Vecka 14 2011

Förskolan Fjärilen

Måndagen började vi med att Christina spelade en liten dockteater för barnen, det ledde som vi hoppats på, till att barnen  själva ville prova på att spela. Vi fick se många föreställningar med en kanin, en ko, en elefant och en häst. Vi lekte sedan både inne och ute i det fina vädret. Barnen såg fram emot sagostunden med våra nya böcker, SjörövarRakel ville de helst höra först.

På matteleken lekte Hjältarna och Riddarna russintipp och Drakarna hade nu hunnit fram till siffran 10.

På tisdagen startade vi temat med Thailands djur och sist ut är ormarna. Barnen berättade om ormar, vi tittade på bilder ur böcker och så ritade de varsin orm till vår gemensamma bild. På leken inne pågick en rollek i dockhörnan, det byggdes och kördes med bilar. Ute lekte de med pojs, lagade mat i restaurangen och lekte i salan med äldre elever. Efter fler spännande böcker på sagostunden hade Drakarna och Hjältarna thailändska. Riddarna lekte på Mangon.

Under onsdagen hade vi gosedjursdag, alla barn hade varsitt gosedjur med sig. Barnen presenterade sitt gosedjur på samlingen. På idrotten hade vi musikstopp och följa John som uppvärmning och stafetter med hinder som barnen ville göra många gånger. Sen lekte vi Sista paret ut. Efter duschen gick vi in och barnen ritade av sina gosedjur.

Nova var vår bokdrottning, hon hade sett fram emot att få ta med sig sin bok Bambis Vinteräventyr. Den var ny för alla andra barn och de gillade den.
Vi hade sångstund tillsammans med Mangon och Snäckan på slutet av dagen.

Vi fortsatte temat med ormarna på torsdagen, barnen hade med sig sin läxa och kunde berätta många intressanta saker om ormar. Sedan gjorde vi spiralormar som de målade fantasifullt med oljepastellfärger. Efter lunchen lekte vi ute, lyssnade på sagor och sedan lekte Fjärilen och Mangon tillsammans.

Som avslutning på dagen bjöd Kerstin på glass för det var hennes sista arbetsdag. Det är alltid tråkigt att behöva skiljas åt och Kerstin fick så många kramar.

Idag har vi varit tillsammans med Mangon en del. Vi gjorde ett experiment med gips och gröna ärtor. Vi blandade gipset med vatten och och formade ett ägg, inuti lade vi en plast dinosaurie. När ärtorna sväller sprängs gipset och dinosaurien kommer fram.

Vi lekte sedan tillsammans både ute och inne. Många barn gjorde armband av garn och pärlor, några gjorde spiralormar. Till sagan bjöd Arvid på avslutningsglass, det var förstås omtyckt. Vi hade en önskestund då barnen som slutar idag fick önska sånger som vi sjöng.

På fredagsavslutningen i salan var det då åter dags att dela ut välförtjänta medaljer. Det  var Rebecca, Nova och Arvid som vi nu skulle säga hejdå till. Vi kommer förstås att sakna er, det har varit så roligt att få lära känna er.

En trevlig helg önskar

Christina och Kerstin

Förskoleklassen Mangon

Solen har återvänt till Lanta och vi har därför kunnat vara ute i större utsträckning än under de senaste veckorna. Efter måndagssamlingen i salan gick vi till vårt klassrum där vi kunde konstatera att klassen nu krympt avsevärt. Det kändes lite tomt att plötsligt bara vara 5 barn.  Måndag och tisdag ägnades sedan som vanligt till stor del åt skolförberedande arbetsuppgifter. På tisdagen introducerades nästa huvudrollsinnehavare i temat Thailands djur. Vi pratade en del om våra erfarenheter när det gäller ormar. Barnen fick i läxa till torsdag att ta reda på lite fakta om de thailändska. På onsdagen blev vi inbjudna till Fjärilen där Lucas visade foton på en kobra som hälsat på hemma i deras trädgård. Tisdagens thailektion handlade om djur, samt att räkna upp till 20.

På idrotten hade vi stafettgrenar och lekte även sista paret ut. Efteråt var alla genomsvettiga och såg fram emot en svalkande dusch. Den fick vi emellertid vänta en stund på, eftersom det inte fanns något vatten. Detta återvände dock ganska snart och alla kunde skölja av sig idrotten. På musiken sjöng och spelade vi de sånger vi redan kan, men kände även på ett par av Jan Johansson och George Riedel från filmerna om Pippi och Emil, ackompanjerade av våra bygelgitarrer. Under den gemensamma sångstunden i salan sjöng vi sedan sånger vi sjungit under vårterminen tillsammans med de andra klasserna.

