dela in oss i olika grupper. Varje grupp fick till uppgift att skapa ett djur av sand tillsammans, det blev olika djur som en orm, haj och sköldpadda. Vi gick sedan på utställning på stranden för att titta på alla härliga djur och alla grupper fick en varm applåd.

Vi har lekt med språket även denna vecka på olika sätt och Sharon har lärt oss lite mer thailändska. På fredagen hade vi också thailandstema då pratade vi om de små ödlorna som finns och springer runt överallt här i Thailand. Vi målade ödlor och så tittade vi på hur deras ägg ser ut.

Nu ser vi framemot nästa vecka men först tar vi helg. Ha det gott!

Maritha, Sharon, Alida och Jennifer

 

1-2:an Snäckan

Det är Mårten som börjar skriva veckans brev eftersom jag var vikarie i Snäckan när Berit var ledig.Vi började på tisdagen med idrott på stranden. Eftersom det är så HIMLA varmt nu så tänkte jag att det kunde vara klokt att vara i vattnet: vi gjorde vattenstafett och spelade en nyuppfunnen variant av vattenpolo med levande mål. Det var kul och en bra övning i passningsspelets svåra konst.

Vi lärde oss några roliga låtar av Lennart Hellsing, t ex den om hertigen av Pisa som åt så mycket så att tornet började luta!

Vi gjorde också serier i stafettvariant i smågrupper och ritade av vår ena sko (!) och jag läste högt om Turbo och de räknade matte och läste tyst och skrev dagbok precis som vanligt.

Barnen var så snälla och duktiga och vi hade så trevligt och roligt tillsammans. Jag kommer att fortsätta att vara i klassen vid ett par tillfällen i veckan de tre närmaste veckorna innnan jag far hem. Det ska bli kul! Att vara i klassen alltså, inte att åka hem…

Mårten kommer att ansvara för musikämnet, vilket är toppen både för barnen och mej. Det ska bli riktigt kul. Han kommer att ha klassen ett pass på måndagar och ett på torsdagar. Under dessa pass är klassen indelad i ettor och tvåor, allt för att utnyttja möjligheten att kunna arbeta i mindre grupp.En del av passet på torsdagar kommer Mårten att ha musik med hela klassen. Jag  kommer att ta hand om engelska och bild och Mårten ska hålla i idrotten igen.

Resten av veckan fortsatte vi med dagboken och tystläsningen. Vi  gjorde en faktatext om månaden april samt repeterade årets indelning i årstider, månader och dagar. Vi lyssnade på hur cikador och Red whiskered Bul-buls låter. Vi avslutade veckan med att planera vad vi ska göra när det är dags för ”Klassens dag”

Ha en HIMLA mysig helg!

Berit och Mårten

 

3-4:an Hajen

Eftersom jag varit ledig tre extra dagar denna vecka har Ulrika och Mårten hjälpts åt med att ta hand om hajarna! Även Claes fick prova på att ha matte med lite yngre elever än han är van vid. Mycket trevligt enligt honom själv! För mig var det roligt att komma tillbaka och träffa eleverna igen efter en ”utflykt” till Angkor Wat i Kambodja och Kuala Lumpur.

Vi har sagt hejdå och tack för denna gång till Oliver som nu lämnar oss. Det är alltid lika sorgligt när elever åker hem till Sverige. Men man får också glädjas åt att man har fått lära känna varandra!

På hela skolan sjunger blev det inte bara sång utan även en dans som kallas ”höger, vänster svängdans”. Det var härligt att se både små och stora elever svänga runt till Abbas ”Dancing queen”! Ännu roligare blev det när man skulle dansa som en elefant eller en orm…

Så här beskriver Mårten lite av veckans aktiviteter: Det har varit jätteroligt att ha din klass.

På idrotten hade vi olika vattenaktiviteter. Jag tror det får bli en del sådant pga. värmen. Vi gjorde först en vattenstafett med sandkakebygge (!) Sedan spelade vi en slags vattenpolo. Allt gick bra!

På bilden har vi arbetat med serier. Eleverna har också fått göra stilleben av sina skor.

På musiken har vi sjungit två sånger av Lennart Hellsing som vi har lärt oss utantill. Vi sjöng också ”Gunga åt öster och gunga åt väster”.

Jag kom också osökt in på Marlene Dietrich och de fick höra ”Lili Marlene” och lite om Marlene själv (Marlene hade namnsdag på torsdagen, därav detta).

Annars har eleverna följt sina planeringar och skött sig föredömligt!

Då var det dags att fira helg! Hoppas att alla får njuta av den så ses vi på måndag!

Birgit och Mårten

 

5-6:an Kokosnöten

Det var skönt att vara lediga i måndags och eleverna kändes rejält utvilade när de kom på tisdagsmorgonen. Vi har haft lite extra besök i klassen då flera lärare har varit lediga. Tre elever från 3-4:an och en elev från 4-6:an har gästspelat och det har varit trevligt med lite nya ansikten.

Denna vecka har gått i de samhällsorienterade ämnenas tecken. Nu är planscherna kring världsreligionerna klara och lag och rätt både redovisat och diskuterat. Vi har även hunnit prata lite om de nationella minoriteterna.

På matematiken har eleverna fortsatt att arbeta framåt. I NO har en elev, som arbetar med hållbar utveckling, fått forska kring mjölkens väg, från ko till hylla i affären. Det blev både filmtittande och faktasökande. Arbetet redovisades på en fin plansch.

På idrotten stod vattenpolo och vattenvolleyboll på schemat. Eleverna tyckte att det var skönt att få vara i havet då det har börjat bli ordentligt varmt här nere nu.

Samlingen denna vecka var på torsdagen då flera elever från 7-9:an var lediga idag. Därför avslutades veckan med vanlig lektion, vilket var mycket trevligt som omväxling!

Trevlig helg!
Ulrika

 

7-9:an Bananen

Saknaden av Maria och elever blev tydlig på tisdagsmorgonen när vi började. Men man får se det positiva i att ha lärt känna alla personer som har kommit och gått.

Under olika tillfällen i veckan har Bananen fått påhälsningar av elever från 5-6 Kokosnöten. Dessa elever har arbetat med sina NO projekt som de håller på med. Eftersom alla inte har NO samtidigt så blir gruppen väldigt hanterbar.

Den här veckan var det 7-9 Bananen som hade hand om fredagsavslutningen. Men eftersom alla elever utom Aleks var lediga på fredagen för att åka på äventyr i Phukets skärgård. Så var vi tvungna att ha avslutningen på torsdagen i stället. Under ett antal veckor så har klassen tränat på ett ABBA- medley. Med detta så uppträdde de på ”torsdagsavslutningen” med ett ackompanjemang av Mårten. ”Mamma Mia” blandades med låtar som ”dancing gueen” och ”money, money, money”, detta i både solosång samt från Eira och Maja samt växelsång mellan killarna och tjejerna. Eira uppträdde också med en egenkomponerad sorglig låt om en and där hon både sjöng solo och spelade oboe. De andra eleverna kompade till låten med olika instrument.

Fredagen var en mycket lugn dag på Bananen eftersom nästan alla eleverna i klassen var i Phuket. Efter idrotten nere på stranden där eleverna spelade vattenvolleyboll och vattenpolo så arbetade Aleks med gamla nationella prov i matematik vi avslutade middagen på Mons restaurang med en stor skopa glass.

Ha en riktigt skön helg så ses vi nästa vecka

Clas