Vecka 12 2018

 

HELÅRSSKOLAN

I onsdags var det internationella Down syndromdagen, som hyllar olikheter och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter. Svenska Downföreningen initierade kampanjen ”Rocka Sockorna”och Nathea Anemyr som har en syster med DS uppmuntrade via facebook att rocka sockorna för några år sedan i Sverige och det har blivit populärt. Vi på Lilla Svenska Skolan rockade flip-flopsen istället för sockorna.  På vår tillsammanstid, där hela skolan medverkar, så fick vi lära oss om den här speciella dagen och sjunga den härliga låten ”Rocka rocka sockorna”.

Vi har den här veckan lärt oss att vika handdukar. Det låter kanske inte varken svårt och roligt, men om man ska vika svanar, bläckfiskar, hundar eller skorpioner är det inte helt lätt men väldigt kul. Alla elever har varit väldigt duktiga, så nu kan ni föräldrar förvänta er fina handdukskreationer i fortsättningen.

 

Förskolan Fjärilen

I Salan hälsade vi alla nya elever välkomna! Inne på fjärilen har vi tre nya kompisar. Vi har haft lära-känna lekar och sjungit och skrivit om bokstaven X,Y och Z
Det har varit sprudlande lek, allt från fina byggen i Lego och Memory turneringar.
Handdockan Owl kom på en visit och lärde barnen enkla fraser på Engelska.

På tisdagen gick vi på jakt efter Z, det fanns inte så många saker på förskolan. Efter det fortsatte vi att läsa i Lasse-Majas detektivbyrå som heter Zoomysteriet vilket passar bra då vi skrev bokstaven Zz.

Onsdagen var vi på stranden och byggde och skapade i sanden. Vi fick besök av Förskolan Korallen. Det var roligt att umgås med dem.

På torsdagen fortsatte vi med bokstaven Y, vi har även lärt oss den sången.
Då vi har tre nya elever så vi fortsätter med att leka lekar och lära känna varandra.  Vi spelade upp Sagan om den lilla lilla Gumman och alla barnen ville vara katten.

Fredag och vi avslutade alla våra uppgifter med X, Y och Z.

Veckansbok har varit Lasse-Majas detektivbyrå och Fängelsemysteriet. Barnen uppskattar detektivarbetet så inför nästa vecka och ny bokstav fortsätter vi följa detektivbyrån.

Vi har fortsatt att spela teater tillsammans, testar nya pjäser.Vi har lekt ute trots värmen och barnen leker i vår båt, i restaurangen och de leker olika jaga/kullekar.

Tack för en härlig vecka
Sara och Sharon

 

Förskoleklass Mangon

Just nu har vi tema bondgårdsdjur och den här veckan har vi lärt oss om geten med tanke på det spännande besöket på getfarmen och om hästen, grisen och kon. Vi har lyssnat på fakta, tittat på filmer och målat.

I matematiken har vi arbetat med stapeldiagram och veckomatte. Några barn har med sig egna ma-böcker hemifrån som de arbetar med.

Veckans bokstav har varit Xx .Vi har letat ord med X i början, mitten och slutet av ord och tittat på Livet i bokstavslandet. Spårat, byggt Xx med plusplus, ritat, skrivit och läst ord och kortare texter med X. Vi har lärt oss låten “En blomma på X” från Majas alfabetssånger. Det är populärt med “hänga gubbe” i klassen just nu. De utmanar mig och tränar samtidigt bokstäver och att bilda ord.

På idrotten lekte vi lekar och på vår stranddag gjorde vi tre i rad i sanden och sedan lekte de fritt, allt från att laga mat, gräva och göra sandslott.

Ha en härlig helg, så ses vi på måndag!

/Maria

 

1-2:an Snäckan

Denna vecka har vi välkomnat fyra nya kompisar på Snäckan. . Vi ser fram emot vårterminen tillsammans med er.

Under veckan som gått har vi arbetat mycket med likabehandling och hur vi ska vara mot varandra. Vi har utgått från URskola.se som har tagit fram en serie som heter ”vara vänner”. Vi har sett tre avsnitt som handlar om tre olika områden, vi har fått möte Ida som är utanför, Elliot som är ny i klassen och Maria har det svårt hemma. Vi har tittat på filmen och diskuterat innehållet i klassrummet. Programmet tar upp 3 aspekter, hur den utsatta eleven kan agera, hur den som inte är så snäll kan agera annorlunda och hur läraren kan göra bemöta problemet. Vi har haft bra diskussioner och eleverna tycker att ämnet är roligt och har många tankar och erfarenheter kring detta vilket gör att de kan utgå från sig själva och hur de känner i olika situationer. Just nu upplever vi att det är ett aktuellt ämne och vi kommer därför att lägga stort fokus på detta nu.

Vi har även rockat våra flipflops då vi uppmärksammade internationella down syndrom dagen.  Vi tittade på en film om Nathea vars syster Noelle har Down syndrom och hur hon uppmanade alla på sociala medier, att rocka sina sockor varje år den 21 mars. Självklart gjorde vi samma, fast med våra flipflops.

 

Vi har även kommit in på årstidsväxlingar i naturen med fokus på våren, vi kanske inte märker av det så mycket här nere, men i Sverige är ju våren på ingång så vi lär oss om hur naturen förändras på våren.

