Vecka 13 2017

Förskolan Fjärilen

Vi startade upp veckan med ukulelespel tillsammans. Sedan arbetade vi med våra thailandsböcker. På engelskan sjöng vi en räknesång och om de tio indianerna.

Vi fick besök av en förälder som berättade för oss hur det är att arbeta som Polis. Barnen tyckte det var jättespännande. Att Polisen inte bara fångar tjuvar utan också hjälper människor. Barnen fick svar på många frågor. Ett uppskattat och fint möte med en Polis.

På idrotten hade vi Sumba träning. Vi värmde upp och sedan lärde vi oss jättemånga nya dansövningar. Det blev många koordinationsutmaningar och hela Salan pulserade av musik och rörelse.

På fredag åkte vi på Studiebesök till en ekologisk farm på Lanta Noi. Vi fick se en liten örtträdgård och titta på Cashnötsäpplen. Vi vadade i mangrow forest och badade när vi kom till en liten strand. Vi åt eklogisk mat och Aurona berättade att de tog vara på allt och återanvände. Hela boendet drivs miljömedvetet och i bygget har de inte använt en enda maskin.

Ha en trevlig helg!

Lill o Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Denna vecka började med ett otroligt spännande och roligt studiebesök. Vi åkte tillsammans med Snäckan till en Eco Farm som ligger på Lanta Noi. Bussen släppte av oss vid stora vägen sedan fick vi gå sista vägen fram till farmen. Under vägen fick vi se på en hel del spännande växter och djurspår. Vi blev guidade av ägaren av farmen Aruna som pratar svenska. På farmen fick vi se hur man kan leva på ett annorlunda sätt – ingen el, vatten som de själva tog upp från en brunn och rensade, maten lagades på öppen eld m.m. Väldigt nyttigt för alla att se och lära. Höjdpunkten för många var att vi badade i mangroveträsket – också det annorlunda mot stranden och poolen.

Vi har också haft besök på skolan. En polis från Sverige kom in och berättade om sitt jobb som polis. Barnen hade som vanligt många bra frågor. Spännande och uppskattat av barnen.

Dessutom har vi hunnit med en hel del saker på skolan. På idrotten fick vi prova på zumba, röra sig till musik var väldigt roligt. Mycket matte har det blivit, 10-kompisar och både plus och minus tal.

Hela alfabetet har vi ju gått igenom, så nu leker vi med bokstäverna och bildar bland annat små ord.

I fredags var det dags för ännu ett avsked från Mangon. Det var Emilia, som varit här hela höstterminen och fram till nu, som hade sin sista dag. Vi hade som vanligt avslutning på Mangon och så fick hon sin medalj i Salan.

Hoppas alla får en härlig helg!

Susanne

 

1-2:an Snäckan

Hej!

Vi inledde veckan med att hälsa Collin välkommen till oss, och sedan åkte vi direkt till Ekofarmen på Lanta Noi tillsammans med Mangon. Där fick vi se ett alternativt sätt att bo, med smarta lösningar som gör att naturen inte tar så stor skada. Vi pratade om våra ”ekologiska fotavtryck” och hur vi skulle kunna göra dem så små som möjligt. Eleverna kom med många tips och kan säkert visa oss vägen hur vi ska ta hand om jorden. Vi vadade även genom ett mangroveträsk för att komma till stranden där vi badade. Vi blev bjudna på vegetarisk mat och fick smaka på cashewäpplen. Vi kom överens om att de smakade intressant och att det var en väldigt härlig utflykt.

På tisdagen fick vi besök av Eine-Marie som berättade om hur det är att arbeta som polis. Vi ställde många frågor. Eleverna tycker att det är märkligt att vuxna gör sådant man inte får, och vi funderade över varför det kan vara så. Tack så mycket för besöket Eine-Marie, det var verkligen uppskattat! Flera av eleverna tyckte att polisyrket verkade vara både spännande, viktigt och roligt!

Skolarbetet denna vecka har haft mycket fokus på att skriva om de upplevelser vi varit med om, samt elevernas egna planeringar.

