Vecka 12 2016

Förskolan Fjärilen

Vi startade upp veckan med besök från Svenska kyrkan. Prästen Erik kom och berättade om påsken. Vi reflekterade tillsammans och sjöng en sång då Erik spelade på gitarr.

På idrotten lekte vi lekar. Vi lekte biltvätten och lövet faller. Vi avslutade med ballongleken.

Mitt i veckan började vi med vårt påskpyssel. Vi tillverkade påskkort och tuppar tillsammans med Mangon. Vi startade upp flera stationer och alla barnen pysslade för fullt.

Den här veckan hade vi vår sista ”hela skolan sjunger” med vår musiklärare Stine.

Vi avslutade veckan med att påskkärringen Gertrud kom på besök flygandes från Blåkulla och bjöd alla barn på påskgodis. En mycket trevlig happening inför påsk. Gertrud gästade också oss i Salan.

Ha en jättetrevlig påsk!

Lill och Sharon

Förskoleklassen Mangon

I måndags fick vi besök av prästen Erik och hans fru Eva från Svenska kyrkan. De berättade om varför vi firar påsk och barnen fick möjlighet att ställa frågor. Väldigt roligt att höra på barnens alla funderingar och Erik ger väldigt fina och förstående svar. Vi avslutade med att vi sjöng en påsk-sång tillsammans.

På förmiddagsrasterna har vi varit uppe på den lilla King-banan och spelat nästan varje dag. Roligt att vara med de äldre eleverna ibland.

På idrotten fick vi prova på Zumba. Väldigt roligt att röra sig till medryckande musik, men också väldigt varmt! Skönt att svalka av sig i duschen efteråt och äta läskande frukter.

På språksamlingarna har vi kommit fram till bokstaven U, u i alfabetet. Vi har också lyssnat efter långa och korta ord. På mattesamlingarna har vi tränat på siffrorna genom att passa ihop rätt antal prickar med rätt siffra.

Torsdagen gick helt i påskens tecken. Vi har påsk-pysslat och så fick vi besök av en väldigt trevlig och rolig påskkärring som delade ut godis. På avslutningen i Salan var det Melinas och Gabriels tur att få sina medaljer.

Hoppas alla får en skön påsk-ledighet!

Glad påsk!

Susanne

1-2:an Snäckan

Påsken närmar sig med 4 härliga, lediga dagar för både elever och pedagoger! I skolan har påsken förberetts på olika sätt. Vi har haft besök av Erik som är präst i Svenska kyrkan på Koh Lanta. Han har berättat påsk-berättelsen, men vi fick också lära oss likheter och skillnader mellan judendom, islam och kristendom. Erik är mycket duktig på att berätta på barnens nivå och barnen fängslades av hans berättelser.

Det har också skapats påskpynt på olika sätt och på torsdagen dök det upp en livs levande påskkärring på skolan J.

Förutom påskpynt har det också skapats egna mandala. Vi tränar då samtidigt på att konstruera symmetriska mönster, vilket barnen ska ha förståelse för enligt läroplanen. Det var en inte alldeles lätt uppgift och det gällde att ha tungan rätt i munnen, men de blir väldigt fina när de är klara och de kommer att ha sin självklara plats på klassrumsväggen!

Påsksumba har vi haft också, med vår duktiga sumbainstruktör Sharon. Oj vad det svängde!

När det gäller bokstavsarbete så har vi nu gått igenom alla bokstäverna. Vi tittade gemensamt på de sista krångliga som är C Q X W. Barnen i ettan arbetar nu individuellt med bokstäverna och någon är redan klar med alla. Hur man skriver bokstäverna kommer sedan att repeteras med alla!

Läsprojektet fortsätter! Det har nu pågått i tre veckor, och ska pågå i ytterligare två veckor. Efter dessa fem veckor blir det spännande att se hur mycket barnen har förbättrat sin avkodningshastighet.

Lena

1-2:an Kobran

Denna vecka fick vi prova på zumba. Det var roligt men vissa saker var lite svåra.

Vi träffade Erik, prästen, som berättade mycket om vilka likheter och skillnader som finns mellan kristendomen, judendomen och islam. Det är många saker som är lika och några som är olika. Det var intressant att höra. Tack!

Vi arbetade mycket med våra planeringar så de blev klara för nu är det slut för de flesta av oss…

Alla elever, förutom en, slutade denna skärtorsdag. Sebastian fortsätter i Snäckan. Tack Ebba, Elin, Nova, Teodor, Jonathan, Noelle och Sebastian som gjorde mina sista veckor så fina på skolan och på Lanta. Den här veckan blev så min, lärare Carins, sista vecka på Lilla svenska skolan. Det har varit en fantastisk tid som jag har fått här med alla elever som har gått i Kobran, och även deras föräldrar, och såklart mina kollegor.

Carin

3-4:an Hajen

Hej!

