Vecka 13 2009

Förskolan Fjärilen

Under veckan som gått så har vi:

… haft ett gympa-pass, rörelser till musik. Det var lärarkandidaten Sophia som hade det med oss.

… sagt hejdå till Kalle som slutade hos oss i onsdags. Tack för att vi fått ha honom hos oss några veckor och vi önskar honom lycka till!

… vi fick se på Alines spel ”Jenga” som hon visade för oss på sin visningsdag. Det var svårt att dra ut stavar ur den höga stapel, utan att de faller .

… gjort chokladbollar i torsdags, vi har mätt upp ingredienser, rört och blandat, rullat och strösslat. Sen smaskade vi på dem under sagostunden. Mums!!

… badat i vårt härliga hav och lekt på vår fina sandstrand. Vi har grävt och byggt, vi har badat i det ljumma vattnet och hoppat bland vågorna.

Vi önskar er alla en trevlig helg.

Lisbeth Johansson, förskolelärare Caisa Lind, barnskötare

 

Förskoleklassen Mangon

Veckan har varit ganska fylld av regn och åskoväder, men dessemellan har det som vanligt varit varmt.

I måndags pratade vi om olika högtider som finns här i Thailand. Vi pratade bl.a. om Loy Kratong och Songkran (det thailändska nyåret). Barnen berättade ifrån de olika grupper de hade arbetat i på samarbetsdagen.

På tisdagen var det dags för några att baka, marängkakorna blev väldigt goda och bageriet fick till och med beställning från en nöjd kund till dagen därpå.

De andra som var kvar på skolan fick vara med om ett aerobicspass med vår lärarkandidat Sofia.

På onsdagen arbetade vi med alfabetet, barnen fick dra kort och säga ett ord som började på respektive bokstav. Vi tränade oss också på att ramsa alfabetet.

I torsdags hade vi matteprat och lärde vi oss om 10-kompisar, först använde vi oss själva som hjälp att räkna. Efter det gick vi över till klossar som vi hade vid borden.

I fredags var det dags igen för stranden, vi grävde, badade och hade kul. Vi dansade små grodorna och Jungfru skär i vågorna.

Denna vecka får vi säga hej då till Ella, Oliver, Jonna och Gottfrid vi hoppas att de får ha en trevlig resa hem och lycka till hemma i Sverige.

Barnen berättar:

Det var kul när vi byggde sandslott på stranden, sa JOHANNES.
Det var kul när vi badade i dag, sa RASMUS.
Det var kul när vi bakade marängkakor, sa ZEB.
Det var kul när jag bjöd på bullar och fick medalj i dag, sa GOTTFRID.

Trevlig helg önskar

Annica och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

Det har varit en vecka med varierande uppgifter som vanligt! Alla barn började på måndagen med att skriva i sina dagböcker där de berättar om sin helg. Allt mer kommer på pränt och det är roligt att läsa vad de berättar om. Resten av dagen arbetade vi med våra egna planeringar. Alla barn har ju sin egen arbetsplan att följa.

På tisdag var det dags för Thailandstemat och de nyanlända barnen tog sig an Statsskicket i Thailand. Att kungen heter Bhumibol och att han regerat i över 60 år är en del av faktatexten som de skriver in i sina böcker.

Idrotten på stranden blev den sista lektionen som vår lärarkandidat Sophia höll i. Fruktleken och Hela familjen var dagens val. Alla barn kämpade på i sanden och badet efteråt var lika skönt som vanligt.

På torsdag höll Sara i sin sista Hela skolan sjunger och hon utmanade barnen på en variant av Så ska det låta. Eleverna vann överlägset och de var mycket påhittiga i sitt sångval.

På eftermiddagen gick vi hem till mig och tittade på den tänkvärda filmen Den bästa sommaren. Många tankar om fosterbarn och döden kom fram vid vår efterbearbetning. Sophia tackade för sig och bjöd barnen på en glass. Tack,tack Sophia!

På fredag hade vi en skön stund på stranden med lek och bad. Som tur var så var det inte så varmt utan vi kunde gräva och bada om vart annat.

Geckon höll i fredagsavslutningen och de uppförde en liten sketch samt en rolig sång om maten på skolan. Därefter var det dags för medaljutdelning. Nu är det många barn som åker hem och det är med blandade känslor vi tar adjö av hemvändande kamrater. I vår klass var det dags för Astrid att åka hem. Vi kommer att sakna henne.

