Vecka 13 2013

Förskolan Fjärilen

Den här veckan fick vi ett sista besök av både Linda och Maria. När Linda kom så fick vi göra fina påskkort. Barnen målade påskmotiv på ett gemensamt papper med vaxkritor. Därefter svampade vi på vattenfärg över bilden. Sedan fick barnen varsin ram för att välja ut sitt motiv. Barnen var mycket nöjda med sina påskkort. Maria kom med katten Morris och repeterade allt vi hade gjort under terminen på engelskan. Då märkte man hur mycket som vi hunnit med på några månader.

Vi har även hunnit med att göra påskkycklingar av garn. Barnen har också gjort avtryck med sina händer på papper vilket blev väldigt fina kycklingar. På torsdagen blev det en riktig påskfest. Två väldigt fina påskkärringar kom inflygande och bjöd på godis. Sedan bjöd draken Berta på glass eftersom hon tyckte att alla hade varit så duktiga på att göra experiment. Berta pratade om luft och visade hur man kunde göra en pappelikopter och en konelikopter. Vi testade olika föremål för att se vad som föll snabbast till marken. Barnen tyckte det var en kanondag med många överraskningar.

På torsdagssamlingen avtackades bland annat tre av fjärilens barn och flera av de pedagoger som arbetat på skolan. Det känns sorgligt att inte få träffas igen. Alla elever, lärare och föräldrar avslutade veckan med att tillsammans sjunga två sånger.

Nu tar vi påsklov och hoppas att alla får en trevlig helg.
Maritha, Sharon och Alida

 

Förskoleklassen Mangon

En liten återblick……

Vi började terminen med tema djungeln. Vi har lärt oss om allt från små kackerlackor till stora elefanter! Vår finna väggbild innehöll det mesta man kan hitta i en djungel Det är fantastiskt att det finns så mycket spännande att lära sig, och så mycket barnen redan själva kan om Thailands många djur.

Vi jobbar med tema kroppen. Tillsammans med Linda (bildlärare) mäter vi kroppen, vi målar kroppen och gör vi ett fantastiskt fint självporträtt och klipper ut bilder på olika kroppsdelar. Vad finns inuti kroppen, att allt vilka kroppsdelar består vi av om vi inte har ett skelett. Vad händer om vi inte äter mat?

Vi har gjort så mycket roligt och lärorikt, allt finns dokumenterat i vecka för vecka. Läs gärna veckobreven igen!  En fantastisk tid på Lilla Svenska Skolan och Koh Lanta närmar sig sitt slut för mig. Först en veckas semester i Chang Mai sedan hem till betydligt kyligare klimat i Sverige.

För flera av er föräldrar och barn är det också dags för hemresa eller vidare resa till nya platser och äventyr. Tack alla ni för som ställde upp och hjälpte till på gympan i början av terminen. Det är både barnen och jag glada över.

För övrigt så är jag glad också för att ni har uppmuntrat och stöttat, det har betytt otroligt mycket för mig, och i nästa led även för barnen. Jag har verkligen trivts här på Lilla Svenska Skolan och på Koh Lanta. Jag är ganska övertygad om att jag kommer tillbaka hit någon gång i framtiden!

All lycka från oss, till er alla!
Yvonne och Jennifer

 

1-2:an Snäckan

Som vanligt har tiden rusat iväg och vi är redan inne i påskveckan. Hela veckan har gått i påskens tecken. Vi har samtalat om varför kristna firar påsk och jämfört med buddismen och islam. Vi har pratat om svenska påsktraditioner och alla har berättat hur de firar påsk i sina familjer. Vi har tillverkat ”Äggtavlor och målat bilder med påsk- kycklingar, påskkäringar, påskharar och andra påskmotiv.

På svensklektionerna har vi arbetet med påskmeningar och fortsatt med våra tyst- läsningsböcker. Vi har haft påskord som veckans ord. Vi har läst högt för varandra och gett varandra respons på läsningen och på mattelektionerna har vi arbetat i våra böcker.

På idrotten i tisdags körde vi olika lekar i den gassande solen på stranden. Bland annat Svanskull, Kedjekull samt en lek som handlade om att ena laget skulle välta koner och det andra laget skulle ställa upp dem. Vi valde dock att genomföra det med elevernas skor. Lektionen avslutades med bad och lek i havet. Det blev en uppskattad och ”svalkande” avslutning på lektionen.

Engelskan med Maria som nu lämnar Koh Lanta avslutades med leken ”Fruktsallad” och ett riktigt härligt kramkalas.

På bilden delade vi in oss i två grupper och målade typiska påsksaker med pastellkritor och vatten på två stora papper. När målningarna hade torkat fick vi leta efter ett lämpligt motiv med hjälp av en ram. Vi klippte ur det vi tyckte bäst om och klistrade det på ett vitt papper. Uppgiften resulterade i många läckra påskkort. Mitt under lektionen fick vi besök av två påskkäringar som bjöd på godis, sjöng och skojade med oss.

