Vecka 13 2015

Förskolan Fjärilen

Vi välkomnade en ny kompis som började på Fjärilen denna vecka. Vi har fokuserat på lärakänna-lekar och barnens inflytande. Vi har haft olika stationer med bygglek, konstruktion, skapande, lek och drama. På engelskan med Jenny lärde vi oss engelska fraser för att sedan avsluta med sången hjulen på bussen. Efter engelskalektionen uppträdde barnen med den nya sången och det var mycket uppskattat. På idrotten hade vi thaidans med Sharon. Vi lärde oss klassisk thaidans till musik och avslutade med barnyoga. Vi har under veckan sjungit och spelat ukulele.

På torsdag eftermiddag hade vi gemensam familjeaktivitet på Slow Down med tipspromenad och grillat. En mycket trevlig afton tillsammans hela skolan. Vi avslutade veckan med Thai då vi lärde oss att presentera oss och olika fraser. Sedan sjöng vi olika fruktsånger på thailändska.

I Salan tackade vi av fyra barn och en pedagog som slutar idag. Vi önskar er alla lycka till! Tack Elin för din goda insats som pedagog på förskolan. Det har varit en mycket lärorik och glädjefylld tid tillsammans på Fjärilen.

 Lill, Elin och Sharon

Förskoleklassen Mangon

Kära hjärtanes nu går vi snart in i april månad. Denna veckan säger vi hej då till Axel som åker hem snart. Nästa vecka är det Oscars och min egen tur att säga hej då. Det är en märklig känsla måste jag säga. Efter påsk slås Mangon ihop med Fjärilen.

Denna veckan har vi fortsatt att bygga nya ord genom att sätta en bokstav framför ordet. Ex. ordet inne och lägg till p, vad får vi för ord då? Vi har skrivit bokstaven Mm. På mattesamlingen skrev vi siffran 2och 3, ganska svårt att få dom åt rätt håll men med lite träning så. Efter det spelade vi olika mattespel.

Efter gympan i tisdags badade vi jag fick hjälp av Lovisa, det var uppskattat! Många av barnen bygger med plusplus just nu. Det blir spännande byggen allt från kungakronor till flygplan. I vår lekrestaurang håller barnen på att tvätta våra plastfrukter, så rena har de aldrig varit. Lekstugan blir också städad ofta ibland flera gånger om dagen!

Många föräldrar och barn kom till vår familjeaktivitet i torsdags. Det var tipspromenad som avslutades med att åt och umgicks med varandra.

Trevlig helg!

Marion

 

1-2:an Snäckan

Det är så tyst i klassrummet, alla elever sitter koncentrerade och lyssnar på den sista delen av Mio min Mio. Det är så spännande och sorligt.

Segelsymmetri har vi arbetat med denna vecka. Eleverna fick lära sig vad en symmetriaxel är och att nästan allt, människor, växter, djur är spegelsymmetriska. De har tillverkat spegelsymmetriska mönster med hjälp av ett rutpapper, först enskilt och sedan i par.

Vi har även börjat med ”hemlig kompis”. Det betyder att varje elev har fått en hemlig kompis som de ska bry sig extra om.

Nu slutar Arvid idag och Noah på måndag. Ha det så bra i Sverige och vi kommer att sakna er jättemycket.

Lovisa och Johanna

1-3:an Kobran

Då var Kobrans tid förbi för denna gång. Jag hoppas att barnen fått med sig riktigt härliga upplevelser, både från skolan och från utflykter och trevligheter tillsammans med familjen. Två barn blir kvar i Snäckan men övriga åker hem till Sverige eller tar semester. Själv börjar jag arbeta hemma i Norrköping igen redan på onsdag nästa vecka. Det känns lite konstigt!

Sista veckan har gått i den thailändska fruktens tecken. Vi har smakat på frukter, spelat fruktspel och läst korta faktatexter om frukter. I veckans temaord fick jag tala om att även ”fröknar” kan stava fel !!! Baht stavas ju med h före t. Tror att vi rättat till det nu :)

Torsdagskvällen bjöd på en trevlig familjekväll och jag vill tacka er alla eftersom det var ni som gjorde den trevlig.

Till sist har vi packat ihop, städat och tagit ner teckningar och arbeten från väggarna. Vi har delat ut diplom, medaljer och kramar förstås. Kobrans klassrum ska nu bli resort igen.

Tack alla för denna tid! Vem vet, kanske ses vi igen…

Lena 

 

3-4:an Hajen

Vi har haft en rolig vecka och vi har lärt oss mycket nytt. Vi har bland annat arbetat med att skriva berättande texter och faktatexter med inriktningen instruktioner. Vi har diskuterat och provat olika sätt man kan förbättra texter. Vi har börjat presentera texter som vi har skrivit för att beskriva en bild. Till bilden skulle man skriva två texter inom olika genrer. Om man till exempel hade en bild på en stol kunde det bli en instruktionstext som beskriver hur man monterar den. Den andra texten kunde vara ett brev till mormor där man berättar att man har hittat en likadan stol som hon har hemma på loppis.

