Vecka 13 2010

Förskolan Fjärilen

Välkommen vill vi säga till Sixten som börjat hos oss den här veckan. Vi hoppas att du ska trivas bra i förskolan och att du får många nya kompisar hos oss. Den här veckan har varit lite kortare än vanligt eftersom fredagen är ledig och påsken närmar sig allt mer. Tisdagen ägnade vi åt att tillverka påskbrev/tavlor. Barnen gjorde både tum- och andra fingeravtryck som de sedan ritade näbb, fötter mm på. Av detta blev det kycklingar i olika storlekar och färger. Samtidigt som barnen gjorde sina kycklingar så spatserade riktiga höns och kycklingar runt på vår gård så på det sättet blev det verkligen realistiskt. Bilderna blev väldigt färgglada och barnen tog glatt med sig dem hem.

Onsdagen var ingen vanlig dag utan skulle bli en annorlunda dag vilket den också blev. Morgonsamlingen började med att varje barn gjorde charader som de andra löste snabbt. Barnen fick då en biobiljett i pris inför eftermiddagens filmvisning. Sedan fortsatte aktiviteterna under dagen. Det kom ett brev återigen från Larven Valdemar där han beskrev att han kände sig konstig och började bli väldigt stel i kroppen. Hade han blivit sjuk, undrade barnen. Larven Valdemar hade skickat med fyra uppdrag som barnen löste tillsammans under dagen. Uppdragen bestod bland annat av att leta efter rullar med barnens namn på, gräva sand ända upp till en pinne i sandlådan, färglägga cirklar på vår stora utomhustavla och ställa sig i storleksordning. Det sista uppdraget var svårt men efter en del mätande så lyckades barnen utföra även detta.

När det började bli dags för lunch satte sig barnen i salan och åt korv och bröd, vilket tycktes smaka alldeles utmärkt. Alex pappa Fredrik var med en stund under dagen och han tog glatt på sig uppdraget att steka pannkakorna. Detta var verkligen ett gott val av pannkaksgräddare för Fredrik stekte pannkakor så det stod härliga till. Mangobarnen var också sugna och det var bara att komma och hämta mer och mer pannkakor.

Förskolebarnen mumsade och åt pannkakor med god aptit samtidigt som de tittade på film. Även om barnen ätit mycket gott under dagen så gick det även ned popcorn och ostbågar vid filmvisningen. Filmen som visades handlade om Bamse, världens starkaste björn. Alla barn tyckte nog att det var en spännande film för de ville se ännu mera när det slutligen var dags att gå hem. När barnen skulle slutade för dagen fick de varsin ballong att ta med sig och vi hoppas att barnen haft en riktigt rolig dag.

Så här inför påsken så har Per och Gennet från Svenska kyrkan varit hos oss och visat och berättat om hur påsken brukar firas inom kyrkan. De hade med sig en hel del rekvisita som de visade för barnen. På det sättet blev det en konkret upplevelse. De yngsta barnen var kvar i förskolan och hade det mysigt med små teatersagor.

Inför torsdagens sista engelska samling med Annika så hade vi gjort en tavla med barnens teckningar. Vi tackade henne för att hon lärt oss så mycket engelska och önskade henne en trevlig hemresa till Sverige. Vi kommer att sakna Annika och de andra lärarna Agneta och Lasse som också slutar på skolan.

Torsdagen var även Alfreds sista dag på förskolan och vi har nu sagt hej då till honom, med många avskedskramar naturligtvis.  Det har varit så kul att du har varit här på förskolan och nu vill vi önska dig lycka till. Vi vill också tacka dig för de goda kakorna och drycken som du bjöd oss på som avslutningsfika. Medaljen har du fått och du såg så stolt ut då du fick den runt halsen vid avslutningen i stora salan.

Glad Påsk!