På torsdagen pratade vi först om vad vi tagit reda på om de thailändska ormarna. Vi vet nu till exempel att det finns 170 olika arter och att 70 av dessa är giftiga. Därefter gjorde vi ormar som vi sedan satte upp i fönstret där dom får hänga och vara vackra tills nästa vecka. På eftermiddagen lekte vi som vanligt tillsammans med Fjärilen och det känns verkligen att många barn har slutat på skolan och åkt tillbaka hem till Sverige. Trots att både Mangon och Fjärilen var tillsammans, så blev vi inte många. Men roligt hade vi ändå!

Fredagen började med ett experiment tillsammans med fjärilen. Vi blandade ihop gips med gula ärtor till en smet, sedan la vi en leksaks dinosaurie i mitten, gipssmeten skulle bli som ett ägg runt dinosaurien. Sedan var det bara att vänta tills gipset skulle stelna och sedan se vad som hände, och vips så kläcktes ägget och ut kom dinosaurien. Barnen var spända och tittade nyfiket på vad som hände. Vi spelade också Bingo tillsammans på engelska. Resten av dagen bestod mestadels av att tillverka armband av olika slag, fina blev de allihop.

Fredagsavslutningen hölls av 5-6:an Kokosnöten då de framförde och förklarade olika ordspråk, intressant och innehållsrikt. Idag var det Jacks tur att få sin medalj i Salan. Vi tackar honom för hans tid på skolan och önskar honom en fortsatt trevlig tid i Sverige.

Trevlig helg med mycket sol och värme önskar
Torben och Majsan

1-2:an Snäckan

Vi samlades en stund på golvet och pratade om helgen. Och efter en helg utan regn så hade de flesta barn varit i havet och badat. Vi skrev ”finskriv” idag. Barnen fick anstränga sig extra mycket att skriva fint. Efter lunch blev det sagoläsning och egen sagoskrivning. Dagen avslutades med att vi delade upp oss i 2 grupper och målade sagor.

Tisdagsmorgonen ägnades åt sagomålningen som skulle bli klar. På tisdagen pratade vi också om de olika årstiderna vi har i Sverige. Det blev både egen forskning och målning om årstiderna.

Idag fick vi lära oss hur olika djur låter på thailändska och så repeterade vi färgerna. Det sista vi gjorde idag var att spela teater i två grupper. Vi spelade upp sagorna: Törnrosa och Vargen och de sju killingarna.

På idrotten i onsdags var det jogging, stå på händer och spökboll som gällde. Eftermiddagen innehöll en ny saga, ”Mästerkatten i stövlarna”, och vi fortsatte att skriva färdigt våra egna sagor. På hela skolan sjunger, sjöng vi önskesånger. som: ”Lillebrors potta, ”Fantomens kläder” och ”Munkar med hål i”.

Torsdagen ägnades åt sagoskrivning både länge och väl.  Det målas och skrivs om riddare, prinsessor och hemska drakar. Christina hade drama med barnen på eftermiddagen och vi avslutade dagen med att dramatisera och sjunga om Törnrosa.

I fredags gjorde vi utematte inne! Vi arbetade med att klippa och klistra cm och dm. Vi pärlade meterhalsband och dubbelt och hälften armband.  Barnen var mycket upptagna med att räkna sina pärlor. Det går 20 stycken på en dm. Många pärlor blev det!

Fredagen avslutades med lekar och en trevlig ”talesätt” uppvisning av 5-6:an Kokosnöten i Salan. Tackar.

Ha en jätteskön helg
Marita

3-4:an Hajen

Denna vecka startade vi med att välkomna Zimone till vår klass. Hon har gått på Kobran innan och nu skall hon gå hos oss under några veckor. Det var kul med en ny kompis även om vi kände varandra lite innan, då klasserna har samarbetat en hel del.

Vi har börjat läsa en ny högläsningsbok denna veckan, den första i en serie som handlar om Tyko Flores äventyr, den verkar vara väldigt spännande. Den föräldraläsa pojken Tyko arbetar i en silvergruva där det händer märkliga saker.   Författare är Martin Widmark som bl.a. har skrivit serien om LasseMajas detektivbyrå.

Under Thai lektionen denna vecka pratade vi om några frågeord, delar på en fågel och färger. Här kommer några exempel:

Nii a-rai? Vad är det här?
Piik-Nook är vinge.
Hang-Nook är stjärtfjäder.

I svenska har vi pratat om substantiv, att namn alltid ska stå med stor bokstav och hur man använder kommatecken t.ex. när man skall upprepa saker.

I matematiken har det varit multiplikation som varit det gemensamma. Träna på tabellerna tills dom sitter fast, man har god nytta av dom i skolan framöver.

På idrotten sprang vi en sväng som uppvärmning och sen gjorde vi kullerbyttor, tränade på att stå på händer och vi spelade spökboll.

På dramat denna vecka började vi skriva på en dockteater två och två. Det skall bli roligt att göra klart den och spela upp den.

Vi har haft en rolig vecka här i skolan som avslutades med samling i Salan där 5-6:an bjöd på talesätts show.

