Vecka 12 2017

Förskolan Fjärilen

Glada och förväntansfyllda barn startade upp veckan med sprudlande lek. Vi lekte rollekar och hade pick-nick på golvet. På eftermiddagen när vi hade engelska läste vi boken om vilda djur. Vi parade ihop olika pälsmönster till olika djur.

På tisdagen åkte vi till Templet i Old Town och träffade munken Chai som berättade om Buddhismen och sitt liv. Vi fick även se en begravningsceremoni med många munkar och anhöriga. Vi ramsade med munkarna som också sjöng ihop. En spännande förmiddag.

I veckan har vi pysslat i våra Thailandsböcker som handlar om exotiska djur, havets djur, fjärilar, thailändska favoriträtter och flaggor.

På idrotten byggde vi en redskapsbana och barnen utmanades med balansövningar, krypövningar, springa sick-sack och hoppövningar. Vi lekte en lek som är som danstopp men man skall göra en motorisk övning för varje stopp.

Sista dagen i veckan hade vi thai då barnen utmanades med enkla konversationer. Vi sjöng också thailändska sånger.

Ha en fin helg alla!

Lill o Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Höjdpunkten på veckan var besöket vi gjorde i templet i Old Town. Alltid väldigt intressant att komma dit och fast att flera barn har varit där flera gånger blir aldrig det ena besöket helt likt det andra. Munken tog sig som vanligt god tid till att svara på alla barnens frågor. Denna gång åkte vi hela skolan tillsammans, så det var både äldre och yngre elever med. Det innebar också att det var väldigt stor variation på frågorna. Det visade sig också att det pågick en begravning på templet som vi fick ta lite del av. Väldigt annorlunda mot hemma, det var nästan som en fest som varade i 6 dagar.

Annars har veckan varit väldigt lugn. Det har varit tid till både mycket arbete och lek – precis som det ska vara. Vi har på en del raster gått ut på den stora skolgården och det är alltid spännande att vara med de äldre eleverna. Dunkgömme och King är populära lekar på rasterna.

Nu har vi kommit igenom hela alfabetet. Vi har ju arbetat med veckans bokstav, alltså en bokstav i veckan och denna vecka har vi alltså kommit fram till sista Ö, ö. Framöver kommer vi på olika sätt arbeta och leka med alla bokstäverna – kul!

Istället för ”Hela Salan Sjunger” hade vi massage i Salan denna vecka. Skön avslutning på dagen att få och ge massage till en kompis.

På fredagsavslutningen var det dags för avtackning igen, denna vecka var det Vidar och Joel som fick sina medaljer.

Hoppas alla får en härlig helg!

Susanne

 

1-2:an Snäckan

Hej!

Veckan här på skolan har varit väldigt rolig med mycket produktivt arbete. Veckan har varit lite speciell eftersom det har varit två utflyktsmål för några av oss.

Veckan började med att fyra av oss åkte till eco-farm här på Koh Lanta. Det var väldigt uppskattat. Eleverna fick bland annat hissa upp vatten, leka vid mangroveträsk samt hjälpa till att laga helt ekologisk mat. Resten av klassen kommer åka med på måndag nästa vecka.

På tisdagen åkte även några av oss till Koh Lanta Temple. Där fick vi träffa en munk som berättade om hur man lever när man är munk samt om Buddhismen. Vi fick t.ex. veta att de bara äter två gånger om dagen och de får inte äta efter 12:00. Han informerade även om att det fanns 30 katter och 5 hundar på templet, detta var något som tycktes fånga elevernas intresse så det blev även en del spaning efter djur. Utöver detta fick vi se på en begravningsceremoni, det var verkligen en ny upplevelse men den gav lite myror i benen så vi avslutade vår tempelvistelse med en guppig bussresa tillbaka till skolan och kompisarna.

Skolarbetet denna vecka har haft mycket fokus på elevernas egna planeringar. De jobbar på otroligt bra med sina planeringar och är inte rädda att utmana sig själva och ta sig an fler och mer utmanande uppgifter. Det är riktigt härligt och kul att se dem arbeta på så bra här i klassrummet.

Vi fortsätter våra morgonläsningar som är uppskattade. Eftersom vi precis avslutat vår högläsningsbok så tittar och lyssnar vi på ”gudar och badkar” där våra veckodagsnamn förklaras. Vi ser att det är positivt att eleverna får uppleva fler medier för att på så sätt öva sin hörförståelse. När detta har avslutats ska vi välja en ny spännande högläsningsbok.