Önskar Karin, Majsan och alla fjärilsbarn

Förskoleklassen Mangon

Denna vecka började vi med att hälsa Nils välkommen till oss på Mangon. Hoppas att du ska få en utvecklande och trevlig tid på Lilla Svenska Skolan. Barnen har denna vecka fortsatt att skriva på sina fisksagor och vi har arbetat med bokstaven u. Veckans matteuppdrag har varit att arbeta med klockan, hel- och halvtimme. Barnen har använt sina eget tillverkade klockor att träna klockslagen på. Den fria leken på Mangon har alltid stort utrymme och alla barnen här är fantastiska på rollekar. Mangon förvandlas ofta till affärer, restauranger och sjukhus. De samarbetar väldigt bra i sin lek. Barnen är så kreativa och har börjat sy katter i olika färger. Nu vet alla hur de ska använda nål och tråd. Garner används flitigt, mestadels fingervirkar barnen halsdukar av varierande form.

Onsdagen var Mangons önskedag, den började med poolbad vid Southern Lanta. Barnen simmade och lekte tills det blev dags för fika. Efter det lekte några av barnen vid den lilla lekparken och vi andra fortsatte att leka i poolen. Till lunch denna dag åt vi korv och avslutade med pannkakor med grädde och sylt. Dagen avslutades med flanosagor och popcorn.  Vår engelsk- och musiklärare Annika var med oss hela onsdagen. Det kändes bra eftersom hon slutar hos oss på torsdag. Vi tackar henne för allt som hon har lärt oss och önskar henne lycka till.

Torsdagen började med att Per och Gennet från Svenska kyrkan kom på besök. Vi fick vara med om en berättelse om påsken och dess traditioner. Därefter påskpysslade vi och sjöng några fina påsksånger. Dagen avslutades med gemensam sångsamling i salan. Då deltog Mangobarnen tillsamman med de klasser som ingått i ”hela skolan sjunger”. Stämningen var på topp och alla sjöng jättebra. Passar här på att tacka Agneta för alla sånglektioner som hon har haft med oss. Eftersom Agneta och Lasse åker hem så önskar vi dem en trevlig resa.

Glad Påsk önskar Maritha och Mangobarnen

1-2:an Snäckan

Vi i Snäckan är glada över att Hanna har kommit tillbaka till oss igen. Vi hoppas att hon ska trivas hos oss även denna gång.

Den här vecka har gått i påskens tecken. Vi har läst och skrivit om våra påsktraditioner. Per och Gennet från Svenska kyrkan har varit här och berättat för oss om den kristna och judiska påsken. Vi har sjungit påskpsalmer och påsksånger och på engelskan har vi gjort påskkort. Små kycklingar har vi tryckt och skrivit rimverser till.

Lukas, Gösta, Evelina och Karl har varit till Baan cafe och bakat smaskiga muffins. Efter skolans slut brukar alla familjer fara ner till cafet och fika det goda barnen har bakat.

I onsdags hade vi Klassens dag. Vilken dag! Vi träffades på Relax bay där vi samlade koraller och snäckor. Barnen fick sen smak på klipporna och det klättrades och lektes i en timme. Vi åt vår smaskiga matsäck på den högsta klippan med utsikt över Phi Phi. Klockan 11 startade vi den riktiga utmaningen att ta oss runt udden. Det var högvatten och det blev ett riktigt äventyr med klättring över stockar, sand och klippor. Oj, vad det var spännande och skoj! Vilken motorikträning vi fick på köpet. Väl runt udden väntade poolen hemma hos Hanna. Det var skönt med ett svalkande dopp efter den svettiga klippklättringen. Lunch åt vi på Moon walk och sen bjöd Hannas föräldrar oss på smaskig glass. Vi enades om att detta var en höjdardag som vi gärna gör om.

Som avslutning på veckan gjorde F-4:an ett bejublat framträdande med sånger vi tränat på passet Hela skolan sjunger.

Glad Påsk!

Sussi

3-4:an Hajen

Den här veckan har vi haft klassens dag. En dag när vi skulle vara tillsammans och rå om varandra.