Vi jobbar vidare med de nationella proven och jag är imponerad över hur smidigt det har gått.

I går hade vi en av våra underbara familjeaktiviteter på stranden vid Slow Down. Hundratals elever, föräldrar, syskon och pedagoger samlades och gick en tipspromenad med blandade frågor om Koh Lanta och om oss i personalen. Under tiden vi gick igenom de rätta svaren och korade vinnarna njöt vi av Miches underbara hamburgare som grillades mitt ibland oss. Vi har det allt väldigt bra här på Lilla svenska skolan!

Men helg är också skönt. Hoppas ni får en underbar sådan nu!

Linda 

 

3-4:an Geckon

Detta var sista veckan för klassen Geckon för det här läsåret. Jag vill passa på att tacka så mycket för den här tiden och för alla underbara möten med glada och positiva barn och föräldrar.

Mycket av tiden under veckan har eleverna lagt på att göra färdigt och avsluta sina planeringar. Eftersom påsken närmar sig har vi även passat på att prata om och se en film, om varför vi firar påsk och påskens ursprung i judendomen och kristendomen. Under vårt tema Thailand har vi pratat om regnskogen, mangroveträsk och vad kokospalmens olika delar kan användas till.

På torsdag eftermiddag hade vi en av skolans trevliga familjeaktiviteter. Den här gången träffades vi på stranden vid Slow down och familjerna fick gå en tipspromenad med lite roliga frågor omThailand och skolans personal. Slutligen bjöds alla på hamburgare och vi umgicks på stranden.

Veckan avslutades med hemkunskap på Slow down för eleverna, och naturligtvis, massor av avtackningar och farväl. Stort tack!

Karin

5-6:an Kokosnöten

I tisdags besöktes vi i Kokosnöten av Per Polis, Gecko-Karins make. Vi har börjat ett projekt i samhällskunskapen som handlar om lag och rätt och hade förberett frågor till Per. Han berättade om hur man blir polis, hur hans arbetsdag ser ut och om polisens viktiga funktion i samhället.

På idrotten fortsatte eleverna spela volleyboll och badminton. Som vanligt avslutade vi idrottslektionen med att ta ett dopp i havet.

På torsdagskvällen möttes hela skolan upp på Slow Down för tipspromenad och för att få en av Mickes goda hamburgare. Frågorna handlade till hälften om Koh Lanta och till hälften om skolans lärare.

Randi, Kokosnötens katt och maskot, har inte synt till i veckan. Vi i Kokosnöten skrev en stafettberättelse om var han tagit vägen och varför. Denna läste vi upp i Salan på fredagens avslutning. Där tog vi också avsked av Fanny och Zeb som nu lämnar oss. Tack för denna tid och hoppas vi ses igen.

Trevlig helg!

Olof

5-6:an Papayan

Så har sista dagen för Papayan passerat för den här terminen. Under veckan som gått har vi hunnit med det uppskjutna baket från förra veckan på Slow down. Den här gången blev det hallongrottor.

Det har varit en fantastiskt trevlig tid att få jobba med eleverna i Papayan den här vintern men nu väntar en resa hem till Sverige inom kort för oss.

Jag vill tacka alla föräldrar och elever för den här tiden här och önskar er en trevlig avslutning på er vistelse!

Johan

 

7-9:an Bananen

Denna vecka har varit lite känslosam. Klassen har kommit varandra nära och samtidigt lider det mot sitt slut. Vi tackade av fem kompisar, Moa, Jesper, David, Molly och Elin i dag. Som vanligt delades fantastiskt träffsäkra kamratomdömen ut, och välförtjänta applåder rungade i Salan under medaljceremonin. Vi kommer att sakna storklassgemenskapen då klassen nu minskar i antal. På måndag är vi endast sex elever.

Eleverna har fortsatt kul med varandra, nu spelas det utöver pingis och King även fotboll på rasterna. Det är fint att se de äldre och de yngre agera och samspela tillsammans här. På idrotten spelade vi bananer volleyboll med Kokosnötterna och det var kul. På musiken hade vi quiz och i övrigt har vi fokuserat på våra uppgifter och levererat.

Det har varit prov i b l a kemi och SO denna vecka och eleverna lyckas trots hettan hålla huvudet kallt och prestera på topp! Vi har bl a resonerat kring ordens betydelse i matten, vet du vad prefixen deci, centi, milli, mikro, nano, hekto, kilo, mega och giga betyder?

I torsdags hade vi familjekul på stranden. Familjerna fick gå en tipsrunda och utmanades i trettio frågor om Koh Lanta och lärarnas dolda talanger. Efteråt grillades det hamburgare och samtalades i solnedgången vid Slow Down. Vi hade det jättemysigt!

Tack för en fin vecka ! Hoppas vi ses snart igen.

Gabriella