På bilden har vi skapat fantastiska målningar med vattenfärg. Vi har dock inte användt pensel som man brukar utan enbart användt våra fingrar. Resultatet blev tre färglada målingar med vackra nyanser.

Denna vecka är även min (Anna) sista vecka. Aldrig hade jag trott att sju veckor kunde gå så snabbt! Min tid här på skolan har varit helt fantastisk och jag är väldigt tacksam hur välkomnad jag har blivit in i klassen. Ni har underbara barn som har förgyllt min tid här och vi har byggt fina relationer. Jag har lärt mig mycket av dem och jag hoppas och tror att de har lärt av mig. Tack för att jag har fått spendera så mycket tid med era guldkorn!

Trevlig helg!

Stina

 

1-2:an Rockan

Hej på er alla!

Så gick ännu en vecka här på Koh Lanta. Vilken vecka vi hade sedan. Först var vi på Eco-farm där vi bland annat fick uppleva naturen, mangroveträsk, se hur man renar vattnet som man tog upp från en grävd brunn på gården, hur man bygger hus i Thailand, hur man tar hand om sitt avlopp från toaletterna, hur mycket soper som flyter iland på stränderna och hur en solfångare ser ut som ger energi till lampor för att nämna några saker.
I tisdags var vi i ett buddhistiskt tempel och fick träffa en munk som berättade om buddhismen. Väldigt intressant det också.
På idrotten hade vi orientering och på bilden vek de fjärilar och båtar som nu pryder klassrummet (mycket matte i det vill jag lova).
Tyvärr så avslutade Ylva sin tid som student här hos mig i fredags. Mycket tråkigt då hon varit mycket uppskattad de 7 veckor hon varit här.

Jonas

 

3-4:an Hajen

Ännu en lugn, varm och trevlig vecka börjar lida mot sitt slut. Trots värmen är det alltid full fart på eleverna under rasterna. Det spelas King, man poiar, i Salan spelas olika kortspel, det leks kurragömma och den senaste ”flugan” är volleyboll. Sedan vi fick upp volleybollnätet och markerade en plan på gräset har det varit full aktivitet där. Härligt att se så många igång där, särskilt när de äldre och yngre samsas och kör tillsammans.

Torsdagens idrottslektion var förlagd till skolgården. Här hade Ylva, som är VFU-student hos Axel, först en teoretisk genomgång i orientering med klassen. Sedan körde de en lek som uppvärmning där de bland annat tränade olika karttecken och efter det blev det skolgårdsorientering.

Den här veckans arbete i klassrummet har bland annat bestått av repetition av tid, träna multiplikationstabeller, läsförståelse, argumenterande text, tyst läsning, vikingatiden och asagudarna. På bilden skulle de försöka hitta på en egen seriefigur med några speciella igenkänningstecken, och efter det är det dags att börja rita en egen serie.

Idag, fredag, hade vi avtackning för Linnea och Alva i Salan. Men som tur är så åker de inte hem riktigt än utan de blir kvar några dagar nästa vecka också.

Ha nu en riktigt skön helg!

Tina

 

3-4:an Geckon

Nu har vi precis kommit hem från ett studiebesök från templet på Old Town. Det var verkligen ett annorlunda besök denna gång. Det är första gången som munken har visat oss en buddhistisk begravning. Vi fick träffa anhöriga till den döde som var en man på 98 år. Nio munkar mediterade och det lät som de sjöng en rytmisk melodi. Vi fick även prova på att meditera själva.

Vi har även intervjuat min muslimska kollega Duen. Alla elever fick komma på frågor till henne som vi översatte på engelska.  Vi fick reda på så många intressanta saker om hur det är att vara en muslimsk kvinna. För det första var Duen buddhist när hon blev kär vid 24 års ålder i sin muslimska man Maan. De fick inte röra varandra, inte ens kramas om de inte var gifta. Så inom ett år var de gifta trots föräldrarnas protester. I vanliga fall gifter sig en muslimsk kvinna, eller flicka vid 15-16 års ålder.  Jag får träffa Duen varje dag, hon lär mig lite thailändska och jag här lärt henne att säga ”snygging” på svenska. En gång sa hon snygging till min man, gissa om han blev förvånad.

