Vecka 13 2008

Förskolan

Tillbaka efter ett uppfriskande påsklov. Barnen verkar ha haft ett jättebra lov, och hade många nya upplevelser att dela med sig av. Det var många barn som slutade vid påsk så denna vecka har gruppen bestått av en nätt men otroligt mysig skara på fem barn. Cathrine har tagit över förskoleklassen efter Marie, så nu är det jag och alla små knattar kvar på förskolan.

Vi har spelat många spel tillsammans bland annat Loppan och ett spel där tärningen visade vilka rörelser vi skulle göra.

I onsdags hade vi Röris-gympa tillsammans med förskoleklassen. Vi fick hjälp av Fred, vår allt i allo, att hålla takten och ”kämpa på”!

Det har pusslats mycket med vårt nya golvpussel, en present från Viktor som slutade förra veckan. Tack Viktor!

Barnen har målat med vattenfärger. Alltid lika kladdigt och alltid lika uppskattat.

Vi avslutade denna varma vecka med vattenlekar på gården. Vi blåste såpbubblor och hade vattenkrig med blomsprutor.

Vi säger hej då till Lukas och Tilly, tack för den tiden som ni har varit här hos oss. Hoppas att vi ses igen!.

Jennie Enenge, förskollärare

Förskoleklassen

Det har varit en kort vecka som har gått väldigt fort. Under den här veckan har jag tagit över förskoleklassen efter Marie som tråkigt nog har åkt hem. Vi saknar henne jätte mycket. De flesta barnen har jag redan haft under de första månaderna i höstas innan Marie kom och som jag känner bra sen tidigare, men nu under våren har de tillkommit nya barn i gruppen som jag tycker mig lärt känna riktigt bra under veckan.

Barnen har fortsatt att jobba med sina ordböcker och berättelseböcker. De jobbar på riktigt flitigt.

Vi startade med att gör en bok om Thailand, och under den här veckan har vi gjort framsidan med att rita thailands flagga och skrivit Thailand som överskrift. Vi har också satt in två kartor som barnen färglagt och satt ut namn på platser. Det är en karta över hela Thailand och en över Koh Lanta.

Vi började läsa i en ny kapitelbok som heter Kapten Kid och Kalle Kruth av Rein Norberg.

Vi har också sagt hej då till Tyra som slutar hos oss denna vecka och vi önskar henna lycka till hemma i Sverige.

Cathrine Ingebrigtsen, lärare förskoleklassen

1-2:an

Trots att det varit riktigt varmt har barnen förstås jobbat på bra som vanligt. Jag tror barn påverkas mindre än vi vuxna. Men tack och lov för AC säger jag bara!

Veckan har varit bra med två nya flickor, Elin och Moa.  Gruppen förändras lite för varje gång det kommer nya elever och det är spännande och roligt att följa.Veckan har annars varit ganska vanlig. Inga stordåd har förekommit, men vi har nog lärt oss en del.

Vi har pratat och gått igenom frågetecken och utropstecken. Barnen var jätteduktiga på att hitta på meningar, så de förstod direkt.
Många har gjort övningar på läsförståelse och övat på att svara på frågor med hela meningar.

Några har tränat på multiplikationstabeller och vi har haft både tärningsspel och andra matematiska spel. Vi har gått igenom cm och meter och gissat på saker som är ungefär 1 meter långa i klassrummet. Många bra gissningar! I stället för vanlig huvudräkning har vi haft kedjespel där huvudräkning tränas på ett lite roligare sätt och alla elever var verkligen engagerade!

På musiken, som vi för sista gången hade med Torgerds 1-2:or, hade vi önskelåtar. Det var inte så lätt för de nya att hänga med på alla sånger, men de försökte så gott det gick.

Vi har introducerat ett nytt spel nämligen kubb. De flesta har spelat det förut, men nu fick det en nytändning, så på fredagsfria tiden var det flera som ville spela trots värmen. Det är härligt att se barn engagerade.

Jag hoppas ni får en skön helg.

Elisabeth Lundmark, lärare åk 1-2

1-3:an

Nu har jag kommit fram till mitt sista veckobrev.

Det känns mycket vemodigt att stänga dörren för sista gången.

I tisdags sa vi hej då till Amanda och resten av denna vecka har det bara varit 4 elever i vår klass.  Vi har verkligen hunnit med en massa jobb denna vecka även om det har varit en kort vecka, bara 4 dagar.