Vi har börjat läsa en ny högläsningsbok, Ylvania. Den är redan spännande och sätter verkligen fantasin i gungning.

Vi ser fram redan emot nästa vecka, Trevlig helg

Stina

 

1-2:an Rockan

Så har då ännu en vecka gått i Rockan. Höjdpunkten måste ju varit när vi blev bjudna på obegränsat med glass efter idrotten i fredags. Härligt att se alla glada och hungriga barn.

Annars har veckan passerat ungerfär som vanligt. I tisdags hade vi ett väldigt intressant polisbesök. Era barn var fantastiska på att ställa bra och intressanta frågor.

Alla hann också med att göra klart sin veckoplanering. Vi tackade också av Milo på fredagssalan, han slutar ju tyvärr redan på onsdag.

Vi syns och ha en trevlig fortsättning på helgen.

Jonas

 

3-4:an Hajen

Även denna vecka har flutit på i ett behagligt tempo då vi inte haft några schemabrytande aktiviteter. Men tro inte vi sitter och rullar tummarna bara för det, både på raster och lektioner är det som vanligt full fart.

I måndags fick vi välkomna en ny elev till Hajen, det är Ellie som är tillbaka igen hos oss.

Tisdagens slöjd fick Hajen ha i helklass eftersom det var Christers sista vecka på skolan. Han höll ett teoripass som bland annat handlade om ritningar och olika vyer, jag tror att eleverna har koll på vad det är.

På torsdagens idrottslektion var de tillbaka på stranden igen. Axel hade valt att köra några lekar med gruppen, bland annat körde de populära piratleken och doppboll.

Denna veckas arbete är i stort en fortsättning på förra veckans med bland annat repetition och träning av multiplikationstabeller, läsförståelse, tyst läsning, vatten, seriefigurer, vikingatiden och asagudarna mm.

Veckan har varit litet av avskedens vecka; i tisdags var det Linnea sista dag, i onsdags Alvas, i torsdags Christers och så i fredags sa vi hej då till Bastian. Jag är så glad över att få ha lärt känna dem och vi önskar dem alla lycka till därhemma!

Ha nu en riktigt skön helg!

Tina

 

3-4:an Geckon

Den här veckan har mina fem elever lärt sig grunderna i konstruktionsritning av Christer som är träslöjdslärare här på vår skola.. De fick veta hur man använder skala, måttritning och hur en ritning kan se ut.

Vi har även haft besök av en kvinnlig polis som heter Eine-Marie . Eine-Marie har barn hos oss på skolan och passar på att berätta om sitt yrke som poliskriminalare. Hon berättade om dådet på en skola i Trollhättan då en kille tog livet av tre personer. Eine-Marie var med om det fallet och hon berättade  även när man fick bära och använda sitt vapen. Jag var inte med oss lyssnade på Eine-Marie men mina elever var helt tagna av hennes föreläsning. Så dagen efter gick vi igenom varenda detalj om vad de hade fått veta.

Det är ju drygt en vecka kvar nu innan vår klass Geckon stängs ner. Alla elever arbetar på med sina planeringar från sina hemskolor. Men vi hinner göra en massa andra saker med. Vi har även fina stunder med långa diskussioner om olika ämnen.

Ha en bra helg önskar

Lovisa

 

5-6:an Kokosnöten

Volleybollnätet som sattes upp för några veckor sedan har blivit mer än en fluga, många elever i alla åldrar spelar med varandra, och spelet blir verkligen bättre och bättre. Även de yngre eleverna har nu ett bra spel där de oftast passar runt bollen innan de skjuter över den till andra sidan. Det är tydligt att de tränat volleyboll på idrottslektionerna och att träning på rasterna ger resultat. Kul med tanke på att Koh Lanta är lite av en volleybollö med Slow Down som den stora arenan för sporten.

