Vecka 13 2012

Förskolan Fjärilen

Vi har denna vecka sagt hej då till flera barn på Fjärilen och avsked är ju alltid tråkigt. Men om vi vänder på steken och istället säger att det har varit roligt att möta och lära känna alla dessa barn (och föräldrar) så känns det lite lättare i kroppen! I övrigt har vi, som alla andra veckor, lekt både fritt och organiserat, samt haft andra organiserade aktiviteter för oss.

I början av veckan hade barnen en thailektion, där Sharon gick igenom vad alla veckans dagar heter på thailändska och lite repetition på några djurs namn. Som alltid var barnen intresserade av att lära sig något nytt och spännande! Avslutningsvis fick barnen lystra till olika instruktioner på thailändska och då gällde det att lyssna, komma ihåg och göra rätt. Lite svårt var det, men de allra flesta gångerna fixade barnen instruktionerna!

Det börjar närma sig påsk, tro det eller ej, så vi började redan denna vecka med lite påskpyssel! Barnen fick göra påsktavlor genom att rita av sin hand och av den göra en tupp eller höna. Grunden var densamma, men resultaten blev varierande då bakgrunderna skilde sig liksom valet av färg. Tavlorna kan även användas till påskkort om barnen hellre vill det. Enkla att göra, så att alla barn kan göra dem i stort sett själva och fina att se på!

Istället för att gå ner till stranden denna vecka stannade vi kvar på skolan och var i den stora salan där vi körde ”Röris” och lekte ”Följa John”. Barnen fick också möjlighet att vara John och var mycket påhittiga.

Läsårets sista pass med engelska och musik med Maria och katten Morris var på torsdag denna vecka. Maria ska åka hem till Sverige nu när många elever slutar och skolan därmed blir lite ”mindre”. Det blev lite sentimentalt, men glädjen och nyfikenheten att lära sig nya ord på engelska, samt sjunga och ha kul tillsammans tog över. Vi lekte  bl a ”Kims lek” med bildkort och det engelska ordet, vi sjöng på svenska och engelska; både med och utan rörelser. Det var ett roligt pass!

Veckans dramapass bjöd på fler charader! Barnen vågar, törs och vill gärna visa upp sig för varandra och det är jättekul att se dem agera! Den här gången var det jättemånga barn, eftersom Mangobarnen var med oss Fjärilar den eftermiddagen, men det var inga problem för dem att två och två göra en charad tillsammans medan de andra fick gissa, härligt!

På fredagen kom svenska kyrkans präst i Phuket till Fjärilen och Mangon för att prata om påsken och varför vi firar den. Hon pratade medryckande och inlevelsefullt om Jesus sista dagar. Hon berättade också om Judas svek och om hur han senare ångrade sig och kom därmed in på orden hat, älska och förlåt som vi sedan diskuterade i förhållande till våra liv här och nu. På så sätt bjöd hon in barnen i samtalet och de visade sitt intresse genom sina frågor och svar.

Det var lite om en del av vad vi sysslat med på Fjärilen denna vecka. Undrar vad som händer i nästa vecka; påskveckan… Välkommen hit och ta del av det om en vecka!

Trevlig helg!
önskar Kristina och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Nu har vi avslutat våra bokstavsböcker, de blev fantastiskt fina med mycket fantasifulla bilder. Alla barn har arbetat med stor glädje.

Hela veckan har vi hållit på att rimma, både med egna ord och med hjälp av sångtexter. Vi har sjungit om en katt när det var natt, om en hund som var rund, om en mus som gjorde bus m.m. Lyssnat på ljud i början på ord har vi också gjort.

På idrotten valde vi att vara kvar på skolan där barnen blev indelade i tre grupper. Vi hade femkamp med kast med liten boll till varandra, springa och sedan åla, balansövning, kast med stor boll i korg och som sista gren hade vi limbo. Insatserna var lite ojämna, vissa satsade allt medan andra glömde av att fullfölja grenen, men roligt var det!

Maria, prästen från svenska kyrkan berättade för oss och Fjärilen om varför man firar påsk. Hon illustrerade sin berättelse med dockskåps stora saker. I samtalet med barnen for deras tankar iväg åt många olika håll och frågorna handlade om allt mellan himmel och jord! Tillsammans sjung vi en vacker sång som vi tränat på innan.

Flera barn slutar denna vecka i förskoleklassen Mangon och reser tillbaka till Sverige, så det har varit lite avskedsstämning hela veckan. Tack alla ni för många trevliga stunder tillsammans och lycka till i Sverige!

