Vecka 14 2008

Förskolan

Denna vecka har barnen övar på att limma. Vi gjorde ett stort kollage tillsammans där de limmade på en massa figurer i olika färger.

I onsdags var Fred inne hos oss en stund på förmiddagen. Han lekte med barnen och visade dem hur man gör kullerbyttor. Vi har spelat mycket spel, pusslat och dansat loss till Astrid Lindgrens visor.

Vi har även hunnit med att snickra lite. Stocken ute på gården börjar bli full av spikar, snart kanske vi kan ge oss på att snickra ihop något!

I torsdags hade vi en härlig dag på stranden. Vi grävde i sanden, spelade fotboll och hoppade i vågorna.

I fredags hade vi besök av Agnes och Albin ifrån förskoleklassen, de andra 6-åringarna var på studieresa till ett tempel så vi fick nöjet att tillbringa dagen med dem som redan varit där. Vi vek flygplan, spelade pingis och gjorde en massa annat skoj.

Det är tyvärr dags att säga hej då till Rebecca denna vecka, tack för tiden vi fått ha dig här hos oss. Hoppas vi ses igen!

Jennie Enenge, förskollärare

Förskoleklassen

Vi har haft en mycket varm vecka med mycket åska, så det börjar märkas att monsunperioden börjar närma sig.

Den här veckan har barnen fortsatt att jobba med sina bokstavsböcker och några har börjat jobba med kulvagnen och de är så duktiga.

Deras Thailandsböcker fylls på med många spännande saker om Thailand och den här veckan har de skrivit siffrorna 1-10 med thailändskt uttal och de har börjat med buddism med att läst berättelsen om Siddharta. De har också målat en Buddha bild.

Vi har också jobbat med tio-kamraterna på många olika sätt, nägot som inte alltid är så lätt men som de tyckt varit roligt.

Den här veckan har Julia gått in i klass, så jag har tagit över engelskan. Barnen har jobbat med färgerna och så har vi sjungit en färgsång.

Vi har haft röris inomhus den här veckan för det har varit  lite varmt, något som fungerat bra i och med att barnantalet minskat. Vi har också gjort några samarbetslekar där barnen själva fått hitta lösningar i lekarna. De har varit uppskattat att få klura ut lösningarna.

Vi har läst två böcker den här veckán och barnen har gemensamt fått göra bokrecensioner på dem. i har sedan gjort en pärm där vi sätter in dem. Det är intressant att höra vad barnen kommer ihåg av innehållet och vad de tycker om böckerna.

Vi har läst: Tandligan av Helena Bross
Laura Lupp, detektiv av Jörg Meier

Cathrine Ingebrigtsen, lärare förskoleklassen

1-2:an

Det har varit lite tunt med både elever och lärare på skolan denna veckan. Det märks att högsäsongen är över. Vi i 1-2:an är dock lika många som förut, 12 stycken. Just nu är vi 6 tjejer och 6 killar. Bättre kan det ju inte bli. Så småningom kommer tjejerna att dominera för första gången på hela läsåret. Det blir säkert jättebra det också.

I måndags gjorde vi egna brevpapper på bildlektionen. Vi pratade om vad dekorera var och barnen fick sedan dekorera sitt brevpapper efter eget tycke. Jag kan säga, att jag skulle blivit glad av att få ett sånt fint brev på ett så fint brevpapper. Barnen var också nöjda och ansträngde sig att också skriva fint eftersom de dekorerat så fint. De fick skriva till vem de ville och en hel del valde att skriva till sin klass i Sverige.
Vi vek och klistrade sedan kuvert, som de fick skriva adressen på.

Vi har pratat lite om verb och adjektiv denna veckan. Vi har inte jobbat mycket med det, men de har i alla fall hört ordet och vi tränade tillsammans på tavlan. Vi ska fortsätta med substantiv också.

I den fria skrivningen har vi kommit till faktatexter. Vi gör enkla övningar bara för att veta skillnad på fakta och fantasi.

Vi övar mycket på talens värde och diskuterar strategier vid  addition och subtraktion. Det är nyttigt att hör hur kompisarna tänker!

Eftersom de flesta i klassen var på besök i templet i Old Town, har vi pratat om Buddismen. Barnen tycker, att det är intressant och har många frågor. En hel del fick vi svar på av vår guide i templet, men också av munkarna. Fråga gärna era barn hur de upplevde studiebesöket. De kanske fått veta saker, som ni inte visste.

