Vecka 13 2011

Förskolan Fjärilen

Denna vecka hade vi bokvecka på skolan med flera olika aktiviteter.

Vi fortsatte vårt tema, barnen hade tagit med sig spännande faktauppgifter om fjärilar. Så skapade vi färglada fjärilar som blir symmetriska. Barnen tyckte det var som ett trolleri.

Drakarna hade språklek och fick färglägga en pirat efter instruktioner.
Hjältarna och Riddarna hade mattelek och en tärningstävling, under tiden gjorde Drakarna ett arbetsblad med siffran 9.

Gustav var bokkung och hade med sig Den stora sagoboken av Bröderna Grimm, vi läste kapitlen Vargen och de sju killingarna och Stadsmusikanterna i Bremen.

På tisdagen klippte barnen ur sina fjärilar från igår. Inne lekte de med bilar, bakade play-doh, byggde lego och spelade spel. Ute spelade några bandy, många lekte i båten och i djursjukhuset. Idag läste vi sagan om Det hemliga kalaset, efteråt fick barnen illustrera sagan. Det blev många fina teckningar.

Drakarna och Hjältarna hade thailändska, Riddarna lekte då inne på Mangon. Veckans sång heter En ny cykel, den gillar barnen. Veckans ramsa är också rolig och börjar med Alla malla tjafs uti binga bånga bej.

Onsdagen inleddes som vanligt med idrott och dusch efteråt. Sedan var det gott med frukt, idag fick vi banan, guava, vattenmelon och ananas. Så följde lek ute innan det var dags att äta lunch, friterade räkor med ris och grönsaker. Vi hann med mer lek ute och inne och på slutet av dagen hade vi ”hela skolan sjunger”.

Vi hade samarbetsdag över hela skolan på torsdagen. Eleverna delades in i tvärgrupper, de äldre fick ansvara för de yngre. Temat var sagor, en saga lästes upp för gruppen av en äldre elev, sedan skulle gruppen gestalta sagan. De fick inte prata men använda lite rekvisita. Efter en stunds träning blev det uppspel i Salan, så korta förberedelser och så många fantastiska dramatiseringar! Vi fick bl.a. se Rödluvan, Hans och Greta, Pomperipossa, Vargen och de sju killingarna.

Senare på dagen kom också tre elever från 3-4:an till oss och läste sagor som de skrivit själva.

Vi sammanfattade också vårt arbete om fjärilar tillsammans med Mangon.
Sist av allt tittade vi på nya böcker som vi fått till Fjärilen och Mangon, vi tycker det ska bli så roligt att läsa dem.

Så blev det åter fredag. Vi tränade två sånger inför måndagens uppträdande.

Barnen tycker mycket om att leka med vatten och idag undersökte vi hur många muggar vatten olika saker rymde. Barnen gissade först och turades om att hälla och prova.

Denna vecka hade vi ännu en bokkung. Det var Arvid som hade med sig boken Paddington åker karusell. Det var en nöjd kille som tog emot kompisarnas applåder.

Sist till det tråkiga, idag var det Alvins och Ludvigs sista dag hos oss. De fick sina välförtjänta medaljer och många kramar med sig.

En skön helg önskar
Kerstin och Christina

Förskoleklassen Mangon

Den senaste tiden har varit regnens och avskedens tid. Måndag och tisdag ägnades som vanligt till stor del åt skolförberedande arbetsuppgifter. Temat Thailands djur handlar för närvarande om fjärilar. På tisdagen tillverkade vi sådana som sedan fått ligga på tork till slutet av veckan. Tisdagens thailektion handlade om färger, samt att räkna upp till 20.

Idrotten handlade liksom förra veckan om bollsport. Vi delade in barnen i 2 lag med lika många ifrån Mangon som från Fjärilen. Lagen utgjordes sedan av par, där varje par bestod av ett F-klassbarn och ett förskolebarn. Dessa skulle sedan hålla varandra i hand utan att släppa taget under spelets gång. Målen var 2 koner som skulle träffas. Alla tyckte det var kul och många skratt kunde höras under matchen. Därefter spelade vi bandy, så länge som orken räckte till. Alla kämpade bra och den efterföljande duschen var både välbehövlig och välkommen!

