Vecka 14 2009

Förskolan Fjärilen

Vi har gjort klart sockermålningarna, så nu hänger de ute och pryder verandan.

Klara har haft visningsdag,  hon tog med sig sin docka Alva, som kunde göra en massa olika konster, hoppa , slå kullerbyttor och snurra runt. Vi fick alla känna på henne, hon var mjuk och lite hård.

På onsdag så hade vi gymnastik och delade in oss i två lag, och fick utföra olika uppgifter, vi kastade bollar genom rockringar, vi red på en häst, d.v.s. två barn var hästar och ett barn red. Vi hade jättekul.

Sen var det ju 1 april på onsdag, då fick vi lura föräldrarna ordentligt. När de skulle hämta barnen så hade vi släckt lamporna, tagit in skor o väskor sen satt vi jättetyst och läste en saga. Så när klockan var två öppnade vi dörren ”April april…..  Vi  möttes av flera förvånade föräldrar som trodde att vi hade gått iväg.

Vi har börjat göra blåsmålningar spännande att se hur vi kan blåsa ut färgen. Det blir fina konstverk.  Det är inte alltid lätta att blåsa åt rätt håll.

I torsdags så var det ”Hela skolan sjunger” . Men det har varit sång hela dagen, började direkt på morgonen. Barnen vill sjunga och framträda så vi har ömsom fått agera publik, spelat gitarr, piano, eller trummor.  De har ställt fram stolar och bytt till scenkläder.

I fredags så lekte vi rollekar och sjöng karaoke, samt tittade på när 3-4 :an hade sitt trevliga framförande om kropp och hälsa. Vi avtackade Rebecca för en tevlig tid tillsammans som slutar hos oss.

Önskar er alla en trevlig helg

Lisbeth Johansson, förskolelärare Caisa Lind, barnskötare

 

Förskoleklassen Mangon

Det har varit hett i veckan men det har också kommit några riktiga skyfall. I skrivandets stund vräker det ner, men det brukar gå snabbt över.

I veckan som gått har vi pratat och tittat på kokosnötspalmen. Vi gick en tur i omgivningarna, barnen tog med sig några nötter hem. Den har stort användningsområde, virke av stammen, nöten kan användas till skålar, smycken m.m. och mjölken har man ju i matlagningen.

På språklekarna lekte vi Kims lek med bokstäver, vi tittade på ord och jämförde, vilka hörde ihop och vilka gjorde ej.

På onsdagens idrott hade vi en bollek, vi var två lag, där man skulle kasta små bollar på en stor, och försöka få in den i mål. – Jättekul! Vi hade även hästridning, där fanns både stora och små hästar. Vi avslutade med en avslappningsövning.

På torsdagen talade vi om tid, vad gör man först på morgonen? Vad gör man mitt på dagen? Vad gör man på kvällen? Vad är klockan då?

På livskunskapen hade vi en övning ,”heta stolen”, där man fick ställa fem frågor till en kompis som sitter i mitten. Det var spännande att både svara och ställa frågor. Efteråt pratade vi om hur det kändes att sitta där och svara på frågorna

Barnen berättar:

Det var kul när vi gick och tittade på kokospalmen och plockade nötter, sa ALVA.
Det var roligt på gympan när vi fick ”rida på hästar”, sa TYRA.
Det var kul att svara på frågor i ”heta stolen, sa MALVA.

Övrigt:

På måndag är Lilla Svenska Skolan stängd pga. thailändsk helgdag. Fredagen den 10 april är det långfredag och måndag den 13 april är annan dag påsk, då har vi påsklov.

Trevlig helg önskar

Annica Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

Nu börjar vi märka i klassen att många av de elever som varit länge på ön börjar flytta hem igen. Att ta avsked kan vara jobbigt men vi som är kvar biter ihop och kämpar på med vårt skolarbete.

Vi samtalade ganska länge om vad vi gjort i helgen så dagböckerna fick ligga kvar i lådorna. På engelska lektionen arbetade vi med att välja ut olika husdjur som vi ville ha.“I like a black dog and a white rabbit” kunde en kombination vara.