Trevlig helg önskar Inger och alla Mangobarn.

 

1-2:an Snäckan

Denna vecka har allt varit som vanligt i klassen igen förutom att tre elever slutat och nu åker hem till sina skolor i Sverige igen. Det är Johanna, Linus och Cassandra som vi på Lilla Svenska Skolan fått det stora nöjet att lära känna under en lång tid. Vi önskar dem lycka till med sin fortsatta skolgång.

På torsdagen efter lunch åkte vi och 1-2:an Geckon i väg till Svenska kyrkan för att delta i en påskvandring. Vi hade skattjakt och letade efter ägg. Av det som fanns i äggen berättade prästen Maria om vad som hände under påsken. Vi målade ägg. Sedan lekte vi en lek där vi kastade äggen för att se vem som kastade längst utan att äggen gick sönder.

Anne-Lie var ledig halva torsdagen och hela fredagen. Helena och Maria vikarierar då i Snäckan.

Skolarbetet
I svenska fortsatte vi med kapitel 4 i vår beskrivande berättelse, uppgiften var att rita den ö man hamnat på och vandra runt den i bild. Sedan skulle promenaden och vad man såg under den skrivas ned i berättelseboken. Det är ett roligt skrivtema som alla gillar att jobba med.

I matematik har alla arbetat med sina matematikböcker, några med talsortsräkning, andra med klockan, division eller uppställning.

I SO arbetade vi med Thailandsboken och har börjat prata lite om påsken, vi går ju in i ”stilla veckan”.

I NO pratade vi om stjärnbilder, varför de var viktiga förr i tiden för människorna, och ”nosade” på på de grekiska gudarna. Sedan tittade vi på stjärnbilden Orion och läste myten om honom. Därefter fick alla skapa en bild utifrån myten.

Idrotten höll Barbro och Helena i. Denna gång lektes kramkull, skepp, strand och hav och till sist KO-mu leken i havet.

I engelska har vi haft läxförhör som den här gången handlade om ”In the street”. Vi gjorde klart en del saker eftersom det var sista gången idag.

På musiken sjöng vi låtar som vi tycker om. Vi provade också på att spela lite gitarr och synth.

Ha nu en riktigt skön helg!
Anne-Lie och Maria

 

1-2:an Geckon

Geckons sista vecka för den här terminen! Vi arbetade på som vanligt. Det finns en lek, som heter ”Flaggstången” och den lekte vi. Bra träning på alfabetet! Till elevrådet fick Olle gå. Vi fick i uppgift att utvärdera skolan med två frågor. Finns det något som du tycker ska vara annorlunda och vad skulle du vilja ändra på, om du kom tillbaka hit någon mer gång? Varje vecka har vi utvärderat i klassen och det har varit nöjda barn varje gång.

Maria ledde första timmen med engelska och musik på tisdagen.  Hälsningsfraser, hur man mår, hur vädret var idag, namnsång och ”This me” på engelska. Alla var modiga och duktiga! A eller an framför substantiv tränades också. Till slut sjöng de en sång, som hette ”Örnen och indianen”. Alla barnen gick ner i varv under den sången! Vilken inverkan musik kan ha på oss! Sen arbetade vi med Thailand och vårt uppträdande i Salan på fredag.

Sista idrotten på stranden för Geckon med lekar och bad inledde dagen. Andamanhavet låg lugnt och stilla och vi njöt. Läsning, dagbok, utvärdering och hela skolan sjunger satte guldkant på tillvaron.

På torsdagen tränade vi i Salan på vårt program till avslutningen. Alla talade högt! Det gäller ju att höras! Eget arbete var högt prioriterat och barnen lärde sig mycket: tiotal och ental, Dd, läsning, historia, läsförståelse, geometriska figurer m.m. Efter lunch blev vi hämtade med buss till kyrkan på påskvandring och där Maria och Ingvar väntade på oss. Det blev rolig skattjakt, berättelsestund om påsken och äggmålning. Avslutningen blev äggrullning. Vem kunde komma längst med sitt ägg och ändå ha ett helt ägg? Tora vann!