Jag hoppas att alla får en skön helg.

Varma hälsningar

Agneta Ask, lärare åk 1-2

1-3:an Geckon

Vi har fortsatt att prata om fiskar och att skriva om dem i våra Thailandböcker. En del barn har även skrivit texter om andra djur i Thailand. De flesta barn har också målat sina träbåtar som de snickrade ihop hos Lasse i slöjden. Båtarna blev mycket snygga och fotograferades förstås ihop med sina skapare.

På onsdagmorgon hade Sophia sin sista idrottslektion. Vi lekte familjen på tivoli igen och det blev mycket springande. Sedan blev det en fruktlek med ännu mer springande och till sist bad förstås.

3:orna har varit i Hajen och tittat på en film. I torsdags fick de sedan träffa en av skådespelarna och ställa några frågor.

Den här veckan har barnen skrivit många roliga serier som de har illustrerat och sedan läst upp för klassen. Vi brukar hänga upp dem på väggen så att vi alla kan titta noga på de fina teckningarna.

På fredagförmiddagen var vi på stranden tillsammans med barnen från 3-4:an, 1-2:an, förskoleklassen och förskolan och lekte, byggde sandslott, badade, spelade kort och njöt av den härliga tillvaron på en thailändsk strand.

Hela veckan har vi tränat på vår pjäs om den ”snälla och tysta” klassen med klapp-rap på engelska om maträtterna. På fredagsdagsavslutningen i Salan spelade vi sedan upp den och vi tror att publiken tyckte om den. Vi fick i  alla fall mycket applåder.

Den här avslutningen kändes lite sorglig. Mer än halva klassen slutade sin skolgång på Lilla Svenska Skolan. Men vi som är kvar önskar Kasper, Lina, Hampus, Clara och Viola en trevlig hemresa och lycka till i sina skolor i Sverige.

Även Sara, vår musik- och engelska  lärare, Sophia, vår lärarstuderande och Fredrik fick medaljer och hej-då kramar och vi tackar för den fina tiden vi fick vara tillsammans.

Trevlig helg önskar

Marianne Hunziker och Gecko-barnen

3-4:an Hajen

Nu har vi haft filmvisning i Hajen igen! Den här gången kunde vi slå många flugor i en smäll. Filmen vi såg var ”Den bästa sommaren”. Den utspelar sig på 50-talet i lilla Molkolm och handlar om två föräldralösa barn som är sommarbarn hos en mycket speciell begravningsentreprenör. Kjell Bergqvist gör här en av sina bästa rollprestationer! Eftersom filmen verkligen berör hade vi samtal om innehållet både innan och efter. Det var bl.a. tankar om döden, att vara ensam som barn, att våga visa känslor och att vara kär.

Här på Koh Lanta har vi ibland förmånen att springa på alla möjliga människor som är här på semester och som vi kan ”använda” i undervisningen. Just den här veckan var en av barnskådespelarna i ”Den bästa sommaren” här. Rebecca Scheja spelar Annika i filmen och var när den spelades in 10 år och har nu hunnit bli 20 år. Hon ställde gladeligen upp på en intervju i klassen. Ni kan tro att eleverna tyckte det roligt!

Självklart tog vi tillfället i akt och övade på just intervjuer. Vilka frågor kan vara intressanta att ställa till den man intervjuar, hur antecknar man under själva intervjun och hur skriver man sedan rent den. Vi jobbar vidare med detta även nästa vecka.

Det är många som reser hem till Sverige nu; både elever och lärare. Sara arbetade sin sista dag idag, fredag. Det kommer verkligen att kännas tomt nu när hon försvinner. Vi kommer att sakna den positiva energi som hon sprider över skolan och de inspirerande lektioner i engelska och musik som han har haft med klassen. Sara fick dock ett fint avslut med Hajen eftersom jag var ledig torsdag och fredag och hon hade klassen då. Hon berättade att hon hade ett mycket givande EQ-samtal med eleverna i torsdags. De är så himla bra på att prata om känslor och dessutom lyssna på och respektera varandra! Och eleverna, de tyckte att det var ”superlyxigt” att just de fick ha Sara hennes sista dag på skolan!

Lotta Olsson, lärare åk 3-4

 

5-6:an Kokosnöten

På måndagen arbetade klassen med frukter och djur på land och vatten som finns i Thailand. De fick själva välja vad de ville jobba med. De fick ta reda på fakta i böcker och på nätet och rita en bild till. Nästa vecka ska de redovisa vad de skrivit muntligt inför klassen, så att alla lär sig lite mer om vad som växer och lever i Thailand.

