Vecka 13 2014

Förskolan Fjärilen

Den här veckan har vi varit på utflykt till det buddistiska templet i Old Town.  Vi träffade en munk som berättade om sitt liv och vi ställde frågor till munken. Sedan fick vi följa med till munkens hem och också prova att meditera på meditationsplattor. En spännande dag med lugn atmosfär och fin miljö.

På engelskan fokuserade vi på att lära oss om kroppsdelar. Vi gjorde rörelsesången huvud, axlar, knä och tå. Sedan fick vi en uppgift då vi skulle para ihop ett klädesplagg till en kroppsdel.

Mitt i veckan hade vi hela skolan sjunger och sjöng våra favoritsånger till ukulele och gitarrspel.  Vår musiklärare Mattias slutar på fredag så vi gjorde ett sammandrag av våra bästa låtar vi sjungit.

När vi hade Thai med Sharon fick vi träffa vår favoritvän Doeramon. Vi lärde oss vad olika kroppsdelar heter och avslutade med olika sånger.

Vi har under veckan haft olika lek och aktivitetsstationer. Då barnen själva får välja och ha inflytande över verksamheten.

Vi tackade av fem fjärilsbarn på fredagsavslutningen och önskade dem lycka till. Tänk att tiden går så fort när man har kul och lär känna många nya vänner.

Ha en mysig helg!

Lill, Sharon och Elin

 

Förskoleklassen Mangon

Måndag: På samlingen pratade vi mycket om vilka barn som slutar denna veckan, nio stycken!  Vi pratade också om att vi skulle åka till det buddistiska templet på tisdag. Jag  berättade för barnen om Buddha, jag visade en bild på en munk. Sedan hade barnen frågor som de ville ställa till munken, som jag skrev ned.

Vi arbetade vidare med vårt havscollage och knöt vänskapsband.

Tisdag: Dags för utflykt till templet! Vi var alla förväntansfulla och glada. Det är verkligen kul att åka på utflykt med Era barn.

Då vi var framme vid templet samlades vi i en stor Sala, där fick vi möta munken.

Först bugade vi tre gånger för Buddha, sedan tre gånger för munken. Det blev ett fint möte, han svarade på barnens frågor, sedan tog han med oss till huset där han sov. Vi avslutade med att meditera tillsammans och få en välsignelse av munken.

På e-m. var det dags att säga Hej då, till Robin

Onsdag : Mollys födelsedag! Jennie och Sara arbetade eftersom jag var ledig.

Barnen arbetade med bokstaven Nn. Sedan var det kalas för Molly.

Onsdagen avslutades som vanligt med Hela skolan sjunger.

Torsdag: Idag var det dags att säga hej då till Ingrid och Noah. Lill kom in och spelade och sjöng med oss. Barnen sjöng så taket lyfte sig!

Fredag: Stora ”Hej då Dagen,” sex barn slutade och Jennie. Vi som är kvar får försöka klara oss så gott det går.

Ha det så bra nu allihop, här i Thailand, eller på väg hem till Sverige.

Hälsningar från

Marion

 

1-2:an Snäckan

Om du gör något dumt skall vuxna ställa upp och hjälpa dig. Det här är artikel 37 och 40 i barnkonventionen. Som vanligt läste jag en berättelse som handlar om den här artikeln. Efteråt fick eleverna diskutera om varför man gör ”dumma saker”. Jo, det är därför att man vill vara cool, tuff, modig inför sina kompisar, sa eleverna. Har ni gjort några dumma saker då undrade jag. En del av eleverna hade gjort något dumt som att sno godis från affären och sno glass från sin mormor. Jag berättade också för dem att vuxna gör också dumma saker, även deras lärare, ( även om man ej kan tro det.) Men att det är viktigt att berätta för sina föräldrar så att man kan få hjälp av dem för att ställa allt till rätta.

I bilden gjorde vi rumlaskogen med dess invånare ( barnkonventionen) i modellera.
Likhetstecknets ( =) betydelse har vi också arbetat med. Vet eleverna redan nu vilken betydelse det har så är det lättare för dem att lära sig ekvationer i framtiden.

Nu är det sorligt för nu har den tiden kommit då det slutar elever och lärare varje vecka. Den här veckan säger vi hej då till Frida, Theo och till min kollega Sara. Mattias vår idrottslärare och musiklärare slutar med.
Nästa vecka kommer vi att ha idrott tillsammans med Hajen på tisdagarna.

Ha en bra helg önskar

Lovisa och Sara

1-3:an Geckon

Det här blir det sista veckobrevet jag skriver eftersom jag och de flesta eleverna på Geckon slutar. Några elever fortsätter på skolan och flyttar över till andra klasser.

Veckan har varit full av roliga saker. I onsdags var vi på tempelbesök i Old Town. Vi träffade en buddhistisk munk som berättade om hur han lever. Sharon översatte så det gick jättebra att förstå och få svar på alla frågor som barnen hade. Tänk er att gå upp klockan 4 varje morgon och bara äta två mål mat om dagen. Vi fick besöka hans enkla lilla hus och se hur han sover. Vi avslutad besöket med att överlämna vår gåva till munken och att meditera tillsammans.