Ha en fin helg önskar

Lovisa

 

5-6:an Kokosnöten

På idrotten denna vecka hade eleverna en lektion med orientering. En teoretisk del och en praktisk. Eleverna skötte detta ypperligt och vi hade en rolig och lärorik stund tillsammans. Jag, kokosnötterna och en elev från kobran blev de tappra som ställde upp denna dag när övriga elever var på besök till templet. Ylva, vår VFU-student, har jobbat hårt. Hon har ritat orienteringskartor över skolområdet och hade även förberett lektionen eftersom att hon och Axel inte var på plats. Ett stort tack till Ylva för ett fantastiskt jobb med detta material som kommer att kunna återanvändas många år på skolan.

Denna vecka har vi inte haft några speciella aktiviteter utöver skolverksamheten. Eleverna har jobbat på och planeringen börjar sätta sig allt bättre. Men allt kan bli ännu bättre. Som ett ytterligare steg i förbättringsarbetet önskar jag att få föräldrarnas påskrift under helgen (med start redan denna helg), där föräldrarna kan se dels den planering som ska vara klar och dels den planering som gäller för nästkommande vecka. Eleverna blev informerade om detta men det blev lite stressigt innan Salan i fredags och många glömde säkert bort det. I så fall får eleven ta hem på måndag istället.

Tiden går fortsatt snabbt, att det redan är helg känns smått ofattbart. Nu njuter vi av helgen trots att den kom plötsligt och sen nya tag på måndag.

Tack för en härlig vecka

Pelle

 

5-6:an Kobran

Hej!

Värmen är här på riktigt! Varmt och skönt och solen skiner. Underbart!

Eleverna klarade sig, precis som förväntat, utmärkt i fredags när jag var i Singapore. Äggsperimentet genomfördes och ett ägg klarade sig genom hela processen. Som av en händelse så hade jag råkat få med ett extra ägg per grupp och det var tur då något ägg tydligen var extremt halt och for i golvet redan innan experimentet börjat.

Denna veckan har vi gjort studiebesök på templet. Fantastiskt spännande! Vi började med att lära oss hur man sitter i templet. Olika för pojkar och flickor. Sen intervjuade eleverna munken. Sharon agerade tolk och alla barnen ställde intressanta frågor. Vi fick lära oss att munkar går upp kl 4 varje dag och att de går runt på byn och samlar in mat. Vi fick också lära oss att håret inte får vara längre än två cm. Något som undertecknad skulle klara av utan bekymmer till skillnad från att gå upp tidigt på morgonen. Sedan hamnade vi i mitt i en begravningsceremoni. Jätteintressant att se och höra munkarna mässa och sjunga samtidigt som man tände rökelser och bad för den avlidne och dennes släktingar. Vilken upplevelse att ta med hem till Sverige!

Det närmar sig slutet för flera elever och det märks även i planeringarna. Vissa ämnen är avhandlade och klara. Som tur är kan eleverna agera hjälplärare ibland och läsa, förhöra och diskutera ihop med andra elever.

Fokus ligger mycket på att göra färdigt varför vi inte följer schemat så noga utan anpassar utifrån varje elevs behov. Vissa jobbar med matte medan andra arbetar med engelska. Oavsett så lyser flitens lampa nästan hela tiden. Lite småpratigt emellanåt blir det dock

Per

 

7-9:an Bananen

Under veckan som gått har eleverna fått prova att orientera på idrotten. Eleverna fick med sig både en teoretisk genomgång av kartan och dess färger, tecken och symboler samt prova på att hitta med karta som hjälpmedel. Något som eleverna trodde skulle vara lätt visade sig vara ganska klurigt då det gäller att passa kartan rätt efter verkligheten. Det var inte ovanligt de från början höll kartan upp och ned. Det var dock anmärkningsvärt att se vilken utveckling de fick efter endast en timmes orientering!

Veckan har annars präglats av värme. Det har varit väldigt varmt på Koh Lanta i veckan men det har även funnits mycket värme i gruppen. Eleverna har under veckan kommit väldigt nära varandra och det känns nu lite jobbigt för många att en tredjedel av gruppen ska åka hem idag.
Klassen har under veckan även fortsatt sitt reflektionsarbete kring miljö med tanke på att vi förra veckan besökte en Eco-farm. Många i gruppen har vävt in de tankarna i hemskolornas uppgifter och på så sätt förankrat kunskaperna.
Under fredagen hade Bananerna ”salansamlingen”. Eleverna valde att göra ett av våra patenterade kunskapsspel med samtliga elever och föräldrar på skolan. Det blev en lyckad stund där framför allt eleverna briljerade med sina kunskaper. ”Är du smartare än en femteklassare?”
Niklas