På idrotten hade klassen klädsim i havet med Peo. De fick simma och träna livräddning med tröjor och byxor på och det var inte det lättaste! Efter det fortsatte vi i vattnet då klassen och Sophie mötte 7-9:an i vattenbrännboll. Det är som vanlig brännboll fast att utelaget står i vattnet. Det var en jämn kamp, men till slut vann 7-9:an med Peo och Maj-Britt med 11 poäng.

På onsdagen, när sexorna hade språk med Sara, fick femmorna svara på nutidsfrågor innan de började med sin svenskplanering. Denna vecka var frågorna svåra, te.x. ”Vad heter Israels utrikesminister?” (rätt svar: Avigdor Lieberman), men flera hade de flesta rätt ändå. Bra jobbat!

På onsdagen sa vi hejdå till Fabian, som har varit här sedan i oktober. Hoppas du får det kul i Sverige, så ses vi igen nästa termin!

Alla har jobbat jättebra denna vecka och kommit långt med sina planeringar så vi tittade på film på fredagen. Vi såg ”Den bästa sommaren” och pratade om den efteråt.

På fredagen var det dags att säga hejdå till fler; både Linnéa och Hanna slutade på fredagen. Trevlig resa hem så hoppas jag att vi ses nästa år! Även Sara, som haft klassen i engelska, musik och spanska, slutade denna dag. Tack för alla trevliga och lärorika lektioner! Vi kommer att sakna dig!

Sophie Grimmenstedt, klassföreståndare 5-6:an

Årskurs 7-9

De senaste veckorna har klassen blivit mindre och mindre och denna veckan har vi varit 8 (”paed” på thai)  sen blev vi 7 (”dsched” på thai) i mitten av veckan när Anton slutade.

Denna vecka har präglats av att många skulle sluta under veckan så det har varit en ”göra färdigt” vecka, med blandade ämnen mest hela tiden. De flesta hade inte så mycket att göra färdigt eftersom allt var gjort redan. Bra jobbat!

Det var också dags för läraren Sara att sluta denna veckan. Alla kommer sakna henne och hennes fantastiska personlighet.

På tisdagens idrott började vi med uppvärmning. Sophie delade in klassen i
två lag och de fick ställa sig bakom utsatta koner. Uppgiften var sedan
att de två lagen skulle springa till det andra lagets koner och ta dem
till sin sida. Det lag som hade fått över alla koner på sin sida vann.
Därefter gick vi spindelgång framåt och bakåt.

Sedan fick de prova på jiujitsu. De fick prova på att försvara sig på
struptag framifrån och bakifrån; först det enklaste och bästa sättet – att
bara ta sig loss och flytta sig och sedan fick de även prova på en
fällning och ett kast. Vi pratade sedan om hur man försvarar sig mot en
knivanfall och Sophie visade hur man kan göra.
Efter det var det dags för en prestigefylld match i vattenbrännboll mellan klas 5-6 och 7-9. Alla gjorde sitt bästa och det var kul att spela och få ett bad samtidigt.

På eftermiddagen gick hela klassen med undertecknad och Sara till Gafaé Aroy för att få en mysig avslutning tillsammans. Det var uppskattat och chokladbollarna gick åt som smör i solsken. Vi tackar Laila för all bra service!

Språkvalet avslutades med frågesport om dem själva, alla fick skriva en fråga om sig själv med ”1 x 2-svar” och sedan skulle alla frågor besvaras. Ingen hade alla rätt, men de flesta bara ett fel, ännu ett bevis på att klassen känner varandra väl.

Så här tycker Moa om veckan som gått:

– Den här veckan tycker jag att gympan var rolig när vi fick spela vattenbrännboll. Det var också kul när vi gick och fikade på Gafaé Aroy. Det var gott!

Så var det då dags för den sista veckan för tre av klassens härliga elever. Moa, Amanda och Elin avtackades som vi brukar med att de får höra vad deras klasskompisar tycker och det är lika fantastiskt varje gång, att läsa upp vad alla skrivit.

Efter den trevliga underhållningen av 1-3:an var det dags att önska alla en trevlig helg.

Per-Olof Pehrson, lärare åk 7-9

Maj-Britt, handledare Sofia distans