Vilken härlig tid jag har haft på Geckon! Jag har sett mängder med olika läromedel, som barnen haft med sig och vilka barn sen! Vi har jobbat och haft kul! Till råga på allt, så var det ju vår tur att uppträda i Salan på fredagen! Många medaljer skulle delas ut innan vi fick uppträda, men till slut var det dags! Alla barnen pratade högt och gjorde sitt allra bästa! En bra avslutning med alla Geckobarnen! Det verkade som publiken hade kul också! Bra jobbat!

Tack för mig och hoppas att vi ses någon mer gång! Det har varit en fantastisk tid, som jag sent kommer glömma!

Barbro

 

3-4:an Hajen

Denna vecka lämnar Hanna, Nathalie och Tindra klassen. Det känns alltid lika trist när elever åker tillbaka till Sverige. Tack för den här tiden Hanna, Nathalie och Tindra, det har varit roligt att få lära känna er! De fick förstås diplom med många snälla kommentarer av klasskamraterna! Nu kommer det att vara åtta elever i klassen under en månad framåt.

På torsdagen besökte vi svenska kyrkan och där fick vi uppleva en påskvandring. Först blev eleverna indelade i grupper och fick med hjälp av en ”skattkarta” leta efter påskägg. Sedan berättade prästen Maria med hjälp av innehållet i äggen hur Jesus red in i Jerusalem, blev förrådd av Judas, dömd till korsfästning och sedan uppstånden. Efter det fick eleverna gå till Ingvar och måla var sitt påskägg. Besöket avslutades med en spännande äggrullning. Det gällde att rulla sitt ägg så långt som möjligt utan att det gick sönder. Lyckligtvis var äggen kokta för det var många som kraschade!

Eleverna har skrivit Haikudikter som är en japansk diktform. En sådan dikt består av tre rader. Den första ska ha fem stavelser, den andra sju och den tredje fem. Mycket trevliga dikter med påsktema lästes sedan upp för kamraterna.

I geografin har vi tillsammans läst om Svealand. Eleverna fick lära sig att det är tättbefolkat, att där finns berg som är så höga att de kallas fjäll och att där finns fin skärgård.

På musiken presenterade Maja sin favoritlåt på ett väldigt trevligt sätt. Först sjöng hon låten som är en jojk fantastiskt vackert och sedan fick vi höra en artist göra samma jojk. Maximiliam gjorde också en utmärkt presentation av sin favoritlåt. Eleverna tränade sedan på ett par sånger till klassens samling i Salan nästa vecka.

Denna vecka fick eleverna parvis dramatisera ett läkarbesök på thailektionen. ”Boat” betyder att man har ont och ”dtång ginn jaa” att man måste äta medicin. Det är verkligen fantastiskt att höra eleverna prata thai med varandra!

På bilden fick eleverna till uppgift att med pastell måla en röd prick i valfri storlek på sitt papper. Utifrån den skulle de sedan skapa en bild. Det blev vackra fantasirika målningar som sedan monterades på rött papper.

Geckon hade hand om fredagens samling i Salan. Först var det många elever och lärare som skulle tackas av. Sedan läste eleverna berättelser som de skrivit. Alla berättelser hade en röd tråd, alltså en början, ett hinder på vägen och ett slut. Vi fick höra trevliga berättelser som eleverna framförde fantastiskt bra!

Så var det dags för helg igen! Hoppas den blir riktigt bra!
Birgit

 

3-4:an Kobran

Kobran är en fantastisk klass. Tolv härliga barn från olika håll i Sverige har jobbat tillsammans i fem till tolv veckor. Nu är dessa veckor slut och det känns väldigt sorgligt att alla ska lämna skolan. Men vi får i stället tänka på allt roligt vi haft tillsammans. Alla glada skratt och roliga lekar, alla goda vänner vi lärt känna, allt vi lärt oss och allt vi fått uppleva. Det finns många fina minnen att bära med sig i livet.

Som vanligt har eleverna jobbat flitigt med sina planeringar och jag tror att alla med stolthet kan visa upp vad de gjort och lärt sig när de kommer hem till Sverige. Med sig i bagaget, förutom alla minnen, har de nu en bok med bilder och berättelser, ett häfte med sina planeringar och utvärderingar och en stor, fin bok om Thailand. Det är otroligt vad mycket vi hunnit under dessa veckor.

I tisdags hade Gun semester och Peo vikarierade i klassen. Då fick vi bland annat göra ett collage med Thailandsbilder som ska bli baksida till våra Thailandsböcker. Vi fortsatte också med ”Heta Stolen-samtalen” om rädsla.

