Vecka 14 2010

Förskolan Fjärilen

Det var roligt att träffas igen efter påskledigheten. Barnen kom snabbt igång med sina legobyggen och lekar. Under veckan har många barn gjort hand- och fotavtryck. Först och främst var tanken att de barn som nyligen börjat här skulle göra avtryck till sin egen pärm. Denna dokumentationspärm får samtliga förskolebarn ta med sig hem då de slutar på förskolan. Det visade sig att fler barn ville göra avtryck igen, trots att de redan gjort det vid ett tidigare tillfälle. Kanske de ville undersöka om händer och fötter vuxit något sedan den förra gången. Varje gång vi gör avtryck blir vi förvånade över att det går så lätt. Det är nästan ingen som är kittlig på fötterna, utan alla sitter väldigt stilla. Efter fotavtrycken blev det fotbad och det tyckte nog alla barn var riktigt skönt.

Annat som hänt denna vecka har varit att Lisbeth som jobbat här förra året kom på besök. Hon bjöd på glasstrutar som vi nu vill tacka henne så mycket för. Lucas, Rebecca och Linus hade Lisbeth som fröken förra året och de pratade en del gamla minnen om vad de gjort då. Sedan sjöng vi några sånger för henne och läste ramsan om tummarna som vi tycker är så rolig. Denna veckans ramsa handlar om en elefant, en krokodil, en giraff, racerbil, bananer mm. Från början hade vi endast några figurer som rekvisita men efterhand har vi hittat fler figurer som passat till ramsan. Genom sakerna synliggörs ramsans innehåll bättre och alla barn blir intresserade.

Det har varit väldigt varmt om dagarna så vi har använt en hel del vatten till barnens lek. Vi har kört med båtar i vattenbanan, tillagat vår mat med sand och vatten samt vattnat blommorna ofta. Alice, Svante, Sixten och flera andra barn har hämtat vatten vid slangen och det har hänt både en och flera gånger att kläderna blivit blöta. Det gör inget för här i värmen torkar det ju så snabbt.

På fredag förmiddag träffade vi Mangobarnen i den stora salan för att sjunga och dansa tillsammans. Vi dansade och lekte traditionella sånger/danser som vi komma ifrån Ria Ra, en bonde i vår by och klamp, klamp här kommer elefanten mm. Som avslutning på vår gemensamma samling sjöng de äldre förskolebarnen samt Mangobarnen sången vi reser till Amerika. Där ingick en del klappövningar och det blev många skratt innan sången/leken var slut.

På fredagen var det dags att säga hej då till Alex och Rebecca som ska åka hem till Sverige igen. De bjöd oss båda två på mycket gott att smaska på. Vi blir verkligen bortskämda med allt gott som vi får ta del av då någon slutar. Nu vill vi tacka Alex och Rebecca för allt de bjudit oss på och vi hoppas att de lärt sig mycket på vår förskola som de kan använda sig av i framtiden. Det har varit jättekul att vi fått lära känna er.

Avslutningssamlingen i den stora salan hade klassen 5-7:an hand om och de bjöd oss på en trolleriföreställning samt en frågesport. Eleverna engagerade hela publiken då alla blev delaktiga genom att svara på frågor, välja kort ur trollkarlarnas kortlek osv. Rebecca och Alex var två av de barn som fick ta emot varsin medalj. Det blir ett fint minne att ta med sig hem från Thailand. För övrigt så knackade det på dörren en dag och då var det katten Nix kusin Sessan som kommit fram till Koh Lanta. Hon hade efter den långa resan från Sverige via Bangkok och Krabi tagit en taxi och färja till vår förskola. Där bor ju katten Nix om han inte följt med något barn hem, vilket han gärna gör.

Många soliga hälsningar Karin, Majsan och alla fjärilsbarn

Förskoleklassen Mangon

Veckan har gått i rasade fart, den har ju varit lite kortare eftersom vi alla haft påskledigt.

Tisdagen började med att vi hälsade Lin- Lin välkommen tillbaka till Mangon, många kramar delades ut och det är så roligt att få ha dej i vår grupp igen.
Barnen fortsatte dagen med att i samlingen berätta om allt de upplevt under påskledigheten.