I övrigt är det King som dominerar på rasterna, många kokosnötter som spelar tillsammans och jag måste nog erkänna att jag tycker det är ganska roligt att vara med, de är dessutom ganska duktiga, så jag får kämpa för att komma hela vägen fram till King-rutan =P

Under veckan har vi haft en polis på besök. Åk 5-6 tyckte att det var väldigt spännande och jag måste nog erkänna att både jag och Per tyckte detsamma. Vi satt tydligen över tiden till och med och eleverna hade massor med frågor och var nyfikna på mycket som hon berättade om. De frågade om saker som berörde barn i deras egen ålder, tex snatteri och barn som far illa, men de frågade också om hemska brott och hur man utreder dessa… och allt däremellan. Väldigt spännande och också lärorikt för att veta hur samhället faktiskt fungerar.

I övrigt flyter arbetet på, vi har under veckan suttit och jobbat på lite olika platser på skolan under vissa lektioner, helt frivilligt såklart, för några elever har det fungerat jättebra och så länge det fungerar fortsätter vi med det. Planeringarna fungerar som jag skrivit i tidigare veckobrev allt bättre, såväl elever som lärare har bättre överblick.

Många elever som lämnar skolan nu och även helårselever börjar lämna oss, ett tydligt tecken på att terminsslutet närmar sig med stormsteg.

Pelle

 

5-6:an Kobran

Hej!

Lågsäsongen är här. Både trafik, elevantal på skolan och väder är tydliga tecken på det.
Vi har idag tackat av Lukas för hans tid på skolan. Tidigare i veckan lämnade Tyra oss för att åka hem till Sverige igen. Stort tack till era bidrag i klassen! Hoppas vi ses snart igen.
Samtidigt så har Noah och Oscar fått sina medaljer då de hinner lämna innan nästa fredagsavslutning. Det passade ju alldeles utmärkt att det var vår tur att ansvara för fredagsavslutningen i Salan. Eleverna har under veckan jobbat intensivt med programmet och olika idéer spånades, utvärderades och slängdes i papperskorgen. Musikquiz blev det slutgiltiga temat. Fantastisk avslutning på en rolig vecka.
I tisdags hade vi besök av Eine-Marie som jobbar som polis. Hon berättade om yrket och vad som kan inträffa. Eleverna var mycket duktiga på att ställa intressanta och relevanta frågor kring yrket, det hon upplevt och vad som kan hända.
I onsdags så hade vi slöjd för sista gången. Christer kom till klassrummet och höll en teoretisk lektion i ritningsläsning. Även begrepp som avbildning, huvudvy, vy uppifrån, vy från sidan, måttsättning och skala gicks igenom.
Precis som förra veckan så handlar mycket av arbetet om att göra färdigt. I många ämnen så har eleverna redan gjort allt det som skall göras och då har vi försökt hitta uppgifter som är roliga och belönande samtidigt som det är pedagogiskt försvarbart. Flera elever har fått hjälpa andra elever i klassen, eller i andra klasser, med deras uppgifter. En bra övning i att träna samarbete och att få utveckla olika förmågor.
Jag får mycket beröm från andra lärare över hur roligt det är att ha klassen. Jag är jätteglad och stolt över era barn. Som jag nämnt tidigare så kan jag inte ta så mycket cred för det då det är beteenden som finns med i bagaget redan innan de började i min klass.
Per

 

7-9:an Bananen

I veckan har läraren Niklas varit sjuk och därför skriver jag (Maria) istället.

Bananerna har haft ett möte med en förälder på skolan som arbetar som polis. De beskriver träffen som intressant och lärorik.

På idrotten spelade de volleyboll, något som även alla raster ägnats till, och de uppskattade aktiviteten mycket. Något som uppskattades ännu mer var att de efter fick ta ett dopp i havet!

Pannkakan hade denna vecka bytts ut mot hamburgare vilket blev en hit, liksom pommes fritesen som serverades till.

Då Niklas var sjuk hade vi Axel som vikarie och han introducerade ett nytt kunskapsspel, roligt och bra säger eleverna. Vi spelade Kahoot på engelskan som tränade minnet, geografi, flaggor och musikkunskaper.

I veckan har vi så klart saknat Niklas, men också Tyra som varit sjuk. Vi har hälsat Emilia välkommen till klassen.

Trevlig helg från Banangänget!

Niklas