I måndags hade vi finbesök av prästen Erik och hans fru Anna. Han var med på vår morgonsamling och därefter träffade han alla elever åldersanpassat. Vi i Hajen och Geckon diskuterade varför man firar påsk och skillnaden mellan kristendomens och judendomens påskfirande.

Därefter pratade vi lite om hur man belyser högtiden inom den protestantiska, katolska och ortodoxa kyrkan. Det blev som alltid livliga, spännande, roliga och intressanta resonemang kring både nutida och historiska funderingar.

Här på Lilla svenska skolan har vi inte ett så långt påsklov utan tar bara ledigt på långfredagen och annandag påsk eftersom vi inte kan slita oss från varandra och våra härliga stunder tillsammans.

Glad påsk och underbar långhelg önskar

Linda

3-4:an Geckon

Då har den sista veckan gått för klass 3-4 Geckon, Den här veckan har vi haft besök av vår svenska präst Erik och hans fru Anna. Erik pratade om varför vi firar påsk enligt den kristna traditionen. Vet ni om att påsken infaller på första söndagen efter första fullmåne efter vårdagsjämningen? Alla elever kan det nu och de vet vad de olika dagarna heter i påskveckan.

På thailektionen fick eleverna lära sig vad olika djur heter på thai. De är så duktiga att komma ihåg de thailändska orden med rätt uttal.

Sedan har vi övat och övat till vårt uppträdande som vi hade på torsdagens salaavslutning. Eleverna hade lärt sig lite om Ray Charles liv samt att de sjöng en av hans mest kända låtar.

Ett stort tack till alla fina, glada och härliga elever och deras familjer. Ha det så bra och hoppas att vi ses snart igen.

Ha det så bra

Lovisa

5-6:an Kokosnöten

Påsken är här och det är dags för lite påsk ledighet. Idag var det många elever och lärare som slutade på skolan. För Kokosnötens del är det Zeb som slutar på tisdag. Detta var sista veckan som Kokosnöten var en 5-6:a. Från och med nästa vecka slås vi ihop med 7-9:orna i Bananen. Det känns spännande med en ny gruppkonstellation.

I måndags hade vi besök av prästen Erik från Svenska kyrkan. Han berättade om påsken. Han började med att förklara lite om den judiska påsken och så vad som hände under påsken på Jesu tid samt varför vi firar den idag. Erik är en god berättare och eleverna lyssnade andäktigt. De hade även möjlighet att ställa lite frågor vilket Erik alltid uppskattar.

För övrigt har vi jobbat på och njutit av kylan i klassrummen samtidigt som värmen och luftfuktigheten bara stiger utomhus. Sexorna har fått en liten genomgång inför de nationella proven i matematik. Vi gick då igenom de olika områdena inom matematiken och tränade lite extra på problemlösning.

Då långfredagen är en lovdag avslutade vi denna vecka redan på torsdagen. Det var Geckon som ansvarade för den. Det var som sagt många avtackningar och sedan fick vi en liten musiklektion av eleverna i klassen där vi fick lära oss lite mer om artisten Ray Charles. De berättade om vilket inflytande han haft både på musiken och mänskliga rättigheter. Sedan fick vi höra dem framföra ”Hit the road, Jack”. Det var båda körsång, gitarrspel och solosång. Imponerande! Nu tar vi lite långledigt och firar påsk!

Glad Påsk!

Magnus

7-9:an Bananen

Den här veckan gick extra snabbt. Eleverna har arbetat flitigt med sina planeringar. Många har läst på inför prov. Det är stor kunskapstörst i Bananen.

I måndags kom prästen Erik Roos-Stenberg och berättade om högtiden påsk. Han berättade om den judiska traditionen pesach och den kristna traditionen påsk. Han berättade om Jesu sista dagar i Jerusalem. Eleverna fick ställa frågor.

I torsdags kom Daniel till skolan och hade yoga. Eleverna fick tänja sina muskler, balansera och arbeta på styrkan. Detta var ett ansträngande pass, som avslutades med en skön avslappning. Detta var ju bra, eftersom idrotten på fredagen gick bort på grund av långfredagen. Eleverna kunde sedan arbeta koncentrerat resten av dagen med skoljobb.

På torsdagen var det också dags att säga hej då till Celine och Pauline. Båda tjejerna har varit här i fyra veckor, vilket har gått väldigt fort. Det är vemodigt att säga hej då, men vi bär alltid med oss minnet av Koh Lanta vart vi än går. Det blev diplomutdelning och kramkalas.

Salansamlingen denna vecka hölls av Geckon. Eleverna berättade lite historia om Ray Charles. Därefter sjöng dem en av Ray Charles mest kända låtar ”Hit the road, Jack”. De var coola i sina solglasögon och de hade övat in sång samt gitarrspel mycket väl.

Nu är det ett välförtjänt påsklov fredag till måndag. Vi ses i skolan igen på tisdag.

Glad Påsk

Ullis