Trevlig helg önskar Maria

5-6:an Kokosnöten

Måndagen bjöd på sol, sol och sol. Linda är i KL på semester och klassen har Emma som lärare under några dagar.  Emma läste vidare för klassen i den spännande boken strutspojken.

Vi fortsatte att arbeta med två nya kapitel i Ingen ko på isen, om ordpråk och hur det uppkommit. När vi klarade av detta fick alla elever en varsin fjäder i hatten! På musiken gick vi igenom teori om instrumentents olika familjer. Varje elev presenterade lite kort fakta om ett blåsinstrument för sina kamrater. Vi fick på så sätt lära oss om lika instrument som hör till familjerna bleckblås och träblås, tex klarinett och jakthorn.

Vår thailärare Rich repeterade förra veckans färger och denna vecka fick vi lära oss djur. I slutet av lektionen fick vi träna på att både säga vilket djur han visade upp och vilken färg det hade, vi blir bättre och bättre på thai. Maja som arbetat med Australien tog med sig filmen Australia till skolan och vi började att se den med engelsk text. Filmen passar även bra eftersom vi tidigare arbetat med vegetationszoner i geografitemat med Emma, i filmen kan vi få en inblick i Australiens natur och vegetation. Efter lunchen fick 5-6an tillsammans med 7-9an lyssna till språkkonsulten Helena om hur man arbetar och använder sig av källor och är källkritisk, något som vi kommer att ha användning av nu och  i framtiden.

Under onsdagen arbetade vi på med vår egen planering. Emma läste vidare i boken om strutspojken Hadara. Som en form av repetition av geografiarbetete med Emma testade vi våra kunskaper med en digital version av Jeopardy. Klassen delades in i två lag och tävnlingsnerverna var påkopplade till max! Första omgången vann lag Kalle Anka C:O  med 200 poäng över lag Musse Pigg C:O. Den andra omgången var minst sagt rafflande och nervkittlande då slutligen lag Kalle Anka C:O återigen segrade över motståndarna med 200 poäng. Emma tackade för tiden i klassen och nöjet att få möta eleverna. Tusen tack för en fantastisk lärorik och rolig tid i kokosnöten!

Torsdagen och fredagen ägnades mest år at avsluta allt vi börjat med under veckan. Vi såg klart på Australia, vi jobbade med planeringarna och vi tränade till uppvisningen i Salan. Vår uppvisning denna gång baserades på boken ”Ingen ko på isen” som handlar om svenska ordspråk och talesätt. Vi bestämde oss för att dramatisera 3 vanliga uutryck, ett exempel var att vi kastade in en handduk i Salan och publiken fick gissa vilket talesätt det var. Vi berättade vad det betyder och uttryckets ursprung. Vi har jobbat med bilder och berättelser i några veckor nu. Det har varit kul och lärorikt.

Innan vi hade vår uppvisning var det idrott på stranden. Vi spelade boule, fotboll och strandtennis denna gång.

I Salan var det dags att ta farväl av några barn men även att säga grattis till några som har fyllt år. Lärarstudenten Emma har flygit hem idag, tack för en härlig tid! Du har lärt oss jättemycket om geografi!

Trevlig helg önskar Kokosnöten och Linda!

7-9:an Bananen

Hux flux så var ännu en vecka över på Lilla Svenska Skolan

I Bananen går nu 4 stycken elever, Natalie, Viktoria, Zebastian och Zätha. Då vi är nu är färre i klassen så får vi än mer gjort.

Under måndagen och tisdagen fortsatte skolarbetet som vanligt men på tisdags eftermiddagen hade vi en föreläsning om svenska språket och om källkritik av Helena (Språkkonsult). Det var mycket intressant och kul. Tack Helena!

Zätha har under veckan gjort en undersökning på skolan i matematiken. Han har frågat både personal och elever om vilken som är deras favoritmat. Tacos vann tydligen överlägset och hela undersökningen skall han presentera i ett lämpligt diagram. Han har även hunnit med att bygga en hylla i slöjden och fina kort på denna finns snart at skåda under bild-fliken här på hemsidan.

Zebastian har skrivit vidare på sin dagbok i engelskan. Den skriver han i varje dag och mailar hem till Sverige. Annars har han arbetat en hel del med matematik under veckan också.

Viktoria har skickat in massvis med inlämningsuppgifter i matematiken under denna vecka. Förutom alla andra ämnen som hon jobbat med har hon gjort klart sit broderi i syslöjden.

Natalie har kämpat på med geometri i matematiken och vet nu vad vinkelsumman i en triangel är. Hon har även påbörjat ett nytt kapitel i svenskan som heter ”Dogboy”.

Ja som ni märker lyser flitens lampa fortsatt stark här i 7-9:an trots att vi bara är få elever.

Men nu önskar vi alla en Trevlig helg!
Erik och eleverna i 7-9:an