Veckans bokstav var Yy och matteuppdraget handlade även denna vecka om klockans hel och halvtimmar. Barnen har fortsatt skriva på sina fisksagor vilka blir helt fantastiska äventyr. Moa, Nelli och Talula har i samlingen berättat sina sagor för oss. Sagorna var mycket spännande och bilderna till var så vackra. Nils och Lin-Lin har ritat och målat sina egna fiskar. När de var färdiga ville barnen spela teater med fiskarna. Några av barnen och jag fick vara publik. Vi fick se en liten fisksaga som handlade om spännande möten i havets botten.

Märta har sytt färdigt sin Nalle som fick en liten ficka på magen där en liten nalle bor. Hon har arbetat så flitigt med nål och tråd nallarna blev så söta. Mangobarnen har även denna vecka varit så kreativa med att sy sina nallar och katter. Det har även arbetats med halsbandstillverkning och barnen lär varandra att knyta makraméband.

Onsdagen var mangobarnen som vanligt tillsammans med fjärilsbarnen. Danne är då ansvarig för mangobarnen och deras idrott. Många av barnen sa att det var den roligaste gympan de haft. Det var så roliga lekar sa Nelli.

På Hela skolan sjunger i torsdags var det vårsånger vi tränade. Blåsippan ute i backarna står, sov du lilla videung, när lillan kom till jorden, tussilago och barfota utan strumpor var sångerna vi sjöng.

Under dagen fick vi besök av Annika, hon var här förra året och arbetade på Lilla Svenska Skolan. Vill här passa på att tacka Annika så mycket för den goda glassen.

På fredagen var det rörelsesånger i salan tillsammans med fjärilsbarnen. Karin spelade gitarr och vi andra dansade till ria-ra, en bonde tar sin fru och vi reser till Amerika. Vi sjöng även några andra välkända sånger.

Mangobarnen fick ett brev från Labolina där hon skickade med en karta till Nelli och Talula som slutar hos oss idag. Flickorna hittade snart skatten som bestod av glass och varsin liten del av hennes skatt. Alla mangobarn skrev fina ord på små hjärtan som Nelli och Talula fick ta med sig på resan hem. Med många kramar och medalj tackar vi Talula och Nelli för allt de tillfört vår grupp och önskar dem lycka till.

Fredagsavslutningen stod de äldre eleverna för denna gång. De gjorde ett fantastiskt uppträdande med frågesport och trolleritrick. Ett fint avslut på en rolig vecka.

Trevlig helg på er alla önskar Mangobarn och Maritha

1-2:an Snäckan

Oj, vad veckorna går fort. Tiden rinner iväg och det är bara sju veckor kvar på denna termin.

Vi har startat ett nytt arbetsområde, bondgården. Det är mycket nytt att lära t.ex. vad heter pappa gris, vad äter en ko, vad är att idissla, hur mjölkas kon och hur kommer mjölken till mjölkpaketet? Vi har sett på några program på datorn, läst och skrivit om kon och byggt upp en bondgård. Det är verkligen ingen brist på fantasi hos barnen. Härligt att se!

Vi har tagit reda på vad våra bondgårdsdjur heter på engelska och tränat fraser som: I hava a pig. It is pink and big. He is three years old. Vi har också tränat oss att skriva orden.

På  passen när barnen arbetar med sina planeringar har vi alltid något gemensamt som start. Denna vecka har vi läst och skrivit tj-ljuds ord som stavas med k. Vi har tillverkat loppor som innehåller ord som kälke, kyrka och kär.

Eftersom vi vet att våren är på väg hemma i Sverige så har vi börjat träna vårsånger.
Kanske det kan skynda på tussilagon, vitsipporna och blåsipporna  så de lyser när vi kommer hem. Här blommar blommorna  för fullt i gult, vitt och rosa.

Trevlig helg

Sussi

3-4:an Hajen

Då var vi tillbaks på Lilla Svenska Skolan efter ett kort men väldigt skönt påsklov. Antalet elever i klassen har reducerats till sju och denna vecka var vi bara sex eftersom Trixy haft påsklov (vi hoppas att du haft trevligt).