Samlingen på torsdagen inleddes av påskkäringarna Clas och Mårten som bjöd på ett kort roligt sångnummer. Resten av samlingen blev en smula sorglig eftersom det var dags att säga farväl till flera av våra mysiga elever och lärare som nu slutar på Lilla Svenska Skolan. Vi i Snäckan hade tur och blev bara en mindre eftersom Petter lämnar oss. Vi kommer att sakna dig och önskar dig lycka till när du kommer tillbaka till din skola i Sverige.

Jag önskar er alla ett skönt lov och en riktigt Glad Påsk!
Berit

 

1-3:an Geckon

Det här blir det sista veckobrevet jag skriver eftersom eleverna på Geckon slutar och många återvänder hem till Sverige. En del fortsätter att semestra en tid innan hemfärden. I torsdags hade vi en samling i salan där eleverna avtackades. Det känns svårt att skiljas från varandra samtidigt som det är spännande att snart komma hem till kompisarna i Sverige och få berätta om livet i Thailand. Vi önskade varandra lycka till och kanske en del kommer att återkomma till Lilla Svenska Skolan och träffas igen?

I måndags arbetade Anita i Geckon, då sjöng de och lärde sig en ny kompissång:

Jag – jag

Jag vill – jag vill

Jag vill att – jag vill att

Jag vill att du – jag vill att du

Jag vill att du blir – VA?

Jag vill att du blir min kompis…

På idrotten i tisdags körde vi olika lekar i den gassande solen på stranden. Bland annat svanskull, kedjekull samt en lek som handlar om att ena laget ska välta koner och det andra laget ska ställa upp dem. Vi valde dock att genomföra det med elevernas skor. Lektionen avslutades med bad och lek i vattnet vilket var uppskattat.

På matematiken fick alla ett papper och en sax och uppdraget var att klippa en så lång remsa som möjligt av pappret. Därefter mättes remsorna med måttbandet vi tillverkade för några veckor sedan.

Vi har övat på att intervjua varandra. Det gällde att komma ihåg vad kompisen sa för att sedan kunna återberätta för alla andra i  gruppen. Det var intressant att få veta lite mera om varandra!

Vi har målat bilder där vi fyllde var sitt papper med olika färger. När färgerna hade torkat letade vi upp olika figurer och former som hade skapats. Dessa markerades med svarta pennor och det blev häftiga konstverk.

Påskpyssel har vi också hunnit med! Först marmorerade vi papper med marmoreringsfärger. Av det marmorerade pappret klippte vi ut påskägg som hängdes på ett påskris som alla har målat.Tjusigt värre!

Sist men inte minst vill jag tacka alla underbara barn och föräldrar för tiden på Lilla Svenska Skolan. Det har varit en fantastisk tid med många härliga möten. Klassbloggen avslutas nu men den finns där för all framtid så att ni när som helst kan gå in och minnas vår tid på Lilla Svenska Skolan på Koh Lanta.  www.geckosarna.blogspot.com

GLAD PÅSK
Karin

 

3-4:an Hajen

Återigen har vi haft en fin vecka i Hajen. Det är så härligt att glädjen hos eleverna och vilket fokus de har när de arbetar!

Vi har avslutat temat om kristendomen med att prata om olika högtider. Det är ju snart påsk och nu vet eleverna vad de olika påskdagarna heter och vad som hände i Jerusalem de olika dagarna.

Det har också varit roligt att höra om olika påsktraditioner som eleverna har hemma i Sverige. Vi pratade också om traditioner som man hade förr i tiden t ex äggpickning. Två personer håller var sitt kokt ägg i handen. Så stöter de äggen mot varandra. Den som lyckas hålla sitt ägg helt vinner! Detta fick ju eleverna prova på i kyrkan förra veckan. Kanske något att prova på påskafton…

Vi har verkligen haft trevligt när vi haft musik tillsammans med Kobran, men denna vecka var det tyvärr sista gången eftersom eleverna i Kobran slutar på torsdag! Det var fantastiskt att höra eleverna sjunga ”En värld av vänner” medan Fanny kompade på gitarr. Sedan pratade vi om Abba och såg ett filmklipp från när de vann Eurovision song contest med Waterloo.

På idrotten i tisdags körde vi olika lekar i den gassande solen på stranden. Bland annat svanskull, kedjekull och en lek som handlar om att ena laget ska välta koner och det andra laget ska ställa upp dem. Vi valde dock att genomföra det med elevernas skor. Lektionen avslutades med bad och lek i vattnet vilket var uppskattat.

På slöjden kämpade alla med att avsluta sina arbeten. De som blev klara fick ägna sig åt ett arbete som inte tog längre tid än att de blev klara på samma lektion. Några valde att lära sig knyta makraméarmband och någon annan att sy en mössa av ett gammalt linne.

Vi har haft påskpyssel. Eleverna fick lära sig att vika en papperspåse och av den gjorde de sedan en påskhöna eller påskhare. Ett tips till föräldrarna: den fungerar utmärkt att fylla med lite påskgodis!

Vilken överraskning vi fick på skärtorsdagen! Två tokiga påskkärringar kom inflygande i klassrummet på sina kvastar och bjöd på godis. De hade tagit vägen förbi Koh Lanta när de skulle till Blåkulla!