 

Love och Linas vecka

Love: Tycker att veckan har varit bra, det roligaste

Lina: tycker att det har varit en bra första vecka. Idrotten på stranden var extra rolig.

Nästa vecka får vi höra om Hugo och Maximilians vecka.

Det har varit en rolig och spännande vecka. Nu tar vi helg så ses vi på måndag.

//Isabella

 

 

1-2:an Geckon

Rymden är ett ämne som verkligen engagerar.

Den här veckan har vi arbetat mycket med planeterna i solsystemet.

Vi har sett en film där planeternas storlekar jämförs, och det satte verkligen igång många funderingar.

Om vi jämför jordens storlek med solen, så är den ju jorden liten som ett gruskorn. Hur små är då vi i jämförelse med solen?

Finns vi ens?

Jo, det kom vi överens om att vi faktiskt gör, och det kändes skönt!

Allt detta funderande kring rymden och planeter mynnade ut i en kort salasamling där vi berättade lite om planeterna.

Det är alltid pirrigt och lite nervöst när man ska prata i den där mikrofonen inför all publik…

Jag är stolt över alla modiga elever i Geckon!

Nu vilar vi upp oss efter allt filosoferande om världsalltet med en helg, så ses vi nästa vecka igen!

//Stina

 

3-4:an Hajen

​ I klassrummet Hajen har det, som vanligt, arbetats med en mängd olika arbetsområden den här veckan.

Elever har lärt sig om bronsåldern, islam, Sveriges lagar och regler, fjärilens livscykel, programmeringens grunder, subtraktion med växling, tj-ljudet etc. etc.

Som lärare blir man lätt lite snurrig i huvudet av allt som sker och alla frågor och funderingar som dyker upp, men jag imponeras stort av hur bra eleverna ändå kan koncentrera sig på just sitt arbete.

Jag ser även hur de snappar upp saker från det som kamraterna arbetar med vilket är oerhört bra. Antingen blir det ju en repetition av sådant de redan jobbat med, eller så blir det en liten förberedelse inför deras eget arbete med samma moment.

Mitt i alltihop har vi även fått lära oss hur man konstfullt viker handdukar. Inte för förvaringen hemma i linneskåpet, men för att konstnärligt smycka med handdukar, kanske som ett extra trevligt sätt att säga välkommen till en kompis som ska sova över.

Ha det bra!

//Nettan

 

4-5:an Palmen

Veckorna går i raketfart nu och det är bara att försöka hänga med! Vi i Palmen har denna vecka gjort ett besök till en getfarm här på Koh Lanta! Eleverna uppskattade besöket och tyckte verkligen att det var roligt!

Annars har vi arbetat som vanligt med både gemensam undervisning och individuell. Eleverna har ett stort fokus på det vi gör och verkar tycka att skolan just nu är extra rolig:)

Nästa vecka kanske vi har lite fokus på påsken eftersom det är påskveckan!

Nu är det dags att önska trevlig helg!

Mvh Jessica

 

4-5:an Termiten

Den här veckan har varit lite annorlunda i termiten eftersom vår lärare Lovisa är sjuk, men vi har haft flera olika vikarier som varit jättebra, bland annat har rektor Henric haft flera lektioner med oss.
Vi har arbetat efter våra individuella planeringar i veckan, men vi har även gjort saker tillsammans. Vi har haft Jeopardy på thaiundervisningen, vi har vikt handdukar och lekt stad, land, växt och djur. Det är en väldigt rolig lek som vi i termiten gillar.
På engelskan den här veckan har alla gjort läsförståelsetest med bra resultat.

Nu ser vi fram emot en skön helg!

 

6:an Kokosnöten

Den här veckan har flera av korttidseleverna börjat öva inför nationella provet i matte som väntar när de kommer hem. De jobbar med repetition i böckerna, problemlösning samt gör gamla nationella prov. Alla i gruppen är duktiga på matematik, så provet ska nog gå bra.

I SO:n har flera elever startat upp med området ekonomi och pengar.

Idrotten den här veckan blev på skolgården istället för på stranden, eftersom temat var racketsporter. Vi pratade också om puls. Vi lärde oss begreppen vilopuls och arbetspuls. Vi tog vår puls innan vi började idrotten, vilopuls och jämförde med pulsen vi hade efter passet, arbetspuls. Det finns också något som heter maxpuls, men det får man bara om man anstränger sig maximalt och till exempel springer intervaller, men några sådana övningar gjorde inte vi.
Ha en skön helg!

Pop kan mai!

Malin

 

7-9:an Bananen

Under vecka 13 har bananerna pluggat på om b.la massmedia, pythagoras sats, judendomen, andra världskriget, hållfasthet…. Listan kan göras lång. Vi har just nu många elever som håller på att förbereda sig inför de nationella proven som väntar när de kommer hem.

Under fredagens hälsolektion var prästen Erik och pratade med eleverna om sociala medier. Vilken bild visar man sig själv i den världen? Hur gör man om något blir fel? Viktiga frågor som berör oss alla.

Under veckan har eleverna även fått testa på att vara utan sina mobiler under skoldagen, fortsättning följer nästa vecka.