Oskar har lite svårt att slita sig från Lilla Svenska Skolan och har valt att gå en vecka till. Han kommer att gå i 3-4:an.

För de flesta känns det nog lite kluvet att sluta, både roligt och sorgligt. Vi har ju alla fått nya vänner och att säga hej då och inte veta om man kommer att träffas igen är svårt. Samtidigt har man ju många därhemma som man saknar och längtar efter.

En del av oss hinner kanske hem till vintern och får leta fram vinterkläderna. Några kommer att resa vidare på nya äventyr och uppleva nya platser.

Till alla er underbara elever som har gått i 1-3:an vill jag säga ett jättestort TACK för att ni har hjälpt till att göra min vistelse på Koh Lanta till ett underbart och oförglömligt minne.

Till alla er föräldrar med barn i 1-3:an vill jag säga att ni har fantastiska, underbara och vetgiriga barn.

Var rädda om varandra!

Till alla er som är kvar på skolan, men också till er som redan har lämnat skolan, vill jag säga att det har varit en oförglömlig tid i mitt liv och jag är så glad att jag har fått vara en av er under mina tre månader här.

Torgerd Adolphsson, lärare åk 1-3

3-4:an

Den här veckan har varit lite annorlunda för oss i 3-4:an eftersom våran fröken Ann-Sofi har haft semester….  Men med hjälp av en gedigen planering från Ann-Sofi och våra vikarier Julia, Fred och Helena har vi jobbat på bra i vanlig ordning.

Lärarkandidaten Ulrika har diskuterat näringskedjan ur ett miljöperspektiv med oss. Vi har också ritat egna näringskedjor.

Idrott har vi haft två gånger den här veckan, en gång med de yngre barnen och en gång med de äldre – jättekul!!

Mycket engelska har det också blivit, small talk, andra talking activites, The book about me, glosträning, högläsning och så vidare.

Annat vi jobbat med; matte i alla de former, svenska likaså, många jobbar med Thailand och gör fina små häften osv osv.

Den här veckan slutade Elin, Anna och Julia i klassen – vi kommer och sakna er… Hoppas att vi ses igen och att ni får det bra i Sverige.

Helena, Fred och Julia, lärare åk 3-4

5-6:an och 7-9:an

Oj, det märks att många har slutat… elevantalet sjunker. På samlingen i Salan får vi numera gott om plats, det är sammanlagt ca ett 40-tal elever nu, känns lite vemodigt. Passar på att rikta ett stort tack till de elever som varit här länge… och som stannar ytterligare en tid. Ni är den viktiga grundstommen i klasserna och har ett stort tålamod och ansvar. Ni ställer alltid upp och tar hand om de nya elever som kommer hit. Ni står också tryggt kvar och säger fina positiva ord till kompisarna som reser hem. Tack till er!

Veckan har som vanligt fyllts med jobb som sökande efter fakta på internet, skrivande om Thailand, mattekluringar, experiment, diktskrivning, procenträkning. Berättelser har lästs upp i klasserna och vi har hört bokredovisningar. Eleverna lär mycket av varandra efterom man inte undgår att se vad ”grannen” jobbar med. Man kan med fördel sitta två framför datorn och resonera eller träna glosor på olika språk. Vi har hittat bra sidor om skiftande ämnen på internet och kan rekommendera www.burkar.nu

På veckans gympapass var 3-4:orna  med och förstärkte och svettades i den extrema värmen. Det kändes som uppemot fyrtio grader, tyckte en del. Eleverna valde denna gång att spela basket och att ha fri gymnastik på stranden. Vi har många elever som tränar gymnastik på fritiden och de lär ut fin teknik när det gäller handstående, volter och mycket mer. Basketlirarna fixade reglerna på egen hand, tränade suveränt passningsspel och prickade soptunnorna som mål. Skönt att det är nära till vattnet när det behövs svalka.

Vi säger Tack och Hej till Fanny och Alisa och hoppas ni får en trevlig resa. Vi kommer att sakna er jättemycket! Vi tackar även vår duktiga matte- och Nolärare Maria som avslutade sin period här. Hon har varit här ända sedan oktober månad och vi kommer heller aldrig glömma dina goda hemkunskapstimmar på café Islanders! Vi önskar dig en riktigt Trevlig resa hem och hoppas att vi träffas igen!

Fredagen avslutades sedvanligt med nationalsången på thai.

Mia Jonsson, klassföreståndare åk 5-6

Maria Nilsson, klassföreståndare åk 7-9