På onsdagen jobbade vår rektor i klassen medan Gun höll i alla avslutningssamtal. Då fick de som ville, tillverka strutsar av garn, som kunde röra sig med hjälp av pinnar.

Svenska kyrkan bjöd på påskvandring i torsdags. Där berättade prästen Maria om vad som hände i Jerusalem på påsken, det året Jesus korsfästes. Vi fick leta upp påskägg runt skolan som innehöll symboler för de olika händelserna under Jesus sista dag. I slutet fick vi måla egna påskägg och tävla om vem som kunde rulla det längst utan att ägget gick sönder. Philia vann för hon hanterade sitt ägg väldigt varsamt.

Så kom då fredagen när vi var tvungna att ta farväl av alla. Vi gjorde vårt bästa för att hålla humöret uppe in i det sista. Det blev tokiga skrivövningar, roliga lekar, galna teckningar, tramsiga charader och många hjärtliga skratt.

Till slut var det ändå dags att dela ut diplom och medaljer och att få de sista góa kramarna innan vi tömde klassrummet. Nu ekar det öde mellan väggarna här.

Ett stort tack alla Kobran-barn för att jag har fått låna er den här tiden. Res nu hem och var stolta över ert fantastiska arbete och över att ni är de fina människor ni är. Ni är bäst!

Många varma kramar från Gun

 

5-6:an Kokosnöten

Nu är det dags för flera elever att sluta hos oss. En av dem ångrade sig igår så vi får behålla Michel en vecka och det var ju kul. Vi får säga hejdå till Sofia, Jonathan, Hampus, Tilde, Oscar och Simon vilket är sorgligt men samtidigt är det fantastiskt att ha fått träffa dessa trevliga och roliga människor. Vi kommer slå ihop oss med 7-9:an Bananen så nästa vecka blir vi en 5-7:a. Frågan är om vi ska kalla oss Bananer eller Kokosnötter? Det finns två dörrar till det klassrummet så vi kanske skruvar upp vår skylt på den andra dörren.

Veckan har präglats av att det för många gäller att göra klart det sista i varje ämne. Vi har också haft avslutningssamtal och skrivit omdöme till det. Eleverna får först skriva om sig själva i kursiv stil och därefter kommenterar och kompletterar lärarna. Det kan se ut så här.

Matematik
Vi har arbetat med tabeller och diagram, saker i Excel och repeterar alla fyra räknesätten.

Kalle har arbetat med tabeller och diagram samt repetition av de fyra räknesätten utifrån den planering som hans klass i Sverige arbetat med. Han har också gjort en egen undersökning som redovisats i Excel. I samband med detta arbete har han lärt sig hur man redovisar tabeller och diagram i Excel. Kalle har varit med på träning av multiplikationstabellerna i form av lekar som Mulitorm och King Kong. Kalle har också lärt sig spelet 21 eller Nim. Kalle visar mycket goda matematiska kunskaper och att ställer rätt frågor, är nyfiken och mycket intresserad. Han har mycket goda förutsättningar att bli riktigt bra på matematik.

En del i SO denna vecka var att vi varit på påskvandring med svenska kyrkan. Prästen Maria guidade oss runt i utställningen Via Dolorosa en utställning gjord tillsammans med en skolklass. Utställningen skildrar smärtornas väg kopplat till elevers utsatthet i skolan. Det var mycket bra och gav upphov till många funderingar i de samtal vi hade efteråt. Många av eleverna har varit med om liknande situationer och vill berätta.

Vi har också fortsatt och avslutat arbetet om Taube på bilden.

I musik har det varit fortsatt arbete med kompositörerna.

I matematik är det prov på bråk och 4-räknesätten för några och andra avslutat sitt arbete på tabeller och diagram.

NO denna vecka avslutade vi området om andning och lungor för de fem elever som arbetat tillsammans med människokroppen. En annan elev har precis avslutat sitt arbete med att göra sitt eget faktahäfte om människan. Kemisterna håller på med atomer och molekyler och har lärt sig lite om att det finns något som heter grundämnen och att det finns ett periodiskt system. Någon elev har lärt sig örats delar och börjat med energi. 5-6:an.

I svenska denna veckan har vi bl.a. pratat om datasäkerhet, om vad man vill och får skriva på en blogg eller på Facebook.

På Engelskan har vi samlat ihop alla papper vi använt till glosförhör och häftat ihop dem. Tänk så många ord som ni nu kan och har i era huvuden. Grattis till det!