I Salan sjöng vi tillsammans med de andra klasserna både kanon och om Fantomen, lillebrors potta och barnens blues. Veckans skolan-sjunger-träff var läsårets sista med Agneta. Vi kommer att sakna henne…

På torsdag förmiddag hade hela skolan samarbetsdag. Den här veckan bestod uppgiften i att läsa, tolka och att utan ord gestalta en klassisk saga. Efter en gemensam genomgång i salan delades skolan in i 8 grupper med barn från samtliga klasser. Därefter fick varje grupp en timme på sig att göra ett spel utan ord, där sagan skulle gestaltas så att övriga grupper skulle kunna gissa vilken saga det handlade om. Alla grupper arbetade bra och metodiskt. De äldre eleverna i varje grupp läste först sagan för sina lagkamrater. Därefter bestod arbetet i att besätta roller, skaffa/tillverka rekvisita, samt öva tills det var dags för föreställningarna. Vi fick se 8 underbara sagospel med ett 60-tal engagerade skådespelare. Samtliga klarade uppgiften galant!

Fredagens stranddag hängde hela veckan lite i luften beroende på vädret och till slut beslöts att vi skulle stanna på skolan. Förmiddagen tillbringades med att färdigställa fjärilarna vi påbörjade under tisdagen. De klipptes ut och sattes mot en blå bakgrund. Vackert!

Fredagsavslutningen i salan öppnades med 3-4an Hajen som framförde U2s I still haven’t found what I’m looking for på gitarrer och sång. Vi fick även lära oss en del fakta om bandet U2. Sedan handlade samlingen till stor del om avsked. Många är de elever som åker hem nu. Även fyra pedagoger slutade den här veckan. För mangons del slutade ytterligare tre barn den här veckan. Tack för vår tid tillsammans och lycka till därhemma. Vi kommer att sakna er!

Det var nå’n som sa’ att det skulle bli sol till helgen. Det vill vi allt se!

/Torben

1-2:an Snäckan

I måndags fick vi en ny elev i klassen, Herman. Välkommen Herman till oss på Snäckan. Vi presenterade oss och pratade om vad vi gjort i helgen.

När vi läst tyst läsning en stund så kom Helena in med nya böcker till oss. Det var många härliga böcker, både faktaböcker och skönlitteratur. Vi var ju bara tvungna att få titta i dem en stund.

Efter lunch hade jag släckt ner i klassrummet och tänt ett ljus. Det var sagodags. Barnen blev mycket intresserade och lyssnade mycket aktivt på sagan. Efter att jag läst fick barnen måla en bild som hörde till sagan. De fick inte se på några bilder under tiden. Sedan gick vi igenom alla teckningar och la dom i den ordning som de kom i sagan. Nu har vi gjort en egen sagobok, med egna bilder och text.

På tisdag morgon läste jag Hans och Greta. Efter det pysslade vi ihop Häxans hus. Emma (lärarstudent)var inne hos oss och läste en berättelse för barnen. På thailektionen fick vi öva på färgerna. Det är klurigt med orden.

Onsdagens gympa blev ju tyvärr inställd pga. kraftigt regn. Men det fixade vi med lekar i klassrummet. Vi gjorde fruktsallad, blinkleken och tryckleken. Det blev även lite mattearbete innan lunchen. Emma var hos oss idag igen och läste. På eftermiddagen läste jag om ”Den kloke skräddaren”. Efteråt fick barnen måla en bild till sagan. I dag var det ”hela skolan sjunger”, det var sista gången vi var tillsammans med Geckon. Dom slutar på fredag.

På torsdagen hade vi samarbetsdag. Det gick också i sagornas tecken.  Vi samlades i tvärgrupper, barn i från alla klasser och grupper, i ett klassrum. Där läste det äldsta barnen en saga för de övriga. Sedan skulle de öva in sagan som en teater utan ljud. Och alla de övriga skulle gissa vilken saga de gestaltade. En mycket lyckad och kul samarbetsdag. Dagen avslutades med att Emma återigen var hos oss och avslutade sin berättelse för oss.

Fredagsmatten höll vi utomhus som vanligt. Vi övar på räknesätt och tiokompisar. Sedan blev det mattesagopussel i klassrummet. Vi har äntligen samlat ihop 10 snäckor (fler faktiskt) i klassen. Så idag blev det lite godis, chips och film som vi hade önskat.  Dagen avslutade vi med läxläsningen.
Vi tackar också 3-4:an för en trevlig avslutning i Salan.

Ha en jätteskön helg
Marita

1-3:an Geckon

Vår absolut sista vecka i Geckon började som vanligt på måndagen med att vi talade om vad vi gjort i helgen. Därefter skrev barnen i sina dagböcker. Resten av dagen så arbetade alla med sina planeringar. Nu brann det i knutarna med att få allt färdigt!

På tisdag lämnade så oss Hilma för att åka tillbaka till Sverige. Vi kramade om henne ordentligt och hon fick sin medalj.

Eftersom det otroliga regnandet inte ville ge med sig så ställdes den sista gympan in. Istället ägnade vi oss åt en bilduppgift som kommer att sitta kvar på vår tavla i klassrummet.