Det var tänkt att vi skulle starta veckan med att baka på Baan Café i Saladan men till vår stora förvåning var det thailändsk helgdag så caféet var tyvärr stängt. Det skulle dock krävas mer än så för att eleverna i Hajen inte skulle få baka denna morgon. Efter en snabbvisit på seven-eleven för att köpa smör satte hela klassen igång med storbak av chokladbollar. En halvtimme senare låg det nu 60 fint rullade chokladbullar framför oss. Med tanke på det numera låga antalet elever på skolan kunde vi festa på två chokladbollar vardera innan vi placerade resterande bollar på fatet och bar iväg det till Mon för kylning, alla barn på skolan fick denna dag njuta av en kaka till efterrätt efter lunchen. Trots förseningen med baket hann vi med att få vår planering färdig och att jobba lite med den innan det var dags för lunch.

Efter lunch startade vi upp ett projekt om kroppen som varade under tre eftermiddagar. Vid dessa tillfällen fick vi lära oss om människans organ genom att skriva och rita, forma med lera och även markera ut dem på Danne med tuschpenna (som för övrigt fick gå blå på överkroppen i två dagar). I slutet av projektet var det dags för redovisning för de andra eleverna, där vi fick visa upp vad vi skapat under veckan. På onsdagseftermiddagen fick vi besök av Little Junior, Lilla Svenska Skolans egen HLR-docka, vi gick igenom grundläggande HLR-övningar och varför en person kan behöva detta. Alla eleverna fick prova på att göra HLR på vår gäst, vilket var ett väldigt uppskattad inslag i projektet om kroppen. Efteråt tackade vi vår gäst och packade ner honom i sin fina blåa väska och sa farväl.

På torsdagen startade dagen med idrott på stranden där vi lekte korv med bröd-kull och Evolution Game, bägge lekarna var väldigt omtyckta av barnen, speciellt Evolution Game som efter förfrågan också blev leken som avslutade idrottspasset. Vi hann också med att hoppa lite långrep på stranden, kändes härligt att hoppa barfota i den mjuka sanden. Väl på skolan blev det dusch, frukt och rast som följdes av ”hela skolan sjunger”. Under dagen har vi också hunnit med att arbeta med engelska och med vår planering.

Trevlig helg

Danne och Elisabeth

5-7:an Kokosnöten

Den här veckan har alltså 5-6:an och 7-9:an flyttat in i Geckons klassrum och har blivit en klass tillsammans. Från 5-6:an är det Emil, Kevin och Maja och från 7-9:an är det 2 st årkus 7 elever Viktoria, Anthony och Fredrik som läser på Sofia Distans. Ett härligt gäng som har som har mycket trevligt tillsammans.

Denna vecka, som varit kort, då det var påsklov i måndags, har vi främst arbetat med våra planeringar så att alla ligger i fas med vad de ska ha gjort denna vecka. Vi har också lagt en del tid på att planera fredagssamlingen och att öva till den.

En annan sak vi har gjort är att vi har tittat på nätet på nyheter i vår närhet och pratat om dem; vad som hänt i Bangkok och tsunami-varningen i Indonesien och vad man gör om det skulle komma en tsunami-våg här igen. Klassen var mycket intresserad av detta och hade många tankar.

På idrotten började vi med att ta en joggingtur på stranden och när vi var nära målet fick alla spurta så mycket de orkade. Oj vad de kämpade! Efter den hårda övningen ställde vi oss och spelade strandtennis i vattnet. Först utan någon genomgång men sen efter en stund gick vi igenom bollkontroll och teknik och då gick det genast mycket bättre. Det var extra roligt när man fick slänga sig i vattnet efter bollen och alla blev riktigt blöta och nöjda.

På no-lektionen denna vecka så gjorde vi en cartesiansk dykare av sugrör och gem. Den fungerar så att om man stoppar den i en flaska full med vatten, sätter på korken och sen trycker så kommer ”dykaren” att sjunka men så fort man släpper flyter den upp igen. Det är ett enkelt försök med mycket fysik i. Det blev många bra frågor och funderingar efteråt.

På fredagen var det alltså dags för oss att ha samlingen. Klassen delade upp skolans elever och lärare i två grupper. Killarna började med ena gruppen och tjejerna med andra och sedan bytte de. Killarna visade olika spännande korttricks och tjejerna hade gåtor och frågesport som publiken skulle gissa på.Det var en mycket varm eftermiddag men publiken var med på noterna ändå.

Trevlig helg önskar 5-7:an och Sophie och Peo