Elisabeth Lundmark, lärare åk 1-2

3-4:an

Antalet elever har minimerats i gruppen. Elin, Anna och Julia har åkt hem till Sverige. Nu är vi bara nio elever som arbetar i Hajens klassrum. Men den här veckan var vi tio till antalet eftersom Oskar, som gått i semesterklassen, valt att stanna ytterligare en vecka.

Det är inte bara antalet elever som minskat den senaste tiden utan även på lärarsidan har det hänt en del. Vi har vinkat av både Maria, Mari och Torgerd och i fredags var det Mias tur att lämna oss. Det känns väldigt vemodigt. Vi har ju varit som en liten familj och umgåtts både på fritiden och arbetstiden.

Trots alla dessa farväl, som jag nog aldrig vänjer mig vid, så fortsätter vi vårt arbete i Hajens klassrum som vanligt. Den här veckan har vi repeterat buddhismen och besökt buddhisttemplet i Old Town.

Vi har haft värderingsövning där vi diskuterade vad det innebär att vara annorlunda och vad ordet annorlunda innebär. Det blev mycket diskussion kring mobbing och många intressanta synpunkter och åsikter kom fram.
Marie, som hållit i textillektionerna, har åkt hem. Men tjejerna vill fortsätta med sitt stickande, så det blev till att agera syfröken. Det blev en annorlunda slöjdlektion — istället för att jag lärde eleverna lärde de mig att knyta vänskapsband. En väldigt lärorik lektion för mig som pedagog. Jag knöt vänskapsband och tjejerna stickade och fingervirkade för glatta livet. Vi hade en riktigt mysig timme tillsammans.

Under Talking activities passet gjorde vi en parövning där det gällde att lista ut vad det var för något som kompisen beskrev.

Nu har det gått nästan ett helt läsår och det är inte många som behöver ha fusklapp när vi sjunger den thailändska nationalsången under fredagssamlingarna i Salan. Det trodde man inte i början av höstterminen.

Ann-Sofi Ericsson, lärare åk 3-4

5-7:an

Jag vill tacka alla elever, föräldrar och alla som arbetar på skolan för ett ovärderligt samarbete och fin gemenskap! Tack så mycket för allt. Ni har verkligen gjort min tid här till den bästa. Nu lämnar jag över till Julia som kommer att ta hand klassen. Julia, tack till dig och Lycka Till!

Lilla Svenska Skolan, ingen vanlig arbetsplats, en enorm mötesplats. Det är fantastiskt att få träffa så många härliga människor, jag är tacksam för det.

Veckan var fylld av jobb förstås. Flera skojiga och finurliga sagor har vi fått höra läsas upp. Ni elever inspirerar varandra! Fortsätt dela med er av era goda idéer, var generösa, det ger alltid något tillbaka. Man stjäl aldrig en idé, bara lånar och utvecklar till sin egen.

Vi har spelat kortspel där vi lärde oss att sätta decimalerna rätt. Vi har jämfört hundradelar och tiondelar och några har lärt sig  räkna procent på fiffigt sätt. Datorn används flitigt att leta fakta om Istiden eller skriva arbete om Thailand. Ni jobbar väldigt bra och är målmedvetna. På rasterna har många tillverkat fina vänskapsband.

På fredagen var det dags för ett nytt studiebesök till templet där man fick se hur munkarna lever och höra vilka regler de måste följa. Finns mycket att filosofera över när det gäller buddhismen.

Denna vecka säger vi Hej Då till Arvid i femman som varit här sex veckor. Nu är det dags att dra vidare mot nya äventyr på er resa i världen. Tack för de här veckorna Arvid Vi kommer sakna dig! Lycka Till på färden ut i vida världen!

Fredagens samling höll de två äldsta tjejerna  Linnea och Louise i. Leken Rita gissa spring fungerade utmärkt. Nu är det inte fler elever utan att ni kunde dela in hela styrkan i två ganska jämna lag. Alla jublade när det avslöjades att matchen slutade oavgjort…

Bye bye blues sjöngs ganska finstämt denna fredag till ett soft gitarrkomp av Linnea och Louise. Väldigt bra gjort. Känns skönt att ni kompar så sångtraditionen kan leva vidare. Tack ska ni ha, det gjorde ni verkligen bra.

Tack och hej från Mia Jonsson, klassföreståndare åk 5-7