Under eftermiddagen arbetade vi vidare med vårt Thailandtema. Klara, Elin, Alexandra, Benita och Jonathan arbetade med Buddismen, Statsskicket eller Thailands valuta. Resten av eleverna skrev och berättade om vilka affärer det finns här på Koh Lanta.

På idrotten var det dags att spela spökboll. Lagen vann var sin gång och det kämpades på var sida om linjen. Därefter blev det lite fotboll och att hålla ihop med en kompis och samtidigt spela var inte helt lätt. Doppet i det klara havet kändes friskt.

Många av barnen har nu sytt färdigt sina tavlor och de kan nu sy både efterstygn och kantstygn. Det blir små konstverk eftersom de målar sina små alster.

På torsdag hade vi Hela skolan sjunger som vanligt. Vi gjorde några sånger med rörelser som omväxling till Saras suveräna omgångar med Så ska det låta.

På fredagen gjorde vi små påskkort och arbetade efter våra egna planeringar. Hajen eleverna uppförde sedan ett härligt skådespel om blodomloppet och hur maten tas om hand i kroppen. En stor applåd till elever och Lotta! Till sist sjöng vi den Thailändska nationalsången.

Jag önskar er alla en skön helg

Agneta Ask, lärare åk 1-2

1-3:an Geckon

Den här veckan har känts lite tomt i klassrummet, men samtidigt lyxigt att bara vara en lärare och tre elever. Vi har fortsatt med alla våra rutiner som vanligt och så fick vi ta i lite extra när vi sjöng våra engelska sånger. Alla har arbetat verkligen flitigt för att bli klar med arbeten som de tagit med sig hemifrån och det har gått i racerfart. Ibland arbetade vi till och med på rasterna!! Dessutom jobbades det en del i Thailandböckerna också.

I onsdagsmorse hade vi gympa på stranden igen, lite spökboll och lite fotboll och sen ett dopp i havet. Efteråt tittade vi på en video som heter ”Under vattenytan på Andamanska havet”. Den visade massor av fina undervattenscener. Det fanns små räkor som tog bort mat mellan tänderna på en muräna, färgglada nakensnäckor, sjöhästar, vackra koraller och anemoner och och så förstås bilder på de stora fiskarna: tigerhaj, svartfenad revhaj, valhaj och manta. Vi bläddrade i fiskboken samtidigt och försökte hitta mer information där. Det var så spännande att vi kom en kvart försenad till maten.

Vi har också skrivit av den engelska sången om djuren och hur de låter och ”Green eggs and Ham”, så att barnen inte glömmer bort sångerna när de flyttar hem till Sverige igen.

I torsdagseftermiddag hade vi pyssel och började på garnbollar, som sedan gjordes klart på fredag.

På fredagen var Marianne ledig och barnen var hos Agneta i Snäckan.

Detta är sista veckobrevet från Geckon för det här läsåret och vi tackar för oss här på Lilla Svenska Skolan. Vi önskar Melina, Filip, Pontus och Marianne en trevlig hemresa och lycka till hemma i Sverige.

Hej då från

Marianne Hunziker och Gecko-barnen

3-4:an Hajen

Så där ja, nu har ännu en vecka passerat i rask takt! Den började med endast fyra elever på plats i Hajen. Vi jobbade då med ett bildspel om klassen när de buggade med Daniel för några veckor sedan. Man kan verkligen se vilken glädje det var att bugga. Det roliga resultatet kunde sedan visas i anslutning till vårt framträdande vid fredagens avslutning i salan.

Eftersom det återigen var vår tur att hålla i fredagsavslutningen så ägnade vi väldigt mycket tid åt att få ihop en liten pjäs om människokroppen. Då lärarpraktikanten Sofia var på skolan hade hon några lektioner om hälsa och näringsämnen i maten. Vi utgick från det och tog redan på lite mer om hur allt hänger ihop där inne i kroppen; hjärtat, blodet, lungorna, tarmarna och cellerna. Det blev ett lärorikt skådespel som vi kunde spela upp för skolans elever och föräldrar. Hajarna gjorde ett superbra jobb som vanligt!