Vi samlades på ”Some Where Else” på Long Beach och gick längs stranden norrut tills vi kom till en övergiven restaurang. Där började vår poängpromenad. Frågor om Harry Potters kvast blandades med hönan Agdas insamling av maskar och larver, Att räkna bråk är inte alltid lätt. Till sista frågan var vi tvungna att klättra med hjälp av rep rakt upp i djungeln. Vilka elever vi har!. Hög poäng till alla grupperna.

Därefter var det dags för varpatävling. Träffsäkerheten blev bättre och bättre och ibland var det svårt att avgöra vilken sten som var närmast pinnen.

Efter fika, bad och kel med hundvalparna var det lunch. Det bjöds på Chicken Cashewnuts med ris eller Chicken Nuggets med pommes frittes. Det är härligt att få vara lärare för en sådan grupp. Många beundrande blickar kastades åt vårt håll från övriga gäster i restaurangen.

Vi hann också spela pingis!. Så kul att alla i klassen deltog och dessutom bjöd in en grabb från restaurangen. På eftermiddagen byggde barnen i grupp, ett givet ord med hjälp av strandfynd. Kreativiteten var stor och det var spännande för oss lärare att iaktta gruppdynamiken. Dagen avslutade med ett påskkorsord.  Inte helt lätt!

Under påskveckan har vi pratat mycket om varför det firas påsk i stora delar av världen. För både judar och kristna är påsken viktig. Vi har pratat om dagarna i påskveckan; Svarta måndag, Vita tisdag, Dymmelonsdag,, Skärtorsdag, Långfredag, Påskafton, Påskdagen och Annandag påsk. Det är inte lätt att komma ihåg alla dagar och varför de heter som de gör.

Prästen och hans assistent från Svenska kyrkan, hade dukat upp flera påskbord på skolan och berättade om påsken och dess traditioner.
Det var väldigt trevlig och lärorikt.

Denna vecka har vi fått ta farväl av Gustav och Filip som vi kommer att sakna i klassen och vi önskar dem lycka till med studierna hemma.

På torsdagen avslutades veckan med att alla barn från f-4 sjöng sånger de övat tidigare när ”hela skolan sjunger”. Det blev mycket uppskattat.

Glada Påsk!

Elisabeth

5-6:an Kokosnöten

På måndagen arbetade vi mycket med våra planeringar men på eftermiddagen arbetade vi tillsammans med Europa. Klassen fick arbeta med ett häfte två och två och en av uppgifterna var att de fick första bokstaven i alla länder i Europa och sedan skulle de komma på alla länder. Det gick jättebra och det var endast några länder som grupperna inte kom på, t.ex. San Marino.

Vi samlades alla på Slow Down på tisdagens idrott för nu var det dags att vara i poolen. De fick simma 200 m och direkt efter det fick de trampa vatten i minst 5 minuter. Efter den välbehövliga drickpausen fick de träna på att bogsera varandra i vattnet. Det märktes att simturen och vattentrampandet hade tagit en del på dem men de kämpade på och lyckades bärga varandra med bravur. Sen delades de in i två mindre grupper. Ena gruppen fick lära sig att dyka ner och hämta föremål på botten samt att kasta ut livboj till en nödställd. Den andra gruppen lärde sig att hoppa i och rädda en nödställd med hjälp av flytverktyg. De råkade också ut för en panikslagen simmare/dykare och fick lära sig hur bra det är att ha något mellan sig själv och den man ska rädda. Efter alla dessa moment så var det dags för en stärkande promenad tillbaka till skolan. Alla var glada och nöjda med sin insats i poolen och det var bara glada miner hela vägen tillbaka. Underbart!

På no:n har de fått göra en del experiment med luft och vatten. De har fått instruktioner att följa och varit duktiga på att läsa och göra som det står.