Tack för en fantastisk tid tillsammans ni som åker hem. Vi andra ser redan framemot att få bli Kokosbananer.

Syns nästa vecka!
Anders, Inger och Kattis som är kvar
Ha det så bra resten av terminen önskar Kersti och Maria som åker hem.

 

7-9:an Bananen

Kevin, Amanda, Maja, Alexander I och Alexander II slutar hos oss idag och det känns inte roligt alls. I tisdags slutade Lydia. Vad tomt det kommer att bli när de åkt hem. Men vi som är kvar kommer in i en ny fas och det blir också jättebra.

Det har varit elevråd igen. Kevin är bananernas representant och sköter detta alldeles utmärkt. Han går till sina möten och tar med klassens åsikter dit. När han kommer tillbaka är det ofta någon fråga vi ska svara gemensamt på eller så samlar vi in önskemål eller gör önskelistor som Kevin tar med sig nästa gång det är elevråd. För någon vecka sedan fanns ett önskemål om nytt pingisbord och i tisdags fick vi det. 7-9:an har spelat mycket pingis på sista tiden och då är det extra kul när det kom ett nytt bord.

Andra frågor vi svarat på är vilka frukter vi önskar till fruktstunden och om det är någon mat vi saknar i matsalen. Nya frukter har redan tillkommit och vi får se om det tillkommer någon ny maträtt. Någon/några klasser önskade en kingruta och en sådan har nyligen målats upp. Dit har 7-9:an inte hittat än.
Vi har också utvärderat skolan rent allmänt i klasserna. Bananerna är nöjda.

Annars har veckan varit väldigt väldigt bra.  I torsdags var klassen på påskvandring i ”kyrkan”. Det är ju faktiskt påsk nästa vecka… Präst Maria visade bilder på barn i utsatta situationer och refererade ibland till Jesus liv och utsatthet.

Alexander I har lagat god mat hos Mon. Han verkade glad och maten var fantastiskt god. Mon och hennes dotter är otroligt hjälpsamma och gulliga.

Vi har läst i vår bok och jag säger det igen, det är mysigt med lässtunder.

När det gäller skolarbete har det varit en hel del avslutande uppgifter såsom prov och inlämningar, precis som sig bör. Eleverna har varit aktiva in i det sista. Vi har förstås också haft många avslutningssamtal. Det har varit mycket positiva samtal. Man blir väldigt stolt över vad eleverna hunnit med och vad de lyckats prestera. Som sammanfattning kan man säga att man hinner med mycket i skolan även om man ”bara” stannar 5-7 veckor. Det blir en diger dokumentation för varje elev.

Vi avslutade fredagen med fika och lek och säga hej då med sedvanliga diplom och CD-skivor med alla bilder från sin tid på Lilla Svenska Skolan.

När det gäller ämnena så arbetar eleverna med:
Svenska: De som stannar kvar är mitt uppe i sitt pluggande. Hemvändarna har fullt sjå att bocka av efter sina planeringar så att allt är gjort, som skall göras. Böcker skall vara lästa, recensioner skrivna, ordklasser klara.

Musik: Vi avslutade och lekte en muisklek.

Bild: Några har börjat måla sina perspektiv gator i Thailand. De blir riktigt fina. Någon håller på med serietecknande och någon om design av olika fåtöljer.

Engelska: Vi pluggar glosor, läser texter och samtalar på engelska. Hopsamling och koll av de sista momenten för dem som skall sluta. För många är allt klart nu. Det är kul att komma hem och vara stolt över allt fint som uträttats här.

Språkval: De som stannar har franska, så nu blir det full fokus på det. Spanjorerna åker hem denna veckan och har avslutat sina arbetsuppgifter.

NO: Här är det som vanligt blandad kompott. Vi håller på med ellära, broar, ryggradsdjur, liv i naturen samt människans påverkan, kolföreningarnas kemi och bränsle.

Matematik: De flesta har precis börjat på nya kapitel och redan hunnit långt i dessa.

SO: Många elever avslutar den här veckan. Det innebär att det är bråttom att göra klart, lämna in eller göra prov. De områden som är aktuella är Antiken, Kartografi, Kristendomen – Jesu liv, Thailand samt Lag och rätt. Alla jobbar på bra.

Idrott: Vi hade uppvisning på konstsimmet. Riktigt bra program hade eleverna hittat på. Vi lekte en bollek på slutet.

Kul att några av oss ses på måndag igen.

Katarina, Anders, Kersti och Maria