På Thaiundervisningen tränade vi på de olika färgerna. Jag är alltid lika imponerad över hur snabbt barnen lär sig nya saker.

På torsdag hade vi samarbetsdag och där tränade vi in olika sagor som vi sedan framförde i Salan. Inga ord fick användas utan bara gester och mim. Alla grupper framförde sina snabbt inövade pjäser och det blev mycket lyckat.

Fredagsavslutningen kom alltför snabbt och alla barn fick sina medaljer och välförtjänta applåder. Jag vill tacka alla underbara barn och föräldrar för den tiden jag haft förmånen att ”låna” era barn.

Därmed säger jag TACK OCH ADJÖ och stänger klassrumsdörren tillGECKON.

Agneta, lärare 1-3:an

3-4:an Hajen

Oj vad det regnade i början på denna vecka, klassrummet har blivit använt till och med på rasterna och inte bara på lektionerna. Idrotten i onsdags regnade bort. Men sen blev det bättre väder.

På veckans Thai lektion lärde vi oss färgerna och att fråga vilken färg det är, det heter Sii arai? Här får ni några exempel på färger mörkblå heter Sii Naam-ngen. Vit heter Sii kiaw och ljusblå heter Sii Faa.

Lanta animal welfare har varit här och pratat om sig och det arbete dom gör här på Lanta. Vi fick göra en frågesport a´la ”Vem vill bli miljonär” om hur man blir en bra djurägare. Vi fick såklart gosa med hundarna dom hade med sig också och ställa frågor. Det var verkligen en rolig lektion.

Vi har annars i veckan ägnat oss åt att repetera inför fredagens samling och oj vad bra det blev om man nu får lov att skryta lite. Även om det regnade som det alltid gör när det är vi som har samlingen. Torben har varit hos oss och haft musik flera gånger. Vi har också lärt oss lite om gruppen U2 och deras låt I still havent found what I am looking fore. Vi har också haft musikteori om takter, så att man vet att alla slutar spela samtidigt.

Vi har arbetat med våra berättelser både i projekt Huset och deckarna. 4:ornas sagoprojekt har dom hade haft avslutning på och detta genom att läsa sagorna för förskolan. Det var mycket uppskattat av både stora och små. Det var verkligen många bra och spännande berättelser med fina illustrationer som presenterades.

I SO har vi verkligen spridning på det vi jobbar med, i historia är det allt från istiden fram till medeltiden, i geografi läser vi Sverige och Norden.

I matematiken har vi haft gnuggning av alla multiplikationstabellerna. Det är skönt när man börjar kunna dom.

Torsdagen gick hela förmiddagen åt till vår samarbetsdag där hela skolan var indelad i grupper.  Alla grupper skulle gestalta en saga för dom andra och sen skulle alla gissa vilken saga det var. Där fanns både Hans och Greta, Rödluvan, Askungen och Lycko Hans. Vilken härlig förmiddag, alla arbetade tillsammans det är roligt att se dom små arbeta med dom stora. Alla grupper gjorde helt strålande skådespelarinsatser.
Tja det var allt för denna gång så:

Trevlig helg önskar Maria

4-6:an Kobran

Då har redan sista vecka i 4-6:an Kobran infunnit sig. Klassen upphör på fredag.

Det har varit en förmån att få arbeta med och lära känna alla elever som gått i Kobran.  Ganska trångt var det i början men sista veckan hade vi det riktigt lyxigt med ett bord per elev. Det har handlat mycket om att bli klar inför hemresan under dessa sista dagar, både för eleverna och för mig.

Men vi har ändå hunnit med att jobba lite extra med läsning eftersom vi fått så många böcker till skolan från Sverigekontakten. En ny författare varje dag har vi fördjupat oss i. Att CS Lewi kände Tolkien var intressant och att många av våra författare förlorat en förälder i tidig ålder.

På onsdagen kom Lanta Animal Welfare och berättade om sitt arbete och om hur man tar hand om djur. De hade med sig två huldvalpar till mångas glädje.

Torsdagens samarbetsdag gick i sagans tecken. I bladade grupper gestaltade eleverna några kända sagor och publiken fick försöka gissa vilken saga det var.  Oftast jättelätt – men några var lite mer okända.

Kobran och fyrorna i Hajen läste också upp sina sagor för Geckon och Fjärilen och vi satte därmed punkt för vårt sagotema.

Jag reser hem idag fredag och missade den sista avslutningen i Salan.

Tack alla elever för er lust att lära och koncentrerade arbete.

Tack alla föräldrar för ert engagemang och glada tillrop.

Jag önskar alla en härlig avlutning på sin tid på Koh Lantan och hoppas att vi ses igen.