På matematiken har en del tränat på nationella prov, några har räknat på i boken enligt sin planering och någon har tränat extra på vikt- och volymenheter. Veckan har ju varit lite kortare än vanligt så det får bli mer matematik nästa vecka.

Onsdagen var en riktigt rolig och mysig dag då vi bara hittade på roliga saker med klassen. Vi samlades på stranden på morgonen och badade och spelade fotboll och kastade frisbee. Därefter gick vi till skolan och spelade pingis och därefter gjorde vi smarriga chokladbollar med strössel. Sedan såg vi filmen ”I taket lyser stjärnorna” och under tiden åt vi godis och chips och drack läsk. Till lunch åt vi kycklingspett, rätten som klassen röstat fram att äta.  Alla tyckte att dagen var mycket lyckad och alla var väldigt mätta när de gick hem.

På torsdagen fick vi besök av prästen Per från Svenska Kyrkan i Phuket som pratade om påsken inom kristendomen och judendomen.

Av veckans nutidsfrågor lärde vi oss bl.a. att tranorna samlas vid Hornborgasjön varje år samt att rester av en tidigare okänd människoart som levde för 40 000 år sedan har hittats i Sibirien.

På torsdagen var det dags att ta farväl av Sophia och Liv och vår duktiga engelsklärare Annika! Tack för den tid ni varit här och ha det så bra hemma i Sverige och tack för glassen Liv!

Nu väntar några dagars påsklov och sedan flyttar vi in till Geckons klassrum och blir en 5-7:a. Kanske kommer vi att heta kokosbananen då, vem vet?

Trevlig helg önskar 5-6:an och Sophie

7-9:an

Så var det dags för den sista veckan för klass 7-9 så de sju (”dsched” på thai)som är kvar i klassen skulle snart decimeras ännu mer. Efter denna vecka är de bara 3 kvar och de kommer att slås ihop med 5-6:an.

Denna vecka har varit rätt lugnt, eftersom alla har arbetat så bra innan, att de redan är klara med sina individuella planeringar.

Idrotten i tisdags var lite speciell.
Vi samlades alla på Slow Down för nu var det dags att vara i poolen.
De fick simma 200 m och direkt efter det fick de trampa vatten i minst 5
min. Efter den välbehövliga drickpausen fick de träna på att bogsera varandra i vattnet. Det märktes att simturen och vattentrampandet hade
tagit en del på dem men de kämpade på och lyckades bärga varandra med
bravur. Sen delades de in i två mindre grupper. Ena gruppen fick lära sig
att dyka ner och hämta föremål på botten samt att kasta ut livboj till
nödställd. Den andra gruppen lärde sig att hoppa i och rädda nödställd med hjälp av flytverktyg. De råkade också ut för en panikslagen simmare/dykare och fick lära sig hur bra det är att ha något mellan sig själv och den man ska rädda. Efter alla dessa moment så var det dags för en stärkande promenad tillbaka till skolan. All var glada och nöjda över sin insats i poolen och det var bara glada miner hela vägen tillbaka. Underbart!

Onsdagen var en ”Klassens dag” där klassen fick åka på utflykt eller hitta på något annat kul. Vi åkte till fjärilshuset och passade på att gå in till deras orkidéavdelning också. Eleverna fick välja en orkidé och rita av den. Mycket fina och personliga tolkningar blev det.

Efter det åkte vi ner till Relax Bay för att ”relaxa”. Vi snorklade och badade och hade det mycket trevligt.

När de kom tillbaka till skolan fick de med hjälp av rim eller dikt skriva ner något om det de upplevt under dagen.

På svenskan och so:n har klassen endast arbetat med sina planeringar, då det hänt mycket annat kul denna vecka och det är tyvärr flera som slutar. Alla har jobbat bra och är klara med det de skulle göra.

Så var det dags att säga tack och hej till Alexander, Anton, Lisa och Oliver.
Vi önskade dem alla lycka till i framtiden.

Trevlig helg önskar Peo och klass 7-9