I veckan har vi också arbetat med texten Snögrottan av Laura Trenter. Uppgiften var att välja ut ett stycke att skriva av och sedan illustrera en bild till innehållet i just det stycket. Kul uppgift att själv få uttrycka den bild man får av en text. Bilderna hänger nu på väggen i klassrummet.

Nu ser vi alla fram emot den långhelg som vi får eftersom måndagen är en allmän helgdag här i Thailand. Nästa vecka har vi sedan bara tre skoldagar innan det är dags för påsklov. Nu går det verkligen undan!

Lotta Olsson, lärare åk 3-4

 

5-6:an Kokosnöten

På måndagen hälsade vi Linnea från Bromölla välkommen. Hon går i sexan och kommer att stanna terminen ut.

På en av svensklektionerna redovisade klassen sina arbeten om frukter och djur i Thailand. Vi lyssnade på fakta om hajen, elefanten, havssköldpaddan, sångfågeln, ormfrukten och durian. Alla som redovisade fick ”en stjärna” eftersom alla talade högt och tydligt.

På bilden fick eleverna arbeta två och två. De skulle rita av varandra; den som blev avritad fick välja om den skulle stå upp, sitta ned eller ligga ned. Det var en ganska svår uppgift då det inte alltid är lätt att rita av t.ex. knäna på en person som sitter, men alla gjorde sitt bästa och resultaten blev bra.

På tisdag morgon var det dags för 5-6:an att baka igen. Denna gång var det Tove, Linnea, Henric och Jesper som var på Baan Café. De fick göra små smulpajer med ananas, som blev mycket goda!

De som inte bakade hade idrott med Peo och 7-9:an. De fick träna styrka och kondition på olika sätt och en balans- och koncentrationsövning. Efter det avslutade de med att springa i havet i knähögt vatten. Det var mycket jobbigt och alla kände av de tidigare övningarna, men alla kämpade på och gjorde sitt bästa. Avslutningsvis fick alla bada innan det var dags att gå tillbaka till skolan.

Även denna vecka fick vi säga hejdå till tre personer i klassen. Denna vecka var det Henric, Pontus och Lucas som slutade. Tack för att vi fått lära känna er och trevlig resa hem!

Sophie Grimmenstedt, klassföreståndare 5-6:an

Årskurs 7-9

Denna veckan började med att vi var fyra (”sii” på thai) och sen blev vi tre (”saam” på thai) i mitten av veckan.

I tisdags hade vi idrott tillsammans med klass 5-6. De fick göra en tuff uppvärmningsövning och efter det gjorde vi armhävningar och tränade magen. Sedan fick de göra en balans och koncentrationsövning. Det kanske inte låter så jobbigt, men i den värmen och med det tempo vi hade var det rejält tuft.

Vi avslutade med att springa i knähögt vatten och det var riktigt jobbigt men så skönt det var att bara ramla i vattnet när man blev för trött. Alla kämpade så hårt de kunde och det var härligt att se!

Tisdagen var också Isabelles sista dag och vi tackade henne för denna tiden och önskade henne all lycka i framtiden.

Hela veckan har ägnats åt att göra färdigt alla planeringar för dem som var på väg hem och vi passade på att träna extra på saker som behövdes tränas på. För de som ska vara kvar här hela tiden fortsatte vi med att jobba enligt deras planering.

Detta är det sista veckobrevet för klass 7-9. Det är inte många kvar nu och klass 7-9 upphör nästa vecka. Vill passa på att tacka alla elever och föräldrar som jag haft nöjet att träffa på under denna tiden. Det är ni som har gjort det till den fantastiska upplevelse som det varit för mig.

Tack till klass 3-4,Hajen, för en mycket trevlig och lärorik pjäs om varför vi andas och vad som finns i blodet. Extra kul som No-lärare att se.

Per-Olof Pehrson, lärare åk 7-9

Maj-Britt, handledare Sofia distans