Vänliga hälsningar
Lena

5-6:an Kokosnöten

Måndagen började med att vi hälsade en ny elev välkommen! Han heter Hannes och kommer från Värmdö. Nu är vi 4 tjejer och 5 killar i Kokosnöten. Vi började med att vi visade Hannes hur vi gör en veckoplanering i klassrummet. Alla var så snälla och hjälpsamma och lånade ut materiel till Hannes om han behövde. Vi pratade om vad vi gjort under denna regniga helg och vi läste som vanligt i boken ”Strutspojken”.

På engelskan var det dax för Maja och Ulrica att hålla föredrag, ”Show and tell”. Vi fick höra om Australien och Avril Lavigne.

På musiken tränade vi med Torben inför en uppvisning på måndag när en skoldelegation från Phuket kommer hit. Vi övade med några elever i 7-9an. Vi sjöng och de spelade gitarr. Lektionen var så rolig så vi avslutade med att högt och glatt sjunga några favoritlåtar som till exempel ”Mamma Mia”!

Tisdagens thailektion bestod av att lära sig färger. Det var svårt och vi fick träna mycket. Gul var nog svårast att uttala! Rosa var enkel för det uttalades nästan som ”shampo”.

Denna vecka startade ett tema inom svenskan. Vi läser en bok som heter ”Ingen ko på isen” och den handlar om svenska talesätt. Första kapitlet hette ”Att leva på stor fot” och handlar om det uttrycket. Vi fick lära oss att det härstammar från 1300talet när rika adelsmän hade långa näbbskor. Vi tittade på en rolig bild och skrev sen egna berättelser om att leva på stor fot efter ett arv.

Vi fick ett trevligt besök denna vecka; Lanta Animal Welfare! De kom hit med sin veterinär och berättade om sin viktiga verksamhet. 2 söta hundar fick vi träffa också. Vi fick lära oss hur man ska göra om man träffar en vild hund eller katt. Vi fick också veta att man kan få gå ut och gå med hundar hos dem och även adoptera en hund om man bli väldigt fäst vid den.

På torsdagen var det dags för ännu en samarbetsövning i blandade grupper för hela skolan! Vi samlades i Salan där grupperna lästes upp. Alla grupper fick en varsin saga som den äldsta i varje grupp läste. Sen skulle vi dramatisera sagan utan ord, med gester, rekvisita eller annat. I Kokosnötens klassrum övades ”Askungen” in. Det blev en härlig förmiddag med många glada skratt.

Fredagens idrott på stranden bestod av gamla hederliga favoriter som ”twister”, stafetter och roliga lekar som Spökboll. Barnen hade blivit lovade roliga favoritaktiviteter nu när det var sista gången för en stor del av gänget. Klädstafetten med tokiga hattar och plasthandskar beskådades av många förbipasserande under glada skratt.

Nu var det dags att ta farväl av Leja och Edvin i denna klass samt 5 elever i 7-9an. Vi gick iväg till franska bageriet för att fika med hela Kokosnöten efter idrotten. På samlingen i Salan fick de sin fina medalj och nu önkar vi dem lycka till i framtiden! Hoppas vi ses!

Trevlig helg önskar Kokosnöten och Linda!

7-9:an Bananen

Så kom fredagen till sist här på Lilla Svenska skolan och det är dags att sätta punkt för veckan. Denna vecka var det hela fem elever som slutade i 7-9:an Bananen. Moa, Saga, Michelle, Oliver och Philip slutade alla samtidigt. Det har delats ut diplom medaljer och kramar. Och som alltid är det lite sorgligt när någon slutar men man är också glad att man ha fått lära känna den personen. Lycka till nu i framtiden allihopa och hoppas att vi ses igen någon dag. På fredagen var det också dags att tacka av vår ”språk-lärare” Britt som slutar hos oss. Du är verkligen en fantastisk pedagog och medarbetare. Tack Britt!

Veckans skoljobb har mestadels varit att färdigställa sina planeringar. Och eleverna har varit så flitiga så. En del har haft prov som till exempel Saga i kemi medans andra haft insändningsuppgifter.

I torsdags hade hela skolan en samarbetsdag tillsammans. Eleverna delades in i grupper ända från förskolan till nian. Temat för denna samarbetsdag var sagan. Uppgiften bestod i att dramatisera en saga som en elev från högstadiet läst för gruppen. Det bjöds på fantastiska tolkningar av till exempel. Rödluvan, Hans & Greta, Snövit och så vidare. En fantastisk förmiddag hade vi tillsammans.

Veckans idrott bestod av bland annat spökboll på stranden och lite stafetter. Idrottspasset avslutades med ett skönt bad vilket vi alla verkligen var värda efteråt.

Men nu önskar vi alla en Trevlig helg!
Erik och alla eleverna i 7-9:an