På eftermiddagen var det gemensam avslutning i Salan. I morgon är det ju långfredag och ledigt. Det var både elever och personal som avtackades med fina medaljer. Sedan var det var så fint att höra alla elever tillsammans sjunga ”En värld av vänner”. Elever, föräldrar och personal sjöng kanon på ”Vår tupp är död” och till sist den thailändska nationalsången.

Glad Påsk till er alla!
Birgit

 

4-6:an Kobran

I måndags var det Marie bebådelsedag. Enligt den kristna tron heter den så därför att Maria den dagen, 9 månader före jul, fick veta av ängeln Gabriel att hon var havande med Jesus. Den här dagen, den 25 mars, kallas också för Våffeldagen och så har det blivit genom att den andra benämningen på den här dagen, nämligen Vårfrudagen, har förvrängts i folkmun till Våffeldagen! Så nu vet vi lite mer.

Vi hade vår sista musiklektion med Hajens 3-4:or i tisdags (det är mycket som är ”sista” den här veckan). Vi pratade lite om ABBA, tittade på ett youtubeklipp när de vann Eurovisionsschlagerfestivalen (måste vara ett av de längsta ord som finns!). 1974 var det väl.? Sen sjöng vi Mama Mia. Tänk så många HITS ABBA fick. Vem slår det, mer än Beatles? Några förslag?

Batikmålningen på onsdagen var en annan aktivitet den här veckan. Kul, intressant och vad fint det blev!

Alla har jobbat färdigt med de mål de hade när de kom hit. Kobrans elever är på hugget!

Ja, nu sitter jag här och skriver på torsdagseftermiddagen. Vi har haft en vemodig och fin avslutning med massor av avtackningar och fin sång. Det är alltid jobbigt att skiljas, men, som Helena uttryckte det i salan nyss: Om jag fick välja mellan att stå här och vara ledsen för att vi ska skiljas, eller att aldrig ha fått träffa er allesammans; då är valet lätt!

Och, vem vet: vi kanske ses igen?

Tack, tack, tack, alla goa, fina, snälla, trevliga, roliga, engagerade, generösa barn och föräldrar!

Och Glad påsk!
Mårten

 

5-6:an Kokosnöten

Denna vecka var det deadline för tidningen och som tur var blev den klar i tid. Eleverna har suttit vid datorn otaliga timmar och klippt in texter och bilder i Pubslisher. Klassen lyckades enas om all layout och det färdiga resultatet har sparats ned i rätt format. Glöm inte att gå in och läsa och titta i den på hemsidan när den har publicerats där! Idag, torsdag, bjöd jag klassen och hela 7-9:an på glass för att de lyckades ro tidningen i land!

De elever som var klara med sin del till tidningen har arbetat med framför allt SO denna vecka. Alla religionsplanscher börjar nu bli klara och redovisningarna blir v. 15. En elev blev klar med hela sitt geografiarbete och två elever kom en bra bit på vägen i skapandet av en Powerpoint kring lag och rätt.

Veckans grammatiska moment i engelska var frågeord, personliga pronomen och possessiva pronomen. Det var inte helt lätt att få rätt på alla pronomen och veta vilket som hörde ihop med vilken person. Vi jobbade med det en bra stund och kommer att repetera det flera gånger framöver.

På bilden fick eleverna skapa en gemensam målning, som sedan klipptes ut i mindre bitar och gjordes till små kort. Det gemensamma temat var påsk.

Musiken gick i skapandets tecken. Mårten delade in eleverna i mindre grupper och tillsammans fick de skapa egna låtar och sedan spela upp dem. En mycket trevlig och kreativ uppgift! Eleverna var fantastiskt duktiga och löste den med bravur.

Detta var en något kortare vecka då vi är lediga imorgon, fredag. Därför passar jag på redan nu att önska alla en trevlig långledighet. Jag vill också tacka de fina påskkärringarna, som besökte skolan idag på sin väg till Blåkulla!

Trevlig helg!
Ulrika

 

7-9:an Bananen

Eftersom veckan är kort och två elever samt Maria åker hem, har det varit full fart med både det ena och det andra. Det är mycket som ska avslutas och lämnas över. Denna vecka har det varit många inlämningar och prov.

Eleverna har så smått börjat öva på nästa veckas fredagsavslutning som sker på torsdagen, eftersom några av eleverna åker på ett skärgårdsäventyr i Phang Ngas skärgård på fredagen.

Vi har sett filmen ”Lilja 4-ever” som vi har kopplat till Felicias arbete om slaveri då trafficking kan anses som vår tids slaveri. Eleverna tyckte det var en hemsk film framför allt för att det är verklighet för många.

Det var roligt med de ”små” påskkycklingarna som sprang omkring på skolan och delade ut påskgodis. Söta var de i sina dräkter och med en sång som ingen kommer att glömma. Den lämnade ingen oberörd! Vi avslutade veckan med glass hos Mon och tog så påsklov.

Vi önskar alla en Glad Påsk!
Clas och Maria