Treorna har haft några lektioner slöjd den här veckan också, de har sytt olika figurer och gosedjur. Det har varit mysiga stunder där man inte varit så många och kunnat få mycket hjälp om man behöver.

På sista gympan joggade vi, kastade frisbee och tränade på att kasta och fånga en tennisboll med en hand. Som vanligt kastade vi oss i havet som avslutning. Tänk vad härligt att kunna avsluta sin gympalektion med det.

Den här veckan har vi försökt att göra färdigt och avslutat olika arbeten. Vi har städat och plockat ner alla våra teckningar. Eftersom Geckon har hand om salanuppträdandet har det gått åt en hel del tid till att planera och träna på det. Vi hade ”Melodifestivalen” som vårt uppträdande, tre bidrag fick publiken se, The Bananas, Petra Marklund och Six Girls. Alla var jättebra, men det var The bananas som vann med Bananvisan.

Sist men inte minst vill jag tacka alla underbara barn och föräldrar för tiden på Lilla Svenska Skolan. Det har varit en härlig tid med så mycket skoj.

Hej då och hoppas att vi ses någon gång

Maria

 

3-4:an Hajen

I veckan har det blivit många diplom att skriva. Varje elev skriver något positivt om den kamrat som ska sluta. Allt sammanställs på ett diplom som den eleven får på sin sista dag. I Hajen slutar det fem elever denna vecka. På måndag kommer det två nya, som tur är.

I onsdags var det dags för eleverna att bli testade på simning. Alla fick pröva om de kunde simma 200 m bröstsim och 50 m ryggsim. Alla kämpade på och gjorde sitt bästa och visade goda resultat.

I klassrummet har alla redovisat klart sina sagor. De skulle skriva med typiska sagodrag, få respons, rätta och renskriva. Klassen hade till uppgift att lyssna noga och höra efter om alla sagodragen fanns med. Alla fick mycket applåder och hade lyckats mycket bra.

Det är flera som har läst om Sverige under våren. De fick också redovisa var sitt landskap för sina kamrater. Det som var nytt för dem var att de fick inte läsa innantill, utan de skulle ha skrivit ner stödord och prata fritt utefter de orden. Även detta gjorde de galant och alla applåderade.

Trevlig helg!

Elisabeth

 

5-6:an Kokosnöten

Sista veckan i mars är till ända och vi säger hejdå till tre elever som styr kosan tillbaka till Sverige. Det är alltid lika tråkig när någon slutar men så spännande det har varit att träffa alla. Eleverna kommer hem med många nya erfarenheter och nya möten som

Som vanligt har vi arbetat på med våra enskilda planeringar och det har varit allt från att bygga en modell av en vikingaby till att skriva om Europas länder. Några elever har övat på de olika ordklasserna i svenska och att skriva berättelser med målande beskrivningar. Vi har även haft högläsning av romanen ”Alex Dogboy”.

I engelska har vi den här veckan tränat på att ställa frågor korrekt till varandra och gått igenom fraser som vi kan använda när vi skiljs åt, ett passande tema denna vecka.

På idrotten denna vecka har eleverna spelat tennis och det var mycket uppskattat. Det var varmt men eleverna kämpade på bra och de fick in en och annan smasch. De har också sett en film som heter ”Träningsglädje”.

En riktigt trevlig helg önskar vi er alla!

Pia, Lena och Annelie

 

7-9:an Bananen

Vecka 13 är det och den här veckan är det många elever som slutar på skolan. Inne på Bananen är det fem stycken elever som slutar. Jag själv (Annelie) har två veckor kvar på skolan innan jag återvänder till Sverige. Jag hoppas då att våren har kommit för att stanna.

Helena inne på slöjden meddelar att det känns vemodigt att det här är sista veckan som hon och Bananerna hade textilslöjden tillsammans. Det har varit  jättemysiga veckor tillsammans med det här gänget. Kreativitet blandas med diskussioner om livet här och nu och då och sen. Eleverna har gjort färdigt kuddar med applikationer, kuddar med broderad text, brottats med krångliga symaskiner, stickat Lovikavantar, virkat rutor, klippt rutor till kuddar i lappteknik, tillverkat kjolar och sytt handdockor. Det har varit en lärorik tid med projekt som inte alltid har blivit som eleverna tänkt sig, men det är så vi utvecklas . Nu hoppas Helena att hela bananklassen fortsätter att ”skapa” – ni kan om ni vill – så det så!

Fyra elever hade hemkunskap på Lanta Cooking School. Vi fick lära oss mycket om thailändska kryddor och grönsaker och nu kan vi laga Phad Thai, Masaman och friterade bananer. Eleverna var mycket intresserade och duktiga trots att det blev sent och det var också ganska hett att stå framför gasplattan i 35 graders värme. Vi har på engelskan gått igenom engelska idiom och uttryck och eleverna har kämpat på bra med sina planeringar.

Mattias på musiken slutar också den här veckan och bjöd klassen på glass. Gott! På matematiken har några elever skrivit prov medans andra förbereder sig inför kommande prov och NP. Eleverna har på idrotten fåt prova på att spela tennis. Det var roligt tyckte eleverna. Vi hade även lite idrottsteori, kondition och styrka.

Vi avslutade dagen med att fika

Trevlig helg

Annelie, Pia, Lena och Helena